Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Sziasztok! A segítségeteket kérném. Van egy helyes kis mandarinfám. Szerintetek mikor rakhatom ki a kertbe? Bírja a teljes napot vagy inkább félárnyékot szeret? Milyen gyakran érdemes tápozni?
Amúgy maszek mélben írhatnál, hogy vagytok ketten, mert mint olvasom eü. problémád van. Én tudom miről van szó, de érdekelne, jól vagytok? Remélem nincs gond!
Kellemes Húsvéti Ünnepeket Neked, és a többi topikosnak is!
Ha kocsival jössz, észre fogod venni, hogy már a város külső felén áll a forgalom, annyi kocsi akar kijutni a kiállításra. Rendőrök irányítják a forgalmat, lassan araszolgat a kocsisor. Ebből is látszik, hogy sok érdekesség van a kiállításon.
Ezek meg az én kis kiwijeim. Nem sok látszik belőlük, múlt évben vetettem (boltban kapható kiwiből kikapart magból), és tegnapelőtt valamelyik blöki (3 van), szétkapta a régi edényüket, frissen lettek átültetve egy másikba, de gondolkozom, külön kellene szedni őket, még mielőtt nagyon össze nem akaszkodnak a gyökereik. (nem tudom, mennyire látszik, 6 db kis növényke kezd hajtani). Sok szerencsét Neked is a Kiwi termesztésben.
Kellems Húsvéti Ünnepeket Neked, és a többi topikolvasónak is!!
Egzotikus kertészetekből például, de láttam pár napja a Füvészkert növényvásáros üvegházában is eladó vaniliát, egész szép volt. Ha nem jön össze, nekem is van hajtásom.
Nézd meg gáborke honlapját , onnan letöltheted a Nálunk is megterem című könyvet, abban leírja ,hogy ,hogyan lehet megkülönböztetni egymástól őket /nagyjából!/
Igen , meggyökeresedett ,azóta már elajándékoztam. Ezt úgy hívják ,hogy gyűrűzéses gyökereztetés , és én azért szeretem mert így lehet a legrövidebb idő alatt a legnagyobb növényt "előállítani".
Lenne egy furi kérdésem: megállapítható egy citrus bokorról a levelei és kinézete alapján, hogy milyen fajta és termő-e, vagy magról bújt? Ugyanis van két nagy citrus bokrom, elvileg az egyik termő citrom. Ezt még nagyon sok évvel ezelőtt vettem, alig volt 10 cm magas, tejfölös pohárban, mint termő fáról való bújtást. A két bokor egyformán nő: semmi virág, leveleik szépek, száron tüskékkel, jó nagyra nőttek, több, mint másfél méter magasra. De vajon melyik-melyik ?Szerintetek meg lehet különböztetni? Alak, forma, .....Ha valaki megpróbálná, tennék fel képeket (valószínűleg csak holnap tudok).
Jó lenne, ha egy hozzáértő, aki jól ismeri a citrusokat, egy kis rövid leírással a levelekről segítene minket. Hálánk üldözné egy darabig........
A polikarbonát ,legalábbis amiből a télikertem van meglehetősen lágy és ugyanakkor rugalmas ,de megfelelő alátámasztással merevíthető. Az ídén is volt rajta 15 centis hó , igaz csak kér napig mert gyorsan leolvadt róla, mivel benn 12 fok volt.
Nos a helyzet az ,hogy a túlzott gondoskodásommal már elég sok növényt küldtem idő előtt a másvilágra. Leginkább túlöntözni szoktam a teletetéskor ,bár az idén éppen ellenkezőleg egy óriácitromom a kiszáradásba halt bele. Teszek fel pár nyári képet , bár ezek már lassan két évesek.
Így még jobb, 29-én jövök vissza Hévízről, tehát a 30-i, Vasárnapi programom adott.
Köszönöm!
(Ha jól tudom, ezt a kiállítást a 47-es felől lehet megközelíteni, ahogy megyünk ki Vásárhelyről az ATEV telep felé. Ugye jól tudom? Edddig még nem voltam a kiállításon)