Ja, most látom, hogy determináltban pici bogyójút keresel. Akkor az előző kettő storno, mert olyan tojásnyi bogyókat teremnek. A legapróbb még élvezhető bogyói a yellow/red currantnak vannak, nomen est omen ribizlinyi-magyorónyi. Ez viszont folytonnövő és eléggé terebélyes bokrot nevel még szabadföldön is. A TinyTim viszont eléggé strapabíró, nem is igazán nagyratörő és apróbogyójú fajta. Kicsit nehezen indul teremni, de azután eléggé folyamatosan szolgáltat ennivalót.
Szerintem mégis inkább a folytonnövő fajtákat érdemes termelni, mert folyamatos ellátást biztosítanak.
Guriga, köszi a kimerítő korrepetációt. Az alap asszociáció sodort el. Kanada>Észak-Amerika>Északon hideg van>Guriga hóban szüreteli a paradicsomot.
Pedig nem.
Hát ezt csúnyán benéztem. Mentségemül szolgáljon, hogy Kanadán belüli pozíciódat nem konkretizáltam magamban.
PPMoni! Az első kritériumnak pl. a manitoba vagy a Dél-Amerikai Óriás Kopácsy is esetleg a bloody butcher is megfelel. A boltokban meg ugye rogyásig vannak különféle fajták amik különféle rezisztenciákra vannak nemesítve. Ha ezek küzül választasz nagy meglepi nem érhet, legfeljebb minimális ízbeli különbségek lehetnek. Viszont mivel valószínűleg talajban neveled még mindig messze jobb ízű lesz mint a bevásárlóközpontokban vagy nagyobb piacokon kapható piros golyók.
Féldetermináltat mondjuk meg végképp nem tudok csak hibridet pl. Tranzit és Partner. Az utóbbi szvsz már minden csak nem paradicsom. Tetszetős, de az íze alapján akár karalábénak is vélhetnénk.
Determináltak közül a Scotia (aranysárga) vagy a Roma (piros, hosszúkás aszalni is kiváló) a scotia ráadásul nagyon rövid tenyészidejű, csak kissé érzékeny az ingadozó vízadagokra.
Szóval milliónyi (na, jó olyan 30-40 állandóan kapható és vagy 800 beszerezhető) fajta áll rendelkezésedre. Kb. hány tövet tervezel ültetni?
Vissza kellett ma mennem Leamingtonba, ezért beugrottam egy üvegházba.
A tulajjal tudtam beszélni, és csináltam sok képet.
Szóval az ö üvegházában márciusban ülteti be a paradicsomot.
Ezt így kapja valahonnan:
Ezt beteszik, felkötik, beszúrják a "köldökzsinórt" és kész.
Áprilistól november-decemberig terem. Amikor leszedik az érettet, a zsinórral feljebb
(illeteve arrébb, oldalt) húzzák. Mire teljesen leérik, a szára 10-15m hosszú lesz.
Január-február a takarítás és újratelepítés ideje. (Ebben az üvegházban. Neki ez a
menetrend, a vevöi miatt).
Összesen tíz (!) emberrel dolgozik.
A havi villanyszámlája 5-6 ezer canadai dollár.
CORTEN!
Ha van egy asztali födgömböd, akkor légyszíves állítsd be úgy, hogy az egyenlítö
vízszintesen legyen elötted.
Most keresd meg rajta Detroitot. (Talán az nagyobb betüvel van kiírva. A távolsága
Windsortól mindössze egy folyó szélessége. Mellesleg Windsor még délebbre van, ha hiszed, ha nem!)
Namost. Ha megvan Detroit, tedd rá a zujjadat.
A földgömböt szépen fordítsd el addig, amíg Budapesttel egymagasságba ér.
Most jön a meglepetés.
Budapest valahogy SOKKAL északabbra van...
Elnézést az OFF - OFF - OFF miatt!
Jah, de én kissé közeleb vagyok az egyenlítőhöz. A harmat az nagyon szép, nélunk is sokszor van ergo a gombabetegségek is jól érzik magukat. Az idén nem volt bagolylepke invázió. van helyette valami szürkés-barnás-feketés penész. Ez még rosszabb.
A 'black' paradicsomoknak mindnek ilyen a belselye, vannak még sötétebbek is, de kellemesen savanykásak, lédúsak, finomak. Nálunk pl. senki nem akar fehér, meg sárga parit enni, zöldet meg végképp nem pedig ízben nem rosszabbak.
Az a két kép a steril termesztőberendezésekről eléggé lehangoló. A tápláléklánc lezárásának nem is embert, hanem egy veszélyes hulladékokat megsemmisítő égetőművet tudnék elképzelni. (a hulladékhővel meg lehet fűteni a fólia alatt!)
Aztán otthon felvágtam a hazalopott Heinz anyagot, az én szibériai
akármimet, és a Sweet 100 parit.
(Én bolond, az üvegháznól nem hoztam)
A Heinz mehet a darálóba.
A Sweet 100 a megszokott édes. héja picit kemény
A szibériai? Asszem jövöre is helye van a kertben!
Trout is kiszoríthat egy kis helyet majd neki.
Ugyanakkor a "nagyok" még csak most jönnek!
A nagy sárga és a hosszú, hegyes kedvencem!
Bementünk az egyikbe.
Azt mondta az egy szál emberke, aki ott volt, hogy most nem sok látnivaló van,
mert nagy szüret volt a héten. Csak zöd pari van, meg a következö generáció.
