Keresés

Részletes keresés

Metallica 88 Creative Commons License 2006.05.04 0 0 1695
Nem tud valaki felrakni 1 képet nemrág kikelt papajáról? Valakinek nincs 1 eladó termő narancsfája de ne legyen túl öreg.
Timotheus Creative Commons License 2006.05.04 0 0 1694

Sziasztok!

Most készülök átültetni a citromfámat. Most kb. fél méteres, de már teleszőtte a földet a gyökere. Vettem Compo műtrágyát a földbe, meg wuxal lombtrágyát a leveleihez. Kérdésem: ha teszek A típusú savanyú földbe compo-t, (ez az a fajta, ami lassan, 6 hónapig adagolja a tápanyagokat, olyan, mint az osmocote), akkor kell-e bármi mással keverni a földet? Olvastam itt marhatrágyát, biohumuszt, meg novobalt is. Remélem ennyi mindent nem kell felhajtani egy kis citromfa kedvéért ;-)

Ja, és még egy kérdés: egy szicília barátomtól hallottam, hogy ott a citromligeteknél eredetileg keserű narancsra oltják a citromot. Ennek mi az értelme? Nagyobb lesz a termés?? Mert amit ott láttam, az akkora volt, mint egy kisebb sárgadinnye:) Én is olyat szeretnéééék;)

Arth_ur Creative Commons License 2006.05.04 0 0 1693
Jut eszembe: találtál már megoldást az oltásra? Ha nem, jelentkezz emilben.
Előzmény: mandarin123 (1684)
Arth_ur Creative Commons License 2006.05.04 0 0 1692

Az oltvány egy kiméra (fele ilyen, fele olyan élőlény, mint a mitológiai kentaurok és hasonlók). Az oltás helyétől lefelé CSAK az eredeti alany sejtjei vannak, ami meg a berakott rügyből (szemen, vagy oltóvesszőn) fejlődő hajtás, az, és CSAKIS az lesz a berakott nemes.

Az alany (gyökér) és a nemes (hajtás) egymás növekedési erélyét befolyásolják, de a termés minősége (íz, forma stb.) nem változik számottevően.

A te esetedben a gyökérzet + a törzs az oltás helyéig kumquat marad, az onnan fejlődő új hajtás (lombkorona) meg citrom lesz. A citrom termésnek pedig nem lesznek koktélmandarin-szerű tulajdonságai.

Előzmény: mandarin123 (1683)
dzgaux Creative Commons License 2006.05.04 0 0 1691

Akkor azt hiszem megtaláltam a legmegfelelőbb helyet a számára:)

Előzmény: sjohn (1690)
sjohn Creative Commons License 2006.05.03 0 0 1690
A szelet még csak-csak , de a huzatot azt nem.
A legjobban a szélvédett , félárnyékos helyet szereti.
Ha tudod tedd fal mellé , ahol a fal a napközben begyűjtött meleget éjjel visszasugározza!
Előzmény: dzgaux (1689)
dzgaux Creative Commons License 2006.05.03 0 0 1689

És még két kérdés: a szelet mennyire szereti a citromfa? A vihart mennyire bírja? Csak hogy úgy kalkuláljam ki a nyári helyét...

Előzmény: sjohn (1682)
Zotyi75 Creative Commons License 2006.05.03 0 0 1688
Szia sjohn!

Sajnos én egy kicsit messze lakom Pesttől, Karcagon lakom, ezért nem tudok az oltóvesszőkért éretemenni. Talán ha anyut rá tudom beszélni ő érte tudna menni érte. Létszives írd meg, hogy milyen citrusokból tudnál oltóveszőket adni. Ha lehet akkor e-mailbe válaszolj.
Előzmény: sjohn (1686)
sjohn Creative Commons License 2006.05.03 0 0 1687
Ha jól tudom oltáskor , illetve szemzéskor nem keletkezik más növény .
Ha a ráoltott vagy szemzett citrom eddig sárga volt és savanyú ,ezután sem lesz piros és édes.
Amire Te gondolsz az valószínűleg a keresztezés.
Előzmény: mandarin123 (1683)
sjohn Creative Commons License 2006.05.03 0 0 1686
Ha eljössz érte akkor adok amilyet akarsz. Pesten lakom.
Előzmény: Zotyi75 (1685)
Zotyi75 Creative Commons License 2006.05.03 0 0 1685
Sziasztok!

