Igen, a szél megszáríthatja a szőlőt, és így nem nagyon maradhat esélye a rajzóspóráknak. Utána a melegedés megint beszáríthatja, tehát ha jó kondiban van a bogyó, talán nem lesz nagy baj. De a lisztharmattól befeketedett bogyók felázhatnak, és ez kiváló táptalaj a szürkepenész, perenoszpóra gombáknak, ahonnan kiindulva elfertőzhati az egész fürtöt.
Viszont cirfandliának is igaza van a bogyó felhígulásában, sőt, továbbmennék, a múltkor már láttam a vékonyhélyú fajtákon az esőről felrepedt szemeket. Na ez a nagy gáz, mert nyitva a bogyó, két-három nap alatt lerohadhat az ilyen fürt.
Mindegy, hétvégére jó időt jósolnak. A rizlingnek meg ki kell bírnia még, annak semmi értelme, hogy féléretten leszedjük.
Sok és piszmogós munkája lesz a szüretelőknek viszont, mire kiválogatják az ép részeket.
A felhígulás a savakat is tompítja, de ha az eső eláll, és éjjel lesz egy kis szél (nem valószínű) és felszárítja a szőlőt, akkor a rothadás nem biztos hogy elterjed.. bízzunk
Én fajélesztő és higénia párti vagyok... a "nagyüzemi" módszerekből mindent hajlandó vagyok átvenni, ami a kész bor javára válhat.... és nem vagyok hajlandó (a későbbiekben, amikor már lesz annyi szőlőm..... ) a mennyiséget felemelni egy bizonyos szint fölé... ezt kb 5000 liter össz bormennyiségnél látom jelenleg. Ez egy személy által észben és kézbentartható átlag 250 literes hordókat számítva 20 hordó...
igen, mert annyira hideg van, hogy a botritisz nem tud most terjedni. Majd berobban szépen ha melegszik kicsit. A több napos áztató esőből a bogyóhéjon át is rengeteg bediffundál, ezért félek a felhígulástól, ráadásul a gyökér felől is nyomra rendesen, ha nem fásodott el a kocsány még. (Nálunk, Pécs: az átmeneti aug20 után kezdődött szárazabb periódus után már 60 mm eső esett az utóbbi 10 napban)
Huhh, lehet, hogy istenkáromlás, de a bepárolt must erős kémiai megváltozásokon eshet át, én maradok majd a zacskós napfény egy spec változatánál, ami igaz, hogy drága, de jobb mint a répacukor... szőlőcukornak híják a nyomorultat :-)
Ma is voltam fenn a hegyen a prést takarítani, de belementem a szőlőbe is. Valóban elég sok eső lehullott, de a kései szőlőkön még nem mutatkozik, hogy ártott volna. Persze lehet, hogy pár nap múlva többet látunk.
Ez nem csak úgy hangzik, de valójában is azt jelentette volna, ha nem aggódtam volna a lehülés miatt, és így kapott élesztőt. Egyébként ritkán használok.
Igen, bízunk benne, csak megint leesett országosan 20-40mm eső, ami jól felhigította a szemeket, hogy az egyéb káros hatásokra ne is gondoljak...
Fajélesztő kérdés, valóban a klasszikus reduktív erjesztés; hűtés, no oxigén, drasztikus musttisztítás esetén van jobban esélye egyenélesztős íz kialakulásának; de a spontán élesztőkultúra is nagyobbrészt Sacc. c-ből áll, ami ráadásul jól tűri a ként, ezért egy közepes cefre/must kénezésnél az erjedés nafgy valószínűséggel rendben lezajlik. Egy ismerősöm inkább a tápa. hiánytól fél; ő nem fajélsztőzne, de adna N tápa.-ot a kénhidrogénjelleg elkerülésére....
Ez a szép benne, hogy a lehetőségek tárháza széles :)
Háááát a meteurológusok szerint szerdától megint sütni fog a nap, hétvégére szép idő lesz ... reménykedem. A zacskós napSUGARat nem tudtad volna helyettesíteni bepárolt musttal (mustsűrítménnyel)? Dédapám még úgy csinálta, én is úgy fogom.
