Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Most készülök átültetni a citromfámat. Most kb. fél méteres, de már teleszőtte a földet a gyökere. Vettem Compo műtrágyát a földbe, meg wuxal lombtrágyát a leveleihez. Kérdésem: ha teszek A típusú savanyú földbe compo-t, (ez az a fajta, ami lassan, 6 hónapig adagolja a tápanyagokat, olyan, mint az osmocote), akkor kell-e bármi mással keverni a földet? Olvastam itt marhatrágyát, biohumuszt, meg novobalt is. Remélem ennyi mindent nem kell felhajtani egy kis citromfa kedvéért ;-)
Ja, és még egy kérdés: egy szicília barátomtól hallottam, hogy ott a citromligeteknél eredetileg keserű narancsra oltják a citromot. Ennek mi az értelme? Nagyobb lesz a termés?? Mert amit ott láttam, az akkora volt, mint egy kisebb sárgadinnye:) Én is olyat szeretnéééék;)
Az oltvány egy kiméra (fele ilyen, fele olyan élőlény, mint a mitológiai kentaurok és hasonlók). Az oltás helyétől lefelé CSAK az eredeti alany sejtjei vannak, ami meg a berakott rügyből (szemen, vagy oltóvesszőn) fejlődő hajtás, az, és CSAKIS az lesz a berakott nemes.
Az alany (gyökér) és a nemes (hajtás) egymás növekedési erélyét befolyásolják, de a termés minősége (íz, forma stb.) nem változik számottevően.
A te esetedben a gyökérzet + a törzs az oltás helyéig kumquat marad, az onnan fejlődő új hajtás (lombkorona) meg citrom lesz. A citrom termésnek pedig nem lesznek koktélmandarin-szerű tulajdonságai.
A szelet még csak-csak , de a huzatot azt nem. A legjobban a szélvédett , félárnyékos helyet szereti. Ha tudod tedd fal mellé , ahol a fal a napközben begyűjtött meleget éjjel visszasugározza!
Sajnos én egy kicsit messze lakom Pesttől, Karcagon lakom, ezért nem tudok az oltóvesszőkért éretemenni. Talán ha anyut rá tudom beszélni ő érte tudna menni érte. Létszives írd meg, hogy milyen citrusokból tudnál oltóveszőket adni. Ha lehet akkor e-mailbe válaszolj.
Ha jól tudom oltáskor , illetve szemzéskor nem keletkezik más növény . Ha a ráoltott vagy szemzett citrom eddig sárga volt és savanyú ,ezután sem lesz piros és édes. Amire Te gondolsz az valószínűleg a keresztezés.
Pedig most kellene kirakni ebben a trutymó időben ,mert ha majd a napsütésben rakod ki , akkor leperzseled a leveleit! Ilyenkor könnyebben hozzászokik az erősödő fényhez.
Megfogadom a tanácsod, bár ilyen "retek" időben még nem merem kitenni, had szokja meg az új helyét, de amint jobb idők jönnek, az első az lesz, hogy kiteszem a szabadba. A teleltetést is szerencsére meg tudom oldani, van egy "lakatlan" szobánk, ahol télen nem fűtünk, ott szoktuk a többi növényt is teleltetni, úgyhogy azzal sztem nem lesz gond. A citromot ma reggel levágtam róla, a holnap reggeli teában landol majd :)
A fajtáját nem tudom megmondani. A többi kérdésedre: - a citrom kb egy év alatt fejlődik ki, és éretten sem esik le a fáról. Ha tovább fennhagyod, visszazöldül és kicsiráznak benne a magok. - valóban kissé sárgás, nem árt neki a táp - ha van rá módod, akkor tedd ki szabadba, déli fekvésbe, tűző napra, csak locsolni ne felejtsd el. És ha lehet, ne fűtött lakásban teleltesd. Sok sikert hozzá.
Ha ezt nekem válaszoltad, akkor nem értem. Eddig azt hittem, a termő virágból lesz a citrom. Miért kéne leesnie? A gaborke nevére kattintva meglátod az adatait, valószinű ott megtalálod a web-lapja cimét is.
Remélem kihajt a banánod! Meg az enyém is! Amelyiket a pincében teleltettem, pont úgy járt, mint a Tied!
A kintieket én is kitakartam és három hajtás már beindult. Talajszintben vágtam le őket ősszel, de kipróbálom a módszeredet hátha sikerül és akkor egy méteres növényem indul be tavasszal.
A benti sarjakat még nem ültettem ki.
Az ősszel nagyon bebiztosítottam magam, nehogy banán nélkül maradjak. Kint már volt, hogy elfagyott. A benti sarjaknak alig volt gyökerük ősszel, nem sok esélyt adtam nekik. Pincében még sosem teleltettem, most próbáltam először.
Citromfa ügyben szeretnék tanácsot kérni. Van egy citromfánk ami már túl van a 4. X-en. Még óvodás koromban ültettük magról és azóta megvan.
Most egy kicsit meg kellene fiatalitani, ami alatt azt értem, hogy mind a koronáját, mind a gyökérzetét rendbe kellene tenni. A régi láda fa anyaga megadta magát, már csak a vasszerkezet tartja össze. Gyakorlatilag alig van benne már föld, majdnem tiszta gyökér az egész. (Már megrendeltem az új ládát, csak a "mester" elaludt egy kicsit vagy feledékeny.) A koronája eléggé jó állapotban van, de arra is raférne egy alapos metszés.
Valaki tudna segiteni abban, hogy hogyan kezdjünk hozzá.
Mivel ez fagyálló banán ezért nem szoktam felvenni takarás nélkül kibirna -15 fokot, mivel ennél jóval hidegebbek szotak lenni ezért takarni kell. ez a mostani tél volt az első mióta kiültettem, 1 méter magasan elvágtam és egy rossz ajatlan vashordót tettem rá és feltöltöttem lazán szalmával és a tetejét letakartam nejlonnal, hogy ne ázzon be. Most tavasszal ahogy kibontottam láttam, hogy a közepe telfesen ki van rothadva, és talajszintbe elvágtam, semmi gond ha a közepe kirothad, mert az oldaláról ki fog hajtani, csak ehez meleg kell. Így utólag az a véleményem, hogyha 1 méter magasra hagyjuk télire nem szabad azonnal betakarni, mert a benne lévő nedvesség nem tud elpárologni, és ugy jár mint az enyém, hogy a közepe kirothad. Nyáron hetente hoz egy levelet minden levél 10 cm-rel nagyobb mint az elöző. Az én banánomnak másfél méteres levelei voltak tavaj.
Ezt a citromfát kaptam tegnapelőtt nővéremtől, ma szedtem le róla a citromot. Gáborke honlapjáról letöltöttem a Nálunk is megterem c könyvet, de egy-két kérdésemre nem kaptam belőle választ (bár lehet csak átugrott a szemem fölötte...). Az lenne az egyik kérdésem, nemtom mennyire látszik a képről, de vannak rajta kis citrom kezdemények, ezek mennyi idő alatt nőnek meg? Amúgy meg milyen fajta ez a citrom? Mert sajna nem kaptam hozzá semmi papírt, amin fel lenne tüntetve, és azért érdekel, milyen citrom tulajdonosa lettem. Amúgy meg a levelei kicsit sárgásak, adtam neki citrustápot, remélem attól helyrejön a kicsike. Ja és még egy kérdés: szerintetek nyáron maradjon szobában vagy ki lehet rakni? Köszi előre a válaszokat!