A terület nem nagy, 1/3 ha, 15 sor. Idén az 1000 litert sem érem el rajta.
A barikolás alatt igen, az enyhén füstös faízt + a hortdóból kiázó csersavat. Ez utóbbit akkor tudnám elkerülni, ha hetekig áztatnám a hordót, de ez nem megoldható.
A törkölyön áztatás megfordult a fejemben, rizlinggel inkább, annak vastagabb a héja és jobban kötödik hozzá a cukros sűrű massza. A muskotály lényegesen vékonyabb héjú, ott talán inkább a pirossas bogyókból az antocián oldódna ki. Ha zöldes színű lesz a must, akkor ez a pirkadt szín segíthet, a jól megérett bogyóknél talán nincs erre szükség. Mindenesetre némi áztatás a technológiába van kódolva. A seprőntartáshoz szerintem nem lesz elég testes borom.
Pesten lakok és dolgozom, hétvégeken bepakolom a családot és "nyomás Balatonra, ami belefér".
Na jó, én mindent elmondtam, most te jössz: milyen technológiát használsz?
Jah, ember. A múltkor is összefutottunk valahol, családdal voltál, és még beszélgetünk is, de akkor nem tudtalak hova tenni(bocs!), utána meg kérdeztem is Há-tól ki lehettél, mert mint ha hozzá kötnélek.
Nem kell borbírálatra több, max 1-2 liter. Általában minden valamire való hegyközség szervez évente, de megyei szinten is szoktak rendezni., vagy borvidékenként. Az országos verseny inkább a nagykutyák játéka, ott hobbista nem rúg labdába.
köszi a válaszokat! Dörgicse? Most hétvégén tétlenül lógattam a lábam onnan 20 km-re Csopakon a szombati esőben....
mekkora a területed? Olaszr. és muskotály?
A barrik alatt te mit értesz, a füstösséget? (Ha az nincs akkor gőzzel készítette a kádár, vagy nagyon szolidan égetett?)
Írtad korábban, hogy vastag, nagy testű, nagy extraktú bort akarsz készítetni. Nem tervezed a törkölyön való áztatást pár óráig? (főleg ha későn szüretelsz jól beérett egészséges gyümölcsöt) Seprőntartással ugyanezt?
Ja és még egy, helyben élsz vagy mindíg utazás a birtokra?:) Mára ennyi.:))
(off nekem is a jézuska hozta, igaz csak 200 litér a tartály)
LOL, ugyanezt kérdeztem Cirfandliától, ő is ismeri! Meg persze én is. Kollégám volt vagy 6 évig. Lehet, hogy találkoztunk a legénybúcsún az esküvőn vagy a gyerekavatón?
Nagyon köszönöm a felajánlást, lehet, hogy élni fogok vele!
A hordók darabonként 200 literesek. Természetesen megbeszéltük, hogy NE legyen barikolt, még kicsit sem, mert szerintem nem szerepelt a barik íz a régi parszti borokban. Ugyanakkor a barik hordókhoz használatos rozsdamentes acélabroncsokat kértem feltenni. Buglyó Zsolt csinálta a hordókat Debrecenben, és onnan szállították Banaton-felvidékre, Dörgicsére. Ára: 200literes: 200ft/liter 100literes: 240ft/liter 50literes:330ft/liter + külön párezer ft felár a rozsdamentes pántra. A beavatás: áztatás (1 nap, csurig töltve), aztán forrázás (vákumozás), hideg öblítés, forrázás, hideg öblítés. Szóda egyelőre nem, sztem nem kell új hordónál.
A szüretelőket megkérem, hogy a beszáradt, vagy rothadó részeket az ollóval vagdalják le, és csak egészséges szőlő kerüljön a kosárba. Ezután zúzó-bogyózó gép, ami megroppantja a szemeket, és eltávolítja a kocsányt. Az így kifolyó mustot gyorsan leválasztom (lecsapolom a szüretelő kádat). Préselés: kosaras prés, nagyapámtól örököltem. (Megvan még a dédapám kancaprése is, de az már múzeumi darab, lekezeltem favédő szerrel, nem használom, csak nézegetem.) Szóval egyszeri préselés, és a keletkezett pogácsát nem morzsolom fel és préselem le újra, hogy a csersavat ne szaporítsam.
A baktériumos almasavbontás határeset, ha lehet kihagyom. Pont az a jó, kóstolgatni a hordómintát: na, elég sima italú már? :) Nem tudom őszintén megmondani, hogy pl. egy szénsavas meszezést nem csinálnék-e, ha ihatatlanul savanyú a bor. Savpótlást sem szívellem, olyan álságosnak tartom. Egyelőre vannak az elvek: meglátjuk mit hoz a gyakorlat.
