Az én Tiny Tim-em nagyon édes lesz, mert nagyon jól bánok vele és bagyon szeretgetem :)
A kérdés még mindig az, hogy az a Sweet 100 mekkorára nő meg? mIlyen magas lesz. Szerinted mit szólna egy csinos cseréphez? Mondjuk úgy egy 2-3 litereshez? (Tiny Tim egy 0,5-1 literesben is el van!)
Ha a kis ültetőedény miatt kisebb lez a hozam az csak jó! A szőlő termelésnél jól ismert technika a mesterséges termés visszafogás. A minőségben sokszorosan behozza a mennyiséget.
Trout!
Az erkélyen egyszer én is megpróbáltam a "Tiny Tim" fajtát. Kicsinek tényleg kicsi a növény, de a paradicsom -legalábbis a "sweet 1oo"-hoz képest - majdnem keserü volt. Az is igaz, az Vancouverben volt, ahol más a zéghajlat. A s-100 viszont ott is édes volt.
Itt egy érdekes pici sárga. Az ízére már nem is emlékszem, de annyira nem volt jó, hogy ellensúlyozza azt a fantasztikusan bokrosodó, szinte kontrolálhatatlan növését.
Ezeket képröl másoltam képre, mert a scannerem nincs bekötve, azért ovális a paradájsz. Életben kerek. Ja, és az a furcsa levél a közeli képen egy odapimaszkodó sárga málna levele.
Én évekig tartottam erkélyen.
Söt, még északi fekvésün is.
Mondhatnám, hogy a tüzö naptól az árnyékig mindenütt feltalálja magát. Most is, a palántáim között magasan a leggyorsabb. Magasra nöl, de oda vezetheted, ahova akarod. Minden egyes magja kikel. Csak a legjobbakat tudom mondani róla. A kertben gyakran kikel "magától" is.
Mindjárt keresek képet róla, felteszem egy pár napig.
CORTEN, kösz a tanácsodat, majd megoldjuk.
Én valahogy nagyon konzervatív vagyok mindenben, így a túlzott nemesítéssel, hibrid dolgokkal is. Ma már nagyon nehéz találni eredeti fajtákat mindenböl. A gyors profit érdekében elvesznek az illatok, ízek, és a termékenység.
Persze...lábon lövöm magam azzal, hogy azért a zsenge héjú paradicsomért úgy odavagyok...hiszen azt is valahol ki kellett kísérletezni!
TROUT, minden ízlés dolga. Én legédesebbnek a cseresznye nagyságú "sweet 100" paradicsomot találtam eddig. Nagy méretüben viszont van egy sárga fajta, ami ha nincs is olyan édes, egész más ízü, és nagyon zsenge szeletelni.
Aztán, ha egyszer beleharapsz abba a hosszúkás pirosba, amit korábban itt mutattam, akkor soha többé nem akarod másfajta paradicsom héját köpködni !!!!
Én azért kérdeztem, csak nem akartam befojásolni a választ, mert szvsz a kis paradicsomok jobb izűek. Még azonos fajon belül is jobban izlik amelyik kisebb. És ezért nem értem a rajongást a nagyobb méretű fajtákért. De hát szerencsére van aki azt szereti :) (Na ami meg most jutott erről eszembe azt inkáb nem offolom ide:)
Lehet hogy ez a tapasztalatom azért hamis estleg, mert a piaci paradicsomokra más érvényes. Teszem azt egyszerre szedik és ezért a kisebbek éretebbek? Nemtom csak találgatog, mert tényleg izletesseb nekem a kicsike, apróca, pöttöm, bogyeszka
GURIGA Köszi előre is! Ha izolálod még virágzás előtt azt a virágot aminak terméséből magot szeretnél fogni és azonos fajból származó de másik tövön nyílott virág poollenjével termékenyíted meg akkor lényegileg visszakeresztezel (kvázi) és talán tovább marad stabil a genetikai. Ez eléggé bonyolult ahhoz hogy ide elférjen. Keress rá a googleban a domináns, recesszív, mendel kulcsszavakra és lesz mit olvasnod. Az izolálásra jó egy kicsit megnedvesített vattapamacs, vagy pici papírtasak. A keresztezés, növénynemesítés fantasztikus hobbi, de sok munkával jár. (meg bezony évek alatt alakul ki egy-egy olyan faj, ami érdekes lehet.
