A múltkor azt mondta Bozsik gazda, (v. Bálint gazda???) a rádióban, hogy a tartósított zöldparadicsom nyugodtan ehető. Vezetés közben hallgattam, nem tudtam 100%-ig odafigyelni. A lényeg - talán már korábban is írtam - hogy a szár közelében, ahol vad zöld, ott van benne solanin, ugyanaz az alkaloida, ami pl. a krumpli zöld részeiben is. Ez mérgező nagyobb mennyiségben. Krumpliból mindig ki is vágom. Fogalmam sincs, hogy az ecet mit művel :-) a solaninnal...
Én úgy tanultam nem valami egészséges a zöldparadicsom elrakva. :(
Nekem még mindig szépen sorba érnek be a védett erkélyen a kis koktélparadicsomjaim. A növény kezd nagyon ronda lenni az esti hidegektől, de a sok nappali napsütés az jót tesz a bogyóknak.
Letörött egy paradicsomokkal teli ágam (szerintem anyósom járt arra, de legalább is arra akart menni). Nem volt szívem kidobni és úgy ahogy letört, kiraktam az egész ágat a napra. A levelek leszáradtak, de a bogyók mind egy szálig beértek szépen. Meg voltam elégedve a zamatukkal is. (Szoktam enni almát is :)
Visszaigazolom a "paradicsomnak látszó tárgy" megnevezést. :-) Azért nem hagytam magam, nyersen tényleg nem volt élvezhető, de egy kis befűszerzett pulykamellre ráraktam karikázva, tettem rá jól megfokhagymázott olívaolajat és oreganot, a tetejére pedig scamorza sajtot. Be a sütőbe, 30 perc múlva ettük. :-) Ilyen formában egész jó volt.
Más: képzeld el, az egyik ismerősöm eltette a zöldparadicsomot savanyúságnak (ugyanúgy, ahogy a korábbi években), és az ecetes lében _beértek_ pirosra a paradicsomok. :-O :-O Na erre varrjatok gombot! :-)
És a tervek, a fűtött fólia, a földbe mélyesztett üvegház .... ? hüpp hüpp :-(
Se paprika, se paradicsom? Akkor nem Mexikó. Azé írjá majd! Én meg most terveztem odaköltözni hozzátok. Fűztem az asszonyt. Van ott álítólag egy pelenkatlep nevű hely. Oda.
Ha minden igaz akkor jövőre külföldre utazom hosszabb időre ezért valószínűleg nem fogok paradicsomozni és paprikázni. A magokat viszont sajnálnám kidobni, jó kis gyűjtemény.
Ha biztosat tudok a jövőt illetően akkor szívesen elajándékozom, annak örülnék leginkább ha valaki nagyobb kerttel rendelkező kolléga jelentkezne. (ppmoninak ígértem magot, természetesen nem feledkezem meg róla, tavaszra , mire időszerű lesz addigra ott lesznek a magok. S persze a többieknek is küldöm, akinek megígértem)
Ja, zöldpari. Szerintem felesleges vacakolni vele, kínlódni az utóérleléssel. Csak paradicsomnak látszó tárgy lesz belőle, de a zamata sehol sem lesz. Tessék türelemmel várni a következő szezont és akkor igazi ízélmény vár a kiéhezettekre. Mindennek eljön a maga ideje. Ha már eszik valamit az ember akkor az minőségi, ízletes, egészséges legyen. Most Szabolcsba kell menni, és igazi jonatán almát kell venni. Most annak van szezonja.
Sziasztok! Nálam is éregetnek a zölden leszedett paradicsomok, de nem teljes a siker. A pár héttel ezelőtti nagy esők után nagyon sok paradicsomon keletkezett olyan "mosolygós" :-) repedés, néhol hossz-alakban is. Na most ezek a paradicsomok is pirulnak az ablakban, de soknál pont a repedés mellett gyönyörű :-( fehér bársonyos penészvirág alakul. Ez nálatok is így van?