Igen, fejtéshez nagyon jó az acéltartály, meg a borszivattyú. Az nekem még nincs. Remélem hoz egyet a Jézuska.
De szépek ezek az újhordók! Honnan és mennyiért vetted őket ha nem vagyok indiszkrét? Kisebbnek tűnnek a barrik méretnél -vagy te vagy nagyobb :)- olyan másfél hektó körüliek?
Télleg, az égetés terén mit kértél a kádárnál, vagy ennyire nem mentetek bele a részletekbe? Beavatást gondolom forró-hideg víz; vagy esetleg szódával is?
A technológiádról is kérdeznék: A szemelt préselést hogy érted? Mert a bogyózód az nem csak leszedi a kocsányt de össze is töri a szemeket, nem? ezt a törkölyös mustot préseled kíméletesen, vagy csak az ép szőlőszemeket? A présed a hagyományos kosaras prés? A savtompításba az alamasavbontást is beleérted? Mert sztem az azért része volt mindíg is a hagyományos borkészítésnek, (főleg balatonfelvidéken) csak nem használtak hozzá baktériumkultúrát. Pontosan te merre is neveled a szőlőid?
(bocs a sok kérdésért - a topiktalit jó ötletnek tartom!)
Én is a fahordóra esküszöm, bár van egy úszófedeles koracélom, de abban csak derítek, tárolok és fejtek, erjesztésre, érlelésre nem nagyom akarom használni. Jelenlegi cukorfokok széles skálán 13-21-ig szóródnak nálam, várom a további jó időt.
Sztem annyi nem terem, hogy komolyan lehetne venni az értékesítést. Pár száz üveggel esetleg el lehet adni, de ez annyira nudli mennyiség, hogy szerintem nem áll szóba velem komoly forgalmazó. Kocsmákat járni meg ... ott nem kell a minőség. Viszont szívesen beneveznék 1-2 versenyre, ha olyan lesz. Azt nem tudom, oda mennyi borral kell nevezni.
Kösz a tippet, de abban nem gondolkodom, bár a cimbim olyan etiléntertályt csinálna nekem amilyet csak akarok, (lévén a műanyagtartályok és úszómedencék professzora), de az ugyancsak nehéz és sérülékeny, ráadásul, ha megkarcolódik tisztántartani is sokkal macerásabb.
Ezt egyébént fel is akartam ajánlani: az itteni termelők között szervezhetnénk egy találkozót, ahová mindenki hoz egy-két üveg bort. Egy kicsit iszogatnánk és beszélgetnénk.
Köszönöm a tanácsokat, de más úton járok. A célom a régi, hagyományos bortermelésből annyi értéket megmenteni, amennyit csak lehet, az azóta elért eredményekkel ötvözve.
Tehát: oxidatív borok, ugyanakkor magasművelés olyan terméskorlátozással, amely kb. megfelel a fejművelésű szőlők hozamának. Kézi szüret és előválogatás után szemelt préselés, de a bogyózás már géppel. Csak előprésmust, nem kétszeri préselés. Megpróbálom a bort nem élelmiszervegyészként kezelni, azaz csak nagyon szükség esetén savtompítani, vagy javítani. Így erősen évjáratosak lesznek a borok. Ha sikerül megtartanom a fogadalmam, akkor a rossz évjáratokban nem szüretelek, mert nem szertném a bort cukrozni.
Nem mennyiségre termelnék, hanem inkább kevesebbet, de nagyon jót szeretnék.
Fahordók? Próbálkozz úszófedeles saválló tartályokkal, sokkal kisebb macera, ráadásul nem is nehezek. Pár évvel ezelőtt, amikor Szlovéniából áthozva visszakaptuk az Áfát, még árban is jobb volt, vagy legalább is egál.
Én is mértem cukrot a hétvégén, de egyben, tehát próbáltam reprezentatív mintát próbaszüretelni. Ez az átlagos minta 17-es (!!!) cukorfokú volt, igaz, csak muskotályos fajtákat szedtem. Egyelőre élénk savak, de még zöldes szín. A rizlinget nem mértem, azt október nem szedem le.
Egyes fürtök szétrobbantak a hétvégi esőtől :(( de a többség köszöni szépen, jól van. Csak nagyon kevés helyen indult el a lisztharmatos szemek felnyálkásodása, ott egy pici rothadás látható. Ez a vékonyhéjú fajtákra jellemző.
Nálam két hét múlva lesz a muskotályos fajták szüretje, nagyon várom. Ha marad a jó idő, akkor akár 20 vagy a fölé is mehet a cukor, és ez pont 20 fokkal haladja meg az idei várakozásomat. :))
Hétvégén beavattam az új hordóimat. Alig bírok mozogni.
