Keresés

Részletes keresés

Zitka Creative Commons License 2004.10.21 0 0 483
Én is így logikáztam ki, hiszen a paradicsom mellett még egy csomó zöld (éretlen) zöldségfélét szokás eltenni savanyúságnak. Na de mi van az általam is megtalált rántott ill. sült zöldparadicsom esetén? Egyelőre azt a "köztes" megoldást találtam ki, hogy a tetején lévő "vadzöld" részt levágom, talán ott a mérgesebb. :-) Ellenvélemény?
Előzmény: papri (482)
papri Creative Commons License 2004.10.20 0 0 482

Egy közbevetőleges kérdés: nem mérgező a "méregzöld" része? VAgy az csak a krumplinál van?

 

erről pont ma volt szó a suliba.

a krumpli zöld része nagyobb menyiségben mérgező,a paradicsom esetén szintés de a tartosítás során ez a méregagyag elveszik.

 

Előzmény: Zitka (481)
Zitka Creative Commons License 2004.10.20 0 0 481

Egy bizonyos mennyiségen felül már kezelhetetlen az ember (lányának) receptgyűjteménye. :-(  Ha nem is elsőre, de megtaláltam két receptet. A konyha levlistán pedig rántott zöldparadicsomot emlegetett valaki, de bővebb erről nem volt...

 

Egy közbevetőleges kérdés: nem mérgező a "méregzöld" része? VAgy az csak a krumplinál van?

 

Hátha mást is érdekel, íme a két recept, amit találtam. Milyen jó, hogy megválaszolom a saját kérdésemet. :-)))))

 

"SULT ZOLDPARADICSOM

Hozavalok:
szemelyenkent egy kozepes zoldparadicsom,
bors,
feher kukoricaliszt,
szalonnazsir,
so.

A paradicsomot szeld fel korulbelul 1/4 huvelykes szeletekre. Izesitsd soval, borssal. Panirozd be a szeletek mindket
oldalat kukoricaliszttel. Vegul forro szalonnazsirral kikent serpenyoben piritsd  vilagosbarnara.

Azt hiszed, hogy meghaltál és a menyországba kerültél!

--------------------------------------------

[szerintem ez vmi amerikai recept lehet, ebből az utolsó mondatból ítélve...]

 

 

Zoldparadicsom dzsem
--------------------
A zold szin nem haragoszold, teljesen eretlen paradicsomot jelent, hanem
azt az eres elotti allapotot, amikor a bogyok zold szine mar vilagosodni
kezd.

* 5 kg kemeny zold paradicsomot meteltre vagunk, majd gyenge ecetes, fovo
vizbe dobjuk. Felforras utan azonnal kiszedjuk, majd ha kihult, enyhen
kinyomkodjuk.
* 4 kg cukorbol es 8 dl vizbol szirupot fozunk. Az izesiteshez citromhejat
es fel rud vaniliat hasznalhatunk. (Lam, itt is irja a vaniliat!)
* Az ecetes vizbol kiszedett, kinyomkodott paradicsomot a szirupba rakjuk
es addig fozzuk, mig uvegesedni nem kezd. Ekkor levesszuk es masnapig allni
hagyjuk.
* Masnap lassan melegitve ismet felfozzuk. A fozest addig folytatjuk, amig
a gyumolcs szep attetszo, uveges nem lesz. Ezutan uvegekbe toltjuk, azonnal
lezarjuk es szaraz dunsztban hagyjuk kihulni.

 

Előzmény: Zitka (480)
Zitka Creative Commons License 2004.10.20 0 0 480

Hú, tényleg! Vaníliás ízesítéssel volt - most már én is emlékszem rá...  Még az is lehet, hogy megvan valahol a káoszos receptarchívumomban.

