Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Én ezt a billegéstelenítést úgy oldottam meg a szalagos fémdarabolómnál, hogy a rögzítő csavar feje és az anyja alá is raktam egy 4 mm vastag, 30 mm átmérőjű esztergált bronz alátétet. Ez már kellő felületet biztosít, hogy ne kotyogjon. És megszorulásra sem hajlamos, a bronz nem rágódik be ha szorosabbra húzod a csavart, akkor sem. De ha már új gyártásán gondolkozol, akkor én azt javasolnám, hogy a billenő konzolba hegessz egy kb 100 mm-es átmenő tengelyt és ennek a két végét csapágyazd. Minél hosszabb a tengely, annál nagyobb távolságra rakhatod a csapágyakat, annál kisebb lesz a kotyogás. De én még golyóscsapággyal sem bajlódnék. Egy cuppanósra felfúrt műanyag darab is tökéletesen megfelelne a célra. Danamid, teflon, textilbakelit, amihez hozzájutsz.
Ennek a butított verzióját megcsináltam én is pár hete amikor sok volt a darabolás. Nagyon nem lett jó, persze "hamar munka" volt kevés zártszelvényből és laposvasból.
Én is csavarral rögzítettem a kart, de ha fellazítottam kicsit, hogy mozgatni lehessen akkor billegett és adott a vágásnak is. Ha pedig fixre húztam akkor ugye nem lehetett mozgatni.
Szeretnék majd én is 1jobb darabot csinálni ha lesz időm.......
Azt a kart esetleg érdemes lenne valami kisebb méretű csapággyal megoldani? Mit gondolsz?
Corgon, argon nem igényli a fűtést. Co-nál lehet jelentősége, de ott is csak folyamatos hegesztésnél, nagyobb gázmennyiségnél. Ha ehhez még hidegebb környezet is párosul, extrém esetben be is fagyhat a cucc. Ezt hivatott meggátolni ez az extra.
Amikor órákon keresztül folyamatosan hegesztesz szénsavval a reduktor képes lefagyni,kívülről fehér deres lesz, ezért ilyenkor fűtőbetéttel melegíteni kell a reduktort. Használhatod de minek.....
MIG hegesztogepet vennek, termeszetesen jot, de azert nem tul dragan. :)
Erdemes IGBT-s gepet venni? Ezek az Alfaweld gepek milyenek? A HyperMIG 315-ot neztem elso korben.
Trafos gepnel (pl a Formig-eket neztem) le kellene mennem 200A-re a 20A-es kismegszakito miatt. Akkor pedig mar lehet inkabb vennek egy Bester MidiMagster 1801-et.
Teljesen új vagyok hegesztés terén. A másik fórumon régebben kértem segítséget, hogy vékony lemezt lehet e bevont elektródával hegeszteni. Nem ajánlották igazából. Ennek okán most az lenne a kérdésem, hogy porbeles géppel lehetséges-e?
Nagyon ritkán hegesztenék, ezért rendes CO-ba és palackba nem akarok befektetni. Esetleg egy 1,6-s bevont elektródával is hegeszthető a vékony lemez, kevés amperrel?
De basztatsz. Egyébként pontosan így történt, ezt le is írtam többször, hogy ez volt a harmadik BLM gépem, mert nagyon elégedett voltam velük. De aztán jött ez a megoldhatatlannak tűnő gebasz, nem tetszett a szerviz hozzáállása sem. Innentől ingott meg a bizalmam a márkában. Hol itt az ellentmondás?
A megbízhatatlan gép amatőr szinten is nagy szívás. Vállalom azt a véleményemet, hogy egy bizonyos készülékház méret alatt nem lehet megbízható, terhelhető gépet építeni. Kicsi trafó, kicsi ventillátor, rossz hűtés, alulméretezett hűtőbordák stb.
A Stahlwerk és a Jasic kínai származása ellenére egész más kategória. Mindkettőt láttam már komoly vállalkozásokban, ipari körülmények között termelni hosszú időn át, minden gond nélkül. Ha újra AC-DC awi vásárlásra adnám a fejem, akkor Stahlwerk lenne.
A Jasic Mig 200-as gépemen, már a méreteiből is látszik, hogy nem amatőr kategória. Amikor használtan és eléggé viharvert állapotban megvettem, szétszedtem apróra és újra összeraktam. Teljesen felújítottam, de az esztétikai beavatkozáson kívül (festés, feliratozás, digit kijelzők cseréje). Semmire egyébre nem volt szükség. Nagyon profi építésű, tágas, szellősen szerelt masina. Dög nagy huzaltolóval, rendes alkatrészekből összerakott panelek, nem apró, felületszerelt, zsúfolt elektronikák, mint a kisebb gépekben. Én nagyon elégedett vagyok vele.
Értem. Nem evvel szeretném keresni a kenyerem, csak hobbi célra gondoltam, de ezek szerint ezt a típust (ár kategóriát) nem érdemes választani. Vissza olvasva írtak Stahlwerk, Jasic gépekről, ezeknél több mint egy év a garancia úgy láttam.
Nekem az a piros BLM AC/DC volt. Amíg működött, addig nem volt vele gond, de elég hamar kilehelte a lelkét. Szerencsére még garis volt. Az első meghibásodás után megjavíttattam és gyorsan megváltam tőle. Bejött a megérzésem, mert az új tulajnál is sorozatban szarta össze magát ugyanazzal a hibával. Másoktól is hallottam, hogy ugyanígy jártak vele. Szerintem konstrukciós hibás széria. AC/DC invertert csak a kínaiak csinálnak ennyiért. Tudomásul kell venni, hogy ennyiből nem lehet megbízható váltóáramú gépet kihozni. Nekem ez volt a harmadik BLM gépem, de az utolsó is.
Azok a gyártók, akik félévente, évente új típussal jönnek elő, ezektől nem is várhatunk kiforrott konstrukciókat, komoly szervizhátteret. Az ERGUS WIG 201-es gépemet több, mint 10 éve gyártják változatlan formában az olaszok. Rengeteget eladtak ennyi idő alatt és három műszakban termelnek vele. Ha mégis gond lenne vele, akkor is biztos lehetek abban, hogy bár nem olcsó a szervize, de onnatól ismét évekig működik.