A nagyszemű paradicsomok azért jók, mert mittudomén. Azért mégis más, amikor a kilós paradicsomból szelsz egy vastagot, és rárakod a szenvicsedre. Az íze az apróknak is pont olyan finom, és én az aprókat is nagyon szeretem, még a ribizli méretűt is.
Corten!
Majd szedek magot, ha érdekel.
Csak adj egy jó tippet, hogy nehogy összemicsurinozzák nekem a négyféle paradicsomvirágot a nyehenyöcék !!!!!!!!
Valamikor csak a "sweet 100" volt a kertemben.
Szerettük az édes ízét, de kb. 6-7 év után kezdett elkutyulni.(Mindig saját magról vetettem).
Aztán próbáltam néhány sárgát, a picik nem túlságosan érdekeltek. Egy nagy fajta viszont nagyon finom.
Valami egész különlkeges érzés szeletelni is.
Aztán ez a magyar, amiröl itt áradoztam korábban.
Végül az idén vetettem magot egy sötétlila szibériai fajtának is. Az volt ráiírtva, hogy
"Purple Prince". A palánták elég nyamvadtak, de már megtanultam türelmesen várni.
A clemens@freemail.hu-ra írj címet v. telszámot, jelentkezem ha beérett a termés. Ha "paradicsomos" vagy, adhatsz pár magot az extra nagyok, vagy a sárgák érdekelnek.
Tényleg essék szó a paradicsomról is ha már itt vagyunk: április végén hőgutát kapott az összes palántám, zöldségek, virágok kb.250db. A paradicsomot gyorsan utánvetettem, talán 3hét késéssel lesz belőle valami, ha aug-ban jó idő lesz még remélem beérik.
A csicsókát én nyersen eszem, tápértéke szerintem nulla, az íze érdekes, hihetetlen "gázfejlesztő" képessége van. Kiirtani sem tudom.
Egy könyvben láttam kívül-belül padlizsánlila burgonyát, egy másikban meg ilyenformán vörös változatot. A te általad termelt egy közbenső változat, szeretnék előjegyzést tenni 2-3 gumóra!
Csicsókám már van, csuda egy növény az is. Bár inkább dísznek van. A színes krumpli viszont akár a tányée éke is lehet, hiszen sokkal jobban megy a lilahagyma-főtt tokaszalonna duóhoz :)
Jó kérdés!
Szét nem vágtam, amikor a "nyúlvány gumókat" (vagy hogy nevezzem?)letördeltem, egy egyforintos nagyságú törésfelületet láttam, ez leginkább fehér volt de halvány lila erezet látszott. (ha jól idézem fel a jelenetet) Nem hittem volna hogy ezt egyszer érdekel valakit.
Én kaptam lila krumplit (hülye alakja van, leginkább csicsókára hasonlít), 3 bokornyit vetettem, már kibújt.
Kíváncsi vagyok ezt is zabálják-e a bogarak?
Ha nem eszik meg a dögök, ősszel kaphatsz belőle.
Boccccs... GURIGA, azt hiszem félreértettelek. Valamiért arra következtettem, hogy te egy Kanadából Mo.-ra (az EU-ba :) telepedett , és az ország déli részén élő kertbarát vagy. (volt egy ismerősöm, ő Milwaukeből jött hozzánk, tanítani, és végül Gyulán telepedett le. Sajnos ő nem termel paradicsomot :), viszont szenvedélyes horgász!
Akkor sajna csak a magcsere marad, ha a mailcímed él, akkor pontosíthatnánk privben.
