Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Nézd meg alaposan a leveleket, ágakat, észreveszed, hogy tele van tetűvel, azok csinálják a "ragacsot"! Rovarölő az ellenszere! (azért nem írom, hogy melyik, mert a helyi növényvédőszeres bolti dolgozó majd ajánl valamit, ami neki van a boltjában, csak azt mond el neki, mire kell, ő tudni fogja, hogy mit adjon).
Most találtam ezt a fórumot, és szeretnék segítséget kérni.
Van otthon egy citromfám, beoltott, és még elég kicsi. A probléma az, hogy valami szörnyű ragacsos levet spriccel maga köré. Már mindenem ragad, naponta törölgetem az ablakot, asztalt stb. és a többi növény is ragad, ráadásul amióta a rózsámra ráment ez ragacs, azóta ő is köpköd:((( Légyszi segítsetek, hogyan lehet ezt megszüntetni?
Igen a kumquat-ra gondoltam :), de még az sem biztos, hogy az kelt ki, mert a cserépbe három magot ültettem, egy citromot(bolti), egy grapefruitot(az is bolti) meg egy kumquat-magot. Elvileg a kumquat kelt ki, mert háromszög alakban ültettem el őket, és rajzot is készítettem:) Ha minden jól megy, a másik két magnak is a napokban kell kibújniuk(márha kibújnak...) Ha nem lesz nemes a kumquat, akkor sincs nagy baj, be lehet oltatni őket, egy-két év múlva majd megpróbálkozok vele esetleg, bár még életemben nem oltottam [de heteken belül fogok, mert nagypapám vad-őszibarack fáját kell beoltani, érdekes művelet lesz:)] Jóéjszakát mindenkinek
A kérdés jogos, nemes lesz-e, vagy valami más. Normál növéneknél (dió, mogyoró, őszibarack, meggy, cseresznye stb), melyek szinte minden kertben megteremnek, igen nagy a kereszteződésre illetve a visszavadulásra az esély. A koktélnari (valszeg a Fortunella japonica, azaz a kumkvát - v: kumquat, mert ilyen néven kapható a Tescoban is) esetében a kereszteződés szinte kizárt, itt esetleg a visszavadulás állhat fent, bár erről nincs infóm.
A magról szaporított alanyok esetében a szemzést vagy az oltást tartom sikeres megoldásnak, mert akkor biztos, hogy azt kapod, amit szeretnél! (a másik biztos megoldás a nemes tőről gyökereztetett utód, tehát a "klónozás"). Eddig az utóbbit alkalmaztam, de lassan rákényszerülök az oltásra, vagy szemzésre is, mert vannak olyan alanyaim, melyekről már nem is tudom mi volt, ki volt a mag donor.
Citromfát milyen gyakran és mivel "illik" permetezni? Amúgy képzeljétek, a kb 1-1,5 hónapja eldugott koktélnari-magom kikelt, pedig egy magot dugtam csak el :) Ehhez tartozna egy kérdésem: ha megmarad a növény, akkor nemes lesz, vagy oltatni kell? [Előzmény: a termést auchanból "csórtam" és abból vetettem el a magot, meg a hajtást is eldugtam, de az nem eredt meg:( ] Előre is köszi a válaszokat!
Kálvin térnél a Szabadság híd felé van egy Virágért nevű virágbolt, ott volt múltkor (kb két hete) narancsfa (10e Ft-ért), de abból is csak egy darab volt.
Az átteleltetett növényeimen megszaporodtak a pajzstetvek, nem szeretném ha az új szerzemény, a Citrus mitis is elkapná. A növényvédőszeres ajánlotta a Mospilan-t, ezt az öntözővízzel kell kijuttatnom a növényekhez. Van valakinek esetleg erről a szerről már tapasztalata? Tényleg hatásos ilyen módon is?
(csak könnyebb lenne locsolással, mint minden levelet, ágat végigecsetelgetni mondjuk nikotin oldattal).
Ha még nem használtátok, majd beszámolok az eredményről!
Agro-cs citrus tápoldatot (oázisban vettem, 490,-), hetente, de hígabban, mint a leírásban szerepel. Egyébként ott azt mondták, hogy a kis magoncokra, dugványokra is használhatom már pici koruktól fogva. És csak eső-, vagy forralt-lehűtött vízzel locsolom. Ezt a tanácsot itt kaptam és nagyon bevált, nálunk sem jó a csap víz.
A teraszon vannak a citrusaim, a fal előtt, ami így egy kis hőt visszaad nekik este.
