Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Akkor tényleg jó árban sikerült eladnod. Én is jó árban vettem az enyémet, a barátomnak adtam el egy tízessel olcsóbban. (De általa viszont nagyon sok munkám lett, van).
Jó kis gép, csak ezzel is az a bajom, hogy ő csak 160 A-t tud, jó lenne a 200-as nagytesója, csak az már 300 fölött van árban, és relatív az első Co-s gépemre nem szeretnék ennyit költeni, mivel a jövőben úgyis nagyobbra lesz igényem. Ezért is gondolkoztam a középkategóriás (ha nevezhetem így őket) gépekben. Tetszik, szó se róla, de elsőnek nem Esabra ruháznék be :)
A formig is tette a dolgát szépen, nem volt panaszom rá.1 éves korában jóval több pénzért tudtam eladni mint ahogy vettem.Alig kellett pótolni az Esabhoz. A hegesztésével megvoltam elégedve.Viszont az Esabot jóval pontosabban betudom állítani egy hegesztéshez a fokozatnélküli beállítás miatt.Valamint az ív korrekció állítása is nagyon hasznos dolog.
Nekem megérte a mobilitás miatt is.könnyebben tudom hurcolászni ha kell, és télire is egyszerűbben tudom tárolni bent a házban nem pedig a nedves fűtetlen műhelyben.
Azt sajnálom az egészben hogy nem a 200-ast vettem meg, igaz ahhoz még egy 100E ki kellet volna gyüjtenem.
Viszont egy sanda/randa gyanú kezd ébredezni bennem ezzel a kistestvérrel kapcsolatban.
Minden 200-as gépnek mint pl az Esab,Migatronic, vagy a Kemppi megvan a kistestvére.Ez az Esabnál a 160-as.Mikor összehasonlítom a rendelésszámokat az alkatrészekről minden egyezik a két gépnél.Szerintem azok az alkatrészek amik nem teljesítik a 200-as gépbe való teljesítményt, pár %-kal elmaradnak azok kerülnek beépítésre a kissebb gépbe.Bár ne lenne igazam.
Lásd a képet.Ott látszik hogy a 160-as hoz és a 200-as hoz is egyforma a trafó.
A panel kapcsolási rajza és kellő szakértelem nélkül magáról az elektronikáról valóban nem sokat lehet megtudni, de az, hogy milyen alkatrészekből áll, az sok mindent elárul.
Az apró felületszerelt alkatrészekből összerakott elektronikák is lehetnek nagyon jók, de azért egy nagydarab elektrolit kondenzátor, egy méretes hűtőbordára szerelt stab IC, testes kerámia ellenállások, mindez lazán, szellősen szerelve, a légáram útjában elhelyezve az álmoskönyv szerint is jót jelent. Ha bejut a por - márpedig bejut, ha csak nem a NASA laboratóriumban hegesztünk - akkor legyen még annyi annyi rátartás a hűtésben, hogy ne púposodjon fel a kondi, ne süljenek meg a kényesebb alkatrészek. A kisebb házba zsúfolt elektronika halála a túlmelegedés. De komolyabb márkáknál ez sem okoz gondot, gyanítom ott jóval nagyobb tűréssel méretezik a kapcsolásokat.
Ezeket a dolgokat hogy minőségibb cuccokból van öszarakva meg stabilabb összeszerése meg jobb elektronikája van egy egy gépnek azt honnan tudjátok vagy honnan lehet megtudni.
Olvastam a másik topikban hogy a hozzávaló eszközeid meg vannak.
Én tudnám ajánlani az Esab caddy 160i gépet.230ezer körül megvan.3év gari,alkatrész utánpótlás, garin túli szerviz örök időkig mind adott. Ha már megvan ez a pénzed vedd meg belőle a lehető legjobbat.
Igaz hogy ebben nincs MMA, de idővel egy kis 35ezres Alfaveld 130-ra ki lehet gyüjteni.
Nekem is egy ilyen Esabom van.Engemet már így öregen remélem kiszolgál.
Most leltem rá erre a topikra, eredetileg a másik hegesztő topikban tettem fel a kérdésem, de itt biztosan helyénvaló.
Tehát 200-250 ezer között keresek Míg/Mag hegesztőgépet. Sok márkának sok fajtáját nézegettem, például, Iweld, Jasic, MastroWeld, Alfaweld. Ezekben a márkákban találtam ilyen árfekvésű gépeket. Ti tapasztalat alapján milyen márkát ajánlanátok? Láttam, visszább, hogy pont egy Iweldes gép hányta el a co-s részét, pedig tetszenek az iweldek. Mindenképpen invertereset vennék, 1 fázis 32 amper ami biztosított idehaza.
Ami még foglalkoztat,hogy érdemes olyan gépet venni, ami 15 kilós huzaldob befogadására alkalmas vagy elég az 5 kilós?- No nem csak heti 1-2x használatra lenne a gép, úgyhogy ezért is gondolkozok a nagyobb huzaldobos gépekben, igaz elég ritka ebben az árfekvésben (de az iweld új pocketmig 215-ös aluflux gépe pont ilyen)
Itt a 3ével ezelőtti hozzászólás. A mostani gépem akkor is 115ezer be került, meg most is, persze az ára maradt, de spóroltak ki rajta egy-két dolgot. Ehhez képest a Jasic nagyon drága lett.
A for mig-ek általában jók, az MM-is, de azt is kalkuláld be hogy ezekhez nem jár tartozékként Co2 munkakábel.
Az MM161 most ha jól tudom bruttó 180, és a formig is van vagy 170 + egy 15-20.000 a kiegészítőkre, és ennyi pénzért most akciósan megkapnád a Jasi 200-ast (MIG/MMA, spoolgun funkció, nagyobb bekapcs idő, pontosabb beszabályzás...stb stb..)
Bruttó 198, de ebben benne van egy rendes testkábel, és egy 240-es Co 2 pisztoly is. (binzel MB24KD)
Alkalmasnak akár a gorilla is alkalmas lehet, de ha "üzemszerűen" megy a dolog akkor, és belefér a keretbe, akkor kerekes gép. Ha nem vagy rendmániás, vagy sok a por a műhelyben akkor trafós.
Mondjuk ez a Jasic szerintem elég jó gép, és így akciósan még jó vétel is. A mérete ugyan nem kicsi, de inverteres lévén egy kombiba, vagy kis furgonba könnyen ki/be rakva akár még szállítható is. (csak 35kg)
5 éve meg húztuk a szánkat mikor 120-ról felment 150-re :-) Brutál mennek fel az árak... pár éve még kb az volt a tendencia a Jasicnál hogy ahány A annyiszor 1000Ft. A 350-es különtolós jasic megvolt 350-ért, most 495
Akkor már tuti hogy te is inverteresre váltasz. Nekem Jasic-ból ez tetszik, de jóval kisebb mint amit te akarsz venni, ez nincs olyan robusztus.(meg az ára is elég húzós)
Sziasztok .Újab kérdés . Hegesztésnél miként lehet védekezni , megelőzni a hő által okozott vetemedést ? Komlpetten összepöttyözni a szerkezetet , majd utána végighegeszteni ?