Off: Ami az Indexet meg a különböző platformokat illeti: egész addig nem sikerült üzenetet felrakni a fórumra, amíg végül átváltottam linuxra, addig XP-vel próbálkoztam. Írtam az Indexeseknek is, de nem rezzentek a problémámra...
off
Bátran és megalapozottan jelenthetem ki, hogy nekem semmivel sem volt több vírusom mint neked (se msw se linux plartformon) Ez annak is köszönhető, hogy igen régóta foglalkozom számítástechnikával, meg informatikával hivatásszerűen :)
Ettől persze se az átlagjuzer nem fogja magát megváltva érezni, se a felemlegetett szoftvereket nem fogják a kiforrott, hibamentes alkotások között említeni. Olyan amúgy se sok van...) A régi fórumszoft messze működőképesebb volt, no de nem is amiatt kellett cserélni!
Tudtam, hogy ha nem rakok szmájlit mindjárt komolyan veszed amit írok...:)
on
Nálam már csak egy pár fajta állja a sarat, de azokat is csak azért hagyom meg, hogy a rajtuk lévő paradicsomokat frissen harmatosan tudjam nap mint nap a reggelimhez leszedni.
Semmi baj a MEKKEL.
Neked egy hónap alatt több vírusod van, mint nekem összesen, mióta vettem a Mekemet. Az pedig három év.
Én inkább az Index -re gyanakszom.
PC-tulajdonosoknak úgyanúgy vannak gondjai, mint nekem.
Ez az új akármi csak azzal jobb eddig, hogy a képedet feltöltheted, aztán akár
el is dobhatod, itt marad. Egyébként (nálam legalább is) a régi jobb volt.
Beteszek egy képet, hogy legyen köze valaminek a topikhoz....
Nem tudom, hogy másnak hogyan jelenik meg az elöbbi hozzászólásom.
Nálam a kép (amiböl csak fele látszik) eltakarja a szöveg egy részét.
Ha rákattintok a "megnéz"-re, ott mutatja rendesen.
Szemlesütve jelentem, hogy Canadának ezen a részén még vidáman terem
a Sweet-100. (délben két hete nem volt 24 C alatt, hajnalban a leghidegebb 13 C volt) Söt, valamelyik nap egy kövér hernyót is felfedeztem. Mikor akar ez átöltözni?
Igaz, hogy rendesen beolvadt a levelek közé, de elárulta magát. Nem szobatiszta.
Amíg zöldel a lombja addig a bogyók is érnek, sőt leszedve tovább színesednek (etilén atmoszféra alatt gyorsabban és tökéletesebben) igaz, hogy cukor és az ízanyagok már alig-alig termelődnek. Ha már zöldből fehéres-világos zöldre váltott a bogyó akkor még elképzelhető hogy egy langyos hét is bepirosítja. Locsolni már csak akkor kell, ha nagyon kiszáradt volna a talaj, mert a vízmegvonás is serkenti az érést. Viszont az első minimális talajmenti fagy véget is vet a vegetációnak, ergo amíg nincs fagy addig maradhat a tő. Ha nem gond vagy külön macera a fóliatakarás mindenképpen segít, csak arra kell figyelni, hogy a páratatalom ne emelkedjen túlságosan meg (80% fölé, mert akkor a gombák leszedik a lombot)
OK, én egész héten suliba jártam - de senki más se ért rá?
Lenne egy kérdésem: most, hogy elkezdődtek a hidegek, meddig érnek még a paradicsomok? Egy könyvben olvastam, hogy érdemes egy napos, csendes sarkába a kertnek szorosan egy kupacba átültetni a maradék paradicsomokat, és itt éjjelente letakarni egy fóliával, ha nagyon hidegek jönnek, így még sokáig terem. Valakinek van tapasztalata? Érdemes vele szórakozni? Nem sínyli meg nagyon a gyökérzet, stb? Meddig az a "sokáig"? Üdv: ppmoni
Ez nem olyan üreges, mint a ROMA, és jobb ízü.
A legellenállóbb eddig. Üvegházi fajta, tavasszal hoztam, mint palántát.
Még mindig virágzik, hoz gyümölcsöt.
A boltban kapható hibridridek javarészt vastag héjjal rendelkeznek, hiszen szempont a jó tárolhatóság, szállíthatóság. Ráadásul ezek kevésbé hajlamosak felrepedni ha egyenetlen az öntözés.
A Roma egy elég jó kis fajta, csak a gombabetegségekkel szemben lehetne ellenállóbb. Aszalni viszont jól lehet és az íze sem rossz.
