Tegnap hívtam az értékesítőnket, a héten másodszor. Na, akkor se kaptam rögtön telefonvégre....DE visszahívott:-)
Használatbavételi engedély valamikor jövő héten lesz, mivel a tűtoltóknak nem tetszett valami (hogy mi, azt nem kötötték az orromra). Annak kijavítása jövő hét elejére várható. Akkor újrakihívják őket, s ha mindent rendben találnak, meglesz a hsználatbavételi. Ezek után tudnak majd biztosítást kötni, és kiküldeni nekünk a leveleket a biztosításról.
Úgyhogy szerény számításaim szerint, ha még optimista is vagyok, akkor a kulcsátadások szeptember második felében várhatóak (miután már nekünk is sikerül megkötni azt a fránya biztosítást)
Ami megütütte a fülem kedves értékesítőnkkel folytatott beszélgetés során, hogy kissé ingerült volt, hogy telefonáltam (pedig nem szoktam zaklatni) és közölte velem, hogy szerény véleménye szerint nem kellett volna az embereknek jót, hagyni kellett volna, hogy túlbiztosítsák a lakásukat. (Csak halkan jegyezném meg, hogy a túlbiztosítás törvény ellenes...)
Pedig én csak azért kerestem, hogy tudjak a saját időnkkel, szabadnapjainkkal kalkulálni, mert egyik napról a másikra sem én sem a férjem nem tud elszabadulni a munkahelyéről, sőt van úgy hogy több héten keresztül nem tudunk szabadságot kivenni, így nehéz lesz biztosítást kötni, kulcsot átvenni...
Tehát egyenlőre októbertől mégsem kiadó az az albérlet Budapest központi helyén...:-/
Az Origo, Fókusz és CenterHáz együttestől kábelTV léptékkel mérve igen messze van az Ikonház. Itt akármi is lehet, függetlenül a többi 3tól.
Ma már optikai kábelen is tud a T-Com ADSL minőséget szolgáltatni, állítólag némethonban levetett rendszerrel. A lényeg, hogy lehetséges, már több helyütt van is a XIII. és VIII. kerületben.
Az Origóból. A XIII. ker-ben tényleg optikai szálas vezeték van, de van t-com ADSL: én most éppen onnan írok.
Amúgy nem akarlak Benneteket elkeseríteni, de itt úgy tűnt, rajtunk kívül senki sem akarja az UPC bekötését: sem az AL, sem közeli rokona a közös képviselő, és - a legmeglepőbb módon - az UPC sem. Azt hiszem, nyugodtan kipakolhatjátok a ruhás dobozokat, míg ráfértek a szupersztrádára.
A javaslatom pont ezért fogalmaztam meg úgy, hogy több féle TV, illetve Internet kapcsolat közül lehet választani, hogy ez alapján összesítsünk. Eredményképpen lenne pl. 20 minimál TV csomag, 100 közepes, 30 maximum+HBO, 60 kis netes csomag 10 drágább csomag stb... és ezt a kívánságlistát adnánk át nekik.
Technikailag szerintem is kapcsolótáblák vannak, és eszerint kapod a TV-t, hogy melyikre fizettél elő.
Nem teljesen tudom, hogyan működik ez a kábel-tv/internet/telefon dolog, de úgy tudom elképzelni, hogy két része van a hálózatnak. Először elhozzák a házig a kábelt (akármilyet is) és építenek erre egy elosztó-dobozt. Másrészről a dobozból elhúznak egy másik kábelt a lakásig. Ezek a dobozok - gondolom - nem túl finnyásak, megtűrik a másikat a közelben, tehát gyanítom, hogy technikailag megoldható, hogy mindenki azt kapjon, amit akar. Valószínűleg a T-Com/Online/VagyHogyHívják kiépítette a dobozig a saját cuccát, merthogy jó, ha egy ekkora házban jelen lehet. Erre a UPC-nek nincs szüksége, hiszen max. 50m-nyi drótot kell kihúznia valamelyik szomszéd házból. Azt is valószínűnek tartom, hogy mindkét szolgáltató árgus szemekkel figyeli, hogy költözik-e valaki, hogy a költözőkre egyenként lecsapjon. Merthogy a doboztól a lakásig nyilván megintcsak nem nagy ügy megcsinálni az összeköttetést. És mivel nem egyszerre fogunk költözni szépen egyesével fognak minket megkeresni, kb. 20perccel a kulcsátadás után, hogy mire a számítógép kikerül a dobozából a csatlakozóban is ottlegyen az internet. És ezt pontosan azért csinálják így, hogy ne sokunkkal szembe kelljen nekik ajánlatot adni, hanem egyenként, mert úgy valóban jobban pozicióban vannak. Tehát az egész kommunikációs kérdéskörben szerintem a kérdés arra redukálható, hogy: 1) hajlandók vagyunk-e kivárni, amíg mindenki beköltözik (vagyis milyen arányban lesznek a nekem-most-rögtön-kell-net-beállítottságúak azokkal szemben, akik tudnak várni mondjuk egy hónapot, mert úgy esetlegesen jobb áron kaphatják meg ugyanazt a szolgáltatást), 2) képesek vagyunk-e egyként fellépni (ne felejtsük el, közel nem biztos, hogy mindenki ugyanazt a szolgáltatást (de legalábbis nagyon hasonlót) akar, sőt!). Szóval azt gondolom, hogy nem lefutott dolog, hogy ki lesz a szolgáltatónk és rajtunk múlik - bizonyos keretek közt -, hogy mennyiért fogunk netezni/tv-t nézni/telefonálni. És ehhez az AL-nek nincs köze.