A dobálás sem rossz ötlet :-))))), de ez nem placcsan olyan jól, mint a piros, még a végén visszapattan. :-))

Előzmény: CORTEN (479)
CORTEN Creative Commons License 2004.10.20 0 0 479
Közben eszembe jutott... valahol mintha láttam volna paradicsom-lekvár receptet. Ha kiátkozol sem tudom, hogy hol, de rémlik és abban asszem zöld volt a paradicsom.
CORTEN Creative Commons License 2004.10.20 0 0 478
Ha be is érik (nyomass rá egy kis etilént) akkor sem lessz valami komoly zamata.
Szvsz (ha tényleg nem megy a savanyítgatás) akkor nincs más mint a komposzt.
Vagy tüntetésen/naggyűlésen hajigálni ...esetleg..
Előzmény: Zitka (477)
Zitka Creative Commons License 2004.10.20 0 0 477

Sziasztok!

Úgy tűnik, rengeteg paradicsomom maradt zölden. Tegnap leszedtem vagy két kilót, de meg se látszik a bokrokon... Főleg az ökörszív-jellegűek, de van az apróból is. Ti ezeket ablakban érlelitek, vagy mit csináltok vele? A savanyúság nálunk nagyon nem megy, úgyhogy nem is kísérletezem vele. Mit lehet még ebből csinálni - már persze, ha nem akar bepirosodni...

Frint Creative Commons License 2004.10.07 0 0 476

Szia :) Ez így tökéletesnek tűnik, zörögni biztos, hogy nem fog. Gyönyörűek a termések, nálunk már nagyon kevés van, a többi leesett, felhasadt, megbuggyant,...

Lassacskán szedem fel a kertből a "romokat" és jön a trágya, meg az ásás.

A Flavorinod leírhatatlanul szép... Frint :)

Előzmény: GURIGA (475)
GURIGA Creative Commons License 2004.10.07 0 0 475
Na, az örgésre én is gondoltam. Ezért asszem, ilyen vastag papíron
hagyom beleszáradni, aztán Te majd leáztatod, amikor veted.
Sajnos, nem tudom a képbeszúrást a szöveggel összhangba hozni, most csak folyamatosan írok és szúrok. Most megmutatom a mai termést, ez a Sweet-100:
Aztán egy kép a "Flavorino"-ról: Ez nagyon "ügyes" fajta.
Megállás nélkül terem, és az íze semmit nem változik. (Ez volt a legelsö, ami érni kezdett. Tehát - majd megy egy csomó Szibéria, (ötször annyi, ami itt a képen van), egy kisebb csomó Flavorino, és a fehér szamóca.
Na, hogy fog ez kinézni?
Előzmény: Frint (474)
Frint Creative Commons License 2004.10.05 0 0 474

Szia, Guriga de Fa :)

Gyönyörű a kép ( mint mindig Nálad), a csomagolást Rád bízom, csak ne zörögjön az ellenőrző pontokon, mert még azt hiszik, hogy valami biológiai fegyver lapul a borítékban. :))) Legendák keringenek már arról, hogy kinek milyen zörgős csomagja nem érkezett meg, vagy felbontva kapta kézhez...

Remélem velünk ilyen nem történik meg.

Baráti üdvözlettel a zóperencián innenről:Frint

Előzmény: GURIGA (473)
GURIGA Creative Commons License 2004.10.05 0 0 473
TT/Tisztelt Topikgazda!

Itt mosolyognak önre a magok túl a Zóperencián.
Nem lenne jó vakuum (vagyhogyafenébe írjam) tasakban
küldeni? Vagy elég lesz ebben a zeredeti zacsekban ?

xukac Creative Commons License 2004.10.04 0 0 472

Sziasztok. Az egyik kollégámnak "Kertészet-minimumkérdések" tekintetében információra lenne szüksége az alábbi kérdésekben. Remélem valaki a héten meg tudja adni a választ, ugyanis a tankönyvekben nem találta. Az is jó lenne, ha a válasz feltalálási helyét megmondanátok.

Tehát a kérdések:

1. Mikor takarítják be a paradicsomot helyrevetett technológia esetén? (fajta nincs megadva)

2. Hány tonna a paradicsom költségfedezeti pontja?

 

A nevében is előre köszönöm a segítséget.

