Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
A kis mandarin bokromon az elnyílt virágok helyett sok kis zöld bogyó maradt :-)))), és most reggel láttam rajta megint bimbókat is. Fantasztikus mennyire meghálálja a hűvösben teleltetést, majd a tápot. Annyira szeretem a kinyílt virágok illatát!!!!
Múlt héten a kőbányai Oázisban rengeteg óriás citrom volt. Kb. 6000,- től fölfelé. Nagyon szép levelei voltak a fának és a gyümik is éretten lógtak. Nem tudom helyileg merrefelé keresgélsz, de az oázisokban általában mindig van citrom ilyenkor.
A kalamondinom egy kicsit kevésbé volt savanyú, mint a citromom. De nem sokáig volt meg, agyongondoztam szegényt. Az öntermékeny kivid egres nagyságú és kopasz vagy egres nagyságú és szőrös fajta?
Nyertél! Nem vettem észre az egyik ágon lógó ismertetőt, ezen világosan rá van írva: Calamondino, alatta: Citrus mitis. Nem is hazudtolta meg a "savanyú narancs" nevét, mert az íze inkább a citromhoz áll közel.
Így akkor már van egy Citrus mitis fám is a Fortunella japonica mellé!
Évi5: (1700-ra)
Nekem is van önporzós kivim, egyiken látok pár bimbót, majd meglátjuk mi lesz belőle. A leírás szerint kb. egres nagyságú a termése. A másik fajta kivinél az a bajom, hogy majd csak akkor tudom meg, hogy melyik a termős, és melyik a porzós, ha eljutnak addig.
A banánfám egy kicsit legatyásodott a télen, most a hűvös előszobában telelt, csak egy új levelet hozott két hete (ősz óta), viszont 5-öt vagy 6-ot le kellett vágni. Az egyik kis hajtása is kezd szépen növekedni.
Kivit én beszereztem, mégpedig a héten egy öntermékeny kopasz kivit, a múltkoriban pedig egy porzó-termő szőrös kivi párost. A kopasz kivin van 2 db virágkezdemény, így hátha meg tudjuk kóstolni az idén a termését.
Amit ítram a múltkor a boltban kapható kiviről szaporítotam a múlt évben, és tettem is fel képet, - no arról annyit, hogy a q..va macskák nekiálltak lezabálni a zöldet. Mire észbekaptam, már csak 2 tő maradt életben az akkori 6-7-ből, így újra vetettem magogat.
Az öntermékeny, kb. egres nagyságú termésű kivimből 1 nem élte túl a telet, így most 3-mal kezdem ezt az évet.
A banánom 2 hajtása erőteljesen kezdett növögetni, lehetséges, hogy a nyár végén szétszerelem őket.
Egyébként, ahogy a könyvemben olvastam, van tojásdad kumkvát, gömbölyű kumkvát, hongkongi kumkvát. Ezeken belül is előfordulhatnak még további változatok. Szerintem, ez a felsorolás még nem is volt teljes.
Így pár növényt még beszerezhetsz a kumkvát nemzetségből.
Egy kicsit el voltam veszve, két hónapja már nem szóltam hozzá a topikhoz (ez lesz a 74.). Most a híres Ötvös cirkusz névadóját, néhai Ötvös Gábor zenebohóc híres mondását idézem: "Van másiiiik!!!!" Tegnap a szülinapomra kaptam egy kumquat fácskát, ennek a képét csatoltam. Eddig is volt már egy, ha jól emléxem 3 éve vettem.
Azt hiszem eljött az idő a kísérletezéshez - szemzésekhez, oltásokhoz. Egyszer csak el kell kezdenem gyakorolni. Van pár magról vetett akármi citrusfélém (ki emléxik már arra, hogy akkor milyen magot nyomtam a cserépbe?), viszont most már meg kell jegyeznem, mi lesz a nemes szemből, ha sikerül!
Évi5: A múlt évben írtam az iker grapefruitról. Most újra kezdtek hajtani, de már nem egyformák, az egyik hozott elágazás hajtásokat is.
A képen látható mininarancsok formája egy kicsit másabb, mint a régebbinek, ennél a termés "vége" egy kicsit laposabb (mint látható a jobb alsó sarokban levő termésen is). Lehetséges, hogy ezek közt is van néhány változat??
Most készülök átültetni a citromfámat. Most kb. fél méteres, de már teleszőtte a földet a gyökere. Vettem Compo műtrágyát a földbe, meg wuxal lombtrágyát a leveleihez. Kérdésem: ha teszek A típusú savanyú földbe compo-t, (ez az a fajta, ami lassan, 6 hónapig adagolja a tápanyagokat, olyan, mint az osmocote), akkor kell-e bármi mással keverni a földet? Olvastam itt marhatrágyát, biohumuszt, meg novobalt is. Remélem ennyi mindent nem kell felhajtani egy kis citromfa kedvéért ;-)
Ja, és még egy kérdés: egy szicília barátomtól hallottam, hogy ott a citromligeteknél eredetileg keserű narancsra oltják a citromot. Ennek mi az értelme? Nagyobb lesz a termés?? Mert amit ott láttam, az akkora volt, mint egy kisebb sárgadinnye:) Én is olyat szeretnéééék;)
Az oltvány egy kiméra (fele ilyen, fele olyan élőlény, mint a mitológiai kentaurok és hasonlók). Az oltás helyétől lefelé CSAK az eredeti alany sejtjei vannak, ami meg a berakott rügyből (szemen, vagy oltóvesszőn) fejlődő hajtás, az, és CSAKIS az lesz a berakott nemes.
Az alany (gyökér) és a nemes (hajtás) egymás növekedési erélyét befolyásolják, de a termés minősége (íz, forma stb.) nem változik számottevően.
A te esetedben a gyökérzet + a törzs az oltás helyéig kumquat marad, az onnan fejlődő új hajtás (lombkorona) meg citrom lesz. A citrom termésnek pedig nem lesznek koktélmandarin-szerű tulajdonságai.
A szelet még csak-csak , de a huzatot azt nem. A legjobban a szélvédett , félárnyékos helyet szereti. Ha tudod tedd fal mellé , ahol a fal a napközben begyűjtött meleget éjjel visszasugározza!
Sajnos én egy kicsit messze lakom Pesttől, Karcagon lakom, ezért nem tudok az oltóvesszőkért éretemenni. Talán ha anyut rá tudom beszélni ő érte tudna menni érte. Létszives írd meg, hogy milyen citrusokból tudnál oltóveszőket adni. Ha lehet akkor e-mailbe válaszolj.
Ha jól tudom oltáskor , illetve szemzéskor nem keletkezik más növény . Ha a ráoltott vagy szemzett citrom eddig sárga volt és savanyú ,ezután sem lesz piros és édes. Amire Te gondolsz az valószínűleg a keresztezés.