Nem a kárörvendés mondatja velem, de arra a jó időre attól tartok keresztet vethetsz. :-(((
Én lementettem szombaton az aznapra valót. Úgy gondolom jól döntöttem, hogy nem vártam tovább, hiszen a szilváni egy ilyen héten nem csak mennyiségi vonatkozásában, de minőségében is megsemmisülhetett volna. Így viszont egészséges mustom lett, az előre belőtt 16 fokon. Nem egy nagy durranás, de egy ilyen évben mint az idei nem vagyok elégedetlen. Kapott 3.5kg zacskós napfényt/100 l és szépen várom, hogy elinduljon forrásnak. (bár ha jól hallgatóztam, már megindult)
Nagyon jól alakul, ami alakul. 1 tövön 2 fürt beszáradóban lévő szürkerothadást láttam (ignorálva) a többi rendben van a lisztharmat okozta feketedésen kívül semmi. A Muskotály szép savakkal édesedik, a rizling pirosasodik, de ott még kell a hátralévő egy hónap. Nagyon elégedett vagyok (év közben hinni se mertem volna ennyit).
A pincét felkészítettem a szüretre, kiszállítottam a hordókat, a szüretelőkádat becsapoltam, a prést elmostam, helyre tettem, a szüretelő ollókat, vödröket felsorakoztattam.
Nagyon várom a jövő hétvégét, és addig a szép időt!
Nem csak, ráadásul nagyon jó fejek, én egyszer egy kis díszhordó rendbehozásához kértem tőlük egy kis gyékényt, nemhogy adtak, de körbevezetett a főnök, sőt, még egy kis tölgyfalécet is lecsiszoltatott a kedvemért. De a lényeg: remek hordóik vannak és - legalábbis tavaly, tavalyelőtt - még volt nem barrique is.
Hűűűű, nem gondoltam volna, hogy ilyen komoly ellenérzések vannak a Saccharomyces Cerevisiae-vel kapcsolatban!
Álláspontom a kérdésben: igen, igaz, hogy minden szőlőn van annyi belőle, amely lehetővé teszi a bor erjedését. De vannak mindenféle egyéb gombák is, amelyek korántsem a finom alkoholos-glicerines erjedés irányába tolják el az erjedést, hanem mondjuk acetont állítak elő szőlőcukorból, ami nagyon nem kívánatos. Ha a kívánt gomba mennyiségét megnöveljük, akkor az drasztikusan elnyomja az egyéb gombákat, azaz az erjesztés nagyobb arányban történik a helyes irányba haladva.
Tekintettel arra, hogy tápoldattal nem támogatom a gombák felszaporodását, így az oltás után is csak akkora mértékben tudnak felszaporodni, amennyiben a szőlőlé amúgy is engedné, így az erjesztés irányítottan, a káros melléktevékenységek minimalizálásával történik.
Ez így csak amolyan terelgetés, nem a klasszikus irányított erjesztés, ahol a tartály hűtésével és a must eredeti gombakultúrájának elölése után tisztán fajtaélesztővel történő oltással szabályozzák a folyamatot.
(Sajnálom, a mikrobológiából elsajátítottakat nem vagyok képes teljesen negligálni).
Ha a Budapesti Kádár Kft.-re gondoltál, azok csak barrique hordókat csinálnak, de azok aztán szépek és jók :-) ittam már olyan hordóban készült friss barikbort és NAGGYON finom volt.
A fahordó más. Azon ha lerakódik a borkő, az emberfia nem áll neki kibányászni. Egy tartályból amelyik ráadásul nyitott nyilván nem hagyom a lerakódott borkövet, Egy saválló tartálynak nyugodtan neki mehetek fém dörzsivel, ami le is veszi, de a műanyag fényes felületét ilyen agresszió tönkre teszi.
A müanyagtartály a fahordóhoz képest persze hogy könnyebb, de a fémtartálynak soxorosa.
Héjon áztatás sokat tehet hozzá, de csak akkor célszerű, ha nem durván, folyósan rothadt a szőlő. Én az áztatás idejére megszórom a törköly tetejét kevés borkénnel az oxidácó elkerülésére ill. a jobb aromakioldódás végett. Kevés ként kap a must is; (~ 10mg/l) ennek ellenére gyönyörűen beindul. A természetes élesztők előnyére szintén a Kál vidéki mester okított; ha nem hűtöd erjesztéskor akkor egy egészséges szőlőskertben megvan a kellő élesztőkultúra már a gyümölcsön. Persze tutibb a fajélesztő, pláne egy ilyen sokatpermetezős évben.
Folyékony kénessavat minden kis borászboltban adnak tömény és higított változatban is. inkább ezt használd borkénezésre, a kénlapot meg a hordó és a pince fertőtlenítésére!
