Ez attól függ, hogy milyen fajta a pari. Ha determinált akkor valóban lehet bokrosabbra hagyni.
A fôhajtás lezártsága szerint a fajtákat két fô típusba sorolhatjuk. Folytonos növekedés? fajta esetén a fôhajtás növekedése korlátlan, két virágfürt között rendesen 3 levél képzôdik. Determinált fajta estén a fôhajtás csúcsán egy virágzat képzôdik, lezárva ezzel a fôszár növekedését. A tipikus determinált fajták esetében a fôhajtást a 2.-5. virágfürt zárja le és két fürt között egy levél képzôdik. A gyakorlatban féldetermináltnak nevezett fajták esetében a fôhajtást a 7-9. virágfürt zárja le és két fürt között 2-3 levél képzôdik.
Ez alapján dönthetsz. Ha folytonnövőnek ítéled, akkor szerintem két tengelyen nevelve is elég jó, méretes töved lesz, zsinóron két méterig is felengedheted. A determinált faj esetén asem érdemes 4-5 hajtásnál többet meghaygni mert akkor kezelhetetlenül buja lesz a bokor, és a gombabetegségek hamar beakasztanak neki. A hajtások lecsípését lényegében minélhamarabb el kell végezni, hiszen csak tápanyagot fogyasztanak. Viszont, ha olyan araszosra meghagyod azokat, és eltávolítás után az alsó két levelét eltávolítva 8-10cm hosszban öntözött földbe dugod akkor hamar gyökeretver, és még termést is fog hozni az idén.
Sziasztok. Két dologban kérném a segítségeteket. Az egyik, hogy amikor vettem a paradicsompalántát, azt mondta az eladó, hogy majd 3 hónaljhajtást hagyjak meg, a többit csípjem le. Nem emlékszem viszont, hogy mondta-e, hogy mikor kell lecsípni. Most már kezdenek nőni a kis hajtások. A kérdés az, hogy milyen fejlettségnél kell lecsípni. Már most, vagy még várjak vele?
A másik kérdésem, hogy paprikánál szintén le szokták csípni a hónaljhajtásokat? Ugyanis bimbó már megjelent a tetején, de néhány napja nem nől tovább, viszont a levelek tövénél elkezdtek nyomulni a hajtások. Most az le kell venni, vagy így kell hagyni? Köszi a segítséget.
CORTEN köszi! remélem tényleg legalább a paradicsom megússza. Biztos ami biztos jutott arra is permet. Ha úgyis jössz a kosárral nem fogsz Te sem üres kézzel távozni :)
A paradicsom azért stapabíróbb, de ha már úgyis kezelsz, akkor egy füst alatt azoknak sem árt. A paradicsomok inkább a baktériumos és gombás fertőzésekbe szoktak belerokkanni. Mivel nálatok nem nagyon van a szomszédban kiterjedt burgonya vagy paradicsomtábla így jelentősen csökkent a veszély. A te általad nevelt pari egyébként elég ellenállónak tűnt nálam. A paradicsomban, ha kell akkor atkák ellen Torque (ez minden atkát, és csak azokat lebombáz) esetleg molytetű ellen Nomolt. Bár az utóbbi szabadtéren nem kritikus. Bagolylepkék ellen meg a sima felszívódó szerek. Nem hiszem, hogy nagyon szükséged lenne bármelyikre is, hiszen csak elenyészően kevés töved van.
A páleszt köszönöm, egyszer majd talán koccintunk!
Tényleg a paradicsomjaim mennyire veszélyeztetettek? Egyenlőre nem látok rajta se atka se tripsz nyomokat, de azért roppantúl aggódom. Szerinted mit tegyek velük?
Hasonlóan vált ketté a pálinka is.
Mostmár nem kell vitázzak másokkal, hogy ne a faszeszt igya, hanem vegyen PÁLINKÁT, és akkor gyümölcsöt iszik!