Sziasztok! Nálunk is irdatlan mennyiségű lett a zöldparadicsomtermés. Az ígéretesebbek az ablakban érnek, de a maradékkal kísérletezgetek. Az egyik legújabb receptszerzeményemet közreadom, én még nem próbáltam, de az anyukám most hívott, hogy megkóstolta, és nyugodtan csinálhatom, neki jó lett:
"Zöldparadicsom chutney
1,3 kg Zöldparadicsom 1/2 kg Piros alma 3 közepes Piros kaliforniai paprika 4 közepes Vöröshagyma 1 1/2 EK Só 1 1/2 TK Bors 1 1/2 TK Őrölt fahéj 3/4 TK Őrölt szegfűszeg 2 1/2 bögre Cukor 2 bögre Alma ecet
A paradicsomot felaprítjuk, az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és felszeleteljük. A paprikákat kimagozzuk és felszeleteljük. A hagymát is szeleteljük. Az egészet ledaráljuk vagy összeturmixoljuk, úgy, hogy még kissé darabos maradjon. Nagy edénybe tesszük, és a többit is hozzáadjuk, az egészet összekeverjük. Közepes lángon felforraljuk, majd kis lángon tovább főzzük, kb. 30 percig. Steril üvegekbe töltjük és kidunsztoljuk."
A "bálnaszív" parik végül részben beértek, és aki igényt tarott rá, majd jelentkezzen. Érdekes lenne látni amint a parikat esszük: rávetődök, kikapom a kezéből annak akinél látom, meghámozom, vagy fél centi vastagon, kikaparom a magját, majd a kifilézett paradicsomot visszakaphatja a gazdája, ha még mindig akarja... (Végülis a belsejét vékonyra szeletelve szendvicsre is tökéletes.) Leve nincs egy szál se, és - SAJNA - magja is hasonló arányban van, az egyik kábé fél kilós darabnak rekordmennyiségű - 20 db - magja volt. Ezért vagyok kénytelen ilyen statáriális maggyűjtési módszerekhez folyamodni :) - azzal vigasztaltam a srácokat, hogy majd jövőre ehetnek egészet is...
Köszi a biztatást. :-) Pár szem nálunk is mindig kint van az ablakban, de ha az összes zöldet leszedném, akkor tele lenne a hűtőnk. :-) Nem tudom, miért, de épp szeptemberben jött rájuk a teremhetnék... :-)
Én leszedtem a paradicsomokat zölden pár hete, és beraktam a hűtőbe.
3-4 naponta előveszek egy keveset belőle és az ablakba rakom úgy, hogy a nap süti délelőtt, alulról meg a radiátor melegíti, pár nap alatt gyönyörű pirosak lesznek nekem, és nagyon finomak.
Az érett vörös paradicsomnak számos egészséges alkotórésze van. Sajnos azonban a gyümölcs szárának tokja solanin alkaloidát tartalmaz, ami nagyobb mennyiségben egészségkárosító. Ezért ezt a részt mindig vágjuk ki, mert még főzéssel sem veszíti el kártékony hatását. Gyári forgalomban az ipari konzerválás kiiktatja ezt az anyagot.
Ezek szerint jól okoskodtam :-), hogy a felső (=szárához közelebb lévő) sötétzöld részt jobb ki- ill. levágni...
Én is így logikáztam ki, hiszen a paradicsom mellett még egy csomó zöld (éretlen) zöldségfélét szokás eltenni savanyúságnak. Na de mi van az általam is megtalált rántott ill. sült zöldparadicsom esetén? Egyelőre azt a "köztes" megoldást találtam ki, hogy a tetején lévő "vadzöld" részt levágom, talán ott a mérgesebb. :-) Ellenvélemény?
Egy bizonyos mennyiségen felül már kezelhetetlen az ember (lányának) receptgyűjteménye. :-( Ha nem is elsőre, de megtaláltam két receptet. A konyha levlistán pedig rántott zöldparadicsomot emlegetett valaki, de bővebb erről nem volt...
Egy közbevetőleges kérdés: nem mérgező a "méregzöld" része? VAgy az csak a krumplinál van?
Hátha mást is érdekel, íme a két recept, amit találtam. Milyen jó, hogy megválaszolom a saját kérdésemet. :-)))))
"SULT ZOLDPARADICSOM
Hozavalok: szemelyenkent egy kozepes zoldparadicsom, bors, feher kukoricaliszt, szalonnazsir, so.