Ez klassz, egy csomó dologban hasonlóan gondolkozunk. Igazad lehet a héjon áztatással, finoman megpróbálom, főleg, mert nálam kocsány már nem lesz.
Én a fajélesztőt viszont fontosnak tartom, főleg úgy, hogy nem kénezem le a mustot. Így talán helyes, ha egy cseppet irányított a gombakultúrák szaporodása. Viszont se B vitamint se egyéb foszfortartalmú anyagot nem adok tápoldatnak.
A préseléssel egyetértek, régen visszazúzták az egyszer kipréselt pogácsát, és újrapréselték, illetve a présbe további fákat tettek, amivel jobban lehetett húzni.
Egyelőre ánslagot vettem (kénlapot), de a por alakú borként én sem szeretném. Viszont nem tudtam, hogy kénessavat lehet venni halandó embernek.
De jó neked! Már van saját borod... majd jövőre talán nekem is lesz :)
1/3 ha azért nem is kicsi! Ekkora méretről Móron próbálkozó barátom már egyértelműen palackozást és kereskedést gondolt. (Igaz ő Ezerjó aszu- akarom mondani töppedtre gyúr)
No nekem ehhez képest csak hobbi, 250 tőke (abból is 150 idei telepítés) de hát a lassan Rózsadombbá váló Mecsekoldalban csak ekkora telek jutott... 10 éve 2x1m-en telepített alacsonykordonos, fajta: Cirfandli ami Pécs különlegessége lenne. Alacsony terheléssel próbálok (tőkénként ~1,5 kg) termelni, a termő 100 tőkéről eddig évjárattól függően 110-160 liter jött le, lehetőleg minél későbbi de még száraz bort adó szürettel. (2002ben a 24MM is kierjedt - hála isten:))
Technológia nagyon hagyományos :) klasszikus daráló - ami szárral együtt zúz; és ezt egészségi és töppedségi állapottól függően egy éjszakán át áztatom. (A fajta illatos - de nem muskotályos- ezért érdemes, másrész hajlamos aszusodni, töppedni, amit kár lenne bennehagyni.) Mielőtt rákérdeznél a kocsány áztatására - nem szokott nagy gondot okozni, erről meggyőzött egy környékedbeli nagytudású szakember - olyan érettségi állapotban már annyira fás, kevéssé cseres a kocsány, hogy pár óra nem probléma. (mondjuk vörösbormál, meg erjedő törkölyös mustnál más lenne.) A bogyók pirosasak, mégsem festi meg a lét; ahhoz azért hogy az antocián kioldódjon kell erjedés is.
Pektinbontót, fajélesztőt nem használok; a ledarált, áztattott törkölyt a kosaras préssel kinyomatom. (ezzel nem lehet annyira kipréselni, hogy cseres legyen, csak valami komolyabb áttételes masinával, ha sokan ráugranak jópár bor után esetleg:) )
Eddig nem üllepítettem, de idén lehet megpróbálom - áll. sokat dob az illatintenzitáson, ha nem a zavaros must fog az erjedésbe. Hordó; az Oremustol vett gönci (136 l) úgy próbálok játszani, hogy ennyi legyen a lé, a többletet üvegballonban erjesztem. Ha kevesebb akkor feltöltés (5 % alatt :)) más alapanyagból. Ja tavaly már vettem, és idén is fogok mustot egy környékbeli megbízható termelőtől - ez chardonnay, és a család megnövekedett foghyasztására ill. a hordó tesztelésre indítottam. (Idén vettem egy szerednyeit --210l- az Oremustól; ebbe megy a szajki Chard. a göncibe meg reményeim szerint a Cirfandli)
Borkezelés csak kén - most már két éve a folyékony kénessavoldat (volt pár elmérésem a por alakúval); ill. derítés csak bentonittal, többszöri fejtés no szűrés. (az első fejtést és lehetőség szerint kihúzom, hiszek ebben a batonálásban; rengeteg értékes anyag van a seprűben.) Van 2-3 éves palackos borom ami tükrös tiszta és jól fogyasztható.
ÉN is pesten (de már nem sokáig - tervek szerint visszaköltözés szülővárosomba) így hétvégén, ill. apám kisegítésével játszadozunk a szőlőben.
CSopakon van egy nagyobb tag Olaszr (~1000 tőke) feleségem nagybátyjáéké de borzasztó rossz állapotban, lerobban támrendszerrel, legyengült, beteg tőkékkel. Ezt próbálom még helyrehozni.