CORTEN Creative Commons License 2004.10.01 0 0 471
Az enyv viszont nem nagyon oldódik hidegvízben...
A tapétaragacs ha elég sűrűre (nem a tapétázáshoz használt konzisztenciájúra) állítod be akkor (és ha elég szellős a környezet) szvsz elég hamar meghúz. Nem csak a gyors és erős ragasztás fontos hanem a reverzibilitás is, ezért nem jó a diszperziós ragcs sem.
Előzmény: ppmoni (469)
Mortisia Creative Commons License 2004.10.01 0 0 470

Sziasztok paradicsom barátok!

 

Csendesen figyeltem a topikot, és megnéztem én is azt az amerikai oldalt ahonnan paradicsommagokat lehet rendelni, és egy kicsit utánna jártam a dolgoknak....:(

Gondoltam megosztom veletek a bánatomat.

 

Írtam a Tomatogrowers Comp. nak egy levelet, amiben kértem egy kis segítséget.

(Mert nekem sincs dombornyomott kártyám)

No és megírta a cég, hogy international mony order-en küldjem el nekik a pénzt, ők meg egy sima levélben megküldik a magokat.

A legjobb az egészben az, hogy nálunk nem lehet ilyet beszerezni. Még a nemzeti bankban is megkérdeztem....:(

Így elkezdtem más lehetőségek után kutatni.

Kiderült, hogy az OTP-nek van egy olyan szolgáltatása, hogy WEB kártya. Ez tul. képpen csak egy kártyaszám, ami egy dombornyomott kártyának felel meg.

Ezt csak akkor kapod meg, ha elekrtonikus számlacsomagot nyitsz. Ez még nem lenne baj, de 1200 Ft HAVONTA. Na erre azt mondtam hogy a.....

 

Nektek van tapasztalatotok ilyen rendelésben? No meg egy kicsit megilyedtem, hogy kifizetek egy csomó pénzt, és a posta a végén még el is keveri majd..:(

Tis

ppmoni Creative Commons License 2004.10.01 0 0 469
Tetszett a tapétaragasztós ötlet, és nagy lelkesen elújságoltam a férjemnek, aki egyébként szobafestő-mázoló-tapétázó.
Ő azt mondta, hogy szerinte a tapétaragasztós megoldás 2 alapvető hibája, hogy
1. lassan szárad ("mivel beszéled rá a magokat, hogy szépen várják meg, amíg megszárad a ragasztó, vagy hol tárolod a kiterített szalagodat, amíg kiszárad?")
2. ha megszáradt, a tapétaragasztó hajlamos lepattogni, ha mondjuk mozgatod a papírt, mondjuk feltekered, elcsomagolod, stb.

Valakinek van már konkrét tapasztalata ezzel?
A férjem enyvet ajánlott, de annak magas a fehérjetartalma, ezért aztán romlékony, és félek, hogy megpenészedik.
Frint Creative Commons License 2004.09.30 0 0 468
1etértek, bár egy kanalas kézivetőgéppel egyszer vagy fél délelőttöt vacakoltam, elég is volt abból annyi...másfelől nagyon profin eldolgozott morzsalékos talajon műkxik igazán jól. A vetésen rettenetesen sok múlik, annyi szent!
Előzmény: CORTEN (467)
CORTEN Creative Commons License 2004.09.30 0 0 467
Papírnak pl. a szerpentin (szvsz már mindenhol kapni, ahol bulikellékeket árulnak) is megteszi, de olvastam már olyat is ahol vékony zsineget ajánlottak és csak a tőtávolságnak megfelelő osztással kell beragasztózni, rászórni a magot, várni egy kicsit és kész. Ahol kell ott megtapad a mag.
Végül is érdemes lehet próbálgatni. Bár én még mindig a jó minőségű kézivetőgépre szavaznék, mely bár árban húzósabb viszont multifunkcionális és örökéletű, egyszeri beruházás.
Előzmény: Frint (466)
Frint Creative Commons License 2004.09.30 0 0 466
Szia, ez szerintem is így működik, már én is törtem rajta a fejem, főleg zöldség, sárgarépa vetése kapcsán. NPK műtrágyás vízzel kell feloldani, és akkor egy kis starter műtrágya is kerülhet a csírázási zónába. A csiriz is jó lehet, bár félő, hogy begombásodik a föld alatt. Papírnak a pénztárgépszalag megfelelő, persze hosszában kettévágva.
Előzmény: CORTEN (463)
CORTEN Creative Commons License 2004.09.29 0 0 465
Elvileg igen. Azt ugyan nem tudom, hogy a csiriz mennyire oldódik vízben, de lehet, hogy jól. A tojásfehérje szinte biztosan megfelel.
Ha lusta vagy egyelni, akkor vegyél kézi vetőgépet. :)
Előzmény: Zitka (464)
Zitka Creative Commons License 2004.09.29 0 0 464

