Köszi a választ, CORTEN. :-) Az olasz konyha nagy kedvelője vagyok, és ezért szeretném megpróbálni ezt a fajtát. Ezen kívül nekem egyelőre még nem sokat mondanak a fajtanevek, a mostani néhány palántámat egyszerűen "korai" néven vettem. A kezdők szerencséje :-) segített hozzá, hogy elég szépen teremnek - mindenféle gyakorlatt és előképzettség nélkül is. De majd jövőre...! :-))
Tanácsot szeretnék kérni a jövő évi paradicsomfajták kiválasztásához. Idén egy sor futót - Lugas F1 - egy sor Prima nevű közepes méretűt, egy sor Balkon paradicsomot és 2 sor cseresznyeparadicsomot ültettem, sárgát, pirosat vegyesen. Nos, a Prima elég beteges, és a terméshozama sem túl jó, legalábbi nálam. A Balkon egyszerűen gyalázatos - talán megsértődött, hogy rendes kertbe lett ültetve, sehol egy balkon? A futó jónak nevezhető, bár nem túl ellenálló, de jól terem, és a többségnek izlik (nekem túl vastag a héja). Szóval szeretnék ellenálló fajtákat, ha lehet, akkor nem hibridet, mint idén, hanem olyat, ami évről évre vethető. Kellene 1-2 fajta folytonos növekedésű, ami lugasra nevelhető, meg 1-2 féldeterminált, és determinált fajta. Lehet sárga is piros is. Kinek milyen ötlete-tapasztalata van? És, ha valakit érdekel: már második éve van egy körte-alakú sárga paradicsomfajta, amiről tudok magot küldeni/cserélni. Nagyon bokros, rengeteget terem, az érett termések kb. 3-4 cm hosszúak.
Én is ezért szeretem a sajátomat, amikor éretten, frissen szedhetem le.
Csak azóta tartok nagyobb fajtákat is, mióta kertem van. A magokat egyszerre vetem
el, és egyszerre palántázom ki. A Sweet100 kb. két héttel hamarabb kezd érni, mint
a többi. És - virágzik, hozza a gyümölcsöt egészen novemberig. Persze a vége felé már
sok levél elsárgul, elszárad, a paradicsom íze sem olyan édes, de még mindig jó csipegetni.
GURIGA! Köszönöm a lehetőséget, a címet e-mail -ben küldöm :)
Frintnél járva beigazolódni látom a teóriámat a nagy paradicsomok terén. Én eddig azért nem ettem jó nagy paradicsomot, mert a piacon árultak éretlenek, vagy mittudoménmik, mert Frint hatalmas paradicsomjai fantasztikusan finomak!!!
Nemtok egy fürtöt kivárni, hogy mind piros legyen.
A zasszony nagyon szereti lecsipegetni a pirosat. Ha ö nem, akkor a sógorom.
Most ezt a fürtöt védett növénynek kiáltottam ki.
Elöször képet csinálni róla, aztán meg magnak.
Napok óta se esö, se kánikula. Azért ilyen szépek.
Nagy melegben, esö után néha kicsattannak.
Én csak a tövét locsolom. Erkélyen még könnyebb odafigyelni, kötözni.
Itt "Sweet 100" néven ismert.
Amikor népszerü lett, kijött a "Sweet millions", még több (talán kisebb) bogyóval
egy fürtön. Azt nem próbáltam, mert a 100-as is elég kicsi. A legnagyobbak
ping-pong labda méretüek.
Természetes, hogy küldök magot!
Valaki a tavasszal kérdezte, milyen fajtát érdemes erkélyen ültetni?
Szerintem ez a laghálásabb, leggyorsabb, - talán a legédesebb.
(Annak idején vagy 8 évig minden évben volt az erkélyemen)
Sárga pari...elég lassú, nem túl produktív, de nagyon nemistommilyen.
Meg kell kóstolni.
Ezt most ültettem elöször.
Elég vad színe van.
Nem bírtam várni, féléretten megkóstoltam. Ígéretes...
Erröl már sokat beszéltem.
Alig várom, hogy felfaljam a zelsöt vajas kenyérrel!
Érdekes, hogy a hűvösebb éghajlathoz szokott fajok közt gyakori a 'fekete-barna' árnyalatú.
Bár valójában ténylegesen mélyvöröses-barnás árnyalatúra érnek.
