Nem, ez masszív lisztharmat. Vége, idén már nem menthető. Jövőre, metszés után, de rügyfakadás előtt alapos mészkénlees (Tiosol) lemosó permetezés erősen javallott.
Sziasztok! Hát nyaralásból visszatérve sajnos ilyen látvány fogadott. Elég sok ilyen fürtünk van, amin a szemeknek fülig ér a szájuk. :-) Ez lenne a szürkerothadás?
[Egy kis vigasz, hogy már van ehető, édes szőlőnk is, valami muskotályos ízű, szép nagyszemű. A fajtáját sajnos nem tudom.]
A Quadris témához szólva, tavaly én 3 * csináltam, discus+kontakt per.(Dithane )fordulót, és finom számitás szerint is 30 % o károm lett(kb zsenduléskor, azaz most) noha Mikal 75-öt is raktam bele.....
Ugyanakkor egy jóbarátom apja Quadrisos forduloval elment 10 napra Horvátországba, és a szőlőjének SEMMI baja nem volt, mikor hazaért.....
És ez hétszentség, dolgoztam a is voltam szuretukön soka
De Télleg abszulut semmi
Uganakkor idén a 670 négyszögölömön mostani zöldmunka mellett (ami nem volt tul sok ) kb 10 liszes fürtöt találtam, ami nullla.
Az utolso fujás( ma ) Már csak kontakt volt, mert a szisztemikus a szakirodalom szerint már felesleges, mert csa feloldodik az érő bogyókban.... ( Kumulus, Fundazol, Dithane, Unifosz)
Summma Summarum:
Tavalyelött bőven elég volt egy Discusos, Polyramos blokk 3*
Tavaly nálam(27 év) sokkkal tapsztaltabb ponczihterek is rábasztak a Discusra...........
Idén itt (Sopron) elég volt a Discus + kontakt bőven, már csak kontaktoka használjatok, és zöldmunkázzatok sokat. Fontosabb lehet mint egy permetezés!
Én, mikor telepítettem, erre (is) figyeltem, mert a zöldmunka és a fürtterhelés jelentős mértékben fajtafüggő. Egyes fajták kifejezetten hajlamosak elbokrosodni, mások viszont kevésbé, pl. az Ezerjó egyáltalán nem. Én Szürkebarátot és Kékfrankost, ezek is vizsonylag kevés zöldmunkát igényelnek.
Más. korábban beszéltük, hogy Othello, ígértem vesszőt, jelentem, sikerült a kivágással elkerülni egy othellot, ha vkit érdekel, ősszel állok a rendelkezésére.
Szerencse ez a negyven fok, a peronosz kiég a levelekből, aztán meg itt az augusztus.
Kérdés, hogy alulterhelésnek minősül-e ~10 hajtás egy folyóméter tőkekaron? :) még sosem volt (egy jégverést kivéve) termésmenny. problémám, a fagykár minimális, ha van, bőven pótolja a mellékrügyek (szintén termékenyek) kihajtása. Válogatnivaló még így is bőven marad - iker, meddőhajtás; létszámon felüli fürt. (utóbbiből idén kevesebb, ikerhajtás viszont rengeteg volt - lehet az alulterhelés miatt? :))
jaja, igen-igen. milyen fajtád van? Én már a metszésnél eleve igan alul terhelem (2x1es térállásban 8-10 világos rügy -> ue. hajtás) hajtásonként 1 fürt nálam is mert eléggé nagyfürtű a fajta. (Cirfandli) Tavaly mindenképp jól jött a fürtritkítás a sok eső és a gyenge évjárat ellenére szépen cukrosodott. Akkor nagyon sok fürtöt levettem (minden hajtáson min 2 de néhol 3 óriási fürt volt - oka a 2003as forró év jó rügydifferenciálódása, fagykár elmaradás) idén közel sincs annyi és akkora méretű, egyenlőre várok, ránézésre nagyjából beállt a tőkénkénti ~ 1,5-1,8 kg.
újabb adatlék a Quadrishoz, hogy 10nappal permetezés után a friss telepítésű oltványokon kivirágzott peronoszpóra foltokat találtam ami legalább 3-4 nappal korábbi fertőzést feltételez. Igaz akkor sokat esett az eső, meg talajközeliek az új tövek, viszont gyommentes, szellős az állomány.... ennyit a 2 hetes fordulóról.
Nálad az augusztus végi Quadris kezelést nem értem... minek? Szürkerothadás ellen vmi speciális szert inkább.... a másik két betegség meg akkor már nem játszik. Sőt a peronosz már most sem nagyon támadja meg a bogyókat, ebben a melegben meg pláne nem. használatát a gyártója is csak a virágzástól fürtzáródásik tartó időszakban blokkszerűen javasolja.
Nem, lisztharmat ellen is jó a felszívódó szer. A Thiovit (bár állítólag kevésbé) és minden kén tartalmú szer erősen perzsel 20C fok fölötti hőmérsékleten, szóval érdemes vigyázni vele!!!
A Quadris hírneve nagyobb, mint az ereje. Nálam se fogta meg a lisztharmatot. Ha nincs "olyan" idő, akkor talán jó lehet, de erős fertőzés esetén nem kira.
Rubigan + Karathane - nal nyomultam a hétvégén lisztharmat ellen, meglátjuk.