Te jó ég, tapétaragasztó? Erre gondolni sem mertem. :-) Egyébként nem nagybirtokos vagyok én, sokat mondok, ha 20 tövet fogok ültetni jövőre a San Marzanoból. Ha a fele kikel, már jó a helyzet. :-)  Ráérni nem annyira érek rá, csak tetszett a megoldás. Végül is az egyelésre is rá kellene érni... :-)

Most jut eszembe: gyerekkoromban, ha nem volt otthon ragasztó, az anyukám tojásfehérjével, vagy csirizzel (liszt+víz) ragasztotta össze a papírokat. Lehet, hogy ennél is működne?

Előzmény: CORTEN (463)
CORTEN Creative Commons License 2004.09.29 0 0 463
Pl a tapétaragasztó (karboxi-metilcellulóz) kiválóan alkalmas. A föld nedvességének hatására feloldódik/felpuhul így a csírázást nem akadályozza. Nem az instant tapétaragasztóra, hanem a kilós kiszerelésben kapható (400Ft/kg) CMC-re gondolok. Az 1kg szvsz doszt elég. Gyárilag is valami hasonlót használnak egyrészt mert olcsó másrészt meg tökéletesen megfelel.
Elég macerás lesz szétosztani a magokat, de ha ráérsz akkor miért ne.
A gyárinál esetleg elképzelhető a drazsírozás ami egy minimális mennyiségű műtrágya bevonatot jelent valami alkalmas ragasztóanyagban szuszpendálva.

Előzmény: Zitka (462)
Zitka Creative Commons License 2004.09.29 0 0 462
Egy német katalógusban láttam, hogy méterre lehet venni vetőmagot. :-) Tekercsben árulják.  Egy vékony papírcsíkra egyenként vannak felragasztva a magok, megfelelő távolságra egymástól. Lehet, hogy van rajta vmi csírázást elősegítő "bevonat" is, ami nedvesség hatására aktiválódik, de ezt nem írják, csak gondolom...  Vetéskor csak le kell fektetni a papírcsíkot a gödörbe, és kész, nem kell se egyelni, semmi... Szerintetek ezt házilagosan is meg lehet csinálni? Mivel érdemes odaragasztani a magot?  Eddig ugyan palántát vettem, de esetleg kipróbálnám...
Előzmény: CORTEN (461)
CORTEN Creative Commons License 2004.09.29 0 0 461
Szerintem semmi cicó...
A magokat belefacsarom egy nagy fémszitába (tésztaszűrő) és erős vízsugárral lemosom róluk a húst és a kocsonyás burkot, papírra terítem. Két nap száradás, ha van akkor a napon, ha nincs akkor a lakásban. Nejlontasakba kaparom, címkézem és egy cipősdobozban várják a tavaszt. A cipősdoboz a titka mindennek! ;) Az idén végre kipróbálom a hőcsávázást, mert kíváncsi vagyok a hatékonyságára illetve a használhatóságára. Nagyüzemben még koptatni is szokták a maokat, hogy a gépi vetés zökkenőmentes legyen, de ez nálam indifferens.
Előzmény: GURIGA (453)
GURIGA Creative Commons License 2004.09.28 0 0 460
Hát...nekem is elcsordult a nyálam.
Gyors megoldást kellett találnom.
(Rámjött a sárga irigység.)



