Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Ha vársz, akkor a hosszú ág képes tovább nőni, és akkor még jobban sajnálod majd levágni, aztán formátlan lesz a fa. Ha levágod felére-harmadára, akkor valószínűleg többfelé fog elágazni, sűrűbb lesz a lomb, fább kinézete lesz. Minden új ággal (a metszés ellenére) növekedni fog a korona 5-10 centit.
Metszeni akkor jobb, amikor a növény - úgy általában, nem a konkrét ág - növekedésben van (tehát télen nem), mert ilyenkor gyorsan beforr a seb. Ezért nem is kell ilyenkor kezelni a sebet. Kinti fánál is csak 1 cm felett érdemes bekenni tavasszal, még az érzékeny őszibaracknál is.
Apud valószínűleg lemosó permetet szór metszéskor, ez lezárja a kisebb sebeket, amikor nincs lombja a fának. Ez általában olyan szer, amire vegetációs időben sok fa érzékeny, mert rezet és ként tartalmaz, ezért ilyenkor a levélre jutva perzsel.
Nekem meg a citrom nem akar sehogy sem gyökerezni, akárhányszor kértem már ágat. Akitől kértem, az viszont sorozatban gyökerezteti. Úgyhogy idén már vettem egyet az Egyetemen...
A mandarint viszont csak messziről belehajítom a dobozba, és kigyökerezik.
Kinek mihez van szerencséje. Vagyis inkább, kinél milyen növénynek felelnek meg a viszonyok.
Szóval az úgy volt, hogy mikor megvettem, hazaérve kitettem a napra, és rögvest kijött kettő ilyen százlábú, amit lepiszkáltam. Azután megnyugodtam, mint aki jól végezte dolgát. Aztán minap ugyebár megint ezt találtam :(
Ha tényleg hasznos, akkor engem nem annyira zavar, csak nehogy kinyiffantsa a kis szemem fényét.
A hosszú ággal kapcs, meg az jutott eszembe, hogy elkezdett utána nőni a többi is. Várjam meg, hogy azok milyen hosszúak lesznek és úgy pofásítsam? Egyáltalán bármikor le lehet metszeni egy ágat? Mert apu otthon mikor metszi a fákat, mindig permetez rájuk valami sebgyógyító izét. Sajna nem sok kertész vért örököltem, de próbálom pótolni a lemaradást.
A magról való ültetést is csak sima földbe próbáljam?
A kumquat elég nehezen gyökerezik, én csináltam gyökereztetőhormontól kezdve mindent vele, nem gyökerezett ki... Viszont a magja meg kihajtott, pedig még anno, amikor én is próbálkoztam kumquattal, a fórumon azt mondták, hogy magról még nehezebben hajt ki és inkább hajtást dugjak le a földbe... Ki érti...:)
Nem tudom, hogy a kumkvat mennyire gyökerezik könnyen, de ha nincsenek hozzá szereid, akkor úgy is van esély, ha eccerüjjen földbe teszed, és flakont rá.
A százlábú, ha tényleg ragadozó, akkor inkább hasznos. Elég kidobni, ha zavar. Lehet, hogy már korábban is a lakásban volt, csak nem vetted észre.
Köszi. Én naívan a hagyományos gyökereztetésre gondoltam :)
Mit csináljak a 100 lábúval? Már az is teljesítmény tőlem (lévén gyenge nő vagyok :), hogy ki mertem hajítani az ablakon. De félek, hogy van még a cserépben :(
Pont ilyen jószágot még nem láttam, de nagyon ragadozó százlábúnak tűnik.
Citrusok gyökereztetésre vannak itt mindenféle tuti receptek, de vizesről még nem hallottam.
Én sima földkeverékbe szoktam dugni tiszta tejfeles pohárba, miután gyökereztető hormonba mártottam. Aztán beöntözöm egy kis gombaölővel. Végül teszek rá egy talpatlan-kupaktalan flakont a párásítás kedvéért.
3. száradás estleg túlöntözés miatt lehet, de elképzelhető valami gombás megbetegedés(korompenész) a leveleken...fekete pötty...
