Papírnak pl. a szerpentin (szvsz már mindenhol kapni, ahol bulikellékeket árulnak) is megteszi, de olvastam már olyat is ahol vékony zsineget ajánlottak és csak a tőtávolságnak megfelelő osztással kell beragasztózni, rászórni a magot, várni egy kicsit és kész. Ahol kell ott megtapad a mag.
Végül is érdemes lehet próbálgatni. Bár én még mindig a jó minőségű kézivetőgépre szavaznék, mely bár árban húzósabb viszont multifunkcionális és örökéletű, egyszeri beruházás.
Szia, ez szerintem is így működik, már én is törtem rajta a fejem, főleg zöldség, sárgarépa vetése kapcsán. NPK műtrágyás vízzel kell feloldani, és akkor egy kis starter műtrágya is kerülhet a csírázási zónába. A csiriz is jó lehet, bár félő, hogy begombásodik a föld alatt. Papírnak a pénztárgépszalag megfelelő, persze hosszában kettévágva.
Elvileg igen. Azt ugyan nem tudom, hogy a csiriz mennyire oldódik vízben, de lehet, hogy jól. A tojásfehérje szinte biztosan megfelel.
Ha lusta vagy egyelni, akkor vegyél kézi vetőgépet. :)
Te jó ég, tapétaragasztó? Erre gondolni sem mertem. :-) Egyébként nem nagybirtokos vagyok én, sokat mondok, ha 20 tövet fogok ültetni jövőre a San Marzanoból. Ha a fele kikel, már jó a helyzet. :-) Ráérni nem annyira érek rá, csak tetszett a megoldás. Végül is az egyelésre is rá kellene érni... :-)
Most jut eszembe: gyerekkoromban, ha nem volt otthon ragasztó, az anyukám tojásfehérjével, vagy csirizzel (liszt+víz) ragasztotta össze a papírokat. Lehet, hogy ennél is működne?
Pl a tapétaragasztó (karboxi-metilcellulóz) kiválóan alkalmas. A föld nedvességének hatására feloldódik/felpuhul így a csírázást nem akadályozza. Nem az instant tapétaragasztóra, hanem a kilós kiszerelésben kapható (400Ft/kg) CMC-re gondolok. Az 1kg szvsz doszt elég. Gyárilag is valami hasonlót használnak egyrészt mert olcsó másrészt meg tökéletesen megfelel.
Elég macerás lesz szétosztani a magokat, de ha ráérsz akkor miért ne.
A gyárinál esetleg elképzelhető a drazsírozás ami egy minimális mennyiségű műtrágya bevonatot jelent valami alkalmas ragasztóanyagban szuszpendálva.
Egy német katalógusban láttam, hogy méterre lehet venni vetőmagot. :-) Tekercsben árulják. Egy vékony papírcsíkra egyenként vannak felragasztva a magok, megfelelő távolságra egymástól. Lehet, hogy van rajta vmi csírázást elősegítő "bevonat" is, ami nedvesség hatására aktiválódik, de ezt nem írják, csak gondolom... Vetéskor csak le kell fektetni a papírcsíkot a gödörbe, és kész, nem kell se egyelni, semmi... Szerintetek ezt házilagosan is meg lehet csinálni? Mivel érdemes odaragasztani a magot? Eddig ugyan palántát vettem, de esetleg kipróbálnám...
Szerintem semmi cicó...
A magokat belefacsarom egy nagy fémszitába (tésztaszűrő) és erős vízsugárral lemosom róluk a húst és a kocsonyás burkot, papírra terítem. Két nap száradás, ha van akkor a napon, ha nincs akkor a lakásban. Nejlontasakba kaparom, címkézem és egy cipősdobozban várják a tavaszt. A cipősdoboz a titka mindennek! ;) Az idén végre kipróbálom a hőcsávázást, mert kíváncsi vagyok a hatékonyságára illetve a használhatóságára. Nagyüzemben még koptatni is szokták a maokat, hogy a gépi vetés zökkenőmentes legyen, de ez nálam indifferens.
Nem hiszem, hogy a természetet ennyivel ki lehet zökkenteni. Az irtózatos mennyiségű kemikália alkalmazása talán inkább ad aggodalomra okot. Ezzel együtt, a természetii egyensúly igen hamar helyre tud állni. Gyerekkoromban alig-alig lehetett mezei egereket, pockokat látni, mivel a szántóföldi kulturákat erősen vegyszerezték, ráadásul a kombájnok kevésbé szórták szét a magot. Mára ismét jelentősen felszaporodott az állományuk és ennek következményeként a ragadozó madarak állománya is szembetűnően gyarapodott.