Termő citrusról, szeretnék valakitől oltóvesszőt kérni, lehet citrom, narancs, vagy mandarin. Várom jelentkezéseteket, előre is köszönöm.
mandarin123 Creative Commons License 2006.05.03 0 0 1684
bocsánat komquat.
mandarin123 Creative Commons License 2006.05.03 0 0 1683
Sziasztok ha komquatot magoncot citrommal oltom be akkor ugyan ollyan lesz vagy más ize?
sjohn Creative Commons License 2006.05.02 0 0 1682
Csak minusz ne legyen!
Kibírja ,mert teleltetni is 1-10 celsius között kell!
Előzmény: dzgaux (1681)
dzgaux Creative Commons License 2006.05.02 0 0 1681

És ki fogja bírni az éjszakai hideget(kb 4-5 fokot vagy akár annál hidegebbet)?

Előzmény: sjohn (1679)
dzgaux Creative Commons License 2006.05.02 0 0 1680

Okés, akkor kirakom még a mai nap folyamán... had szokja a klímát

Előzmény: sjohn (1679)
sjohn Creative Commons License 2006.05.02 0 0 1679
Pedig most kellene kirakni ebben a trutymó időben ,mert ha majd a napsütésben rakod ki , akkor leperzseled a leveleit! Ilyenkor könnyebben hozzászokik az erősödő fényhez.
Előzmény: dzgaux (1677)
Zotyi75 Creative Commons License 2006.05.01 0 0 1678
Magról kelt citromfa Maról kelt citromfa 3 éve kaptam, ezt szeretném beoltatni
dzgaux Creative Commons License 2006.05.01 0 0 1677

Megfogadom a tanácsod, bár ilyen "retek" időben még nem merem kitenni, had szokja meg az új helyét, de amint jobb idők jönnek, az első az lesz, hogy kiteszem a szabadba. A teleltetést is szerencsére meg tudom oldani, van egy "lakatlan" szobánk, ahol télen nem fűtünk, ott szoktuk a többi növényt is teleltetni, úgyhogy azzal sztem nem lesz gond. A citromot ma reggel levágtam róla, a holnap reggeli teában landol majd :)

Köszi még egyszer a gyors választ! Jóéjt

Előzmény: bombaba (1676)
bombaba Creative Commons License 2006.05.01 0 0 1676
A fajtáját nem tudom megmondani.
A többi kérdésedre:
- a citrom kb egy év alatt fejlődik ki, és éretten sem esik le a fáról. Ha tovább fennhagyod, visszazöldül és kicsiráznak benne a magok.
- valóban kissé sárgás, nem árt neki a táp
- ha van rá módod, akkor tedd ki szabadba, déli fekvésbe, tűző napra, csak locsolni ne felejtsd el. És ha lehet, ne fűtött lakásban teleltesd.
Sok sikert hozzá.
Előzmény: dzgaux (1666)
bombaba Creative Commons License 2006.05.01 0 0 1675
Ha ezt nekem válaszoltad, akkor nem értem.
Eddig azt hittem, a termő virágból lesz a citrom. Miért kéne leesnie?
A gaborke nevére kattintva meglátod az adatait, valószinű ott megtalálod a web-lapja cimét is.
Előzmény: mandarin123 (1672)
mandarin123 Creative Commons License 2006.05.01 0 0 1674
Még valami hogy hivják gáborke honlapját mert leszeretném tölteni a nálunk is megterem c. könyvet vlaszokat köszönöm.
ticket mouse Creative Commons License 2006.05.01 0 0 1673

Szia!

Remélem kihajt a banánod! Meg az enyém is! Amelyiket a pincében teleltettem, pont úgy járt, mint a Tied!

A kintieket én is kitakartam és három hajtás már beindult. Talajszintben vágtam le őket ősszel, de kipróbálom a  módszeredet hátha sikerül és akkor egy méteres növényem indul be tavasszal.

