Jah, de én kissé közeleb vagyok az egyenlítőhöz. A harmat az nagyon szép, nélunk is sokszor van ergo a gombabetegségek is jól érzik magukat. Az idén nem volt bagolylepke invázió. van helyette valami szürkés-barnás-feketés penész. Ez még rosszabb.
A 'black' paradicsomoknak mindnek ilyen a belselye, vannak még sötétebbek is, de kellemesen savanykásak, lédúsak, finomak. Nálunk pl. senki nem akar fehér, meg sárga parit enni, zöldet meg végképp nem pedig ízben nem rosszabbak.
Az a két kép a steril termesztőberendezésekről eléggé lehangoló. A tápláléklánc lezárásának nem is embert, hanem egy veszélyes hulladékokat megsemmisítő égetőművet tudnék elképzelni. (a hulladékhővel meg lehet fűteni a fólia alatt!)
Aztán otthon felvágtam a hazalopott Heinz anyagot, az én szibériai
akármimet, és a Sweet 100 parit.
(Én bolond, az üvegháznól nem hoztam)
A Heinz mehet a darálóba.
A Sweet 100 a megszokott édes. héja picit kemény
A szibériai? Asszem jövöre is helye van a kertben!
Trout is kiszoríthat egy kis helyet majd neki.
Ugyanakkor a "nagyok" még csak most jönnek!
A nagy sárga és a hosszú, hegyes kedvencem!
Bementünk az egyikbe.
Azt mondta az egy szál emberke, aki ott volt, hogy most nem sok látnivaló van,
mert nagy szüret volt a héten. Csak zöd pari van, meg a következö generáció.
Itt nincsenek évszakok, egész évben lüktetnek.
Jó, küldök.
Ma elmászkáltunk Leamington felé, megnéztük, hogy HEINZ haver dolgozik-e még
földeken termelt paradicsommal. Találtunk elég sok nagy táblát, most kezd itt-ott
pirosodni. (Nagyon rossz volt a tavasz)
A közelgö szedésre jó jel az út mellett biciklizö mexikóiak jelenléte...
Aztán loptam néhány érettet.
Hát- nemtom. Kemény, leve nem sok van.
Amolyan strapabíró, bedarálni jó lesz nekik.
Bizony ez ott volt (van) a konyhaasztal közepén :) Sőt ma egy jót vacsoráztam is belőle. Olíva olaj, oregánó és friss bazsalikom a paradicsom legnagyobb dícsérete.
Guriga! Nemtom sweet 100 vagy nem, de azért küldjél magot a biztonság kedvéért.
Trout!
Ezek csak képek, vagy a valóságban ott voltak az asztalodon ?
A legelsö kép jobb oldalán ott látom a Sweet-100 parit!
Söt, a bal oldalon is félig látszik egy fürt.
Csak azé' kérdezem...
Köszi a választ, CORTEN. :-) Az olasz konyha nagy kedvelője vagyok, és ezért szeretném megpróbálni ezt a fajtát. Ezen kívül nekem egyelőre még nem sokat mondanak a fajtanevek, a mostani néhány palántámat egyszerűen "korai" néven vettem. A kezdők szerencséje :-) segített hozzá, hogy elég szépen teremnek - mindenféle gyakorlatt és előképzettség nélkül is. De majd jövőre...! :-))
Tanácsot szeretnék kérni a jövő évi paradicsomfajták kiválasztásához. Idén egy sor futót - Lugas F1 - egy sor Prima nevű közepes méretűt, egy sor Balkon paradicsomot és 2 sor cseresznyeparadicsomot ültettem, sárgát, pirosat vegyesen. Nos, a Prima elég beteges, és a terméshozama sem túl jó, legalábbi nálam. A Balkon egyszerűen gyalázatos - talán megsértődött, hogy rendes kertbe lett ültetve, sehol egy balkon? A futó jónak nevezhető, bár nem túl ellenálló, de jól terem, és a többségnek izlik (nekem túl vastag a héja). Szóval szeretnék ellenálló fajtákat, ha lehet, akkor nem hibridet, mint idén, hanem olyat, ami évről évre vethető. Kellene 1-2 fajta folytonos növekedésű, ami lugasra nevelhető, meg 1-2 féldeterminált, és determinált fajta. Lehet sárga is piros is. Kinek milyen ötlete-tapasztalata van? És, ha valakit érdekel: már második éve van egy körte-alakú sárga paradicsomfajta, amiről tudok magot küldeni/cserélni. Nagyon bokros, rengeteget terem, az érett termések kb. 3-4 cm hosszúak.
Én is ezért szeretem a sajátomat, amikor éretten, frissen szedhetem le.
Csak azóta tartok nagyobb fajtákat is, mióta kertem van. A magokat egyszerre vetem
el, és egyszerre palántázom ki. A Sweet100 kb. két héttel hamarabb kezd érni, mint
a többi. És - virágzik, hozza a gyümölcsöt egészen novemberig. Persze a vége felé már
sok levél elsárgul, elszárad, a paradicsom íze sem olyan édes, de még mindig jó csipegetni.
