Keresés

Részletes keresés

RAMBO Creative Commons License 2005.10.27 0 0 306
Igen, a faíz csak az új hordónál probléma, a 2. évtől (vagy ha megforrt benne a must) már nem jelentkezik. Innentől már az a része fontos, hogy mennyire kívánod a bort eloxidálni: felület/térfogat aránya csökken minnél nagyobb a hordód.
Ha kisebb hordód van, jobban kell figyelni , hogy mikor palackoztatod.
Amphenol Creative Commons License 2005.10.27 0 0 305

Szia .

 

  Igen bogyózva van . Finom borok készülnek belőle , csak ugye egy-két

év sajnos az életkora ...

 

   Nekem ez lesz az első , de már több helyen kóstoltam :-)) 

 

 

  Ami a ként illeti több ismerőstől hallottam már róla . A Vegesol-ból fele annyit

tettem bele mint az adagolási táblázaton volt ... Bár elég bátran fújtam ....

 

  Mindegy , jővőre vigyázok ..

 

    A cukorfokon ronthatott a lombozat megégése is  :-((  

 

  

 

AMp

Előzmény: Cirfandlia (302)
csite Creative Commons License 2005.10.27 0 0 304

Hát igen, komoly alapanyagot lehet kishordóba tenni, habár amit kóstoltam nagyhordósat nekem az is tetszett(szinten jó anyagról van szó). Lassabb érésű volt a bor, másabb volt, nekem jobban is tetszett, talán a kevesebb fa miatt. Én megpróbálnék egy nagyobb 5-6 hektós hordót nálatok, türelmesen kivárva a bor érését.

 

ezt mint kibic mondom :)

Előzmény: BZoltan (301)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.10.27 0 0 303

SZia Zoli!

 

"Elképzelhető, hogy tulajdonképpen hosszabb idő alatt ugyanaz zajlik le egy nagyobb hordóban mint rövidebb idő alatt egy kisebben?"
Ja, lehet olyan hosszú idő alatt, hogy a bornak már túl sok lesz hordóban :)

Sztem 1000 l felett nem igazán jelentkeznek újfás jegyek; inkább csak lassú mikrooxidáció. Nem is láttam még sehol ennél nagyobb méretben fehérbort erjeszten/érlelni, viszont a vörösöknél eléggé elterjedt a 15-20 hl-es hordós ászkolás. (Egri Tóthnál is láttuk, de csomó Villányi pincében is) 

Én valahol az 5-6 hl-es méretnél látom a határát a fehérboros hordónak.... persze ki lehet próbálni nagyobbat is.

A túl kicsi újhordó (250 l alatt) eléggé erős faízt nyom a borba, egyre több tételnél tapasztaljuk; (pl. tegnap St. Andrea Sziráki Ch.) csak nagyon erős alapanyag birkózik meg vele. Ezért inkább 3-500 literes hordókat kezdenek használni a fehérborosok közül sokan.

Előzmény: BZoltan (301)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.10.27 0 0 302

Szia,

 

Elég durva a cukorfokkülönbség, bár nekem is kevesebb lett. (2004: 19.5; 2005: 17,5)  A fagy inkább a színanyagokat roncsolja, cukorfokra nem hiszem hogy csökkenő hatással lenne.

A kén is leperzseli az Otellót? Mert a rézről tudtam - azt pár csemege sem szereti; meg ebben a Vegesolban van rézhidroxid hatóanyag is. Az viszont igaz, hogy nem egy megbetegedő fajta pont a direkttermősége - okán.

Erjesztésben én nem tudok tapasztalati tanácsot adni, de ha vörösbort akarsz akkor erjeszd a törkölyön ki! :) Le van bogyózva? (mert ha ninccs akkor mégsem erőltetném) Ittam már otellóból bort- nem volt rossz...

