Keresés

Részletes keresés

Mortisia Creative Commons License 2005.02.28 0 0 532
Hm:) Ez tök jó tipp. És utánna felállnak maguktól, vagy kell egy kis segítség nekik?
Előzmény: ppmoni (531)
ppmoni Creative Commons License 2005.02.27 0 0 531
Csatlakozom az előttem szólóhoz: én is a két ablak között nevelgettem őket tavaly, és idén is oda tervezem. A másik meg az, hogy úgy csináltam/csinálom, hogy a megnyúlt palántát eldöntve ültetem, és sokkal nagyobb gyökerező felületet kapok :)

A kicsírázott 2 ! mag ma ment a földbe, inkubátorba.
Előzmény: Mortisia (530)
Mortisia Creative Commons License 2005.02.27 0 0 530

ppmoni!

 

Na gratula! örülök, hogy végre kidukták a fejüket a csírák:) Kilgore írta a fűszeres topikon, hogy ő mivel szokta "kezelni" a földet, idén azt hiszem én is beszerzek valami "mérget":))

 

Frint!

Nem sietünk sehová:) Csak itt van március jövőhéten, és időben palántázni szeretnénk:) Mi most hétvégén magozgattunk. A melegházhoz annyit, hogy én megvárom míg kidugják a fejüket a magok egy kicsit megerősödnek, és mennek a két ablak közé. A legjobb keltetőnek bizonyult tavaly. A magokat küldöm a héten, remélem eljutok a postára:( Viszont lenne egy kérdésem a kecskemétik melyik idényhez tartoznak? Mert megnéztem az otthoni készletet és szinte az összes utó szezonos, egy-két közép szezonossal fűszerezve:))

Frint Creative Commons License 2005.02.25 0 0 529

Hová rohantok, kedves paradicsombarátok??? Tájékoztatásul közlöm veletek, hogy TÉL van. A jövő héten meg még "telebb" lesz :)

Komolyra fordítva a szót, a szakirodalom első osztályú, de ráértek még bőven a vetéssel, el fog nyúlni a palánta, ki van próbalva, ez fog történni. Hacsak valakinek nincs télikertje, napfényben úszó fűthető palántanevelője, úgy a dolog -sajna- kudarcra van ítélve. :(

Nőnap után szoktam elkezdeni a mocorgást paradicsom fronton, de mivel Mátyás jeget csinált, még kivárok. Tudom, hogy nem jó, de most ez van. Frint

ppmoni Creative Commons License 2005.02.25 0 0 528
Megjelent az első csíra!!! (A Petomech parin) Akkor talán mégsem teljesen reménytelenek ezek a magok? :)
A túlélőimet (az elvetett 30 tőből - 3-3 fajtánként - 6-ot...) meg átültettem igazi palántaföldbe, amit paranoiából előtte még hőkezeltem is.
Előzmény: ppmoni (527)
ppmoni Creative Commons License 2005.02.24 0 0 527
Köszi!

Még várok... az utolsó próbálkozás 6. napja szombaton lesz, amikor is ki kell bújjon a csíra, ha igaza van a szakirodalomnak. Ugyanis - bár nincsenek földben - de 26-30 fok között inog az inkubátor hőmérséklete.
Amik meg földből kikeltek, szép sorban dőlnek ki :(
Talaj palántaföldbe vetettem, idén sima virágföldbe - talán ez is gond volt.
Előzmény: Mortisia (526)
Mortisia Creative Commons License 2005.02.24 0 0 526

Szia!:)

 

Megoldódott közben a gondod? Mert végre sikerült megtalálnom a szakirodalomban az ide vonatkozó részt (Dr Helyes Lajos A paradicsom és termesztése)

 

"A paradicsom csírázására nagymértékben hat a hőmérséklet. A csírázás optimális hőmérsékleti tartománya 18-24 C° között van. (...) Az optimumnál magasabb  hőmérsékleten a csírázás és a kelés gyorsabban zajlik le, de a csírázási százalék már csökken."

Talajhőmérséklet 1-2 cm mélységben, és a keléshez szükséges napok száma. (Szabadföldbe vetésről van szó, de hátha tudod használni)

 

10 C° 43 nap ; 15/14; 20/8 ; 25/6; 30/6; 35/9

Előzmény: ppmoni (524)
ppmoni Creative Commons License 2005.02.23 0 0 525
:( :( :(

