Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
A babér valóban nem télálló nálunk, de nagyobb fával már lehet próbálkozni melegebb kertekben. Példa: az állatkert pálmaháza elött telet babérok. Egész jól bírták..
Hát igen, a kollégiumok, rendelőintézetek, kórházak, stb. rendelkeznek akkora terekkel és ablakfelületekkel, amikben mint üvegházban lehet ilyesmit tartani. A valaki azt irta, hogy nála elfagyott a babér az én emlékeim szerint. A tápozás nem gond. A permetezés inkább. Amit veszel, arra azt mondják, hogy a héját pl. a citromnak ne használd fel a permetezés miatt. Nálam a citrom nem szokott permetezést igényelni, elég jól tartja magát.
Igen. Valaki írta is úgy emlékszem régen, hogy lehullott a levele,mert kint hagyta.
De cserépben jól elél, nem? Anya mesélte, hogy mikor ő egyetemista volt, akkor nekik a koleszban volt egy hatalmas nagy babérbokruk. Mindenki arról csipegette a kajába a babért.
Egyébként, ezek a narancsok, citromok oké,hogy ehetők, de nem gond, hogy az ember mindenféle dologgal tápozza őket? Ezek nem károsak ránk,ha megesszük?
A 'fagyálló déligyümölcsök' topik 617. hozzászólásában találsz árjegyzéket, abban 'CITROM (Citrus limon) Nyáron szabadban félárnyékban, télen 0-10 Co között tartható. szaporítóanyag: gyökeres dugvány 600 Ft-tól 50-60 cm-es (1-2 év múlva termő) növények 2.300 Ft 1,2 m-es, oltott, termő példányok 6.500 Ft 1,5 m-es, oltott, termő növények 7.600 Ft MAG NÉLKÜLI MANDARIN (Citrus clementina) 1,2 m-es, oltott, termő méretű növények 7.000 Ft 1,5 m-es, oltott, termő növény 8.500 Ft MANDARIN (Citrus deliciosa) 1,2 m-es (1 év múlva termő növények) 6.500 Ft 1,5 m-es, oltott, termő növények 8.500 Ft' Ehhez képest a kaposvári árak elég magasak. A babér nálunk nem télálló, azt tudod, ugye?
Itt Kaposváron citfomfa,mandarinfa 12-14 e körül van, ez nagyon sok érte,nem?Kb fél méteresek, vagy annyi se. A babérra is kiváncsi lennék,hogy mennyiért adják.Az olcsóbb.Egy elég magas fa 14e. Tök jól néznek ki a gömbre alakított babérfák. Szeretnék majd én is egyet mindenképpen.
Rappaiéknál nem nézett valaki a mostani árakat?
Már nagyon itt az ideje , hogy elmenjünk hozzájuk.Sajna a kiállításokkor mindig van valami ami miatt nem jön össze.
Szia, vártam, hogy valaki majd válaszol neked, aki jobban ért hozzá. Tudni kellene, hogy lakásban vagy szabadban tartod a citromfát, és hogy mennyit locsolod.
Van valakinek tapasztalata banán magok ültetésében. Már van ugyan egy magról kelt musa ornátám, de akkor is 10 magból csak egy kelt ki. Igaz az nagyon szép, már virágzott volna, ha le nem töröm a bimbót véletlenül. Minden tanácsot, ötletet, tapasztalatot szívesen fogadok. Köszi.
A bonszáj kiállítás Bp.XIII. Radnóti M u.35 sz. alatti általános iskolában lesz, május 12-14 közt. A belépés díjtalan, de árusítás nincs. A Kertészetin még holnap, holnapután vásárolhatsz, de van belépődíj.
Köszönöm az információt, mi is megpróbálkozunk vele, amit már én is akartam kérdezni a fűtetlen fóliát..........mert a tied azt láttam, hogy két fal közé és rányitásos módszerrel van, de ilyen lehetőségünk nekünk nincsen, esetleg valami ötlet?
Sziasztok! Tudom hogy már nem nagyon aktuális de egy vagy két év múlva gondolkoztam hogy csinálok egy fűtetlen fóliaházat. Kétrétegű vastag fólia alatt mondjuk ha kint -15 fok van akkor belül hány fok van? Kibirják a citrusok? Vagy nem érdemes foglalkozni vele.
Kőbányán az Oázisban. A zeoflorint az pécelen vettem a gazdaboltban. Segít az ásványi-anyag utánpótlásban,csökken a föld oxidációja,nem penészedik stb. Magyarul zeolit a neve , és ha üzletben nézelődsz a citrusok közt , akkor látod , hogy ez van a virágföldbe keverve./legalábbis az olasz áruknál/
Az Agro tipusú citrustápoldatot ,és a Trópusi doktort használom váltva , kéthetenként ,de a javasolt adagnak csak a felét. Ezenkívül /főleg amikor hajt/ plusz vasat is kapnak. A föld Compo Sana citrusföld , egy kis marhatrágyával , biohumusszal , és Novobalttal dúsítva. Átültetni tavasszal szoktam , február végén ,március elején , de tulajdonképpen bármikor lehet egészen augusztusig. Augusztus végén a tápozást is abbahagyom. Ja , még annyi ,hogy a cserepek tetejét Zeoflorinnal takarom.
Nálam tanulópénz volt az első agyontápozott kis csavarodó Citrus Limoncellam, méregdrágán, talán az idén szokta meg a helyét és most a kopasz ágakon kívül hoz levelet is.
Kérlek írd le mivel tápozod őket , hogy termésük is legyen ne csak a nagy lomb!
Milyen földbe ülteted és mikor érdemes átültetni őket?
A nem termő (magról keltetett) citrusféléimet már kiraktam a teraszra, de a most virágzó mandarint nem merem. Szerintetek már elbírná a kinti viszonyokat? Annyira sok a virág rajta és remélem sikeresen "méhecskéztem", mert az elnyíló, lehulló virágok helyén sok apró zöld gömböcske marad. Remélem jópár meg is marad! A leveleket mennyi időnként szoktátok megspriccelni és ebbe tesztek tápot is? Nekem nagyon bevált az Oázisban kapható Agro-cs/citrus tápoldat, ott azt mondták, hogy a magoncokat is nyugodtan tápozzam vele.
A bonsaj kiállítás nem tudom hol lesz , a dísznövénykiállítás a XI.Villányi uton az egyetemen.Ez a Móricz Zsigmond kőrtérnél van. Amit írsz , hogy termő növények 5000-ért , ha egészséges akkor nem drága , csak vigyázni kell vele mert ezek agyon vannak tápozva és ha Te ezt nem tudod majd biztosítani nekik akkor ez a szépsék múlandó. Ha türelmes vagy akkor egyszerűbb a kiállításon 1000-1500-ért 1-2 éves dugványt venni és kiböjtölni azt az 1-2 évet amíg Nálad kezd el teremni.
Én a citrusaimat, köztük mandarint is, már kiraktam egy keletre néző teraszra közel három hete.
Bírják is, szeretik is a teljes napot, de a hirtelen váltást kerülni kell. 1-2 hét szoktatás félárnyékban tavasszal elég ahhoz, hogy utána már a tűző nap se tudja megégetni a leveleiket.