Na, megvolt a rizling szüret is. Meglepően jó mustfokkal: 18-19,5 között szórt a darálómust és a présmust.
Az első szüret tanulságait felhasználva, a szüretelőket szemenkénti válogatásra kértem, amit megint remekül oldottak meg, megint nagyon szép cefrém volt.
A zúzó bogyózó után egy kis kézi darálót tettünk egy vödörre, és az így megroppantott a szemekkel töltöttük fel a prést. A préseléskor a szemeket jobban megszorongattam. Még így sem száraz törköly maradt a présben, de a héj melletti sűrű kocsonya előbújt, és ez sokat segített a muston.
A szüretelő kád lecsapolása továbbra is problémás: még a colos csövön sem folyik úgy a must, ahogy szeretném. Igaz, most a bogyózáskor kevesebb must lett, mert töppedtebbek voltak a szemek. Tanulság: előprésmusttal nem lehet megtölteni egy hordót.
Időközben megforrt a muskotály: most olyan mint a homokkal kevert víz, az íze harsogóan savas, de van muskotály jellege az illatának. Persze még tele van szén dioxiddal.feltöltögettem a hordót, majd meglátom mi lesz belőle.
Nálunk is szüretdömping lesz; szombaton (rokonnál) Csopakon olaszrizling, vasárnap Pécsett a Cirfandli - meglátjuk mi lesz. Sztem sem érdemes tovább várni, lassan fagy; és a lémennyiség az egy hónappal ezelőttinek kb a felére mehetett le a töppedés, beszáradt rothadás következtében.
Más: láttam a helyi hirdetőújságban 50-60 q Cirfandli szőlőt hirdetni eladásra 220ft-ért!!! ez igen durva ár - nyomozom, ki lehet, mert egy 1ha-t feltételez minimum, és nincs sok termelő belőlük...
Van pár fürt , ami töppedt, zölden. Borzalmas. Mint az ecet.
Elhatároztam: csak a halványzöld, szép sárga, narancssárga fürtöket szedetem le a szüretelőkkel. Ami nagyon zöld, az marad. Inkább legyen feleannyi, de iható. Talán a hétvége elégetett némi savat. Talán.
Most hétvégén szüret.
Továbbra is tartom magam a "nem cukrozok" elvhez. Most mustot se forralok le. 2-300 literre számítok.
Bizony, idén a savak a nagy probléma; Villányban sem szednek olyan fajtákat, amik a cukorfok miatt már szüretelhetőek lennének, de sok a sav.
Nekem is ez volt a tapasztalat - nem tudom egyébként ezekben a csípős hajnali hidegekben mennyire megy le a sav.... Töppedni töpped, de ez koncentrál mindent.... Én sem szüretelek még.
Hát, annyiban mindenképp igazad van, ha otthonhagyod, hogy a refrakto savtartalmat nem mér. Márpedig a savtartalom, sav-cukor arány legalább olyan fontos, mint a cukorfok.
nem feltétlenül van többre szükség, ugyanis minden alkatrész viszonylag olcsón beszerezhető, amennyiben nem tonnaszámra akarod a feldolgozást elvégezni....
A kéttertályos berendezés durván 100000 (százezer) forint-ból összehozható sóval pumpával egyebekkel... (a só ráadásul főzéssel visszanyerhető :-) )
A fagyasztósdi pedig fagyasztóláda és ládák kérdése, ami szintén belefér 100000-be :-)
Csak az a kérdés, hogy kinek éri meg.
Láttam már elvetemültet, aki képes volt szó szerint "kimagozni" a szőlőt (darálás után addig kavargatta marcangolta a héjakat, hogy az edény aljára leült a mag nagy része...)
olyat is aki képes dupla törkölyön erjeszteni azaz a darálás után a fele levet levette rozénak (az eredmény egy kiváló kékfrankos, ami tavaji létére aranyérmes lett)
aztán olyat is hallottam, hogy szüret előtt egy héttel elvágta a vesszőket, hogy töppedjenek a szemek
vörösboros eljárással készített "fehér" bort ami inkább aszu színű volt, de nagyon finom és jó illatú
valóban akörül volt - ugye nem tettem tele a hordót, mert már másnap szépen forrt, nehogy kifusson (erjedési űr). (tavaly jobban jártam, mert akkor a göngyölegek szinültig töltve összeadtak vagy 15 l pluszt :))
miért van fajlagosan több mint tavaly? - sztem idén még több eső volt, főleg a vegetáció második felében ami jól felfújta a fürtöket. Persze lehet egészségi okat, tavaly a peronosz elvitt sok virágzó fürtöt is....
