Mond meg simán, hogy nemes helyre került!:) Lehet, hogy a darab- és a faíz még javít is rajta; és azután ihatóvá válik - vagy visszadaod, hogy megromlott. :DDD
Távborászkodás: mehetne az; pláne hogy meghosszabbított kezem, apám helyben van, de egy ilyen évben... Volt ahol 3 naponként permetültek mégsem maradt egészséges a gyümölcs.... nem volt könnyű, ráadásul nagyon nincs becsülete a szőlőnek - megértem, hogy egyre többen feladják.
A szüretelőim is említették a kocsánybénulást, és én is észrevettem, amikor szüret előtt szemléztem. Nagyon furcsa, nem tudom mitől lehet. Majd utánaolvasok. (Ennyi poloska nem lehet.)
Ja, nem írtam mennyi let, csak azt, hogy mennyi nem: szóval a végleges mérleg: 200l muskotály + korai fajták valamint 200l rizling (+ némi muskotály, amit ott felejtettek a szüretelők az előszüretben.)
Nagyon kíváncsi vagyok a borra.
Probléma az új hordók beavatatlansága: HáGabi ötlete az volt, hogy vegyek 50l bort a szomszéd tavalyi borzasztóan savas borából, és azzal öblögessem a hordót, majd az kiveszi a faízt. Oltári bunkó megoldás, de nagyon igaza van. Hogy mondjam meg a szomszédnak, hogy mire kell a bora?
"Nagyon-nagyon kevés lett." Hát nálunk is, és ráadásul gyenge is.... akkor sorjában:
Csopakon szinte keresni kellett a fürtöket (igaz itt ifjítás, támrendszerújítás, pótlás, sok legyengült, nemtermő tőke) lett vagy 100 liter a kb ezer tőkehelyen, de nagyrészt egészségesen, 17,5-ös mustfokkal. (Söpteiék - helyi termelő komoly technológiával, mennyiséggel; 16- 16.5 körül szedett pár napja.)
Pécsett a Cirfandlim a 99es jégverés óta nem volt ilyen kevés; de ennek ellenére gyenge mustfokkal (17,5) jött le. Furcsa módon az utolsó 3 hétben a jó idő ellenére nem nagyon emelkedett a mustfok, viszont rengeteg szem betöppedt, elvesztette levének nagy részét. (Vagy a maradék volt nagyon gyenge cukrú mert ezek a szemek édesek voltak.) Hiába áztattam, nem emelkedett többet 1-2 tizednél a cucc, és olyan lekváros sűrű -és sok- alja volt a mustnak, hogy ilyet még nem láttam. (a 80 literből legalább 15 l főzelék....)
Nálam is volt nyáron növényvédelmi gond, de a fürtök egészségeseg maradtak (egészen az aug közepi rothadásig) csak a leveken jelent meg a peronosz de az sajnos le is vitt jónéhányat. (Ezek hiánya is okozhatott defektet a cukorgyűjtésben.)
A sok elrothadt majd beszáradt részt kivágtuk, az amúgy sem agyonterhelt tőkékről, ráadásul jött még ez a durva lévesztés az utóbbi 2-3 hétben, ill. jópár fürtön a kocsánybénuláshoz hasonló elszáradás.... (ami idén áll. erősebben felütötte a fejét) így lett a megszokott 120-160 liter helyett 65 l. (95 termő tökéről)
Még egy érdekesség; szüret előtt felhívtam a helyi kutatót, hogy mi a helyzet ott a Cirandlival. mondják: szedni kell mert már nincs lé, és remek a cukorfok: 20,5 - 21,5... rákérdeztem a savakra: 15 körül!!!
hát persze a cukorgyarapodás relatív volt, mert ott is elment a lé nagy része, és a savak is szépen bekoncentrálódtak. (nálam nem tűnt kóstolásra soknak; tuti kevesebb mint a vásárolt sárdoné mustté - az 10volt) Elképzelni sem tudom mit csinálnak ilyen alapanyaggal.
Szóval nekem csalódás - mindenképp jobbat vártam, de jövőre mivel helyben leszek, alaposabban tudom figyelni a folyamatokat, és végre jöhetne egy jó év már.
