Ha marad, 15 szem magra én is jelentkezem. Cserébe, ha érdekel, küldök a már bemutatott csíkos fajtából (is) OFF : legyen már 1x időm összeállítani a cserlistámat...
Kedves ppmoni, rázogatni kell !!! De lehet a karót kalapáccsal ütögetni, és lehet gépesíteni. Nemrég láttam az ARD-n egy filmet, ott rúdvibrátort ( ne tessék félreérteni) használnak a portokok felpattanásának elősegítésére. Persze a poszméhek az igaziak, de remélhetőleg a házi módszerek is megteszik.
Nekem bérmunkában megcsinálják a rovarok, amiket a balzsamkörte illata csábít a fólia alá. Egyébként néhány virág esetében meg lehet próbálni kísérlet képpen.
Ha részemre félretennél 10-15 szem magot azt hálával fogadnám. Mire időszerű lesz én is eljuttatom a megígért magokat.
Háát, nem is tudom... A rázogatás még oké, de te ténylegesen kizizzensz reggel a kertecskédbe, és szépen végigporzod a sok-sok-rengeteg paradicsomvirágot? Mindenesetre a "bálnaszív" magját megígérem, hogy nem fogom megenni, és küldök, aki kér.
Akkor ez minimum bálnaszív...
Jó méretes darab lehet. Ez a 'melírozott' naon jó! A magot majd nem megenni!!!
Rázogatni jó, főként reggel amikor még nem száradt meg a bibén a ragacs. A legjobb ha idegen virágporral porzol vagyis másik tőről kis ecsettel viszel át pollent.
Vannak fajok amik saját porukkal nem termékenyülnek me, ill. akkor nem hoznak magot és kisebb is lesz a bogyó. Pl. a TinyTim is ilyen. idegen beporzással kisdiónyi termése van, önporzással cseresznyényi és magnélküli.
Amit én marhaszívnek gondoltam, lehet, hogy az elmondottak alapján nem is az: a legnagyobb termése, ami még nem is fontolgatja a megérést, már majdnem 20 cm hosszú, és minimum 10 széles, és határozottan csúcs van a végén. A száránál melírozottan sötétzöld, máshol halovány. Most már kénytelen leszek oldalra futtatni, mert föle van a 2 m-nek. De ez is nagyon nehezen kötött, csak hajigálta le a virágokat, én meg nem tudtam, mi a baja. Szóval legközelebb rázogassam?
Szia :) Az a lódarázscsalogató érdekelne, ha meg tudjuk oldani a csereberét, de a lódarazsat ne küldjed el ! OFF: Valami brutális volt, főleg a mérőszalag mellett.
Szia :) Természetesen küldeni fogok Neked a marhaszív formájúból. de ha érdekel van bőven a csíkos Wintage Wine fajtából is, hogy csak a cserealap töredékét említsem :) A marhaszív fajta lenyűgöző formaválasztékot kínál, az okát nem is sejtem, de lehet, hogy így a jó :)
Épp' tegnap este pakoltam el a magokat, van olyan fajtám is ami már két éve vár arra, hogy kipróbáljam... A Striped Germany érdekelne, biztos jól érezné magát a békési forróságban. A Guriga által fotózott lapos paradicsom is hiányzik a formaválasztékból. Majd címet cserélünk, jó?
Csak már jussak el oda, hogy minden mag egységes csomagolást és csávázást kapjon...remélem télen lesz rá időm.
Corten és Frint!
Kösz a válaszokat, a kép amit most beteszek, igazolja, amit mondtatok.
Nem tudom, hogy egy töröl való-e mind, de mind a hat tö, amiröl jöhettek, egy szem paradicsom magjából kelt ki, azt tudom.
Más. A barna színü "szibériai" magja is ott érik a napon, ahol a többi.
Persze külön, kettévagdalva. A darazsak és legyek MIND arra mennek csak.
(A hatalmas lódarazsat is ott kaptam el, részegülten nyalogatta).
Mi lehet az oka? (A felvágottak közül a legsöteetebb)
Guriga!
Ahhoz, hogy a paradicsomodat nagyjából besorolhassuk valahová kevés, hogy látunk 10-12 bogyót. Nekem pl. 3 db AmishPaste formátumú (hosszúkás, kissé lapított, két rekeszes, kevés magvú stb.stb) bogyókat termő fajtám van. Mind a három eltérő habitusú bokrot növeszt és a bogyókon is van némi eltérés, de felületesen szemlélve tökugyanolyanok.