Az óriás citromom is virágzik, mind a kettő. A pici dugványon csak egy virág van, de még csak kb. 10-12 cm magas. Szerintetek meghagyjam a termést, vagy nem fogja tudni kinevelni és inkább szedjem le?
A kis mandarin bokromon az elnyílt virágok helyett sok kis zöld bogyó maradt :-)))), és most reggel láttam rajta megint bimbókat is. Fantasztikus mennyire meghálálja a hűvösben teleltetést, majd a tápot. Annyira szeretem a kinyílt virágok illatát!!!!
Múlt héten a kőbányai Oázisban rengeteg óriás citrom volt. Kb. 6000,- től fölfelé. Nagyon szép levelei voltak a fának és a gyümik is éretten lógtak. Nem tudom helyileg merrefelé keresgélsz, de az oázisokban általában mindig van citrom ilyenkor.
A kalamondinom egy kicsit kevésbé volt savanyú, mint a citromom. De nem sokáig volt meg, agyongondoztam szegényt. Az öntermékeny kivid egres nagyságú és kopasz vagy egres nagyságú és szőrös fajta?
Nyertél! Nem vettem észre az egyik ágon lógó ismertetőt, ezen világosan rá van írva: Calamondino, alatta: Citrus mitis. Nem is hazudtolta meg a "savanyú narancs" nevét, mert az íze inkább a citromhoz áll közel.
Így akkor már van egy Citrus mitis fám is a Fortunella japonica mellé!
Évi5: (1700-ra)
Nekem is van önporzós kivim, egyiken látok pár bimbót, majd meglátjuk mi lesz belőle. A leírás szerint kb. egres nagyságú a termése. A másik fajta kivinél az a bajom, hogy majd csak akkor tudom meg, hogy melyik a termős, és melyik a porzós, ha eljutnak addig.
A banánfám egy kicsit legatyásodott a télen, most a hűvös előszobában telelt, csak egy új levelet hozott két hete (ősz óta), viszont 5-öt vagy 6-ot le kellett vágni. Az egyik kis hajtása is kezd szépen növekedni.
Kivit én beszereztem, mégpedig a héten egy öntermékeny kopasz kivit, a múltkoriban pedig egy porzó-termő szőrös kivi párost. A kopasz kivin van 2 db virágkezdemény, így hátha meg tudjuk kóstolni az idén a termését.
Amit ítram a múltkor a boltban kapható kiviről szaporítotam a múlt évben, és tettem is fel képet, - no arról annyit, hogy a q..va macskák nekiálltak lezabálni a zöldet. Mire észbekaptam, már csak 2 tő maradt életben az akkori 6-7-ből, így újra vetettem magogat.
Az öntermékeny, kb. egres nagyságú termésű kivimből 1 nem élte túl a telet, így most 3-mal kezdem ezt az évet.
A banánom 2 hajtása erőteljesen kezdett növögetni, lehetséges, hogy a nyár végén szétszerelem őket.
Egyébként, ahogy a könyvemben olvastam, van tojásdad kumkvát, gömbölyű kumkvát, hongkongi kumkvát. Ezeken belül is előfordulhatnak még további változatok. Szerintem, ez a felsorolás még nem is volt teljes.
Így pár növényt még beszerezhetsz a kumkvát nemzetségből.
Egy kicsit el voltam veszve, két hónapja már nem szóltam hozzá a topikhoz (ez lesz a 74.). Most a híres Ötvös cirkusz névadóját, néhai Ötvös Gábor zenebohóc híres mondását idézem: "Van másiiiik!!!!" Tegnap a szülinapomra kaptam egy kumquat fácskát, ennek a képét csatoltam. Eddig is volt már egy, ha jól emléxem 3 éve vettem.
Azt hiszem eljött az idő a kísérletezéshez - szemzésekhez, oltásokhoz. Egyszer csak el kell kezdenem gyakorolni. Van pár magról vetett akármi citrusfélém (ki emléxik már arra, hogy akkor milyen magot nyomtam a cserépbe?), viszont most már meg kell jegyeznem, mi lesz a nemes szemből, ha sikerül!
Évi5: A múlt évben írtam az iker grapefruitról. Most újra kezdtek hajtani, de már nem egyformák, az egyik hozott elágazás hajtásokat is.
A képen látható mininarancsok formája egy kicsit másabb, mint a régebbinek, ennél a termés "vége" egy kicsit laposabb (mint látható a jobb alsó sarokban levő termésen is). Lehetséges, hogy ezek közt is van néhány változat??