Őszintén megmondom, legalább 400 litert vártam, de nem lettem volna meglepődve a 5-600 literen sem. Ehez vásároltam hordót is, most ott áll 700 liter üresen.
Azhogy visszaolvasod az év során az írásaimat, látható, hogy fokozatosan ment lejjebb a várakozás. Leginkább a lisztharmat kaszálta el, a nyár közepén Prágában dolgoztam, nem maradt időm egy létfontosságú permetezésre.
Hozzáteszem, hogy nagyon komoly terméskorlátozást csináltam, minden vesszőn egy fürt maradt (max 10 fürt / tőke).
Sajnos az esős ősz berakta az ajtót: a lisztharmattól töppedt szemeken megtelepedett szürkepenész, és sok szőlő kárba veszett. Két héttel a szüret előtt még kétszer ennyi volt rajta.
Amint mondtam, a szüretelők válogatva szüreteltek, tehát ha a rothadó szemeket is beleszedetem, kb. 1,5 - 2 szer ennyi lehetett volna rajta, de nem akartam kénsavas nyálkázással indítani, mert szerintem azzal ízt veszít a must.
Szóval kevés de jó. Ez volt az eredeti célkitűzés sikerült tartani magam hozzá.
Áruld el kb hány tőről, milyen mennyiséget szedtetek, mert nagyon kevésnek kell annak lenni, ha az idén Olaszringet 18 és affölötti musttal szüreteltél. Az enyém már szépen duruzsol a hordókban, de bármennyire is szerettem volna a 16- ot is inkább csak alulról ütötte meg a cukorfoka. És ráadásul hiába vártam volna a szürettel is, csak kárt okoztam volna vele, mert az utóbbi héten mondhatni semmit sem javultak a szőlők, ellenben sokat rothadt. A szomszédom próbálta kitolni a szürete, de még rosszabbat szüretelt az elmúlt hétvégén. A másik szomszédom pedig (mert kevesebb lett a termése) B.Boglárrol vett Olaszrizling szőlőt, hát olyan szemét árut kapott, 14!! -es mustfokkal, hogy én szívem szerint el sem hoztam volna.
A vörös cefrém is szépen dolgozik már a 8.napja a kádakon. A hideg éjjelek miatt lassabban forr mint szokott, még mindíg édes, de már úgy érzékelem gyorsul a forrása. A hét közepén valószínű présbe kerül. Addig csak forgatgatom és kostolgatom, és várom az optimális időpontot.
Na, megvolt a rizling szüret is. Meglepően jó mustfokkal: 18-19,5 között szórt a darálómust és a présmust.
Az első szüret tanulságait felhasználva, a szüretelőket szemenkénti válogatásra kértem, amit megint remekül oldottak meg, megint nagyon szép cefrém volt.
A zúzó bogyózó után egy kis kézi darálót tettünk egy vödörre, és az így megroppantott a szemekkel töltöttük fel a prést. A préseléskor a szemeket jobban megszorongattam. Még így sem száraz törköly maradt a présben, de a héj melletti sűrű kocsonya előbújt, és ez sokat segített a muston.
A szüretelő kád lecsapolása továbbra is problémás: még a colos csövön sem folyik úgy a must, ahogy szeretném. Igaz, most a bogyózáskor kevesebb must lett, mert töppedtebbek voltak a szemek. Tanulság: előprésmusttal nem lehet megtölteni egy hordót.
Időközben megforrt a muskotály: most olyan mint a homokkal kevert víz, az íze harsogóan savas, de van muskotály jellege az illatának. Persze még tele van szén dioxiddal.feltöltögettem a hordót, majd meglátom mi lesz belőle.
Nálunk is szüretdömping lesz; szombaton (rokonnál) Csopakon olaszrizling, vasárnap Pécsett a Cirfandli - meglátjuk mi lesz. Sztem sem érdemes tovább várni, lassan fagy; és a lémennyiség az egy hónappal ezelőttinek kb a felére mehetett le a töppedés, beszáradt rothadás következtében.
Más: láttam a helyi hirdetőújságban 50-60 q Cirfandli szőlőt hirdetni eladásra 220ft-ért!!! ez igen durva ár - nyomozom, ki lehet, mert egy 1ha-t feltételez minimum, és nincs sok termelő belőlük...