Azt a párat, ami az előző próbálkozásaimból kikelt (cc. 25-30%!) most elkezdte elvinni a palántadőlés!!!
Pedig Zinebbel belocsoltam. Mi a fene bajuk lehet?!
Eddig minden évben simán ment minden - azt hittem tök egyszerű és vidám dolog paradicsomot termeszteni...
ppmoni Creative Commons License 2005.02.22 0 0 524
Sziasztok!
Van valakinek pontos adata arról, hogy hogy csírázik legjobban a paradicsom?
Próbáltam így, próbáltam amúgy - elég gyatra eredménnyel. Pedig kaptam egy csomó féle érdekes magot, és nagyon szeretnék már életet lehelni beléjük. Ja, és hány nap múlva kell lemondanom róla, hogy végre kitolja a képét az a fránya csíra? (Most végső kétségbeesésemben papírtölölközők között, mini üvegházban, garantált 26 fokon párában vannak, hogy lássam mit csinálnak. De lassan 4 napja csak ígéretesen duzzadnak, és SEMMI!)
Talán előbb hűtőbe kéne rakni a magokat? Netán fagyasztóba? Vagy csávázni? Még melegebb helyen tartani? Gyógynövény-lébe áztatni? Vagy tán a csillagok állása volt kedvezőtlen? Képzeletben már el is ültettem a csíkost, a sárgát, a lilát és a többieket... és akkor tessék!

ppmoni
Mortisia Creative Commons License 2005.02.11 0 0 523
:) Rendben! De drukkoljatok, hogy meg is kapjam a magot:)))
Előzmény: Frint (522)
Frint Creative Commons License 2005.02.11 0 0 522
Érdekel egy kis cserebere??? Küldök listát, hogy mi van! OK? Frint
Előzmény: Mortisia (521)
Mortisia Creative Commons License 2005.02.10 0 0 521
Mi most 12 félével próbálunk kísérletezgetni (csak meg is kapjam a magokat:)) )kiváncsi vagyok mi lesz belőle:)
Előzmény: Frint (518)
Frint Creative Commons License 2005.02.10 0 0 520

Na, olyanom már volt, csak idén nincs. Hol vetted??? Kedves kis pari...

OFF: Vízórámat 1m hó lepi, az jó hőszigetelő

Zitka Creative Commons License 2005.02.10 0 0 519

Üdv az ébredező olvtársaknak és palántáknak! :-)

Mi sajnos ma reggelre egy befagyott vízórával voltunk kénytelenek foglalatoskodni, a paradicsomokat illetően egyelőre csak nézegetem a San Marzano magok zacskóját. :-)

Előzmény: Frint (518)
Frint Creative Commons License 2005.02.10 0 0 518

Ébresztő paradicsomosok! Lassan itt a szezon, már csak 49 fokot kell melegedni a talajnak, és lehet vetni a magokat! :)

Túl vagyok a Nagy Beszerző Túrán, 24 fajtával vágok neki a 2005-ös évnek, tudom, hogy elég szűkös, de még bővítem...Frint

hasand Creative Commons License 2005.01.09 0 0 517
BUÉK!
Októberben ettem először aszalt, olajos paradicsomot a Trófeában.
Először meglepett az íze, mert imádom a különféle aszalt gyümölcsöket.

Tényleg finom sülthúshoz v pecsenyéhez.
Előzmény: Zitka (506)
Frint Creative Commons License 2004.12.31 0 0 516
Minden kedves paradicsomos társamnak, barátomnak békés, boldog új esztendőt kívánok, jó erőben és egészségben! Frint apó

Jövőre – veletek – ugyanitt !!!

GURIGA Creative Commons License 2004.12.24 0 0 515
Minden paradicsomos topiklátogatónak Kellemes Ünnepeket és
Boldog Újévet kívánok!

Frint Creative Commons License 2004.12.14 0 0 514
Pici türelmet kérek, rövidesen írok mindkét ügyben.Frint
Előzmény: ppmoni (512)
Frint Creative Commons License 2004.12.14 0 0 513
Szia :) Minden érdekel, a mail címemre küldjed, és én is küldöm oda.Frint
Előzmény: tomatokiraly (509)
ppmoni Creative Commons License 2004.12.14 0 0 512
Sziasztok!

Azon töröm a fejem, hogy jövőre egy "üvegházzal" nyitom a szezont. Pontosabban polikarbonát-lemezre gondoltam. Egész pici lenne, csak éppen a palántáim neveléséhez.
Ehhez kérek tanácsot: mikor lehet elkezdeni a palántanevelést, ha passzív - nagy fekete víztartályok - fűtésű "üvegházban" akarom őket előnevelni?
Minél előbb szeretném, nehezen bírom a kert nélküli hónapokat :(

ppmoni
papri Creative Commons License 2004.12.11 0 0 511

jó.remélem tudunk egyezkedni :)

előre is köszönöm.