Kedves Frint! A Lugas F1 volt az én egyik választásom is, de mellette ültettem egy csomó determinált fajtájút is, meg féldetermináltat, de nem tetszettek. A Lugas F1 úgy nőtt, mint a bolond, és rengeteg paradicsomot termett - nekem egyedül a vastag héja nem tetszik annyira. Ja, és a 14 tőből 3-4-et kinyírt valami kórság, nekem fuzáriumnak tűnt a szakkönyvek alapján. Az óriásgömböt szívesen kipróbálnám, előre is köszi! Igazán az erős paradicsomos ízű, kissé savas paradicsomokat keresem, ami édeskés, azt nem kimondottan szeretem - bár lehet, hogy a gyerekek leköpködnek, ha megtudják, mit ügyködök a hátuk mögött : Üdv: Ppmoni
Kedves ppmoni, atléták közül egy "másodéves" kertésznek a LugasF1-es ajánlom. Egyszerű, viszonylag igénytelen, és a lugasparadicsom minden csínját-bínját el lehet vele sajátítani. Nálam 83 napra termett, finom tűzpiros bogyói vannak, jól termékenyül.
De a már említett óriásgömbből is küldhetek, az is felmegy 1,5 méterre biztosan.
Mindenkinek igyekszem félretenni "bálnaszív" magot, megígérem. Cserébe jó atletikus képességekkel rendelkező - mármint főleg futó - ilyen-olyan parik érdekelnének, úgy döntöttem ez volt az utolsó év (idén kertészkedem először :) ) amikor determinálttal próbálkoztam.
Ha marad, 15 szem magra én is jelentkezem. Cserébe, ha érdekel, küldök a már bemutatott csíkos fajtából (is) OFF : legyen már 1x időm összeállítani a cserlistámat...
Kedves ppmoni, rázogatni kell !!! De lehet a karót kalapáccsal ütögetni, és lehet gépesíteni. Nemrég láttam az ARD-n egy filmet, ott rúdvibrátort ( ne tessék félreérteni) használnak a portokok felpattanásának elősegítésére. Persze a poszméhek az igaziak, de remélhetőleg a házi módszerek is megteszik.
Nekem bérmunkában megcsinálják a rovarok, amiket a balzsamkörte illata csábít a fólia alá. Egyébként néhány virág esetében meg lehet próbálni kísérlet képpen.
Ha részemre félretennél 10-15 szem magot azt hálával fogadnám. Mire időszerű lesz én is eljuttatom a megígért magokat.
Háát, nem is tudom... A rázogatás még oké, de te ténylegesen kizizzensz reggel a kertecskédbe, és szépen végigporzod a sok-sok-rengeteg paradicsomvirágot? Mindenesetre a "bálnaszív" magját megígérem, hogy nem fogom megenni, és küldök, aki kér.
Akkor ez minimum bálnaszív...
Jó méretes darab lehet. Ez a 'melírozott' naon jó! A magot majd nem megenni!!!
Rázogatni jó, főként reggel amikor még nem száradt meg a bibén a ragacs. A legjobb ha idegen virágporral porzol vagyis másik tőről kis ecsettel viszel át pollent.
Vannak fajok amik saját porukkal nem termékenyülnek me, ill. akkor nem hoznak magot és kisebb is lesz a bogyó. Pl. a TinyTim is ilyen. idegen beporzással kisdiónyi termése van, önporzással cseresznyényi és magnélküli.
Amit én marhaszívnek gondoltam, lehet, hogy az elmondottak alapján nem is az: a legnagyobb termése, ami még nem is fontolgatja a megérést, már majdnem 20 cm hosszú, és minimum 10 széles, és határozottan csúcs van a végén. A száránál melírozottan sötétzöld, máshol halovány. Most már kénytelen leszek oldalra futtatni, mert föle van a 2 m-nek. De ez is nagyon nehezen kötött, csak hajigálta le a virágokat, én meg nem tudtam, mi a baja. Szóval legközelebb rázogassam?
Szia :) Az a lódarázscsalogató érdekelne, ha meg tudjuk oldani a csereberét, de a lódarazsat ne küldjed el ! OFF: Valami brutális volt, főleg a mérőszalag mellett.
Szia :) Természetesen küldeni fogok Neked a marhaszív formájúból. de ha érdekel van bőven a csíkos Wintage Wine fajtából is, hogy csak a cserealap töredékét említsem :) A marhaszív fajta lenyűgöző formaválasztékot kínál, az okát nem is sejtem, de lehet, hogy így a jó :)
Épp' tegnap este pakoltam el a magokat, van olyan fajtám is ami már két éve vár arra, hogy kipróbáljam... A Striped Germany érdekelne, biztos jól érezné magát a békési forróságban. A Guriga által fotózott lapos paradicsom is hiányzik a formaválasztékból. Majd címet cserélünk, jó?
Csak már jussak el oda, hogy minden mag egységes csomagolást és csávázást kapjon...remélem télen lesz rá időm.