Jó, persze, 3600 egy lityi, de az orvosságból kevés is elég! :-))
Bár figyelve a mai magyar vásárlói szokásokat, úgy tűnik az a fontos mi mennyibe kerül, lehet-e kapni december 9.-én is, 'szép'-e (mer' a vegyes méretű, kevésbé dizájnosan csomagolt az nem kell a kutyának sem) és ne kelljen a piacra menni, hanem a közeli üzletben is kapható legyen. Ráadásul azok, akiknek pénzük is volna a minőségre még azok is inkább a trendi spanyol, görög, olasz paradicsomot választják. Lassan elkopik az a generáció amelynek tagjai emlékeznek a földben termesztett, napérlelte zöldségek gyümölcsök ízeire és a következőknek már pont az lesz szokatlan. A steril környezetben termesztés maximum a talajlakó kártevők elleni védekezést könnyíti meg csökkentve az erre irányuló kemikália felhasználást is, ám a többi kártevővel szemben azért még sokszor kell a vegyszerekhez nyúlni. Bár a biológiai alapokon nyugvó természetes ellenségek bevetésével történő védekezés valóban egyreinkább tért hódít.
Sajna az intenzív termesztési rendszerek tökéletesen kiküszöbölték a klasszikus vetésforgót és ennek komoly ára van.
Más:
Aki a plussz-ok felé jár az most 999Ft-ér vásárolha tkis kézi két liters pumpás permetezőt. Elég jól használható kisebb mennyiségű növény ápolásánál. A fúvóka jól szabályozható, könnyű kényelmes. Jó, biztosan nem egy örökéletű darab, de 2-3 évig jó szolgálatot tehet.
A cikket elolvastam. A helyzet iróniája, hogy egy "Árpád" nevű a cég amely szakít a magyar hagyományos termesztéssel :)
Soha nem ettem szerintem ilyen parit, legalábbis tudatossan, tehát nem tudom milyen az élvezeti értéke. Laikusként azt mondanám, szőlészeti tapasztalatból, hogy a föld adta minerális ízek, biztos hiányoznak. Viszont előny a csökkentett vegyszer felhasználás. Nem?
Más részt, ha jönnek ilyen feltételezhetően műanyag paradicsomok, akkor még jobban felértékelődik az "igazi" paradicsom. JObban kettévállik a termesztés, a fogyasztás és egyértelmübb igányt támaszt. Jobban szétválik fehérre és feketére a dolog, ami most olyan világos meg sötét szürke. (tesco-nagyüzemi-háztályi-parasztnéni) Talán ez is előny. Lehet majd tudatossabban dönteni (nagyon remélem) a vásárláskor. Ezen a logikán nem fogja megölni a hagyományosat, hiába jobb a jövedelmezősége. Megint csak a borászati tapasztalatokat hozom elő. Az MDF piaci kannás bor hiába kerül három forintba literenként nem veszélyezteti a tényleg bort termelőket. Ott is kettévált a piac és egyre inkább ketté fog válni.
Megint más megközelítésből, azért mert begyűröztek ide a mindenhonnan jött "kevésbé igényes" k***ák, nem lett kisebb igényű a magyar polgár. Nem arra támadt igénye és nem azt keresi :)
Bízom benne hogy mindig lesz (nagyjából) hagyományos magyar paradicsom annyiért, amit ki tudok fizetni. Én optimista vagyok. Hajrá Magyar EU! :)
No, erről panaszkodtam... Úgy tűnik a jövő már megkezdődött idehaza is. A cikk ráadásul tavalyi. Ezentúl ehetünk már Mo.-n termelt de a hollandiai műparadicsommal azonos élvezeti értékkel bíró piros golyókat.