Előzmény: Amphenol (298)
BZoltan Creative Commons License 2005.10.27 0 0 301
És szerinted inkább nagyobb hordót érdemes használni fehérbor érlelésre, vagy kisebbet?
Elképzelhető, hogy tulajdonképpen hosszabb idő alatt ugyanaz zajlik le egy nagyobb hordóban mint rövidebb idő alatt egy kisebben?

z
Előzmény: csite (300)
csite Creative Commons License 2005.10.27 0 0 300

hát a felület, amin keresztül a mikrooxidáció zajlik

ezáltal az érlelés tér el akár jelentősen, meg a hordóból a borba jutó anyagok realtív aránya is változik

 

 

Előzmény: BZoltan (299)
BZoltan Creative Commons License 2005.10.27 0 0 299
Urak,

A hordótémára visszalépne érdekelne a véleményetek egy témában amiről minap beszélgettem egy cimborával.

Szóval mi a jelentősége a hordóméretnek egy bizonyos méret fölött. Úgy értem, hogy mi a lényegi különbség aközött, hogy 1000-200 literes vagy 600-700 literes hordóban érlelődik egy bor?

z
Amphenol Creative Commons License 2005.10.27 0 0 298

Sziasztok !

 

   Hát igen ami bio művelésnek tűnik az a július végi második kapálás :-))

 

   Augusztusban rengeteg eső , szeptemberben meg elmaradt  ..

 

   Amúgy is alacsonykordonos művelésre van bállítva , a súly miatt a földet

 súrolta ...

 

    Cukorfok :   Tavaly 19 , idén 14 ....    bár szerintem az hogy egy erős

  fagy után szedtem pár nappal , az minuszban jelentkezett .

 

     A  fürtszám :

 

   Otellóból kb 300 a "termő" tőke  , 600 kg volt a termés .. Mivel az otellót

 szinte teljesen eladom  ( csak 60 kg hagytam magamnak ) itt a mennyiségben

 vagyok érdekelt ..  :-(

 

   Valószínű ennél jobban nem is fogok tőkét terhelni ( a tőketávolság 1 m )

 

   Az erjesztés :

 

   Még gondolkodom , jelenleg azt a 60 kg-t egy 100 literes kádban kevergetem .

 

   Itt a környékben sillerként dolgozzák fel ( 4-6 nap áztatás ) ....

 

   Én a törkölyön kierjesztéssel kacérkodom ...

 

     de félek újítani ...

 

 

  A levelek :

 

    Két ok miatt szárazak :

 

     Szüret előtt 2-3 nappal egy nagyon erős fagy volt ( múlt héten ) .

   

     A másik ok : nem hallgattam a régi öregekre :

 

     Othellót kénnel NEM SZABAD permetezni !

 

      Én csak shavit -tal permetezek 3 éve de idén az augusztusi esők után

    pár foltban lisztharmatot láttam , megijjedtem és az egészet lenyomtam

    VEGESOL RS -el   ,  a többi szőlőnek jót tett , az  othellóról a levelek

   1/3-át  levette ....

 

      Szerencse hogy alulról fölfele permeteztem igy csak az alsó levelek

   távoztak ...

 

 

     Aki othellót feldolgozott már attól kérdezném :  törkölyön erjesszek

    vagy a siller mellett döntsek ???

 

    Már csak pár napom van  választani   :-))

    

 

  AMp

Előzmény: Cirfandlia (285)
germanungar Creative Commons License 2005.10.26 0 0 297

Halló köpcös!

Köszönöm a választ, ha esetleg még valami érdekeset megtudsz, azt is ird meg!

A Cirfandlia által ajánlott oldalt is elolvastam, igy mostmár többet tudok róla.

 

A képen látható szölöre esküdni mertem volna, hogy izabella. Na nem baj, igy legalább mostmár azt is tudom, hogy a cabernet sauvignon hasonlóan néz ki.