Ma mértem a szőlőszemek cukorfokát. Hát alakulgat, 3 héttel ezelőtt látatlanba elfogadtam volna. A szilváni déli oldalám mértem 18-as szemeket is míg az északi árnyékos felén 14-16 között szóródtak. 17.-én nagy valószínűség szerint szüret, nagyon el lennék keseredve, ha 16 fölé nem menne a cáger. Ez egy ilyen évben, mint az idei elfogadható. A kései szőlők, még jobbak lehetnek, ha tart a meleg idő. Leginkább a vörösekben bízok, mert a Pinot Noir a mérések szerint már most hozza a 16-ot és olyan egészséges, hogy ha kell még 3-4 hétig is fenn maradhat.
Ha netalantan valaki felismerne, hogy milyen szolok ezek, annak nagyon orulnek. Eleg sok fajta szolom van, de nem tudom melyiknek mi a neve, nem en ultettem oket. Ez a harom fajta a legizletesebb.
Motoros, mert most vezették be a pincébe a villanyt.
Most láttam, az OBI-ban is kapható, a Robix gyártja. Én a gyártótól vettem, 98eFt-ért, az OBI-ban 99ezer. Big deal, mondhatom.
Van egy kis fogadógaratja, műanyag hengerek a bogyó megroppantására, és egy henger, amin kipotyoghatnak a szemek. Szerintem ez olcsó, mert az olasz versenytársa, a Spagni, kb. duplájába kerül.
Cukorfokot nem mértem, csak ízleléssel, de a muskotály fajták már ehetők, sőt, finomak. Ez az idő most nagyon jól jön, sajos a lisztharmat miatt sok szem befeketedett, beszáradt. Szürkerothadásnak nyoma sincs.
Kis termésre számíthatok (részben a terméskorlátozás miatt, részben a lisztharmat miatt) de ha minden jól alakul, azaz marad az idő, akkor az a kevés, ami lesz, jó lehet.
Nem vagyok elkeseredett, többet tanultam ez alatt az egy év alatt, mint az egyetemen. Pontosan tudom, mit kell csinálnom tavasszal, mikor kell zöldmunkát végezni - ezt már tudom majd jól is csinálni. Öt évet adtam magamnak, időarányosan jól állok. :))
Van valakinek extra koran ero szoloje? (pl . Csaba gyongye, vagy Kozma Palne)
Tenyleg olyan koran erik, mint ahogy irjak? (Julius vege, aug eleje)
Nalam meg beazonositatlan szolok vannak, ezek most kezdenek csak erni, es szeretnek ultetni legalabb 1-2 to korait is.(Ha tenyleg annyira koran ernek?)
hát az utóbbi másfél hétben nagyon-nagyon jó gyümölcsérlelő idő van, még maradjon kb 6 hétig, és olyan tutti szőlők lesznek, hogy az már veszélyes.. :-)
Hol, milyet, mennyiért? Új vagy használt? motoros, vagy kézi hajtású?
Én is nézegetem őket régóta, tele a hírdetőújságok eladókkal, de azok darálók, nem zúzó-bogyózók. (látszik az ágazat csődje, rengetegen szabadulnának a felszereléstől) Egy új beruházására még nem szántam rá magam, de most vettünk végre egy borszivattyút. (Ja megy egy levetett hordót az Oremustól:))
Mikor tervezed a szüretet, és hogy áll a szőlő egészségileg? Nálunk igéretes a javulás, beszáradtak a rothadó szemek, cukorfok mint a rakéta megy felfele.
Ha eddig nem fogtad meg a lisztharmatot, már nem is fogod, sajnos. Pocsék az idő. Azon gondolkozom, hogy egyáltalán szüreteljek-e rizlinget. Szar bort nem szeretnék csinálni, a felcukrozásban nem hiszek.
Köszönöm. Ma leküldtem, de már nagyon csunyán néz ki. Ez a monszunidő kikészítő, legutóbb a jég is megtépte... nem is tudom, lehet, hogy leszedem hétvégén. Inkább savanyú legyen, mint hogy szétrohad az egész.
Hallott valaki olyanról, hogy oltókészülék? Ugyan sima (oltó)késsel is szoktunk oltani, de csak a gyümölcsfa oltások erednek meg, a szőlőoltások valamiért sohasem, ezért gondoltam, hogyí utánajárok. Amúgy nálam is nagyon lisztharmatos a szőlő, hiába permetezem.
Most voltam fenn ismét, hát elég nagy a gáz... A lisztharmat mindenhol támad, ha nem permetezek, szerintem 1 hétig se birja, nem hogy kettőig. Mondjatok valamit!
Valaki említette a Thiovitot, 0 napos várakozással, esetleg ha azzal lenyomatnám még egyszer? Főleg a lisztharmat a gond, mert kb egy hónapja eléggé elkapta, és most félek, hogy masszívan kiújul a végére.