Guriga! Remek termést szüretelhetsz az idén, úgy tűnik. Tessék ám szorgalmasan gyűjteni a magot, különösen annak a hoszúkás-farkincás most még zöldnek a magjait!
off
Mindenki, akinek ígértem magot, vagy miegyebet nyugodz lehet, nem feledkeztem el senkiről és semmiről, ám annyi minden szakadt a nyakamba az elmúlt időszakban, hogy csak mostanra sikerült úgy-ahogy rendezni a sorokat. Mire vetni kell, addigra már ott lesznek a magok!
offoff
Ha a sárgára gondolsz akkor az a Giant Belgium, 83dkg súlyú lett. A másik Watermelon beafsteak.
SanMarzanot kérdezte Zitka: miért kéne másként bánni vele? Amúgy meg eléggé jó terem, bár nekem a lédúsabb fajták inkább bejönnek, de ebből remek paradicsomszósz, öntet miegyéb készíthető. Kissé érzékeny a gombabetegségekre, a sűrű ültetést nem kedveli. Átlagos körülmények között 4-5 kg-t biztosan megterem egy tő. A saját nevelésű palántáknál csak arra érdemes ügyelni, hogy laza térállásban neveld a töveket és amennyire lehet inkább a talajuk legyen magasabb hőmérsékletű mint a levegő. Így fékezhető a felnyurgulás. Szabadba helyrevetve sem ad rossz termést, csak viszonylag későn érik. Kb. mostanában kezd el színesedni.
Van egy kazal képem, talán a hétvége ad annyi időt, hogy feltöltsem.
Ki nevet a végén?
Ez a paradicsom attól kezdve, hogy kikel, olyan szerencsétlen, fonnyadt
kinézetü, kissé sodrott levelü, hogy a zember legszívesebben kihúzgálná.
Viszont hogyha ugyanaz a zember ad neki idöt, elég vizet, és egy kis
buzdítást, akkor elkezd nöni. Ha meg megérik...akkor jön az, hogy ki nevet!!!
A bronz színü "Szibéria" természetesen nem borgó, hanem bordó lesz.
Majd jelentkezem, ha megérnek.
Egyenlöre a "Sweet 110" fajtát eszegetjük.
Nagyon édes, zamatos, de kemény a héja.
Sajnos, nagy melegben esö után szeret kicsattanni.
Erkélyen is nagyon könnyü volt tartani, ráadásul ott nem érte úgy az esö.
1. "Flavorino" - Leamington, Ontario. Az idén vettem a palántát.
2. "Sweet 100" - évek óta saját magról nevelem.
3. "Ki nevet a végén?" - ezt a nevet én adtam neki.
Valaki otthonról hozta. Második éve van, a héja hihetetlenül zsenge.
4. "Szibéria" - az idén vettem a magot itt Canadában. Sose láttam azelött.
Ha megérik, állítólag borgó lesz.
Igaz nekem még nem érik , de hagy dicsekedjek én is.
A magokat Atlantic barátunkkal cseréltem, elvileg nagytermésű , különböző színű (barna,piros,sárga és fehér) paradicsomok. Remélem be is fognak érni. Még nem próbálkoztam ilyenekkel, kíváncsi vagyok mekkorára tudnak megnőni ezen az éghajlaton. A növények most ugy 1,5 m körüli magasságúak.
Nyaralás alatt beszabadultam :-) egy gazdaboltba Olaszországban. Pár éve nem gondoltam volna magamról, hogy ilyesmi megtörténhet velem :-), de friss kerttulajdonosként igazi kincseket láttam. AMit kérdezni szeretnék: vettem San Marzano paradicsommagot, van-e ezzel kapcsolatosan tapasztalatotok? Vagy ugyanúgy kell vetni-palántázni, mint az összes többit? Idén kész palántákat vettem, meg kaptam innen-onnan, azok elég szépen teremnek, de kíváncsi lennék, hogy ez az általam igen kedvelt fajta vajon Mo-on is olyan gazdag termést hoz-e majd...
CORTEN, Frint! Igazán szép termésetek van. Összefut a nyál a számban tőle :) CORTEN, milyen fajta az a hatamnas tök formájú? Nálam a kis Tiny Tim szépen éreget, és időnként ad egyet-egyet a vajaskenyér mellé :) Viszont nagyon finom!
Szia Frint!