Van pár fürt , ami töppedt, zölden. Borzalmas. Mint az ecet.
Elhatároztam: csak a halványzöld, szép sárga, narancssárga fürtöket szedetem le a szüretelőkkel. Ami nagyon zöld, az marad. Inkább legyen feleannyi, de iható. Talán a hétvége elégetett némi savat. Talán.
Most hétvégén szüret.
Továbbra is tartom magam a "nem cukrozok" elvhez. Most mustot se forralok le. 2-300 literre számítok.
Bizony, idén a savak a nagy probléma; Villányban sem szednek olyan fajtákat, amik a cukorfok miatt már szüretelhetőek lennének, de sok a sav.
Nekem is ez volt a tapasztalat - nem tudom egyébként ezekben a csípős hajnali hidegekben mennyire megy le a sav.... Töppedni töpped, de ez koncentrál mindent.... Én sem szüretelek még.
Hát, annyiban mindenképp igazad van, ha otthonhagyod, hogy a refrakto savtartalmat nem mér. Márpedig a savtartalom, sav-cukor arány legalább olyan fontos, mint a cukorfok.
nem feltétlenül van többre szükség, ugyanis minden alkatrész viszonylag olcsón beszerezhető, amennyiben nem tonnaszámra akarod a feldolgozást elvégezni....
A kéttertályos berendezés durván 100000 (százezer) forint-ból összehozható sóval pumpával egyebekkel... (a só ráadásul főzéssel visszanyerhető :-) )
A fagyasztósdi pedig fagyasztóláda és ládák kérdése, ami szintén belefér 100000-be :-)
Csak az a kérdés, hogy kinek éri meg.
Láttam már elvetemültet, aki képes volt szó szerint "kimagozni" a szőlőt (darálás után addig kavargatta marcangolta a héjakat, hogy az edény aljára leült a mag nagy része...)
olyat is aki képes dupla törkölyön erjeszteni azaz a darálás után a fele levet levette rozénak (az eredmény egy kiváló kékfrankos, ami tavaji létére aranyérmes lett)
aztán olyat is hallottam, hogy szüret előtt egy héttel elvágta a vesszőket, hogy töppedjenek a szemek
vörösboros eljárással készített "fehér" bort ami inkább aszu színű volt, de nagyon finom és jó illatú
valóban akörül volt - ugye nem tettem tele a hordót, mert már másnap szépen forrt, nehogy kifusson (erjedési űr). (tavaly jobban jártam, mert akkor a göngyölegek szinültig töltve összeadtak vagy 15 l pluszt :))
miért van fajlagosan több mint tavaly? - sztem idén még több eső volt, főleg a vegetáció második felében ami jól felfújta a fürtöket. Persze lehet egészségi okat, tavaly a peronosz elvitt sok virágzó fürtöt is....
Nem vitás - ehhez kellett a cukor, de én hallottam hétvégén a hegyen (Mecsek) 12es olaszról is beszélni .... (Badacsonyban 14est szüreteltek...)
Múlt hét csütörtökön - még az eső előtt- leszedte a Hárs pince (Szajk - Mecsekalja) a Chardonnay-t, mert megjelent a rothadás. Ebből vásároltam fel 220 l mustot; a termelő integrált termesztés-technológiája és borai minősége nekem 2 éve garancia a jó alapanyagra. 19 MM volt, rendkívül illatos és jó savas érzetű :) - elmondásuk/mérésük szerint közel 10-es. Megint javítottam rajta 1 mustfokot - ekkora savak mellé nem árt az alkohol, meg hosszabb hordós érlelést tervezek, spontán almasavbontással, téli hidegkezeléssel. A saját még kinn alszik, de csak nem akar jó idő lenni múlt hét csütörtök óta a déldunántúlon...
Régi olvasóként és első hozzászólóként üdvözlök mindenkit és engedjétek meg...
Tehát Csopak és olaszr. Szüret most hétvégén (okt 1-2).
Kedves cirfandlia!
Hááát... én mondtam, hogy hagyjuk még! Már csak azért is, mert a rengeteg permetezésnek köszönhetően szinte nem is volt a rohadás; az miatt egyáltalán nem kellett volna kapkodni. Csakhát most értek rá a haverok...