Megígérem, remélem nem felejtem el :), ha nyáron úgy adódik, és már az összes fajtám érik, akkor egy jókora kosárnyit beadok nektek. Azután abból tehetsz összehasonlítást, pici-kicsi-normál-nagy-óriási paradicsomok ízvilágát illetően.
rferi! Na akkor neked van összehasonlítási alapod! A piacon érettek a nagy paradicsomok (nem most, hanem úgy általában) amit árulnak? Mert én arra gyanakszom, hogy ezért lehetnének előitéleteim a nagyszeműekkel szemben.
Ha elmesélhetem:
én azért szeretem a nagyszeműeket, mert kölyökkoromban a kertben délutánonként, mikor a bringázásban teljesen kifulladtunk, leültünk pihegni a pariágyásba, ahol azt hittük senki se lát.És az eget bámulva faltuk a tövekről a parit.
Mint a gyümölcsöt.(mellesleg az angoloknál nem zőccség, hanem gyümölcs).És olyan jó volt a hatalmas bogyóba beleharapni, csurgott az állunkon a leve, és vihogtunk ész nélkül rajta.
GURIGA sír és toporzékol.
Nekem csak az kell !!!
A zidén má nemsokára kipalántázom.
Lehet, hogy körbe szúnyoghálózok egy tövet, aztán én leszek a mü-méh.
Hacsak már tavaly félre nem lépett...
Amish Paste, SanMarzano, Sausage, Napoli, Roma orig Ezek nagyon hasonlóak (paste-típus), de milljom egy hasonló fazon van. Az Amisht ajánlom, kipróbálni mindenképp illetve a Sausage-t. szvsz ott észak-amerikában egyiket sem lesz nehéz beszerezni. Előkeresem a linkgyűjteményemből azt az oldalt, ahol sok kép van és annak alapján megpróbálhatod beazonosítani.
Jó szemed, és igazad van!
Egyébként ízre is, meg "bozontosságra" is nagyon hasonlóak. Nem is szedtem magot, annyira nehéz öket kordában tartani. Semmi tápszert nem kaptak, de egy tö kinyúlt több irányban is 2m.-re.
Azért szeretném a #282 alattinak a nevét tudni, hogy tudjak magot szerezni, ha a zenyémek netán
elkanászodnának.
Persze nagyon tetszik ez a paradicsom dolog, jövöre szerintem szívesen bővítem a egy esetleg két fajtával a palettát. Ugyan nem tudom hogyan fogom megoldani az elhatalmasodó chili ültetvényeim és mániám mellett. Nem is beszélve a bazsalikom és egyéb cuccokkal ... Lehet hogy megveszem a Deák téren a Gödröt és befedem üveggel :) De ezen még gondolkodom ...
CORTEN hiába van a környezetemben több ismerősnek családi háza, kertje. Tudod az mégis más :( Akkor már inkább az erkélyemen művelek csodákat ... és álmodozom egy szebb és jobb jövőről.
Ez két fajta? Nem? Az egyik a jellow pear, a másik mondjuk goden egg. (akár, de más is lehet, van sok tojás formlyú sárga)
Az erkélyeden nyilván nem jutott idegen pollen az s 100-ra. De előbb utóbb sajnos akkor is előkerülhetnek a recesszív gének által hordott tulajdonságok.
Kedves CORTEN!
Gondolom, K.TROUT-nak válaszoltál, bár alul az elözmény engem talált el.
Én nyolc éve kertes házban lakom. Elötte hosszú évekig az erkély volt a fö szempont, amikor új helyre mentünk lakni. (Tudom, hogy otthoni szemmel egyenesen bizarrnak tünik, hogy mi itt az elsö 16 évben 24 címen laktunk...)
Tehát az erkélyen évröl-évre saját magról kelt S-100 paradicsomot neveltem. Akkor soha nem változott. Ahogy kertes házunk lett, a második-harmadik évben valahogy "elkutyult". Az is lehet, hogy más fajtákkal disznókodott. Ha nem itt, akkor szomszéd kertekböl.