Tegnap kinéztünk a határba. Szüret.


Előzmény: Zitka (456)
Zitka Creative Commons License 2004.09.28 0 0 459

Katt ide:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9065341&la=38709640

Ezen a topicon a 6290-es hsz-ban leírtam.

Egy Görögországban élő kedves barátnőm echte :-) receptje, nagyon-nagyon finom. :-)

Előzmény: Frint (457)
CORTEN Creative Commons License 2004.09.28 0 0 458
Nem hiszem, hogy a természetet ennyivel ki lehet zökkenteni. Az irtózatos mennyiségű kemikália alkalmazása talán inkább ad aggodalomra okot. Ezzel együtt, a természetii egyensúly igen hamar helyre tud állni. Gyerekkoromban alig-alig lehetett mezei egereket, pockokat látni, mivel a szántóföldi kulturákat erősen vegyszerezték, ráadásul a kombájnok kevésbé szórták szét a magot. Mára ismét jelentősen felszaporodott az állományuk és ennek következményeként a ragadozó madarak állománya is szembetűnően gyarapodott.
Ha másfelől nézzük akkor az üvegház és a monokulturás termesztés meg pont a kártevők felszaporodásának kedvez.
Abban viszont neked van igazad, hogy sok esetben nem nagyon foglalkozunk (meg nem is nagyon van lehetőség a hosszútávú hatástanulmáynok elkészítésére) azzal, hogy milyen következményekkel fog ez járni a jövőben.
Lényeg, hogy a profit növekedjék. Én már a transzgénikus növényektől is fázom egy cseppet.
Előzmény: GURIGA (454)
Frint Creative Commons License 2004.09.28 0 0 457
Zitka, ez csudajól néz ki, kérek receptet... :) Ugye nagyon finom volt? Én most ettől a látványtól nagyon megéheztem...Frint
Előzmény: Zitka (456)
Zitka Creative Commons License 2004.09.27 0 0 456

Picit OFF, de talán megbocsátjátok...  Végül is a paradicsomot nemcsak a szépségéért, meg a dicsekvés végett termesztjük....  :-)

 

töltöttparadicsom Jó étvágyat a vacsorához! :-)
GURIGA Creative Commons License 2004.09.27 0 0 455
Hogy egy kicsit jobb hangulattal engedjem el a zegeret...
A "Flavorino" paradicsom még mindig vidám!
Előzmény: GURIGA (454)
GURIGA Creative Commons License 2004.09.27 0 0 454
Mi van veletek, paradicsomkukacok?????

A KÖVETKEZÖ CSAK ERÖS IDEGZETÜEKNEK!!!!

Találtam egy nagy zöld hernyót az egyik paradicsomon.
Nem bántottam, mert már úgyis végefelé jár a szezon, és abból a hernyóból nagy, egzotikus lepke (lett volna).
Egyik reggel borzalmas látvány fogadott. A hernyóról rengeteg fehér valami csüngött le. Gyorsan csináltam egy képet, ami nem valami jól sikerült, mert a borzongástól biztosan remegett a kezem.
Aztán nagyítóval jobban szemügyre vettem. A fehér izék kis 2 mm körüli,
selyemhernyó-gubóhoz hasonló valamik voltak. A hernyó pedig (még mindig mozgott) tele volt ugyanilyen méretü lárvákkal.
Amíg a levélen csüngött, jónéhány fekete, pici darázsféle repkedett körülötte. Alighanem valami parazita, amit "biológiai védekezés" címén
manapság tenyésztenek, föleg üvegházak részére.
Van egy sanda gyanúm, hogy ezért látunk egyre kevesebb pillangót ma.
Sok kaprom van minden évben. Mindig látok rajtuk néhány hernyót, amiböl az a szép, fekete-sárga-kék fecskefarkú lepke lesz. Most már második éve, hogy csak egészen piciket látok, aztán valahogy eltünnek.
Ijesztö, brutális beavatkozás a természet biológiai egyensúlyába!
Ha ezek a paraziták túlszaporodnak, mi lesz a következö áldozatuk?


Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!