Köszi a válszt. Na látod, még azt sem tudtam, hogy az alsó 4 levél oldalhajtását kell mindenképpen kitörni. Pl az egyik szendvicsparim rögtön az alján hozott egy olyan hajtást, amit nem vettem észre, így az már kb. akkora mint a fő ág. Már nem fogom kitörni szegénykét, virágzik mindkét ág rendesen, majd meglátom mi lesz belőle. A többinél pedig elgondolkodom mit hagyjak meg mit ne.
Ha újra elbizonytalanodom paradicsom ügyben, jövök.
Köszi mégegyszer.
simine
Szia simine, nem túl egyszerűt kérdezel, azt próbálom meg leírni neked, hogy én hogy csinálom a gyakorlatban. Szóval az tiszta sor, hogy az első 4 levél feletti oldalhajtásokat ki kell törni. Utána döntési helyzet van, mármint, hogy hagyok-e oldalhajtást, vagyis hogy több szárat nevelek, vagy csak egyet. Ez általában fajtától függ, vagyis hogy a növény generatív jellegű vagy vegetatív jellegű. Magyarán bogyóra gyúr a növény vagy levélre/szárra. A lényeg: a termő és nevelő részek egyensúlya.
Amelyik sok virágot, bogyót nevel, ott az egyensúly kedvéért szárat/levelet kell hagyni, és fordítva. A LugasF1-el van a legtöbb tapasztalatom, ott két száron futtattam a növényt, úgy 50-60cm-től indítottam a másodikat. A koktél/szendvics parik általában generatívba hajlók, lehet több szárat hagyni. Ha csak egy szárat hagysz, biztos, hogy nagyobb bogyók lesznek, de mennyiségben elmaradsz.
Kezdésnek ennyi elég, ha van kérdés, segítek.Frint
Még nem írtam ide, de megpróbáltam végig olvasni az egész topicot. Hozzátok képest nagyon amatőr vagyok a paradicsom termesztésben. Gyakorlatilag idén ültettem először paradicsomot, a magam és a gyerekek örömére. Elsősorban a folyton növő szendvicsparadicsomot kerestem és ültettem, de néhány palántát ültettem nagyobb szemű (csomagolás szerint K 262 fajta)paradicsomból is.
Miután kiültettem őket a kertbe, már nem tudtam hol melyik van, így azt sem tudtam melyik mellé mekkora karó kellene. Akkor jöttem csak rá, mikor a szendvicsparadicsomok sorra kinőtték a támasztékukat. Ez csak egy kis történet a bénaságomról.A kérdés a hónaljazással kapcsolatos. Olvastam már róla itt korábban, de úgy látszik elég értetlen vagyok.
Azt látom mit kell letörni, le is szoktam rendszeresen, de úgy burjánzanak ezek a paradicsomok, főleg a szendvicspari, hogy megesküdnék rá, hogy egy hete még minden apró kis hajtást letörtem, ma meg 30 cm-es virágzó ágakat találok némelyik tövön. Ezekkel most mit csináljak? Nem volt szívem letörni ezért is vettem a fáradtságot, és írok Nektek. Másrészt az sem teljesen világos számomra, hogy mi történik ha csak a főágon engedem nőni a növényt. Az ami nem folyton növő, az egyszer megáll (60 cm körül) és nincs több termés? Letermett? És mi van ha nem török le minden oldalhajtást? Nem bír termést hozni? Hamar kimerül a tő? Bocs ha túl sokat és hülyeségeket kérdezek, de tényleg nem értem.
Nálam az internetről való vásárlás sajnos technikai korlátokba ütközik, de szívesen beszállok, ha olyat vesztek, ami érdekel.
Az e-mail címem él, majdnem minden nap csekkolom.
http://hirts.com-on is elég jó képek vannak vagy itt is:http://www.chileplants.com/search.asp?CategoryID=6&Keyword=&SearchButton=Go&SearchMode=
De ha beírod a googleba azt, hogy brandywine heirloom tomato akkor hetekig csemegézhetsz. Volt egy osztrák annk a neve nem jön elő, de ez is nagyon jó:
http://www.uwgb.edu/nekolaj/heirloom/tomatoesa.htm
Vvirág! Nagyon jó megfigyelő vagy! A képeket nem a B&T-nél kell nézegetni:) Ott már csak a konkrétan keresett növényt választom ki név szerint. Képekhez ajánlanám pl. http://www.chileplants.com de van egy csomó katalógus az interneten. A sima bankártya jól gondolod hogy nem elég. un. dombornyomott kártya kell hozzá. ennyi.