Amit a hasadásról írtál, az igaz. Ehhez annyit tennék hozzá, hogy ezt rendszerint a nagy meleget követö esö okozza. Ezért én mindig csak a tövét locsoltam. A kis sárga második képe valamiért nem akar bejönni. még egyszer megpróbálom:
Ez olyan Yellow Pear fazonú paradics. Vitathatatlanul finom, buján növő fajta. Elég nehéz kordában tatani, érdemes kissé ferdén vezetni, két szálon. Szabadban valamivel visszafogottabb. A ferde (30-60°-os dőléssel) termesztés ötlete a gyümölcstermesztésből jön, ahol a csúcsdominanciát ezzel tudják redukálni. Így egyrészt lassabb a növekedés, másrészt az oldalhajtások egyenletesebbek, nem nyúlnak meg annyira. Nagyon finom, aranysárga termésű, determinált fajta a Scotia is. Talán még az is elviseli a kisebb termesztőedényt, és a magassága sem haladja meg az egy métert. Csak elég hamar leterem. A sweet-100 (http://www.cooksgarden.com/webapp/wcs/stores/servlet/StoreCatalogDisplay?storeId=10201&catalogId=10067&langId=-1&mainPage=prod2working&ItemId=50625) jó fajta, csak mivel hybrid, a második generációtól kezdve eléggé nagy valószínűséggel hasad. Tehát magot fogni nem nagyon érdemes róla. Akkor már (ha efféle paradicsomokat kedvelsz) érdemes kipróbálni a Gardeners Delightet hamarabb érik nagyon finom, és elég stabil (http://www.growinglifestyle.com/article/s0/a444435.html)
Kilgore! Ha rákapsz a paradicsomra, akkor jövőre bővítheted a választékot! Pl. ez a GardenersDelight is érdekes lehet, a 20-30 bogyóból álló fürtjeivel. Igaz, ennek azért nagyobb edény kell. Nincs rokon akinek csak egy talpalatnyi kerje is lenne?
Az én Tiny Tim-em nagyon édes lesz, mert nagyon jól bánok vele és bagyon szeretgetem :)
A kérdés még mindig az, hogy az a Sweet 100 mekkorára nő meg? mIlyen magas lesz. Szerinted mit szólna egy csinos cseréphez? Mondjuk úgy egy 2-3 litereshez? (Tiny Tim egy 0,5-1 literesben is el van!)
Ha a kis ültetőedény miatt kisebb lez a hozam az csak jó! A szőlő termelésnél jól ismert technika a mesterséges termés visszafogás. A minőségben sokszorosan behozza a mennyiséget.
Trout!
Az erkélyen egyszer én is megpróbáltam a "Tiny Tim" fajtát. Kicsinek tényleg kicsi a növény, de a paradicsom -legalábbis a "sweet 1oo"-hoz képest - majdnem keserü volt. Az is igaz, az Vancouverben volt, ahol más a zéghajlat. A s-100 viszont ott is édes volt.
Itt egy érdekes pici sárga. Az ízére már nem is emlékszem, de annyira nem volt jó, hogy ellensúlyozza azt a fantasztikusan bokrosodó, szinte kontrolálhatatlan növését.
Ezeket képröl másoltam képre, mert a scannerem nincs bekötve, azért ovális a paradájsz. Életben kerek. Ja, és az a furcsa levél a közeli képen egy odapimaszkodó sárga málna levele.
Én évekig tartottam erkélyen.
Söt, még északi fekvésün is.
Mondhatnám, hogy a tüzö naptól az árnyékig mindenütt feltalálja magát. Most is, a palántáim között magasan a leggyorsabb. Magasra nöl, de oda vezetheted, ahova akarod. Minden egyes magja kikel. Csak a legjobbakat tudom mondani róla. A kertben gyakran kikel "magától" is.
Mindjárt keresek képet róla, felteszem egy pár napig.