Ha másfelől nézzük akkor az üvegház és a monokulturás termesztés meg pont a kártevők felszaporodásának kedvez.
Abban viszont neked van igazad, hogy sok esetben nem nagyon foglalkozunk (meg nem is nagyon van lehetőség a hosszútávú hatástanulmáynok elkészítésére) azzal, hogy milyen következményekkel fog ez járni a jövőben.
Lényeg, hogy a profit növekedjék. Én már a transzgénikus növényektől is fázom egy cseppet.
Találtam egy nagy zöld hernyót az egyik paradicsomon.
Nem bántottam, mert már úgyis végefelé jár a szezon, és abból a hernyóból nagy, egzotikus lepke (lett volna).
Egyik reggel borzalmas látvány fogadott. A hernyóról rengeteg fehér valami csüngött le. Gyorsan csináltam egy képet, ami nem valami jól sikerült, mert a borzongástól biztosan remegett a kezem.
Aztán nagyítóval jobban szemügyre vettem. A fehér izék kis 2 mm körüli,
selyemhernyó-gubóhoz hasonló valamik voltak. A hernyó pedig (még mindig mozgott) tele volt ugyanilyen méretü lárvákkal.
Amíg a levélen csüngött, jónéhány fekete, pici darázsféle repkedett körülötte. Alighanem valami parazita, amit "biológiai védekezés" címén
manapság tenyésztenek, föleg üvegházak részére.
Van egy sanda gyanúm, hogy ezért látunk egyre kevesebb pillangót ma.
Sok kaprom van minden évben. Mindig látok rajtuk néhány hernyót, amiböl az a szép, fekete-sárga-kék fecskefarkú lepke lesz. Most már második éve, hogy csak egészen piciket látok, aztán valahogy eltünnek.
Ijesztö, brutális beavatkozás a természet biológiai egyensúlyába!
Ha ezek a paraziták túlszaporodnak, mi lesz a következö áldozatuk?
Az én kertemben a Sweet-100 még nagyon vidám.
Persze, csak külsöre.
Az íze már nem olyan édes, és a héja még vastagabb, mint azelött.
Ma is 28 C lesz...ez azért mégsem szokás, bármilyen kellemes szokott lenni az ösz.
Szerinted kell a paradicsom magjának hideg periódus,
vagy elég száraz hüvös helyen tárolni télen?
Off: Ami az Indexet meg a különböző platformokat illeti: egész addig nem sikerült üzenetet felrakni a fórumra, amíg végül átváltottam linuxra, addig XP-vel próbálkoztam. Írtam az Indexeseknek is, de nem rezzentek a problémámra...
off
Bátran és megalapozottan jelenthetem ki, hogy nekem semmivel sem volt több vírusom mint neked (se msw se linux plartformon) Ez annak is köszönhető, hogy igen régóta foglalkozom számítástechnikával, meg informatikával hivatásszerűen :)
Ettől persze se az átlagjuzer nem fogja magát megváltva érezni, se a felemlegetett szoftvereket nem fogják a kiforrott, hibamentes alkotások között említeni. Olyan amúgy se sok van...) A régi fórumszoft messze működőképesebb volt, no de nem is amiatt kellett cserélni!
Tudtam, hogy ha nem rakok szmájlit mindjárt komolyan veszed amit írok...:)
on
Nálam már csak egy pár fajta állja a sarat, de azokat is csak azért hagyom meg, hogy a rajtuk lévő paradicsomokat frissen harmatosan tudjam nap mint nap a reggelimhez leszedni.
Semmi baj a MEKKEL.
Neked egy hónap alatt több vírusod van, mint nekem összesen, mióta vettem a Mekemet. Az pedig három év.
Én inkább az Index -re gyanakszom.
PC-tulajdonosoknak úgyanúgy vannak gondjai, mint nekem.
Ez az új akármi csak azzal jobb eddig, hogy a képedet feltöltheted, aztán akár
el is dobhatod, itt marad. Egyébként (nálam legalább is) a régi jobb volt.
Beteszek egy képet, hogy legyen köze valaminek a topikhoz....