Nem vitás - ehhez kellett a cukor, de én hallottam hétvégén a hegyen (Mecsek) 12es olaszról is beszélni .... (Badacsonyban 14est szüreteltek...)
Múlt hét csütörtökön - még az eső előtt- leszedte a Hárs pince (Szajk - Mecsekalja) a Chardonnay-t, mert megjelent a rothadás. Ebből vásároltam fel 220 l mustot; a termelő integrált termesztés-technológiája és borai minősége nekem 2 éve garancia a jó alapanyagra. 19 MM volt, rendkívül illatos és jó savas érzetű :) - elmondásuk/mérésük szerint közel 10-es. Megint javítottam rajta 1 mustfokot - ekkora savak mellé nem árt az alkohol, meg hosszabb hordós érlelést tervezek, spontán almasavbontással, téli hidegkezeléssel. A saját még kinn alszik, de csak nem akar jó idő lenni múlt hét csütörtök óta a déldunántúlon...
Régi olvasóként és első hozzászólóként üdvözlök mindenkit és engedjétek meg...
Tehát Csopak és olaszr. Szüret most hétvégén (okt 1-2).
Kedves cirfandlia!
Hááát... én mondtam, hogy hagyjuk még! Már csak azért is, mert a rengeteg permetezésnek köszönhetően szinte nem is volt a rohadás; az miatt egyáltalán nem kellett volna kapkodni. Csakhát most értek rá a haverok...
A leglacsonyabb mért mustfok 15 volt a legmagasabb 17. Kapott zsákost, (Bocs tf1!) dehát úgyis csak saját használatra lesz.
A felét egy éjszakát hagytuk ülepedni, az kapott fajélesztőt. A másik felének még azt a trutyit is meghagytuk, ami az első feléből leülepedett, és hagytuk csak úgy vadul...
Ami nagyon meglepett az az volt, hogy tavaly sokkal később szedtük (23 MM), már volt egy kis töppedés és több volt a rohadt is (amit kiválogattunk) a mennyiség mégis ugyanannyi lett most, mint tavaly (7 hl).
A további technológiával kapcsolatban van egy-két tervem, de azt egyelőre le sem merem írni... :-) Lehet, hogy majd felhívlak egy kis szaktanácsért.
Hát a barkácsoló kedvűeknek elárulom, hogy a mustfeljavítás vízkivonással (higroszkkópos anyag segítségével) roppant egyszerű.
fogsz két tartályt. az egyikbe berakod a mustot, a másikba pedig egy labirintus rendszerz építesz vászonból, és elhelyezed ugyanitt a "levegő" (inkább széndioxid) keringető cumót ( akváriumi vízpumpa).
a labirintus falait feltöltöd kalcium kloriddal (viszonylag olcsó anyag)
a két tartályt (mustos, sós) egymás mellé helyezed. És most kezdődhet a tényleg szakmunka:
a mustos tartáls tetejébe egy csövet építesz, ami a sólabirintusbejáratához csatlakozik. a sólabirintus kijáratánál elhelyezet a légpumpát, a porlasztót (vegyileg semleges habkő, a légvezeték pedig szintén élelmiszersemleges szilikongumi) elhelyezed a mustos tartályban. mindkét tartályt lezárod, de úgy, hogy előtte mindkettőt széndioxiddal párnázod, kiszorítos belőle a levegőt (autoszifon segítségével).
Aztán bekapcsolod a pumpát és vársz. néhány óra alatt a musz vizének egy része sóóldat formájában megjelenik a sóstartály alján... :-)
Jó kísérletezést!
Egy másik módszer (kicsit költségesebb, és jobbára a cukortartalmat növeli csak meg: Megfagyasztod a mustot kő keményre. majd kiveszed a fagyasztóból, és kásává zúzod. A kását szűrőbe rakod, és egy tartály fölé helyezed. a cukor oldat olvad ki legelőször, és minél cukrosabb, annál hamarabb megteszi. ha a mustjég fele kiolvadt, eldöntheted, hogy a mustsűrítményt mennyire hígítod fel, azaz mikor dobod el a maradék jeget...
Egyébként ez utóbbi módszer miatt rágtak be az ozstrákok, mert ez a jégbor előállításának legegyszerűbb "hamis" módszere...