Hát ha tényleg ott lesz bekötve csak aláírásra várva a T-kábel TV és internet szolgáltatása akkor azt hiszem, hogy a nagytöbbség tényleg alá fogja írni a szerződést! Mivel lényegi árkülömbség nincs ezért nem igazán fog senki elgondolkozni vagy várni arra, hogy esetleg valami kedvezményt sikerül kicsikarni majd valamikor a jövőben!
Igen, de úgy tudom, a lakók közül is kell választani tagokat a társasház tisztviselői közé. A mostani helyemen az egyik szomszédom pl. felügyelőbizottsági tag, és egy kollégám is az az ő épületében. Jó lenne, ha valaki megírná, akinek pontos jogi ismeretei vannak a társasházi törvényről.
Az egész dolgot onnan tudom, hogy a T-kábeles üzletkötő pont akkor járt a környéken, amikor én is, és akkor beszélgettem vele. Az érdekelte leginkább, hogy mikor várható a költözés.
Az Internet a kábeltévén keresztül kerül bekötésre. Kedvenc kerületünk valóban nincs rajta a T-kábel honlapján, de lehet, hogy csak a kábelrakó brigád a fürgébb a honlapfrissítőnél :)
A dologba könnyen érdekeltté lehet tenni a lakótársakat, mert minél többen jelentkezünk, annál jobb esélyünk a kedvezményekre. Egy mosógép bekötés és két szekrény-puzzle között mindenki beikszeli a csekbokszokat a lapon és bedobja a postaládába.
A határidő lehet pl. a "mindenki beköltözött" + 1 hét, vagy 100 darab beérkezett igény, az utólagos csatlakozás lehetőségével. Aki előbb akar szerződni és tévézni - megteheti, csak akkor ő nem a közös-kedvezményesből kap.
Persze lehet, hogy csak én vagyok idealista-szürrealista, mert ez az egész akár egy-két hónapot is igénybe vehet és az életszerűség ennél türelmetlenebb. Ezért már valószínűleg a beköltözés másnapján mindenki egyénileg aláír az ott lévő szolgáltatóhoz és vígan bedugja az ott mosolygó kábelvégeket a készülékeibe és tévézik a ruhásdobozokon ülve.
Nos, helyi tapasztalataim szerint (rálátunk az IKON-házra a lakásunkból...) a T-Com jelenleg sima analóg vonalat és ISDN-t bírt ajánlani a környéken, ADSL-t nem. Kábeltévés tevékenységükről nem tudok - errefelé a UPC a divat kábeltévé, ill. nagysebességű internet terén.
Amennyiben a T-Com a kábeltévés "dróton" keresztül ad telefon+internet+tévé csomagot, akár még rendben is lehet a dolog - igen ám, de internetes oldaluk szerint ez csak a "visszirányúsított területeken", Budapesten a II., III., VIII., XV., XVI. és XX. kerületben elérhető, azaz a XIII. kerületben nem... Most ebből mire kellene gondolnunk? Visszirányúsítani nyilván nem fog egy(-két) társasház kedvéért.
Ha meg arra megy ki a játék, hogy a T-Com először beetet kábeltévével, meg analóg vagy ISDN telefonvonallal, ígérgetve, hogy rövidesen jön a kábeltelefon és az internet is, akkor ő nagyon jól jár, mi meg nagyon rosszul... (nekünk pl. ISDN vonalunk van, s valami katasztrofális a megbízhatósága...)
A UPC meg most berakná az egész csomagot egyéni előfizetésekkel, sitty és sutty...:))
A zzoltan által leírt csomag (talán ez is UPC???) érdekes, szavaiból azt veszem ki, hogy kifejezetten egy közösségi szolgáltatáscsomag. Ára és teljesítménye (adatsebessége) alapján a teljes ház számára egy elfogadható megoldást jelenthetne - legalábbis internetre és telefonra (a kábeltévé ez esetben nyilván egy külön kérdéskör...).
