A hordós érlelésnél a hordó mérete és a fa minösége meghatározó a bor élvezeti értékére. Az aromák kialakulásáért a dongákból kioldódó cserzö és egyéb anyagok, valamint azoknak a borral való kölcsönhatása felelös. A hordós érlelés mindig oxidációval jár, a dongák résein keresztül átjut a levegö, a bor lélegzik.
Minél nagyobb a hordó ürtartalma, annál kisebb az egységnyi mennyiségre jutó dongafelület, tehát minél kisebb a hordó, annál gyorsabban érik a bor.
Az utóbbi években világszerte divatosak a vaniliás barrique izek.
Ez a tendencia azonban jelenleg megfordulni látszik, a fogyasztók egyre kevésbé keresik a domináns fa izt a borokban. A termelök a kishordóikat két - három éven át is használják, ezzel csökkentve a barrique jelleget.
Sokan teljesen el is hagyják öket, és visszatérnek az általuk korábban használt nagyméretü hordókra.
Én használok nagyobb hordókat is, 700-900l. A tapasztalatom az, hogy az ezekben a must erjedése sokkal stabilabb, nem fordult még elő, hogy bármilyen gondom lett volna az ezekben kiforrt borokkal, pedig az esetek nagy többségében nem vegyészkedek, a kiforrást a vad erjesztőgombákra bízom. Igaz ezek régi hordók, de vannak kisebb, 100-200-l körüli újabb (5-10év)tölgy hordóim, és akad köztük, amelyik még mindíg egy gyenge faízzel megtiszteli a bele öntött nedüt.
Összegezve nálam a nagy hordókban érik jobb bor, de a jövőben mégis hanyagolnom kell őket, mert egyedül nem igen bírok velük.
Azér hordó és hordó közt is lehet különbség, ami nem a faanyagon múlik, hanem pl az égetésen. Egy barik hordó és egy ugyanannak a fának anyagából készült normál hordó közötti faízátadási hajlam jelentősen különbözik. A barik jóval erősebben és hosszabban adja át az ízt, pedig csak az égetés a különbség a két hordó közt....
"2. évtől (vagy ha megforrt benne a must) már nem jelentkezik"
Azért erre ne vegyél mérget; én tavaly egy 4 éves, az Oremus birtoktól vásárolt hordóban erjesztettem, és még mindíg igen szép fás vaníliás ízeket adott a sárdonénak, persze nem az a mindent eluraló talpfás, füstös jelleg, de érződött. Mondjuk pont ennyit is akartam.
Igen, a faíz csak az új hordónál probléma, a 2. évtől (vagy ha megforrt benne a must) már nem jelentkezik. Innentől már az a része fontos, hogy mennyire kívánod a bort eloxidálni: felület/térfogat aránya csökken minnél nagyobb a hordód. Ha kisebb hordód van, jobban kell figyelni , hogy mikor palackoztatod.
Hát igen, komoly alapanyagot lehet kishordóba tenni, habár amit kóstoltam nagyhordósat nekem az is tetszett(szinten jó anyagról van szó). Lassabb érésű volt a bor, másabb volt, nekem jobban is tetszett, talán a kevesebb fa miatt. Én megpróbálnék egy nagyobb 5-6 hektós hordót nálatok, türelmesen kivárva a bor érését.
"Elképzelhető, hogy tulajdonképpen hosszabb idő alatt ugyanaz zajlik le egy nagyobb hordóban mint rövidebb idő alatt egy kisebben?" Ja, lehet olyan hosszú idő alatt, hogy a bornak már túl sok lesz hordóban :)
Sztem 1000 l felett nem igazán jelentkeznek újfás jegyek; inkább csak lassú mikrooxidáció. Nem is láttam még sehol ennél nagyobb méretben fehérbort erjeszten/érlelni, viszont a vörösöknél eléggé elterjedt a 15-20 hl-es hordós ászkolás. (Egri Tóthnál is láttuk, de csomó Villányi pincében is)
Én valahol az 5-6 hl-es méretnél látom a határát a fehérboros hordónak.... persze ki lehet próbálni nagyobbat is.
A túl kicsi újhordó (250 l alatt) eléggé erős faízt nyom a borba, egyre több tételnél tapasztaljuk; (pl. tegnap St. Andrea Sziráki Ch.) csak nagyon erős alapanyag birkózik meg vele. Ezért inkább 3-500 literes hordókat kezdenek használni a fehérborosok közül sokan.
