Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Köszönöm az információt, mi is megpróbálkozunk vele, amit már én is akartam kérdezni a fűtetlen fóliát..........mert a tied azt láttam, hogy két fal közé és rányitásos módszerrel van, de ilyen lehetőségünk nekünk nincsen, esetleg valami ötlet?
Sziasztok! Tudom hogy már nem nagyon aktuális de egy vagy két év múlva gondolkoztam hogy csinálok egy fűtetlen fóliaházat. Kétrétegű vastag fólia alatt mondjuk ha kint -15 fok van akkor belül hány fok van? Kibirják a citrusok? Vagy nem érdemes foglalkozni vele.
Kőbányán az Oázisban. A zeoflorint az pécelen vettem a gazdaboltban. Segít az ásványi-anyag utánpótlásban,csökken a föld oxidációja,nem penészedik stb. Magyarul zeolit a neve , és ha üzletben nézelődsz a citrusok közt , akkor látod , hogy ez van a virágföldbe keverve./legalábbis az olasz áruknál/
Az Agro tipusú citrustápoldatot ,és a Trópusi doktort használom váltva , kéthetenként ,de a javasolt adagnak csak a felét. Ezenkívül /főleg amikor hajt/ plusz vasat is kapnak. A föld Compo Sana citrusföld , egy kis marhatrágyával , biohumusszal , és Novobalttal dúsítva. Átültetni tavasszal szoktam , február végén ,március elején , de tulajdonképpen bármikor lehet egészen augusztusig. Augusztus végén a tápozást is abbahagyom. Ja , még annyi ,hogy a cserepek tetejét Zeoflorinnal takarom.
Nálam tanulópénz volt az első agyontápozott kis csavarodó Citrus Limoncellam, méregdrágán, talán az idén szokta meg a helyét és most a kopasz ágakon kívül hoz levelet is.
Kérlek írd le mivel tápozod őket , hogy termésük is legyen ne csak a nagy lomb!
Milyen földbe ülteted és mikor érdemes átültetni őket?
A nem termő (magról keltetett) citrusféléimet már kiraktam a teraszra, de a most virágzó mandarint nem merem. Szerintetek már elbírná a kinti viszonyokat? Annyira sok a virág rajta és remélem sikeresen "méhecskéztem", mert az elnyíló, lehulló virágok helyén sok apró zöld gömböcske marad. Remélem jópár meg is marad! A leveleket mennyi időnként szoktátok megspriccelni és ebbe tesztek tápot is? Nekem nagyon bevált az Oázisban kapható Agro-cs/citrus tápoldat, ott azt mondták, hogy a magoncokat is nyugodtan tápozzam vele.
A bonsaj kiállítás nem tudom hol lesz , a dísznövénykiállítás a XI.Villányi uton az egyetemen.Ez a Móricz Zsigmond kőrtérnél van. Amit írsz , hogy termő növények 5000-ért , ha egészséges akkor nem drága , csak vigyázni kell vele mert ezek agyon vannak tápozva és ha Te ezt nem tudod majd biztosítani nekik akkor ez a szépsék múlandó. Ha türelmes vagy akkor egyszerűbb a kiállításon 1000-1500-ért 1-2 éves dugványt venni és kiböjtölni azt az 1-2 évet amíg Nálad kezd el teremni.
Én a citrusaimat, köztük mandarint is, már kiraktam egy keletre néző teraszra közel három hete.
Bírják is, szeretik is a teljes napot, de a hirtelen váltást kerülni kell. 1-2 hét szoktatás félárnyékban tavasszal elég ahhoz, hogy utána már a tűző nap se tudja megégetni a leveleiket.
Sziasztok! A segítségeteket kérném. Van egy helyes kis mandarinfám. Szerintetek mikor rakhatom ki a kertbe? Bírja a teljes napot vagy inkább félárnyékot szeret? Milyen gyakran érdemes tápozni?
Amúgy maszek mélben írhatnál, hogy vagytok ketten, mert mint olvasom eü. problémád van. Én tudom miről van szó, de érdekelne, jól vagytok? Remélem nincs gond!
Kellemes Húsvéti Ünnepeket Neked, és a többi topikosnak is!
Ha kocsival jössz, észre fogod venni, hogy már a város külső felén áll a forgalom, annyi kocsi akar kijutni a kiállításra. Rendőrök irányítják a forgalmat, lassan araszolgat a kocsisor. Ebből is látszik, hogy sok érdekesség van a kiállításon.
Ezek meg az én kis kiwijeim. Nem sok látszik belőlük, múlt évben vetettem (boltban kapható kiwiből kikapart magból), és tegnapelőtt valamelyik blöki (3 van), szétkapta a régi edényüket, frissen lettek átültetve egy másikba, de gondolkozom, külön kellene szedni őket, még mielőtt nagyon össze nem akaszkodnak a gyökereik. (nem tudom, mennyire látszik, 6 db kis növényke kezd hajtani). Sok szerencsét Neked is a Kiwi termesztésben.
Kellems Húsvéti Ünnepeket Neked, és a többi topikolvasónak is!!