No az élet szerkeszti a hozzászólásokat. Miután leírtam az alábbit összefutottam avval a cimbivel, akit már említettem a műanyag tartályok ügyén. Hát miről vált szót ilyenkor az ember fia, mint a szüretről. Ennek kapcsán hozta elő, hogy készül az ideális mustfeljavító készülék. Mint az egyik kanizsai vízkezelő berendezéseket gyártó cég alvállalkozója tájékoztatott róla, hogy előrehaladott kísérletek folynak olyan must sűrítő készülék kifejlesztésére és gyártására, amelyik tulajdonképpen a viztisztító készülékek inverze. Ez a vizet vonja ki a folyadékból a beállítható mértékig, így alkalmas must besűrítésére. Még különféle membránokkal kísérleteznek, de az eredmények bíztatóak, és rövidesen várható, hogy gyártható készülék lesz belőle.Mivel ez a vizet manipulálja a teljes hasznos összetevők visszamaradnak, és nem sérülnek, mint itt szó volt róla, hogy a hőkezeléses technológiánál ez nincs így.
Egy ilyen éven, amelyiken ennyi napsütéses óra hiányzik csak az átlaghoz is, vannak fajták amiből lehetetlen normális bort erjeszteni, feljavítás nélkül. Azon aztán lehet vitázni milyen módszerrel. Vedd azt a kistermelőt akitől a borát felvásárolják 60-80 ft-ért, annak még a cukor is drága megoldás.
Lehet:) Nekem is ambivalens érzéseim vannak a cukorral kapcs. pedig teljesen elfogadott, sőt tavaly ilyenkor mikor szintén szóba került; cere bortás említette, h. komoly burgundiai pincészetek is gyakran élnek vele.
Azt viszont tény, h. bizonyos években, adott fajtáknál adott technológia mellett néhány termőhelyen muszáj, ha akarnak bort készíteni. (technol. alatt értem ha fahordós erjedés, érlelés, tárolás van amiben veszít is alkoholt, plusz magasabb szeszfok kell a higiénia, illakarkater miatt; míg egy reduktív acélos kezelésnél)
Én a saját Cirfandlimnál nem akarok cukrot használni - legyen olyan, mint amilyennek a természet abban az évben adta. (jelenleg így gondolom, aztán lehet, revidiálnom kell majd) De a tavaly vásárolt Chardonnay mustot ~1 MM-al megerősítettem, félve a kishordós karakter (tokaji gönci) túlzott dominanciájától. Utólag értékelve - jól tettem szerintem, pedig 19es volt már alapból..
Egyébként a cukor használata igen elterjedt borászatainkban csak nem verik nagydobra.
Muscat ottonel. Egyéb korai fajták: a már említett Uréti (?én sem láttam rá semmi hivatkozást, de jobb híján úgy hívom, mint aki ültette, de már csak idén, mert mind be van jelölve szelekcióra), meg némi csemege (max 5 tő), amit már nem tudtak megenni a szüretelők.
Állítólag közelebb lehet állítani a zúzóhengereket (de nem a kezelőfelületről, hanem a gépet szétszedve), de akkor nem tudna megfordulni, ha tömött fürtöket akarnál átküldeni rajta. Semmi baj, jó ez így, csak darálni is kell.
Áztatás: 6 óra körül. A kocsányrészek áztatása a zúzó-bogyózó használata miatt kizárt.
Semmi ként nem tettem, a szüretelők nem hagytak rohadt szemeket. Ez egy döntés, olvastam én is, hogy a rothadó szemek cukormentess extrakttartalma nagyobb lehet az ép szemekénél, mégis úgy döntöttem, hogy az ép szemekkel foglalkozom.
Sima S.cerevisiae gomba, minden tápsó nélkül. Igyekeztem kerülni a borba a később instabilitást okozható nitrogén bevitelét. Az adagolás: az előírt adag felét adtam, tényleg éppen csak a túlsúly megteremtése miatt.
Amit vettem ként, az is tartalmaz valami ammónium hányadot, gondolom abból kiindulva, hogy a nyálkázott mustot úgyis be kell oltani.
Ki mikor szüretel? Aki szüretelt, annak mi az eredmény? Komolyan érdekelnének az érvek-ellenérvek a cukor használata mellett-ellen.
milyen muskotály? Sárga vagy otonell? milyen egyéb korai fajták voltak benne?
A bogyózónál a roppantó hegereket nem lehet közelebb állítani egymáshoz, ill. a rugóerőt ami összenyomja nem lehet feszíteni kicsit? (nem látok most ilyet, de biztos lehet!:))
Mennyit áztattál, és milyen volt a szemek állapota? (töppedt, beszáradt, rothadt, aszús, penészes stb? a beteg részek kivágásánál én dilemmában vagyok egyenlőre... mert sok értékes töppedt rész is ugrana így.)