Elég durva a cukorfokkülönbség, bár nekem is kevesebb lett. (2004: 19.5; 2005: 17,5) A fagy inkább a színanyagokat roncsolja, cukorfokra nem hiszem hogy csökkenő hatással lenne.
A kén is leperzseli az Otellót? Mert a rézről tudtam - azt pár csemege sem szereti; meg ebben a Vegesolban van rézhidroxid hatóanyag is. Az viszont igaz, hogy nem egy megbetegedő fajta pont a direkttermősége - okán.
Erjesztésben én nem tudok tapasztalati tanácsot adni, de ha vörösbort akarsz akkor erjeszd a törkölyön ki! :) Le van bogyózva? (mert ha ninccs akkor mégsem erőltetném) Ittam már otellóból bort- nem volt rossz...
És szerinted inkább nagyobb hordót érdemes használni fehérbor érlelésre, vagy kisebbet? Elképzelhető, hogy tulajdonképpen hosszabb idő alatt ugyanaz zajlik le egy nagyobb hordóban mint rövidebb idő alatt egy kisebben?
A hordótémára visszalépne érdekelne a véleményetek egy témában amiről minap beszélgettem egy cimborával.
Szóval mi a jelentősége a hordóméretnek egy bizonyos méret fölött. Úgy értem, hogy mi a lényegi különbség aközött, hogy 1000-200 literes vagy 600-700 literes hordóban érlelődik egy bor?
Köszönöm a választ, ha esetleg még valami érdekeset megtudsz, azt is ird meg!
A Cirfandlia által ajánlott oldalt is elolvastam, igy mostmár többet tudok róla.
A képen látható szölöre esküdni mertem volna, hogy izabella. Na nem baj, igy legalább mostmár azt is tudom, hogy a cabernet sauvignon hasonlóan néz ki.
A kocsánybénulás összetett probléma; egyrészt élettani eredetű; függ a fajták különböző érzékenységétől, tápa. hinytól, az adott év időjárásától (főleg a vegetáció alatti lehűléstől) de okozhat ilyen tünetet valóban a botritisz is- a kórtan-könyvem tanulsága szerint.
Neten találtam: "Magnézium hiányában kocsánybénulás léphet fel, ami a fürtöcskék kocsányainak beszáradásával és a szőlőszemek elhalásával jár. A botritisz fertőzésétől úgy lehet megkülönböztetni, hogy kocsánybénulás esetén a szemek a fürtön maradnak." innen: http://www.mezohir.hu/2001-06/15.html?/12207/f3/
Sajnos nem tudok én sem semmit de majd érdeklődöm,de az idén nagyom jellemző volt valószínű az időjárás is közre játszott és a botritysnek is van köze hozzá! ez a szőlő cabernet sauvignon, de a kékfrankosomba is találtunk ott kevesebbet .
Elöször is üdvözlök mindenkit, aki a szölötermelés müvészetéhez ért ...és persze azokat is, akik csak szabadidejükben foglalkoznak szölötermeléssel - mint én is!
Amphenol topiktárs nyomát követve kerültem ide, akit az origoról ismerek. Az origon nekem is van egy topikom "...Tokaj szőlővesszein nektárt csepegtettél ..." cimmel, ahol a szölö- és bortermelésröl szeretnék többet megtudni.
Sajnos az origon csak kevesen vannak, akik erröl a témáról beszélgetnek, ezért is jöttem ide kukucskálni.
Mindjárt az elsö kérdésem a topikgazdához:
Kedves köpcös 111, tudnál e bövebben irni a kocsánybénulásról?
Mint a képen látom, nálad is az izabellán lépett fel - vagy tévedek?
Az idén én is több fürtön tapasztaltam de kiváltó okát nem ismerem....és az ellene való védekezést sem!
...jaaa, én Németországban élek és ezért hiányzik némely ékezet. :))
Visszaolvasva látom, hogy Otelló... Így könnyű!!:)) A leveleket a fagy barnította meg, vagy azért vmi betegség is megjelent? Télleg mit tud az otelló cukorgyűjtésben?
Hát igen, kész csoda, hogy ilyen környezetbarát termesztés mellett ennyire egészséges maradt. Erre magyarázatot adhat a fajta is - elárulod micsoda? Engem is érdekelne a mustfok, esetleg sav, ha mértél.