A paradicsomot szeld fel korulbelul 1/4 huvelykes szeletekre. Izesitsd soval, borssal. Panirozd be a szeletek mindket oldalat kukoricaliszttel. Vegul forro szalonnazsirral kikent serpenyoben piritsd vilagosbarnara.
Azt hiszed, hogy meghaltál és a menyországba kerültél!
--------------------------------------------
[szerintem ez vmi amerikai recept lehet, ebből az utolsó mondatból ítélve...]
Zoldparadicsom dzsem -------------------- A zold szin nem haragoszold, teljesen eretlen paradicsomot jelent, hanem azt az eres elotti allapotot, amikor a bogyok zold szine mar vilagosodni kezd.
* 5 kg kemeny zold paradicsomot meteltre vagunk, majd gyenge ecetes, fovo vizbe dobjuk. Felforras utan azonnal kiszedjuk, majd ha kihult, enyhen kinyomkodjuk. * 4 kg cukorbol es 8 dl vizbol szirupot fozunk. Az izesiteshez citromhejat es fel rud vaniliat hasznalhatunk. (Lam, itt is irja a vaniliat!) * Az ecetes vizbol kiszedett, kinyomkodott paradicsomot a szirupba rakjuk es addig fozzuk, mig uvegesedni nem kezd. Ekkor levesszuk es masnapig allni hagyjuk. * Masnap lassan melegitve ismet felfozzuk. A fozest addig folytatjuk, amig a gyumolcs szep attetszo, uveges nem lesz. Ezutan uvegekbe toltjuk, azonnal lezarjuk es szaraz dunsztban hagyjuk kihulni.
Közben eszembe jutott... valahol mintha láttam volna paradicsom-lekvár receptet. Ha kiátkozol sem tudom, hogy hol, de rémlik és abban asszem zöld volt a paradicsom.
Ha be is érik (nyomass rá egy kis etilént) akkor sem lessz valami komoly zamata.
Szvsz (ha tényleg nem megy a savanyítgatás) akkor nincs más mint a komposzt.
Vagy tüntetésen/naggyűlésen hajigálni ...esetleg..
Úgy tűnik, rengeteg paradicsomom maradt zölden. Tegnap leszedtem vagy két kilót, de meg se látszik a bokrokon... Főleg az ökörszív-jellegűek, de van az apróból is. Ti ezeket ablakban érlelitek, vagy mit csináltok vele? A savanyúság nálunk nagyon nem megy, úgyhogy nem is kísérletezem vele. Mit lehet még ebből csinálni - már persze, ha nem akar bepirosodni...
Szia :) Ez így tökéletesnek tűnik, zörögni biztos, hogy nem fog. Gyönyörűek a termések, nálunk már nagyon kevés van, a többi leesett, felhasadt, megbuggyant,...
Lassacskán szedem fel a kertből a "romokat" és jön a trágya, meg az ásás.
Na, az örgésre én is gondoltam. Ezért asszem, ilyen vastag papíron
hagyom beleszáradni, aztán Te majd leáztatod, amikor veted.
Sajnos, nem tudom a képbeszúrást a szöveggel összhangba hozni, most csak folyamatosan írok és szúrok. Most megmutatom a mai termést, ez a Sweet-100:
Aztán egy kép a "Flavorino"-ról: Ez nagyon "ügyes" fajta.
Megállás nélkül terem, és az íze semmit nem változik. (Ez volt a legelsö, ami érni kezdett. Tehát - majd megy egy csomó Szibéria, (ötször annyi, ami itt a képen van), egy kisebb csomó Flavorino, és a fehér szamóca.
Na, hogy fog ez kinézni?
Gyönyörű a kép ( mint mindig Nálad), a csomagolást Rád bízom, csak ne zörögjön az ellenőrző pontokon, mert még azt hiszik, hogy valami biológiai fegyver lapul a borítékban. :))) Legendák keringenek már arról, hogy kinek milyen zörgős csomagja nem érkezett meg, vagy felbontva kapta kézhez...
Itt mosolyognak önre a magok túl a Zóperencián.