Viszont a Quadris komplexitása miatt nem jól keverhető (a növényvédő boltos szerint) ezért a Topassal permetezést külön javasolja. (Én is azt vettem a jövő hétre.)
Kén ugye kiesik ebben a kurva melegben, mégha a Thiovit nem is perzsel annyira. Ezért lenne jó egy kistraktor, amivel fél óra alatt lefújnám az egészet...
Szóval nálam így lesz:
2 hét múlva: Topas + Dithane 4 hét múlva: Quadris utolsó (remélem): Rézgálic
1. Ha ridomillal permetezel, akkor kékes foltoknak kellene lennie a levélen, mégpedig elég soknak, ahogy beszárad a permetlé. A felületen kolbászoló zoo-spórákat elöli a nehézfém, így véd a szer. Ezért próbálj meg egy kicsit bővebb lével permetezni!!
2. Én elgondolkoznék a lisztharmat elleni védekezésen is a helyedben, mert ezek a képek nekem erősen gyanúsak. Kérdezd meg Antisystemet a növényvédelem topicban, ő igazi csúcsmenő.
Permetezz shavittal, és két nap múlva látni fogod a hatást, majd 9 nap múlva ismételhetsz, azután jöhet a mondjuk a mikal mint preventív szer az ujrafertőződés akadályozására újabb 9 nap elteltével.
Hetfon lepermeteztem a szolomet Ridomillal, de ugy tunik, a peronoszpora nem dolt ki teljesen, ujabb feher foltok vannak a level fonakjan, es sargul az atellenes oldalon. Erdemes meg varni egy esetleges ujrapermetezesre, vagy mielobb alljak neki? A termes jonak igerkezik, nem szeretnem elbaltazni egy kesei permetezessel.
Akkor ha lehet még ma nyomd le az egészet Shavit-tal (kontakt szer folpet tartalommal), és ismételd meg kilenc (9) nap múlva a permetezést. Utána újabb 9 nap múlva rubigannal permetezz (felszívódó, ún. szisztematikus szer)
Itt mese nincs a gyorsaságra szükséged van, mert már csak a kár enyhítése maradt, a bvetegség már kialakult.
Apropó a Shavit II. kategóriás szer, lehet, hogy a boltost meg kell kenni, hogy adjon méregengedély nélkül.
A Quadrist én is csodaszernek véltem, ami a gyártó szerint mindhárom (liszth. Peronosz, botritisz) gombabetegség ellen hatékony, de nálunk (Mecsekoldal)permetezés után 6 nappal több különböző fajta bogyóján megjelent a lisztharmat. Ezért a mostani permetezésbe ami 3.- utolsó volt a Quadris blokkban tettünk külön lisztharmat elleni (Topas) szert, és 9 napra permeteztünk. (Hallotam tavaly már ezt egy integrált termesztést folyató gazdától, h. a Quadris lisztharmat ellen nem 100as; arra inkább az Eclair jó de annak viszont a peronosz. elleni hatékonysága nem kiváló. Szóval nincs tökéletes megoldás. - Másnak tapasztalatok?)
Eső után a köpönyeg nem sokat ér. Eső után a kontakt szer nem sokat ér peronoszpóra ellen, megelőző védelemre jó de bejutott kórokozó ellen semmit nem ér. A lentebb már említett rezes Ridomil G. Plus az igazi orvosság ellene. Lisztharmat ellen még inkább elmegy a kontakt kén pl. a Thiovit, mert a lisztharmat mindig kívül van. Üdv Chess
Ismerősékhez annó befolyt a nagymama testvére from Német Szövetségi Köztársaság és a legnagyobb felháborodással észlelte, hogy a WC-be x@rnak, mikor ott a szőlő.
És hogy jó példával elől járjon, 2 hétig tüntetőleg a szőlőbe végezte a dolgát. :)))
Amúgy óvatosan megpendítettem aptyuknak, hogy egyes nézetek szerint túl sok a szőlő, le kéne szedni belőle, de szokatlanul kemény ellenállásba ütköztem. :)
A miénk nagyon rági tőke, a fene se tudja mikori, asse lehetetlen, hogy a II vh előtti, mert az azutáni háztulajokból nem nézek ki szőlőtelepítést.
meddig él egy szőlő?
Ámbár az lehet, hogy bújtatással szaporították, de akkor se mai gyerek. Mert mi 86-ban vettük a házat, s akkor se volt zsenge korú a lugas...
Nálunk is legalább ennyi fürt van a nagyszemű csemegeszőlőn (pontosabb fajtáját nem tudom, itt volt már a kertben mikor vettük a házat). Milyen bizarr tápanyag utánpótlásról hallottál? :-) Mi eddig nemhogy nem pótoltunk, de még a kapálással, öntözéssel is elég csínján bántunk. Mégis túl sok lett rajta idén. Tavaly pont ezt a sűrű részt vitte el a peronoszpóra még virágzás után. :-(
Ez orult sok termes, vesszonkent borszolonel egy, csemege szolonel egy-ket furtot erdemes hagyni - metszestol fuggoen. Mikor a bogyo bors-borso nagysagu /azaz mostanaban/, le kellene szedni azokat a furtoket, amelyek a vesszo vege /hajtascsucs/ fele esnek.