Corten és Frint!
Kösz a válaszokat, a kép amit most beteszek, igazolja, amit mondtatok.
Nem tudom, hogy egy töröl való-e mind, de mind a hat tö, amiröl jöhettek, egy szem paradicsom magjából kelt ki, azt tudom.
Más. A barna színü "szibériai" magja is ott érik a napon, ahol a többi.
Persze külön, kettévagdalva. A darazsak és legyek MIND arra mennek csak.
(A hatalmas lódarazsat is ott kaptam el, részegülten nyalogatta).
Mi lehet az oka? (A felvágottak közül a legsöteetebb)
Guriga!
Ahhoz, hogy a paradicsomodat nagyjából besorolhassuk valahová kevés, hogy látunk 10-12 bogyót. Nekem pl. 3 db AmishPaste formátumú (hosszúkás, kissé lapított, két rekeszes, kevés magvú stb.stb) bogyókat termő fajtám van. Mind a három eltérő habitusú bokrot növeszt és a bogyókon is van némi eltérés, de felületesen szemlélve tökugyanolyanok.
Ezek a paradicsomok ahogyan Frint is mondja nagyon közeli rokonok. Kismilliom fajtajegy van ami alapján talán szét lehet őket bontani különféle változatokra.
Pl. bogyók átlagsúlya, száma egy fürtben, a hajtásrendszer jellemzői, a tenyészidő, a bogyó pontos morfológiája, a levélzet jellemzői, a virág jellemzői, íz (na, ez aztán szubjektív)
Teljesen pontosan dns alapján lehetne szelektálni, de ugye ez értelemszerűen házilag nem járható út.
A marhaszív 'fantázianevű' fajták kissé robosztusabbak a tiédnél, zömökebbek. Nekem olyan fajtám pont nincs, de van olyan ami olyan mint egy zömök villanykörte és mértetre is kb. akkora, a bibepontnál nem csúcsosodik ki, hanem legömbölyített. Nem pirosra, hanem sötét zöldes-barnára érik. Eléggé savas, zamatos, leves.
Ezzel együtt természetesen :) szívesen cserélnék veled, ha érdekel valamelyik általam termelt fajta.
Amit nagyon tudok ajánlani mindenkinek az a Striped Germany. Maga a termés is esztétikai élmény, de ízét tekintve sem mindennapi. Jó nagyokat (20-70dkg-os) terem és elég ellenálló fajta. Nem befőzési (arra szvsz a Watermelon, vagy a Brandywine kiváló) de szendvicsre, kaja mellé bombajó. A héja ugyan nem a legvékonyabb ám ez segít a tárolásnál. Akinek meg gondja van a héjjal annak pl. az Evergreen is jó, mert nyersen is kiválóan hámozható. Igaz olyan színe van mint a kiwinek :) Ha pedig töltött paradicsomra vágyik valaki annak a K. Sárga almát érdemes egy-két tövet palántálni. (hogy mi az a K. arról sejtelkmem sincs)Szabadban is jól terem, igénytelen. (Jó, nem mindenki van oda a sárga paradicsomért)
Frint! Ha megoldható csere akkor kipróbálnám a marhaszívet.
Szia :) Végleges választ ne tőlem várjatok, de egy biztos: alakjaik sokfélesége ellenére biztosan egy csoportba tartoznak, genetikailag közel állhatnak egymáshoz. Ízben, állagban,beltartalomban döbbenetesen hasonlítanak egymásra. A marhaszív forma egy tövön lényegesen többet terem, de segíteni kell a por tokok felpannanásában a növénynek, különben rosszul kötödik. ( rázogatás, vibrálás)
Jövőre már én is döntőem ilyen típusú paradicsomot fogok étkezésre termeszteni. ( Persze befőzéshez visszatérünk a jó öreg Kecskeméti piros fajtákhoz) Frint
Az enyémeknek nem annyira vékony a héja, és a formája sem is ennyire hosszúkás, mint a Tiéd. Dagadtabbak :-), és jó súlyosak. Bár, ahogy itt olvastam a 80-90 dkg-os paradicsomokról, én elbújdokolhatok a 30 dekásaimmal.... :-)))
Jó húsos az én paradicsomom, viszonylag kevés a lé és mag benne.
Én is ezt kérdezgetem már régen.
És én is egy öreg nénitöl kaptam, azt mondta, hogy otthonról kapta.
Persze nem tudom, hogy ugyanaz-e, mint a tied.
A héja nagyon vékony. Ha véletlenül hozzáérsz a körmöddel, megsérti.
Az ízét nem tudom leírni. Csak annyit, hogy puha, mint a vaj.
(Korábban már mutattam felvágva is)
Szóval ugyanaz lehet?
Akkor már ketten kérdezzük a szakértöket !!!!!!!!!!!