Van pl. Snowball-nak titulált paradicsomom is, szvsz kifejezetten kanadai paradicsomkertészeknek találták ki :)
off
nem kifejezetten paradicsom, de itt sok és sokat látott kertbarát gyűlt össze: batátát (édesburgonya, hájperszjúpör üzletek ben évek óta kapható, lila izé) próbált-e már valaki termeszteni? Nekem van pár eléggé kicsírázott egyed és tudakolnám, jhogy érdemes-e próbálkozni vele? illetve, ha valakinek valami különleges zöldségnövénye van, az tegye fel legyenszíves a kezét! Nagyon kersek pl. lila húsú burgonyát.
offoff
Működik, de kisbetűkkel: frint@index.hu
A banhegyil@lab.hu többet kibír, oda nagyobb állományok is mehetnek.
Érdeklődőknek:palántám 100% hogy lesz a hétvégén, de próbálok magot is kérni, az én öreg Pali barátomtól. Úgyhogy jövőre dőzsölünk...
Meg aztán rizsa nem terem a fákon.
Itt Kanadában mindig elcsodálkoztam, hogy a parkokban a gyönyörü rózsákat nem lopják le.
Mosmá tommé.
Tojnak ezek a virágra!
Ültess oda marihuánát, majd meglátod, hány centi lesz az életkora....
Ezen a piroson tisztán látszik, hogy pari.
Meg aludtam is 7 órát... :-)
Kínában sok mindent nem tudnak még.
Rendszeresen magyar botanikusok, meg amerikaiak találnak ott fel ismeretlen fajokat.
Multkor olvasom, hogy egy magyar expedició valami huszon-x új fafajjal jött haza!
Fával!Nem fűvel!Hogy lehet nem látni egy fát, ezer évekig?Biztos jó nagy az az ország....
Nekem egy öreg nénike adta, aki Magyarországról hozta.
Érdekes. Amikor a parkban novemberben a lepotyogott (lerázott) ginkgot szedem, arra járó kínaiak érdeklödéssel fordulnak hozzám. (Canadait nem érdekel, micsinálok).
Szóval még nem láttam olyan kínait, aki tudta volna, hogy mi az. Pedig Kínában élte túl 200 milliós történelmét, minden megrázkódtatását.
(Má úgyértem: a Ginkgo Biloba)
Ezek szerint még a paradicsom se próféta a saját hazájában ?
rferi!
A második képet mingyá beteszem mégeccer.
Ha nem sikerül, képzeld el a zelsöt pirosan!
CORTEN!
Az az üreges fajta más. Itt "Roma" néven termelik a zolaszok. A zenyém zamatos, és ami utólérhetetlen, hogy a héja olyan zsenge, hogy nem érzed. Még szeptember végén is...
Cserebere Canadából? Magot cserélek szívesen, majd ha lesz. Egyenlöre mindet begyömöszöltem a földbe.
Hát döcögök a röhögéstől, csak azért szólalok meg, mert nem illik itt heteken át hallgatódzni!
Még éppen nem vagyok anyós. :->
Tudom már hogy mit kérek az öcsémtől ajándékba amerikából! Nem kerülhet sokba, de ajándéknak fogja érezni, ha sikerül beszereznie ezt a paradicsommagot. :->
Hanem ami a lényeg! Ezt az oldalhajtás ötletet nagyon köszönöm. A muskátliknál már rájöttem hogy a legjobb szaporításimód, de a parira nem gondoltam.
CORTEN! Oldalhajtásról szó sem lehet, mert a talaj felett 1 mm-el döntötte ki a fonom mozgásu anyuka a szerncsétlen növényt. Lehet hogy anyuka nem EU komform :) De jó lenne!
Azt nem tudom, hogy a EU palántákat mivel kell locsolni, de a kertészt, bánatában deresre hűtött, sziklaszáraz Tokaji furminttal locsoltam. (Bőségesen)