Itt nincsenek évszakok, egész évben lüktetnek.
Jó, küldök.
Ma elmászkáltunk Leamington felé, megnéztük, hogy HEINZ haver dolgozik-e még
földeken termelt paradicsommal. Találtunk elég sok nagy táblát, most kezd itt-ott
pirosodni. (Nagyon rossz volt a tavasz)
A közelgö szedésre jó jel az út mellett biciklizö mexikóiak jelenléte...
Aztán loptam néhány érettet.
Hát- nemtom. Kemény, leve nem sok van.
Amolyan strapabíró, bedarálni jó lesz nekik.
Bizony ez ott volt (van) a konyhaasztal közepén :) Sőt ma egy jót vacsoráztam is belőle. Olíva olaj, oregánó és friss bazsalikom a paradicsom legnagyobb dícsérete.
Guriga! Nemtom sweet 100 vagy nem, de azért küldjél magot a biztonság kedvéért.
Trout!
Ezek csak képek, vagy a valóságban ott voltak az asztalodon ?
A legelsö kép jobb oldalán ott látom a Sweet-100 parit!
Söt, a bal oldalon is félig látszik egy fürt.
Csak azé' kérdezem...
Köszi a választ, CORTEN. :-) Az olasz konyha nagy kedvelője vagyok, és ezért szeretném megpróbálni ezt a fajtát. Ezen kívül nekem egyelőre még nem sokat mondanak a fajtanevek, a mostani néhány palántámat egyszerűen "korai" néven vettem. A kezdők szerencséje :-) segített hozzá, hogy elég szépen teremnek - mindenféle gyakorlatt és előképzettség nélkül is. De majd jövőre...! :-))
Tanácsot szeretnék kérni a jövő évi paradicsomfajták kiválasztásához. Idén egy sor futót - Lugas F1 - egy sor Prima nevű közepes méretűt, egy sor Balkon paradicsomot és 2 sor cseresznyeparadicsomot ültettem, sárgát, pirosat vegyesen. Nos, a Prima elég beteges, és a terméshozama sem túl jó, legalábbi nálam. A Balkon egyszerűen gyalázatos - talán megsértődött, hogy rendes kertbe lett ültetve, sehol egy balkon? A futó jónak nevezhető, bár nem túl ellenálló, de jól terem, és a többségnek izlik (nekem túl vastag a héja). Szóval szeretnék ellenálló fajtákat, ha lehet, akkor nem hibridet, mint idén, hanem olyat, ami évről évre vethető. Kellene 1-2 fajta folytonos növekedésű, ami lugasra nevelhető, meg 1-2 féldeterminált, és determinált fajta. Lehet sárga is piros is. Kinek milyen ötlete-tapasztalata van? És, ha valakit érdekel: már második éve van egy körte-alakú sárga paradicsomfajta, amiről tudok magot küldeni/cserélni. Nagyon bokros, rengeteget terem, az érett termések kb. 3-4 cm hosszúak.
Én is ezért szeretem a sajátomat, amikor éretten, frissen szedhetem le.
Csak azóta tartok nagyobb fajtákat is, mióta kertem van. A magokat egyszerre vetem
el, és egyszerre palántázom ki. A Sweet100 kb. két héttel hamarabb kezd érni, mint
a többi. És - virágzik, hozza a gyümölcsöt egészen novemberig. Persze a vége felé már
sok levél elsárgul, elszárad, a paradicsom íze sem olyan édes, de még mindig jó csipegetni.
GURIGA! Köszönöm a lehetőséget, a címet e-mail -ben küldöm :)
Frintnél járva beigazolódni látom a teóriámat a nagy paradicsomok terén. Én eddig azért nem ettem jó nagy paradicsomot, mert a piacon árultak éretlenek, vagy mittudoménmik, mert Frint hatalmas paradicsomjai fantasztikusan finomak!!!
Nemtok egy fürtöt kivárni, hogy mind piros legyen.
A zasszony nagyon szereti lecsipegetni a pirosat. Ha ö nem, akkor a sógorom.
Most ezt a fürtöt védett növénynek kiáltottam ki.
Elöször képet csinálni róla, aztán meg magnak.
Napok óta se esö, se kánikula. Azért ilyen szépek.
Nagy melegben, esö után néha kicsattannak.
Én csak a tövét locsolom. Erkélyen még könnyebb odafigyelni, kötözni.
Itt "Sweet 100" néven ismert.
Amikor népszerü lett, kijött a "Sweet millions", még több (talán kisebb) bogyóval
egy fürtön. Azt nem próbáltam, mert a 100-as is elég kicsi. A legnagyobbak
ping-pong labda méretüek.
Természetes, hogy küldök magot!
Valaki a tavasszal kérdezte, milyen fajtát érdemes erkélyen ültetni?
Szerintem ez a laghálásabb, leggyorsabb, - talán a legédesebb.
(Annak idején vagy 8 évig minden évben volt az erkélyemen)
Sárga pari...elég lassú, nem túl produktív, de nagyon nemistommilyen.
Meg kell kóstolni.
Ezt most ültettem elöször.
Elég vad színe van.
Nem bírtam várni, féléretten megkóstoltam. Ígéretes...
Erröl már sokat beszéltem.
Alig várom, hogy felfaljam a zelsöt vajas kenyérrel!