Ezek a paradicsomok ahogyan Frint is mondja nagyon közeli rokonok. Kismilliom fajtajegy van ami alapján talán szét lehet őket bontani különféle változatokra.
Pl. bogyók átlagsúlya, száma egy fürtben, a hajtásrendszer jellemzői, a tenyészidő, a bogyó pontos morfológiája, a levélzet jellemzői, a virág jellemzői, íz (na, ez aztán szubjektív)
Teljesen pontosan dns alapján lehetne szelektálni, de ugye ez értelemszerűen házilag nem járható út.
A marhaszív 'fantázianevű' fajták kissé robosztusabbak a tiédnél, zömökebbek. Nekem olyan fajtám pont nincs, de van olyan ami olyan mint egy zömök villanykörte és mértetre is kb. akkora, a bibepontnál nem csúcsosodik ki, hanem legömbölyített. Nem pirosra, hanem sötét zöldes-barnára érik. Eléggé savas, zamatos, leves.
Ezzel együtt természetesen :) szívesen cserélnék veled, ha érdekel valamelyik általam termelt fajta.
Amit nagyon tudok ajánlani mindenkinek az a Striped Germany. Maga a termés is esztétikai élmény, de ízét tekintve sem mindennapi. Jó nagyokat (20-70dkg-os) terem és elég ellenálló fajta. Nem befőzési (arra szvsz a Watermelon, vagy a Brandywine kiváló) de szendvicsre, kaja mellé bombajó. A héja ugyan nem a legvékonyabb ám ez segít a tárolásnál. Akinek meg gondja van a héjjal annak pl. az Evergreen is jó, mert nyersen is kiválóan hámozható. Igaz olyan színe van mint a kiwinek :) Ha pedig töltött paradicsomra vágyik valaki annak a K. Sárga almát érdemes egy-két tövet palántálni. (hogy mi az a K. arról sejtelkmem sincs)Szabadban is jól terem, igénytelen. (Jó, nem mindenki van oda a sárga paradicsomért)
Frint! Ha megoldható csere akkor kipróbálnám a marhaszívet.
Szia :) Végleges választ ne tőlem várjatok, de egy biztos: alakjaik sokfélesége ellenére biztosan egy csoportba tartoznak, genetikailag közel állhatnak egymáshoz. Ízben, állagban,beltartalomban döbbenetesen hasonlítanak egymásra. A marhaszív forma egy tövön lényegesen többet terem, de segíteni kell a por tokok felpannanásában a növénynek, különben rosszul kötödik. ( rázogatás, vibrálás)
Jövőre már én is döntőem ilyen típusú paradicsomot fogok étkezésre termeszteni. ( Persze befőzéshez visszatérünk a jó öreg Kecskeméti piros fajtákhoz) Frint
Az enyémeknek nem annyira vékony a héja, és a formája sem is ennyire hosszúkás, mint a Tiéd. Dagadtabbak :-), és jó súlyosak. Bár, ahogy itt olvastam a 80-90 dkg-os paradicsomokról, én elbújdokolhatok a 30 dekásaimmal.... :-)))
Jó húsos az én paradicsomom, viszonylag kevés a lé és mag benne.
Én is ezt kérdezgetem már régen.
És én is egy öreg nénitöl kaptam, azt mondta, hogy otthonról kapta.
Persze nem tudom, hogy ugyanaz-e, mint a tied.
A héja nagyon vékony. Ha véletlenül hozzáérsz a körmöddel, megsérti.
Az ízét nem tudom leírni. Csak annyit, hogy puha, mint a vaj.
(Korábban már mutattam felvágva is)
Szóval ugyanaz lehet?
Akkor már ketten kérdezzük a szakértöket !!!!!!!!!!!
Sziasztok, hú de szép az idei termés...mindenkinek külön-külöi is gratulálok!
A magokat csak megszárítom napon, aztán télen le szoktam csávázni, most nincs idő ilyesmire, télen jobban ráérek. Aki kér annak küldök, amíg a készlet tart...Frint
Nálam is kezedenek érni a paradicsomok, ennek örömére készítettem egy pár képet a hétvégén. Első próbálkozás, nem valalmi szépek de én büszke vagyok rájuk.