Persze az is kérdés, valóban megoldható-e egy ilyen jellegű és terjedelmű (>=100 résztvevő) közösségi megmozdulás egy ilyen szolgáltatás igénybe vételére - itt Magyarországon a "közös ló" problémaköre sajnos elég sokszor előtérbe kerül... :))
Tudommal a társasházaknak van választott vezetősége, ellenörző bizottsága stb. - erről nincsenek pontos jogi ismereteim. Mindenképpen olyan valakinek kellene lefolytatnia, aki erre mandátumot kap. Abban tudok segíteni, hogy kinyomtatom az igényfelmérő lapokat.
Kedves Carvi! Nyilván senki nem kényszeríthet szerződéskötésre egy adott szolgáltatóval. A T-Kábel volt úgy látszik a szemfülesebb, szebb, jobb, okosabb és csatlakoztatja a vénáját a palotánkra.
Bár ezirányú műszaki ismereteim már nem mai keletűek, szerintem csak egy másik elosztódobozt kell beépítenie egy másik szolgáltatónak, és a te drótodat arra kapcsolják, ha velük szerződsz.
Ha azonban megoszlunk több szolgáltató között, biztosan nem tudunk egységesen fellépni egy nagyobb kedvezmény reményében.
Szerintem a következőt kell tennünk: Készítünk igényfelmérő lapokat, és bedobjuk a postaládákba. Kitöltés után pedig kérjük bedobni a közös képviselőség postaládájába. Ezeken be lehetne jelölni a következő - mundjuk rá - hét oszlopot kér/nem kér alapon:
- Vezetékes telefon
- Kábel TV minimum, közepes, nagy csomag, HBO
- Internet éppenhogycsak-csomag, vadmalac-csomag
Ezt összeszámoljuk a három lépcsőházban és megküldjük a két szolgáltatónak az összesített igényt azzal, hogy érdeklődve várjuk ajánlatukat. Valószínűleg szívni fogják a fogukat, mert abból indulnak ki, hogy egyénileg bánnak el velünk, de ellenkezni nem mernek majd, mert nem tudják, a másik cég nem fogadja-e esetleg egy kellemes ajánlattal a kis kezdeményezésünket.
Régóta figyelem a megnyilatkozásokat "telekommunikáció" kérdésében.
Lehet, hogy túl naív vagyok, de véleményem szerint az AL-től, ill. erre alapított aktuális kft-jétől csak lakást vásároltunk - távközlési csomagot nem.
Mennyiben van beleszólása az eladónak abba, hogy birtokba vétel után a saját tulajdonú lakásomban majd, egyszer - lehet, hogy csak három és fél hónap múlva - kitől/kiktől szeretnék delejt kapni az antenna- és/vagy telefoncsatlakozómba?
Vélhetően élelmiszert és benzint is ott vételezünk majd, ahol akarunk... Vagy az AL megállapodott a közeli Plusz Diszkonttal és Shell kúttal is...? :)))
Tehát miből is gondoljuk, hogy a távközlés csodái kulcsrakészen fognak bennünket várni a lakásba való első belépéskor? És miből gondoljuk, hogy az pont a T-Com lesz? És ha én ezt nem akarom, hogyan fog a T-Com velem előfizetői szerződést kötni? Mert ugye az AL-nek ehhez a jogviszonyhoz vajmi kevés köze van... És vajon miért is ne jönne be a házba a UPC, ha hívjuk?
Ja, és még valami: ezen a környéken a T-Com eddig legalábbis nem tudott ADSL-t adni (merthogy ezt a környéket holmi optikai gerinchálózaton keresztül szolgálják ki telefonilag, azon meg nem tud ADSL-t csinálni), és én még kábeltévés szolgáltatásukkal sem találkoztam. Most hirtelen megtáltosodtak?
Hehe Tuskeboki :)))) csakhogy ennek a Templom Egerének nincs elsumákolt köztartozása, amiből ezt a szolgáltatást kifizetné :))))
Akik a múlt hónap elején voltak műszakin, azok most már lassan kapják a kulcsot, nem? A jövő héten van esélye, hogy elkezdjenek szállingózni az első fecskék?
Kedves zzoltan! Ez milyen cég, milyen ajánlata. Ha ez valóban így van, ahogy leírtad, akkor ilyen ajánlattal miért még nem ez a cég uralja a piac nagyobb részét?
Mc Weszlek Kft.: "Segítünk eladósodott és veszteséges cége eladásában. Kiközvetítjük szlovák befektetők részére, teljes jogi garanciával." Kayak jól hangzik :-))
Melyikünknek van leginkább távközlési és/vagy üzletkötői vénája?
Összegyűjthetnénk, ki mire tart igényt és odaállhatnánk a szolgáltatók elé, hogy ki mennyiért ad és mit. Az egyszermélyes versenytárgyalás nem súlyos adu, de ha tényleg lennénk 100-an...