Csatlakozom az előttem szólóhoz: én is a két ablak között nevelgettem őket tavaly, és idén is oda tervezem. A másik meg az, hogy úgy csináltam/csinálom, hogy a megnyúlt palántát eldöntve ültetem, és sokkal nagyobb gyökerező felületet kapok :)
A kicsírázott 2 ! mag ma ment a földbe, inkubátorba.
Na gratula! örülök, hogy végre kidukták a fejüket a csírák:) Kilgore írta a fűszeres topikon, hogy ő mivel szokta "kezelni" a földet, idén azt hiszem én is beszerzek valami "mérget":))
Frint!
Nem sietünk sehová:) Csak itt van március jövőhéten, és időben palántázni szeretnénk:) Mi most hétvégén magozgattunk. A melegházhoz annyit, hogy én megvárom míg kidugják a fejüket a magok egy kicsit megerősödnek, és mennek a két ablak közé. A legjobb keltetőnek bizonyult tavaly. A magokat küldöm a héten, remélem eljutok a postára:( Viszont lenne egy kérdésem a kecskemétik melyik idényhez tartoznak? Mert megnéztem az otthoni készletet és szinte az összes utó szezonos, egy-két közép szezonossal fűszerezve:))
Hová rohantok, kedves paradicsombarátok??? Tájékoztatásul közlöm veletek, hogy TÉL van. A jövő héten meg még "telebb" lesz :)
Komolyra fordítva a szót, a szakirodalom első osztályú, de ráértek még bőven a vetéssel, el fog nyúlni a palánta, ki van próbalva, ez fog történni. Hacsak valakinek nincs télikertje, napfényben úszó fűthető palántanevelője, úgy a dolog -sajna- kudarcra van ítélve. :(
Nőnap után szoktam elkezdeni a mocorgást paradicsom fronton, de mivel Mátyás jeget csinált, még kivárok. Tudom, hogy nem jó, de most ez van. Frint
Megjelent az első csíra!!! (A Petomech parin) Akkor talán mégsem teljesen reménytelenek ezek a magok? :) A túlélőimet (az elvetett 30 tőből - 3-3 fajtánként - 6-ot...) meg átültettem igazi palántaföldbe, amit paranoiából előtte még hőkezeltem is.
Még várok... az utolsó próbálkozás 6. napja szombaton lesz, amikor is ki kell bújjon a csíra, ha igaza van a szakirodalomnak. Ugyanis - bár nincsenek földben - de 26-30 fok között inog az inkubátor hőmérséklete. Amik meg földből kikeltek, szép sorban dőlnek ki :( Talaj palántaföldbe vetettem, idén sima virágföldbe - talán ez is gond volt.
Megoldódott közben a gondod? Mert végre sikerült megtalálnom a szakirodalomban az ide vonatkozó részt (Dr Helyes Lajos A paradicsom és termesztése)
"A paradicsom csírázására nagymértékben hat a hőmérséklet. A csírázás optimális hőmérsékleti tartománya 18-24 C° között van. (...) Az optimumnál magasabb hőmérsékleten a csírázás és a kelés gyorsabban zajlik le, de a csírázási százalék már csökken."
Talajhőmérséklet 1-2 cm mélységben, és a keléshez szükséges napok száma. (Szabadföldbe vetésről van szó, de hátha tudod használni)
Azt a párat, ami az előző próbálkozásaimból kikelt (cc. 25-30%!) most elkezdte elvinni a palántadőlés!!! Pedig Zinebbel belocsoltam. Mi a fene bajuk lehet?! Eddig minden évben simán ment minden - azt hittem tök egyszerű és vidám dolog paradicsomot termeszteni...
Sziasztok! Van valakinek pontos adata arról, hogy hogy csírázik legjobban a paradicsom? Próbáltam így, próbáltam amúgy - elég gyatra eredménnyel. Pedig kaptam egy csomó féle érdekes magot, és nagyon szeretnék már életet lehelni beléjük. Ja, és hány nap múlva kell lemondanom róla, hogy végre kitolja a képét az a fránya csíra? (Most végső kétségbeesésemben papírtölölközők között, mini üvegházban, garantált 26 fokon párában vannak, hogy lássam mit csinálnak. De lassan 4 napja csak ígéretesen duzzadnak, és SEMMI!) Talán előbb hűtőbe kéne rakni a magokat? Netán fagyasztóba? Vagy csávázni? Még melegebb helyen tartani? Gyógynövény-lébe áztatni? Vagy tán a csillagok állása volt kedvezőtlen? Képzeletben már el is ültettem a csíkost, a sárgát, a lilát és a többieket... és akkor tessék!