A benti sarjakat még nem ültettem ki.

Az ősszel nagyon bebiztosítottam magam, nehogy banán nélkül maradjak. Kint már volt, hogy elfagyott. A benti sarjaknak alig volt gyökerük ősszel, nem sok esélyt adtam nekik.  Pincében még sosem teleltettem, most próbáltam először. 

Előzmény: Zotyi75 (1669)
mandarin123 Creative Commons License 2006.05.01 0 0 1672

Az csak a termöje valamiért nem esett le

Tpisti Creative Commons License 2006.05.01 0 0 1671

Szevasztok!

Citromfa ügyben szeretnék tanácsot kérni. Van egy citromfánk ami már túl van a 4. X-en. Még óvodás koromban ültettük magról és azóta megvan.

Most egy kicsit meg kellene fiatalitani, ami alatt azt értem, hogy mind a koronáját, mind a gyökérzetét rendbe kellene tenni. A régi láda fa anyaga megadta magát, már csak a vasszerkezet tartja össze. Gyakorlatilag alig van benne már föld, majdnem tiszta gyökér az egész. (Már megrendeltem az új ládát, csak a "mester" elaludt egy kicsit vagy feledékeny.) A koronája eléggé jó állapotban van, de arra is raférne egy alapos metszés.

Valaki tudna segiteni abban, hogy hogyan kezdjünk hozzá.

bombaba Creative Commons License 2006.05.01 0 0 1670
Milyen fajta? Ha jól látom, hosszukás a kicsi citrom rajta, az enyém egész más kiskorában.
Előzmény: mandarin123 (1668)
Zotyi75 Creative Commons License 2006.05.01 0 0 1669
Szia!

Mivel ez fagyálló banán ezért nem szoktam felvenni takarás nélkül kibirna -15 fokot, mivel ennél jóval hidegebbek szotak lenni ezért takarni kell. ez a mostani tél volt az első mióta kiültettem, 1 méter magasan elvágtam és egy rossz ajatlan vashordót tettem rá és feltöltöttem lazán szalmával és a tetejét letakartam nejlonnal, hogy ne ázzon be. Most tavasszal ahogy kibontottam láttam, hogy a közepe telfesen ki van rothadva, és talajszintbe elvágtam, semmi gond ha a közepe kirothad, mert az oldaláról ki fog hajtani, csak ehez meleg kell. Így utólag az a véleményem, hogyha 1 méter magasra hagyjuk télire nem szabad azonnal betakarni, mert a benne lévő nedvesség nem tud elpárologni, és ugy jár mint az enyém, hogy a közepe kirothad. Nyáron hetente hoz egy levelet minden levél 10 cm-rel nagyobb mint az elöző. Az én banánomnak másfél méteres levelei voltak tavaj.
Előzmény: ticket mouse (1667)
mandarin123 Creative Commons License 2006.05.01 0 0 1668

Én tegnap kaptam ezt a 8 éves citromfát

ticket mouse Creative Commons License 2006.05.01 0 0 1667
Szép a banánod. Hogyan szoktad átteleltetni?
Előzmény: Zotyi75 (1661)
dzgaux Creative Commons License 2006.05.01 0 0 1666

Ezt a citromfát kaptam tegnapelőtt nővéremtől, ma szedtem le róla a citromot. Gáborke honlapjáról letöltöttem a Nálunk is megterem c könyvet, de egy-két kérdésemre nem kaptam belőle választ (bár lehet csak átugrott a szemem fölötte...). Az lenne az egyik kérdésem, nemtom mennyire látszik a képről, de vannak rajta kis citrom kezdemények, ezek mennyi idő alatt nőnek meg? Amúgy meg milyen fajta ez a citrom? Mert sajna nem kaptam hozzá semmi papírt, amin fel lenne tüntetve, és azért érdekel, milyen citrom tulajdonosa lettem. Amúgy meg a levelei kicsit sárgásak, adtam neki citrustápot, remélem attól helyrejön a kicsike. Ja és még egy kérdés: szerintetek nyáron maradjon szobában vagy ki lehet rakni? Köszi előre a válaszokat!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!