Nem tudom, hogy másnak hogyan jelenik meg az elöbbi hozzászólásom.
Nálam a kép (amiböl csak fele látszik) eltakarja a szöveg egy részét.
Ha rákattintok a "megnéz"-re, ott mutatja rendesen.
Szemlesütve jelentem, hogy Canadának ezen a részén még vidáman terem
a Sweet-100. (délben két hete nem volt 24 C alatt, hajnalban a leghidegebb 13 C volt) Söt, valamelyik nap egy kövér hernyót is felfedeztem. Mikor akar ez átöltözni?
Igaz, hogy rendesen beolvadt a levelek közé, de elárulta magát. Nem szobatiszta.
Amíg zöldel a lombja addig a bogyók is érnek, sőt leszedve tovább színesednek (etilén atmoszféra alatt gyorsabban és tökéletesebben) igaz, hogy cukor és az ízanyagok már alig-alig termelődnek. Ha már zöldből fehéres-világos zöldre váltott a bogyó akkor még elképzelhető hogy egy langyos hét is bepirosítja. Locsolni már csak akkor kell, ha nagyon kiszáradt volna a talaj, mert a vízmegvonás is serkenti az érést. Viszont az első minimális talajmenti fagy véget is vet a vegetációnak, ergo amíg nincs fagy addig maradhat a tő. Ha nem gond vagy külön macera a fóliatakarás mindenképpen segít, csak arra kell figyelni, hogy a páratatalom ne emelkedjen túlságosan meg (80% fölé, mert akkor a gombák leszedik a lombot)
OK, én egész héten suliba jártam - de senki más se ért rá?
Lenne egy kérdésem: most, hogy elkezdődtek a hidegek, meddig érnek még a paradicsomok? Egy könyvben olvastam, hogy érdemes egy napos, csendes sarkába a kertnek szorosan egy kupacba átültetni a maradék paradicsomokat, és itt éjjelente letakarni egy fóliával, ha nagyon hidegek jönnek, így még sokáig terem. Valakinek van tapasztalata? Érdemes vele szórakozni? Nem sínyli meg nagyon a gyökérzet, stb? Meddig az a "sokáig"? Üdv: ppmoni
Ez nem olyan üreges, mint a ROMA, és jobb ízü.
A legellenállóbb eddig. Üvegházi fajta, tavasszal hoztam, mint palántát.
Még mindig virágzik, hoz gyümölcsöt.
A boltban kapható hibridridek javarészt vastag héjjal rendelkeznek, hiszen szempont a jó tárolhatóság, szállíthatóság. Ráadásul ezek kevésbé hajlamosak felrepedni ha egyenetlen az öntözés.
A Roma egy elég jó kis fajta, csak a gombabetegségekkel szemben lehetne ellenállóbb. Aszalni viszont jól lehet és az íze sem rossz.
Kedves Frint! A Lugas F1 volt az én egyik választásom is, de mellette ültettem egy csomó determinált fajtájút is, meg féldetermináltat, de nem tetszettek. A Lugas F1 úgy nőtt, mint a bolond, és rengeteg paradicsomot termett - nekem egyedül a vastag héja nem tetszik annyira. Ja, és a 14 tőből 3-4-et kinyírt valami kórság, nekem fuzáriumnak tűnt a szakkönyvek alapján. Az óriásgömböt szívesen kipróbálnám, előre is köszi! Igazán az erős paradicsomos ízű, kissé savas paradicsomokat keresem, ami édeskés, azt nem kimondottan szeretem - bár lehet, hogy a gyerekek leköpködnek, ha megtudják, mit ügyködök a hátuk mögött : Üdv: Ppmoni
Kedves ppmoni, atléták közül egy "másodéves" kertésznek a LugasF1-es ajánlom. Egyszerű, viszonylag igénytelen, és a lugasparadicsom minden csínját-bínját el lehet vele sajátítani. Nálam 83 napra termett, finom tűzpiros bogyói vannak, jól termékenyül.
De a már említett óriásgömbből is küldhetek, az is felmegy 1,5 méterre biztosan.
Mindenkinek igyekszem félretenni "bálnaszív" magot, megígérem. Cserébe jó atletikus képességekkel rendelkező - mármint főleg futó - ilyen-olyan parik érdekelnének, úgy döntöttem ez volt az utolsó év (idén kertészkedem először :) ) amikor determinálttal próbálkoztam.