GURIGA! Köszönöm a lehetőséget, a címet e-mail -ben küldöm :)
Frintnél járva beigazolódni látom a teóriámat a nagy paradicsomok terén. Én eddig azért nem ettem jó nagy paradicsomot, mert a piacon árultak éretlenek, vagy mittudoménmik, mert Frint hatalmas paradicsomjai fantasztikusan finomak!!!
Nemtok egy fürtöt kivárni, hogy mind piros legyen.
A zasszony nagyon szereti lecsipegetni a pirosat. Ha ö nem, akkor a sógorom.
Most ezt a fürtöt védett növénynek kiáltottam ki.
Elöször képet csinálni róla, aztán meg magnak.
Napok óta se esö, se kánikula. Azért ilyen szépek.
Nagy melegben, esö után néha kicsattannak.
Én csak a tövét locsolom. Erkélyen még könnyebb odafigyelni, kötözni.
Itt "Sweet 100" néven ismert.
Amikor népszerü lett, kijött a "Sweet millions", még több (talán kisebb) bogyóval
egy fürtön. Azt nem próbáltam, mert a 100-as is elég kicsi. A legnagyobbak
ping-pong labda méretüek.
Természetes, hogy küldök magot!
Valaki a tavasszal kérdezte, milyen fajtát érdemes erkélyen ültetni?
Szerintem ez a laghálásabb, leggyorsabb, - talán a legédesebb.
(Annak idején vagy 8 évig minden évben volt az erkélyemen)
Sárga pari...elég lassú, nem túl produktív, de nagyon nemistommilyen.
Meg kell kóstolni.
Ezt most ültettem elöször.
Elég vad színe van.
Nem bírtam várni, féléretten megkóstoltam. Ígéretes...
Erröl már sokat beszéltem.
Alig várom, hogy felfaljam a zelsöt vajas kenyérrel!
Érdekes, hogy a hűvösebb éghajlathoz szokott fajok közt gyakori a 'fekete-barna' árnyalatú.
Bár valójában ténylegesen mélyvöröses-barnás árnyalatúra érnek.
Guriga! Remek termést szüretelhetsz az idén, úgy tűnik. Tessék ám szorgalmasan gyűjteni a magot, különösen annak a hoszúkás-farkincás most még zöldnek a magjait!
off
Mindenki, akinek ígértem magot, vagy miegyebet nyugodz lehet, nem feledkeztem el senkiről és semmiről, ám annyi minden szakadt a nyakamba az elmúlt időszakban, hogy csak mostanra sikerült úgy-ahogy rendezni a sorokat. Mire vetni kell, addigra már ott lesznek a magok!
offoff
Ha a sárgára gondolsz akkor az a Giant Belgium, 83dkg súlyú lett. A másik Watermelon beafsteak.
SanMarzanot kérdezte Zitka: miért kéne másként bánni vele? Amúgy meg eléggé jó terem, bár nekem a lédúsabb fajták inkább bejönnek, de ebből remek paradicsomszósz, öntet miegyéb készíthető. Kissé érzékeny a gombabetegségekre, a sűrű ültetést nem kedveli. Átlagos körülmények között 4-5 kg-t biztosan megterem egy tő. A saját nevelésű palántáknál csak arra érdemes ügyelni, hogy laza térállásban neveld a töveket és amennyire lehet inkább a talajuk legyen magasabb hőmérsékletű mint a levegő. Így fékezhető a felnyurgulás. Szabadba helyrevetve sem ad rossz termést, csak viszonylag későn érik. Kb. mostanában kezd el színesedni.
Van egy kazal képem, talán a hétvége ad annyi időt, hogy feltöltsem.
Ki nevet a végén?
Ez a paradicsom attól kezdve, hogy kikel, olyan szerencsétlen, fonnyadt
kinézetü, kissé sodrott levelü, hogy a zember legszívesebben kihúzgálná.
Viszont hogyha ugyanaz a zember ad neki idöt, elég vizet, és egy kis
buzdítást, akkor elkezd nöni. Ha meg megérik...akkor jön az, hogy ki nevet!!!
A bronz színü "Szibéria" természetesen nem borgó, hanem bordó lesz.
Majd jelentkezem, ha megérnek.
Egyenlöre a "Sweet 110" fajtát eszegetjük.
Nagyon édes, zamatos, de kemény a héja.
Sajnos, nagy melegben esö után szeret kicsattanni.
Erkélyen is nagyon könnyü volt tartani, ráadásul ott nem érte úgy az esö.
1. "Flavorino" - Leamington, Ontario. Az idén vettem a palántát.
2. "Sweet 100" - évek óta saját magról nevelem.
3. "Ki nevet a végén?" - ezt a nevet én adtam neki.
Valaki otthonról hozta. Második éve van, a héja hihetetlenül zsenge.
4. "Szibéria" - az idén vettem a magot itt Canadában. Sose láttam azelött.
Ha megérik, állítólag borgó lesz.