Előzmény: köpcös111 (292)
csite Creative Commons License 2005.10.26 0 0 296

Nekem az rémlik, hogy a botrytis megtámadja minden esetben a kocsányt is. De minjárt megkérdezek egy illetékest :)

Előzmény: Cirfandlia (295)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.10.26 0 0 295
más ha a bogyót (aszusodás) és más ha a kocsányt támadja meg a gomba- gondolom. Csemegeszőlőnél tapasztaltam ilyen, pergésszerű bogyóhullást...
Előzmény: csite (294)
csite Creative Commons License 2005.10.26 0 0 294

botrytisnál lehullanak???

szerintem akkor sem, hiszen nem a földről szedik az aszúszemeket

amúgy a botritys valóban megszúrja a kocsányszárat is, és lassú elhalást okoz

Előzmény: Cirfandlia (293)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.10.26 0 0 293

A kocsánybénulás összetett probléma; egyrészt élettani eredetű; függ a fajták különböző érzékenységétől, tápa. hinytól, az adott év időjárásától (főleg a vegetáció alatti lehűléstől) de okozhat ilyen tünetet valóban a botritisz is- a kórtan-könyvem tanulsága szerint.

Neten találtam: "Magnézium hiányában kocsánybénulás léphet fel, ami a fürtöcskék kocsányainak beszáradásával és a szőlőszemek elhalásával jár. A botritisz fertőzésétől úgy lehet megkülönböztetni, hogy kocsánybénulás esetén a szemek a fürtön maradnak." innen: http://www.mezohir.hu/2001-06/15.html?/12207/f3/

Előzmény: köpcös111 (292)
köpcös111 Creative Commons License 2005.10.25 0 0 292
Sajnos nem tudok én sem semmit de majd érdeklődöm,de az idén nagyom jellemző volt valószínű az időjárás is közre játszott és a botritysnek is van köze hozzá! ez a szőlő cabernet sauvignon, de a kékfrankosomba is találtunk ott kevesebbet .
Előzmény: germanungar (291)
germanungar Creative Commons License 2005.10.25 0 0 291
Sorry köpcös, most látom, hogy nem te vagy a topikgazda! Na mindegy, a kérdés akkor is áll! :))
Előzmény: köpcös111 (289)
germanungar Creative Commons License 2005.10.25 0 0 290

Elöször is üdvözlök mindenkit, aki a szölötermelés müvészetéhez ért ...és persze azokat is, akik csak szabadidejükben foglalkoznak szölötermeléssel - mint én is!

 

Amphenol topiktárs nyomát követve kerültem ide, akit az origoról ismerek. Az origon nekem is van egy topikom  "...Tokaj szőlővesszein nektárt csepegtettél ..." cimmel, ahol a szölö- és bortermelésröl szeretnék többet megtudni.

Sajnos az origon csak kevesen vannak, akik erröl a témáról beszélgetnek, ezért is jöttem ide kukucskálni.

 

Mindjárt az elsö kérdésem a topikgazdához:

 

Kedves köpcös 111, tudnál e bövebben irni a kocsánybénulásról?

Mint a képen látom, nálad is az izabellán lépett fel - vagy tévedek?

Az idén én is több fürtön tapasztaltam de kiváltó okát nem ismerem....és az ellene való védekezést sem!

 

...jaaa, én Németországban élek és ezért hiányzik némely ékezet. :))

Előzmény: köpcös111 (287)
köpcös111 Creative Commons License 2005.10.25 0 0 289
A szüret vége és ami nem ártana karácsonyi ajándéknak!
köpcös111 Creative Commons License 2005.10.25 0 0 288
De válogatás után azért volt mit leszedni!
köpcös111 Creative Commons License 2005.10.25 0 0 287
Egy két képet rakok fel én is a szüret rosszabb oldaláról:rothadás és kocsánybénulás!!
RAMBO Creative Commons License 2005.10.25 0 0 286
Megirigyeltem a szép képeidet...hiába, engem is az alantas ösztönk mozgatnak :))