Nem lenne jó vakuum (vagyhogyafenébe írjam) tasakban
küldeni? Vagy elég lesz ebben a zeredeti zacsekban ?
Sziasztok. Az egyik kollégámnak "Kertészet-minimumkérdések" tekintetében információra lenne szüksége az alábbi kérdésekben. Remélem valaki a héten meg tudja adni a választ, ugyanis a tankönyvekben nem találta. Az is jó lenne, ha a válasz feltalálási helyét megmondanátok.
Tehát a kérdések:
1. Mikor takarítják be a paradicsomot helyrevetett technológia esetén? (fajta nincs megadva)
2. Hány tonna a paradicsom költségfedezeti pontja?
Az enyv viszont nem nagyon oldódik hidegvízben...
A tapétaragacs ha elég sűrűre (nem a tapétázáshoz használt konzisztenciájúra) állítod be akkor (és ha elég szellős a környezet) szvsz elég hamar meghúz. Nem csak a gyors és erős ragasztás fontos hanem a reverzibilitás is, ezért nem jó a diszperziós ragcs sem.
Csendesen figyeltem a topikot, és megnéztem én is azt az amerikai oldalt ahonnan paradicsommagokat lehet rendelni, és egy kicsit utánna jártam a dolgoknak....:(
Gondoltam megosztom veletek a bánatomat.
Írtam a Tomatogrowers Comp. nak egy levelet, amiben kértem egy kis segítséget.
(Mert nekem sincs dombornyomott kártyám)
No és megírta a cég, hogy international mony order-en küldjem el nekik a pénzt, ők meg egy sima levélben megküldik a magokat.
A legjobb az egészben az, hogy nálunk nem lehet ilyet beszerezni. Még a nemzeti bankban is megkérdeztem....:(
Így elkezdtem más lehetőségek után kutatni.
Kiderült, hogy az OTP-nek van egy olyan szolgáltatása, hogy WEB kártya. Ez tul. képpen csak egy kártyaszám, ami egy dombornyomott kártyának felel meg.
Ezt csak akkor kapod meg, ha elekrtonikus számlacsomagot nyitsz. Ez még nem lenne baj, de 1200 Ft HAVONTA. Na erre azt mondtam hogy a.....
Nektek van tapasztalatotok ilyen rendelésben? No meg egy kicsit megilyedtem, hogy kifizetek egy csomó pénzt, és a posta a végén még el is keveri majd..:(
Tetszett a tapétaragasztós ötlet, és nagy lelkesen elújságoltam a férjemnek, aki egyébként szobafestő-mázoló-tapétázó. Ő azt mondta, hogy szerinte a tapétaragasztós megoldás 2 alapvető hibája, hogy 1. lassan szárad ("mivel beszéled rá a magokat, hogy szépen várják meg, amíg megszárad a ragasztó, vagy hol tárolod a kiterített szalagodat, amíg kiszárad?") 2. ha megszáradt, a tapétaragasztó hajlamos lepattogni, ha mondjuk mozgatod a papírt, mondjuk feltekered, elcsomagolod, stb.
Valakinek van már konkrét tapasztalata ezzel? A férjem enyvet ajánlott, de annak magas a fehérjetartalma, ezért aztán romlékony, és félek, hogy megpenészedik.
1etértek, bár egy kanalas kézivetőgéppel egyszer vagy fél délelőttöt vacakoltam, elég is volt abból annyi...másfelől nagyon profin eldolgozott morzsalékos talajon műkxik igazán jól. A vetésen rettenetesen sok múlik, annyi szent!
Papírnak pl. a szerpentin (szvsz már mindenhol kapni, ahol bulikellékeket árulnak) is megteszi, de olvastam már olyat is ahol vékony zsineget ajánlottak és csak a tőtávolságnak megfelelő osztással kell beragasztózni, rászórni a magot, várni egy kicsit és kész. Ahol kell ott megtapad a mag.
Végül is érdemes lehet próbálgatni. Bár én még mindig a jó minőségű kézivetőgépre szavaznék, mely bár árban húzósabb viszont multifunkcionális és örökéletű, egyszeri beruházás.