Frint! Mit csinálsz a magokkal, mielőtt végleg elteszed őket a zacsiba? Csávázod valamivel? Hogyan? Az óriásgömb magjára jelentkeznék majd, szólj, ha aktuális lesz.
Marhaszív paradicsom-kedvelők: Azt hiszem van ilyen parim, idén ültettem először, már palántaként kaptam, óriásparadicsom névvel. Olyan pasas-ökölnyi hosszúkás zöld paradicsomok vannak rajta, jó nehezek, pedig még zöld, úgyhogy nőni fog. Ha érdekel valakit a magja, tudok küldeni.
Sziasztok "tomatológusok" , látom, elég elmenni szabira és máris teleírjátok a topic-ot! :) Most már itt vagyok, igyekszem fotókkal is jelentkezni. Nagyon ígéretes paradicsomhoz jutottam, ne kérdezzétek a nevét, elkereszteltem óriásgömbnek. Csak jót tudok róla mondani, teszek félre belőle bőven magot, ha lesz rá érdeklődés. Amúgy is mostanság esténként a magokat szárítok, zacskózom, hogy február végén legyen miből vetni. Frint
Itt is találsz rogyásig fotókat, névvel, tulajdonságokkal. AZ utóbbi kissé kategorizáltabb. Kezdésnek nem rosz. Arra ne számíts, hogy mindig pontos névegyezést kapsz, mert a nevek 40-50% fantázianév, amit sokszot pont a csereberélők akasztanak egy régebbi faj nyakába, hogy nőjön a választék, a cserealap. Pedig sok esetben jószerivel semmi lényegi különbség nincs az egyes nevek mögött meghúzódó paradisomk esetében.
(arról persze lehet vitatkozni, hogy az egyik 85 napos a másik 90 napos tenyészifdejű, vagy 30-40g ill. 32-45g átlagsúlyú bogyókat terem.
Próbálj először jellegzetes alakú, vagy színű fajtákat választani. Azokat könnyebb beazonosítan is.
Ha találok még (van valahol elmentve egy rakás bookmarkom) jó fényképekkel felvértezett oldalt akkor még ideteszem.
Azoknak írom akik Magyarországon szeretnének magokhoz jutni, hogy többen foglalkoznak postai utánvétes magküldéssel. Én utoljára vagy 10 éve rendeltem, akkor még ha jól emlékszem a Szabad föld c. lapban láttam hirdetéseket, most viszont felfedeztem egy akkori címet a neten: http://members.tripod.com/~huflorix/kopacsi.htm
Neki nagyon sok paradicsomja van és egyéb növények magjai is. A múltkor valaki kereste a marhaszív paradicsomot (legalábbis a leírás alapján arra gondolok), meg lehet kérdezni, hogy nekik van-e. Én régen egy másik helyről vettem, ha emitt nincs, meg tudom adni a postai címét, bár nem tudom foglalkozik-e még az illető magküldéssel. Én sajnos nem szedtem magot akkor, így azóta csak piaci palántáról van teljesen átlagos paradicsomom.
Üdv: Kata
Corten! Addig is itt van a fűszerolaj "mennyiségi leírása", ezt nem kell méregetni: Amennyi friss fűszert leszedtél (néhány marék legalább), azt vagdosd össze nagyjából, tedd üvegbe, és annyi olivaolajat önts rá, hogy ne lógjon ki sehol. 2-3 nap a hűtőben, és olyan íze-illata lesz, hogy lecsavarja a kupakot az üvegről :) Akkor leszűrheted. Ha tovább akarod használni, akkor nem árt hűtőben tartani, és az alján összegyűlt üledékről "lefejteni" , ha állt már egy kicsit.
PPMoni! Köszi a receptet, ígéretesnek tetszik. Ha esetleg kiegészítenéd mennyiségi vagy az arányokat sejtető adatokkal (nem vagyok túl rutinos kecsöp-méker) akkor sokat segítenél![image]http://imgfrm.index.hu/imgfrm/8/2/0/3/THM_0000078203.jpg[/image]
ppmoni, fahéjat, szegfűborsot nem teszel bele? Nincs különösebb kedvencem a boltiak között, de egyszer ettem házit, az nagyon finom volt. Ha jól emlékszem, abba még curryt is tettek. De lehet, hogy az már currys ketchup volt. :-)