Mi sajnos ma reggelre egy befagyott vízórával voltunk kénytelenek foglalatoskodni, a paradicsomokat illetően egyelőre csak nézegetem a San Marzano magok zacskóját. :-)
Azon töröm a fejem, hogy jövőre egy "üvegházzal" nyitom a szezont. Pontosabban polikarbonát-lemezre gondoltam. Egész pici lenne, csak éppen a palántáim neveléséhez.
Ehhez kérek tanácsot: mikor lehet elkezdeni a palántanevelést, ha passzív - nagy fekete víztartályok - fűtésű "üvegházban" akarom őket előnevelni?
Minél előbb szeretném, nehezen bírom a kert nélküli hónapokat :(
Hogy kell paradicsomot erkélyen nevelni?
Nyugati az erkélyem sok a napfény szép zöld a növény de kevés termést hoz.
A földje is sok és megfelelően van locsolva táplálva.
Akkor mi a hiba?
Jómagam is próbálkozom növényekkel,- főleg paradicsommal és paprikával, de mindenevő vagyok.Hozzáértés nélkül tartok pálmákat és egyéb növényeket is.( nappaliban 2 mangópalánta ) Minden érdekel, hogy tanulhassam a kertészkedés tudományát,- magcsere, palántacsere...Van egy listám is,-küldöm akit érdekel.
Szia Guriga :) Néztem nagyot...elég érdekesen néznek ki, csodálkozom, hogy a paradicsom nem penészesedett meg, nálunk ez az állapot nagyon ritkán fordul elő...
Nálam most is intenzív paradicsomos időszak van, hajtom a jövő évi vetőmagot, csávázom és csomagolom az ideit, és karókat próbálok gyűjteni, hogy jövő tavasszal már arra ne legyen gond.
Találtam a kertben valami érdekes paradicsomot és paprikát.
Annyira már nem vetemedtem, hogy meg is kóstoljam.
Kidobtam, mielött a zasszony megrémül...
Azt hiszem, részemről a szezon utolsó hozzászólása következik. :-)
Mostanra megpirosodtak az utolsó "paradicsomnak látszó tárgyak" [copyright by CORTEN :-) ], és mivel sajnáltam volna őket kidobni (nyersen meg valóban nincs sok ízük), a szokásosnál kicsit erősebb fűszerezéssel + némi sűrített paradicsommal főztem egy jó kis sugo-t ebédre.
Szörfözés közben akadtam erre a cikkre, szerintem érdemes kipróbálni jövőre. Olaszországban én is ettem és vettem is már aszalt paradicsomból készült sugot, nagyon finom!
Hogyan kell a paradicsomot aszalni? Elhangzott: 2004.10.16.
Ami megtermett, annak a megőrzése sokféle módon történhet. Különlegességnek számít egyelőre az aszalt paradicsom, de Hídvégi Mária Magdolnánál egy óriási tepsiben elég sűrűn sorjáznak a paradicsomok, szépen előkészítve.
Zöldfűszer keverék, bazsalikom, kakukkfű, majoránna és borsikafű. Ezek azok a kiegészítők, amelyekkel megszórja Hídvégi Mária az aszalt paradicsomot. A paradicsomot először megmossa, majd felszeleteli és egy nagy tepsibe berakva arra vár, hogy majd ha kisültek a lángosok, akkor utána bekerül a kemencébe és holnap reggelig ott fog aszalódni. Kemencében lehet aszalni is! Sőt, esküszik rá, hogy a kemencében lehet a legjobban aszalni a szilvát, az almát, de minden egyéb gyümölcsöt. Egy hatalmas tepsi kell a paradicsomhoz is, talán egy akkorát választott, amelybe még egy malac is beleférne.
Miután megaszalódott, jó minőségű olívaolajjal kell nyakon önteni és fokhagymával ízesítve télen nagyon jó salátákhoz. Káldi Katalin pár hónappal ezelőtt fordított le egy étlapot német nyelvre és akkor találkozott az aszalt paradicsommal először. Köretként aszalt paradicsomot írtak és gondolkozott, hogy valóban aszalható e a paradicsom? Olaszországban lehet kapni boltokban is és ez jó visszajelzés. Nálunk azonban a napfényt a kemence pótolja.