A leglacsonyabb mért mustfok 15 volt a legmagasabb 17. Kapott zsákost, (Bocs tf1!) dehát úgyis csak saját használatra lesz.
A felét egy éjszakát hagytuk ülepedni, az kapott fajélesztőt. A másik felének még azt a trutyit is meghagytuk, ami az első feléből leülepedett, és hagytuk csak úgy vadul...
Ami nagyon meglepett az az volt, hogy tavaly sokkal később szedtük (23 MM), már volt egy kis töppedés és több volt a rohadt is (amit kiválogattunk) a mennyiség mégis ugyanannyi lett most, mint tavaly (7 hl).
A további technológiával kapcsolatban van egy-két tervem, de azt egyelőre le sem merem írni... :-) Lehet, hogy majd felhívlak egy kis szaktanácsért.
Hát a barkácsoló kedvűeknek elárulom, hogy a mustfeljavítás vízkivonással (higroszkkópos anyag segítségével) roppant egyszerű.
fogsz két tartályt. az egyikbe berakod a mustot, a másikba pedig egy labirintus rendszerz építesz vászonból, és elhelyezed ugyanitt a "levegő" (inkább széndioxid) keringető cumót ( akváriumi vízpumpa).
a labirintus falait feltöltöd kalcium kloriddal (viszonylag olcsó anyag)
a két tartályt (mustos, sós) egymás mellé helyezed. És most kezdődhet a tényleg szakmunka:
a mustos tartáls tetejébe egy csövet építesz, ami a sólabirintusbejáratához csatlakozik. a sólabirintus kijáratánál elhelyezet a légpumpát, a porlasztót (vegyileg semleges habkő, a légvezeték pedig szintén élelmiszersemleges szilikongumi) elhelyezed a mustos tartályban. mindkét tartályt lezárod, de úgy, hogy előtte mindkettőt széndioxiddal párnázod, kiszorítos belőle a levegőt (autoszifon segítségével).
Aztán bekapcsolod a pumpát és vársz. néhány óra alatt a musz vizének egy része sóóldat formájában megjelenik a sóstartály alján... :-)
Jó kísérletezést!
Egy másik módszer (kicsit költségesebb, és jobbára a cukortartalmat növeli csak meg: Megfagyasztod a mustot kő keményre. majd kiveszed a fagyasztóból, és kásává zúzod. A kását szűrőbe rakod, és egy tartály fölé helyezed. a cukor oldat olvad ki legelőször, és minél cukrosabb, annál hamarabb megteszi. ha a mustjég fele kiolvadt, eldöntheted, hogy a mustsűrítményt mennyire hígítod fel, azaz mikor dobod el a maradék jeget...
Egyébként ez utóbbi módszer miatt rágtak be az ozstrákok, mert ez a jégbor előállításának legegyszerűbb "hamis" módszere...
No az élet szerkeszti a hozzászólásokat. Miután leírtam az alábbit összefutottam avval a cimbivel, akit már említettem a műanyag tartályok ügyén. Hát miről vált szót ilyenkor az ember fia, mint a szüretről. Ennek kapcsán hozta elő, hogy készül az ideális mustfeljavító készülék. Mint az egyik kanizsai vízkezelő berendezéseket gyártó cég alvállalkozója tájékoztatott róla, hogy előrehaladott kísérletek folynak olyan must sűrítő készülék kifejlesztésére és gyártására, amelyik tulajdonképpen a viztisztító készülékek inverze. Ez a vizet vonja ki a folyadékból a beállítható mértékig, így alkalmas must besűrítésére. Még különféle membránokkal kísérleteznek, de az eredmények bíztatóak, és rövidesen várható, hogy gyártható készülék lesz belőle.Mivel ez a vizet manipulálja a teljes hasznos összetevők visszamaradnak, és nem sérülnek, mint itt szó volt róla, hogy a hőkezeléses technológiánál ez nincs így.
Egy ilyen éven, amelyiken ennyi napsütéses óra hiányzik csak az átlaghoz is, vannak fajták amiből lehetetlen normális bort erjeszteni, feljavítás nélkül. Azon aztán lehet vitázni milyen módszerrel. Vedd azt a kistermelőt akitől a borát felvásárolják 60-80 ft-ért, annak még a cukor is drága megoldás.