A kosaras préssel tuti nem lehet túlpréselni a bort (én ezt már mondtam korábban is, lehet nem itt hanem a boroson) nem tud akkora nyomást hogy cseres legyen a bor. Az inkább az éretlen kocsányrészek túlzott áztatásától van, vagy a mechanikus gépi prés megfeszítésétől. Én, ha eléggé leveses a "tészta" akkor még szét is szedem, mert a középen lévő részeken szinte hatástalan a kétoldalt ható nyomóerő.
Semmi ként nem tettél a musthoz? milyen élesztővel oltottál?
Hahó, megvolt az első része a szüretnek (muskotály + egyéb korai fajták)!
Mindenekelőtt: átlag cukor: 18! Ezek szerint van értelme a terméskorlátozásnak. A must szépen halkan egy nap alatt megindult, már félrebillent a kotyogó.
A tapasztalataimat elsorolni is nehéz, nagyon sokat kell még gondolkoznom, mire mindent felfogok, ami velem történt.
1. A Robix zúzó-bogyózó kiváló munkát végez, alig kerül kacs a zúzalékba, DE nem roppant meg minden szemet, ami a préselésnél bizony gondot jelent. Az egészben maradt szemeket nem lehet kipréselni, tehát a bocsózott szőlőt még darálni is kell. A zúzó bocsózóra valami lebernyeget fel kell szerelni, mert ahogy kiveti a csumát, néhány szem is repked mindenfelé.
2. Az OBI-ban kapható kád+csap lecsapolásánál NEM használható a félcolos cső, el sem indul benne a must. Mindenképpen legalább 3/4-est kell venni és felszerelni, mert különben a gyors mustleválasztásnak annyi. Tehát cirfandlia: volt hélyon áztatás. :D
3. A kíméletes préselés csak fele-fele arányban hozza ki a bogyók falára tapadt kocsonyát, ami pedig nagyon kellene a borba, tehát kosaras préssel NEM kíméletesen, hanem félig töltve erőteljesen kell préselni. Csersavasságnak nyomát sem éreztem a mustban, így bátrabban kinyomathatom a cefrét. (Felmorzsolni sztem akkor sem kell.) Igén a törkölyt elvivő kőművesem járt nagyon jól.
4. Piszok jól bevált, hogy a szüretelőkkel csak egészséges részeket tetetek a vödörbe, mert így a mustot nem kellett kénsavval nyálkázni, csudaszép egészséges cefrém volt.
5. Mustsűrítményt venyigén forralni nem túl nagy ötlet. Kell a kempinggáz, rendes rózsával, szélfogóval, mert akkor kicsi forrásban ott lehet hagyni, nem kell egy ember, aki őrzi.
Egyelőre ennyi. Nagyon lelkes vagyok, és ELMONDHATATLANUL fáradt.
Sziasztok! A Cirfandli 17.-én leszüretelve, mustfok 17 . A két három héttel ezelőtti fürtrepedés -penészesedés beszáradt borsó nagyságúra. Ezeket a részeket kivágtam és gyakorlatilag asszem úgy dolgoztam fel mint ahogy Cirfandlia leírta. (+3 óra ülepítés nyálkázás) Az erjesztő tartály hőfoka 18-20 C fok. Úgy hallom dolgozik a must rendesen de nem tapasztalok olyan intenzív m.gáz képződést mint máskor. (érdemes lesz megnéznem milyen fajélesztőt is vettem:)
Nekem már hál istennek szépen furulyázik a kotyogóm.
A jövő héten elképzelhető hogy a vörös tőkéken tartok egy mentési akciót, mert ezután a cudar 6 nap után az Opportóból nem sok maradna, ha úgy hagyom ahogy van.
Na ez nem teljesen így van. Hígulás során valóban rengeteg víz áramlik be a bogyóba, így minden szárazanyag %os aránya csökken, de az összmennyisége nem, mert esős hűvös időben a gyökérzónából savak beáramlása történik; továbbá szünetel a hideg miatt az éréskori savlebomlás. TEhát aboszolút értékben (egy bogyóban volt 2mg sav, utána lett 2,1mg) növekszik; az igaz, hogy sokkal több oldószerben található. De ez a víz egy szárazabb periódus alatt kidiffundál a sav meg ott marad. Ezért van a hűvös esős évjáratban savtúltengés.
No de az érés lelassulása a rothadás még nagyobb gond most. A déli országrészben szombat óta borult idő van kisebb nagyobb megszakításokkal esővel fűszerezve...
Rambó jó szüretet; kicsit áztassad meg az a muskotályt!:)