Cirfandlia Creative Commons License 2005.10.25 0 0 285
Visszaolvasva látom, hogy Otelló... Így könnyű!!:)) A leveleket a fagy barnította meg, vagy azért vmi betegség is megjelent? Télleg mit tud az otelló cukorgyűjtésben?
Előzmény: Cirfandlia (284)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.10.25 0 0 284
Hát igen, kész csoda, hogy ilyen környezetbarát termesztés mellett ennyire egészséges maradt. Erre magyarázatot adhat a fajta is - elárulod micsoda? Engem is érdekelne a mustfok, esetleg sav, ha mértél. 
Előzmény: RAMBO (283)
RAMBO Creative Commons License 2005.10.25 0 0 283
Gyönyörű a szőlőd, de az én ízlésemnek egy cseppet soknak tűnik az egy tőkén hagyott fürtszám.

Milyen mustod lett?
Kézileg csömöszkölöd a törkölykalapot, vagy van keverőlapátos erjesztőtartályod?
Előzmény: Amphenol (282)
Amphenol Creative Commons License 2005.10.25 0 0 282

A tavaszi képek után az ősziek . Hétvégén volt szüret , egy gyenge fagy után ..

 

 

 AMp

 

köpcös111 Creative Commons License 2005.10.19 0 0 281
Vegyszert neeeee!!!Az én jó nevű borász barátom csak a fűrészpor miatt öbliti ki a hordót,azt sem engedi hogy a kádár teletötse vizzel és kipróbálja nem -e enged valahol!!!
Előzmény: Zalancelot (277)
köpcös111 Creative Commons License 2005.10.19 0 0 280
Egyetlen jó megoldás van jó kádártól kell hordót venni és akkor nem kell áztatni meg forrázni,mint itt többen tudják én alföldi vagyok tehát a hordókba nem egy nagy bor került de bírt a fával. Akitől mi vesszük az 3-4 évig szárított fát használ és ez a lényeg!!!!!!!!!!!Nem pörköli agyonra csak úgy tokajiasan.Csite nem biztos hogy olyan rossz az az akác hordó.A szüretről majd teszek fel egy két képet.
Előzmény: RAMBO (273)
csite Creative Commons License 2005.10.19 0 0 279

Amit leszedtél szőlő elég koncentrált anyag lehet (ha sav, extrakt rendben van, no para!), ennek következtében nem kell félned attól, hogy ha újfába teszed eluralkodik rajta a hordó. Persze ne a 2-3 hónapos benne állás után értékeld a bort, érdemes legalább 6-9 hónapot benne hagyni, folyamatosan kóstolgatni 3-4 hónap után, érezni fogod ahogy rohamosan visszaszorul a fa. Én vegyszert nem tennék bele semmi pénzért!!! Akác meg szóba se jöhet ilyen minőségű lénél. Az alkoholos áztatás nem lesz gond? Erről még nem hallottam.

Előzmény: RAMBO (273)
Zalancelot Creative Commons License 2005.10.19 0 0 278
A kisördög megmozdult bennem az előbbi beírás kapcsán, hát beütöttem a Gugliba a szer nevét, hát dobott is ki találat, és érdekes, hogy eredendően borkő leválasztásra ajánlják.
Minden esetre én kipróbáltam az alant ajánlott módra is (jó nevű szőlész borász ajánlotta) és erre is bevált.
Előzmény: Zalancelot (277)
Zalancelot Creative Commons License 2005.10.19 0 0 277
Mondtak itt sok jó megoldást, amivel az új hordók kezdeti faízét jól lehet csökkenteni.
Ha valóban el akarod kerülni ezt, mert zavaró íznek tartod, van rá vegyszeres megoldás is.
Egy olasz szer a Szanaton alkalmas a faíz eltüntetésére, eredeteileg az elromlott hordók rendbahozására ajánlják, de az új hordók kezelésére is hatékony.
A csomagoláson használati utasítás is van , bárki tudja alkalmazni, aki előtte nem használta is.
Előzmény: RAMBO (273)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!