Előzmény: Frint (505)
Bensi90 Creative Commons License 2004.12.11 0 0 510
Hogy kell paradicsomot erkélyen nevelni?
Nyugati az erkélyem sok a napfény szép zöld a növény de kevés termést hoz.
A földje is sok és megfelelően van locsolva táplálva.
Akkor mi a hiba?
tomatokiraly Creative Commons License 2004.12.09 0 0 509

Sziasztok Paradicsomosok,

 

Jómagam is próbálkozom  növényekkel,- főleg paradicsommal és paprikával, de mindenevő vagyok.Hozzáértés nélkül tartok pálmákat és egyéb növényeket is.( nappaliban 2 mangópalánta ) Minden érdekel, hogy tanulhassam a  kertészkedés tudományát,- magcsere, palántacsere...Van egy listám is,-küldöm akit érdekel.

 

tomatokiraly

Frint Creative Commons License 2004.12.06 0 0 508

Szia Guriga :) Néztem nagyot...elég érdekesen néznek ki, csodálkozom, hogy a paradicsom nem penészesedett meg, nálunk ez az állapot nagyon ritkán fordul elő...

Nálam most is intenzív paradicsomos időszak van, hajtom a jövő évi vetőmagot, csávázom és csomagolom az ideit, és karókat próbálok gyűjteni, hogy jövő tavasszal már arra ne legyen gond.

Előzmény: GURIGA (507)
GURIGA Creative Commons License 2004.12.05 0 0 507
Frint!

Találtam a kertben valami érdekes paradicsomot és paprikát.
Annyira már nem vetemedtem, hogy meg is kóstoljam.
Kidobtam, mielött a zasszony megrémül...


Előzmény: Frint (505)
Zitka Creative Commons License 2004.11.24 0 0 506

Azt hiszem, részemről a szezon utolsó hozzászólása következik. :-)

Mostanra megpirosodtak az utolsó "paradicsomnak látszó tárgyak" [copyright by CORTEN :-) ], és mivel sajnáltam volna őket kidobni (nyersen meg valóban nincs sok ízük), a szokásosnál kicsit erősebb fűszerezéssel + némi sűrített paradicsommal főztem egy jó kis sugo-t ebédre.

 

Szörfözés közben akadtam erre a cikkre, szerintem érdemes kipróbálni jövőre. Olaszországban én is ettem és vettem is már aszalt paradicsomból készült sugot, nagyon finom!

 

http://www.radio.hu/index.php?cikk_id=110663&rid=d1VUTQ==

Hogyan kell a paradicsomot aszalni?
Elhangzott: 2004.10.16.
 
Ami megtermett, annak a megőrzése sokféle módon történhet. Különlegességnek
számít egyelőre az aszalt paradicsom, de Hídvégi Mária Magdolnánál egy
óriási tepsiben elég sűrűn sorjáznak a paradicsomok, szépen előkészítve. 
 
Zöldfűszer keverék, bazsalikom, kakukkfű, majoránna és borsikafű. Ezek azok
a kiegészítők, amelyekkel megszórja Hídvégi Mária az aszalt paradicsomot. A
paradicsomot először megmossa, majd felszeleteli és egy nagy tepsibe
berakva arra vár, hogy majd ha kisültek a lángosok, akkor utána bekerül a
kemencébe és holnap reggelig ott fog aszalódni. Kemencében lehet aszalni
is! Sőt, esküszik rá, hogy a kemencében lehet a legjobban aszalni a
szilvát, az almát, de minden egyéb gyümölcsöt. Egy hatalmas tepsi kell a
paradicsomhoz is, talán egy akkorát választott, amelybe még egy malac is
beleférne.

Miután megaszalódott, jó minőségű olívaolajjal kell nyakon önteni és
fokhagymával ízesítve télen nagyon jó salátákhoz. Káldi Katalin pár
hónappal ezelőtt fordított le egy étlapot német nyelvre és akkor
találkozott az aszalt paradicsommal először. Köretként aszalt paradicsomot
írtak és gondolkozott, hogy valóban aszalható e a paradicsom?
Olaszországban lehet kapni boltokban is és ez jó visszajelzés. Nálunk
azonban a napfényt a kemence pótolja.

 

Frint Creative Commons License 2004.11.12 0 0 505
Hááát, nálam is van egy jó adag különlegesség. Rövidesen lesz cserelistám, a többit lelevelezzük, jó? Frint
Előzmény: papri (503)
Mortisia Creative Commons License 2004.11.12 0 0 504
Lehet kapni, de palántaként is meg lehet venni.
Előzmény: papri (503)
papri Creative Commons License 2004.11.11 0 0 503

sziasztok parisok!

jövőre már én is saját paradicsomot szeretnék enni! :)

szívesen próbálkoznik a termesztésével,kisebb mennyiségben hobbi szinten.

"különlegességeket" szeretnék, pl.koktél,körte alakú,sárga.

ilyen magokat lehet kapni?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!