9. valóban óriáscitrom. Higgy neki... ha hüvös helyen telelteted már kora tavasszal virágozni fog, noha teremni csak 2. évtől. Az egyik legbővirágúbb citrom.
Mint amatőr pofátlankodnék ide pár kérdéssel, mert vettem 1 hónapja egy Kamkvat fát, és pár kérdés felmerült bennen, amelyek nem hagynak nyugodni. :(
1.) Eladó azt mondta sűrűn kell locsolni, mindig legyen nedves a talaj. ---igaz?
2.) " tegyem sűrűn tűző napra, sőt, lehetőleg kint tartsam, de nem merem kitenni (közös udvar), így inkább ki szoktam tenni napozni az ablakba, de alapvetően folyton a Dél-Nyugati fekvésű ablakban van. --jó ez így?
3.) mikor vettem már akkor is észre vettem, hogy vannak rajta keményebb, szárazkásabb (de zöld) kissé pödörödött levelek, eladó szerint ez teljesen normális. most teszek majd be egy fotót, amin látszik, hogy milyen száraz az egyik levél, az utána következő friss hajtáshoz és levelekhez képest. --- oké ez így? mik azok a fekete pöttyök a levél fonákján? (a pöttyök mindegyiken rajta vannak, csak nem ilyen feketék)
4.) nőtt egy viszonylag hosszú ág rajta, mióta hazahoztam. mit tegyek vele? hagyjam így, vagy metsszem meg. ha metszeni kell, akkor mikor?
5.) állítólag prevenció jelleggel érdemes pajzstetű ellen permetezni, mert ha már ott a tetű, nem sokat lehet tenni. --- én most több helyen úgy olvastam, hogy utólag is jól kezelhető a tetű, mondjuk vettem vegyszert, de míg termés van rajta, semmiképp nem permetezném.
6.) mikor szedjem le a termést, vagy várjam meg, míg leesik?
7.) miután hazahoztam, hozott még egyetlen egy virágocskát. --ennek ne tulajdonítsak különösebb jelentőséget?
8.) eladó azt mondta, hogy télen nem bírja ki a lakásban, mert melege van. --- ez tényleg így van?
9.) A Kamkvat fa mellett látható egy állítólagos óriás citrom is. Az eladó azzal kecsegtetett, hogy ez már télen teremni fog. MIvel olcsón adta, megvettem, de nem hittem el neki. Ugye, hogy ez még nagyon kis "fa" ahhoz? Ezt a fát is hasonlóan kell kezelni, mint a másikat? Egyáltalán az év mely szakaszán reménykedjek virágzásban majd?
Bocs a sok kérdésért, meg hogy floodolom a topicot képekkel, de úgy gondolom, hátha jön valami citrusguru, és segít nekem, azután nyugodtabb lennék. :)
Szerintem teljesen felesleges a friss magokat áztatni , mert több nedvességet nem tud felvenni a vízből sem ,mint amennyit a gyümölcsből már beszívott. 80% Novobalt 20% Kertészeti perlit 1 Kávéskanál Osmocote Én ebbe vetettem , és 10 nap alatt kibújt .
Szia, sztem nincs benne semmi extra, legalábbis most először csíráztattam ilyesfajta növényeket és lám mind megeredt:)
Ahogy csináltam: a friss magokat (lehetőleg szép kövéreket) egy hétig áztattam, aztán simán eldugtam egy adag virágföldbe. Most gondolkodom azon, hogy lehet, hogy a grapefruitra egy pici gyökereztetőhormont is szórtam-e, de ebben eléggé kételkedem... Ha így volt, akkor lehet ez a titka a dolognak:) Sztem érdemes egyszerre több grapefruit-magot eldugni, és páron kísérletezni a gyökereztetőhormonnal (ha kell, tudok adni, mert nekem van egy rakat, és nemtom mire elhasználni)... Remélem segíthettem
Végre délutánra a citrom sem kérette magát tovább, szépen kibújt :)))))) A növények sorrendben: legalul a koktélnari, bal oldalon a grapefruit és legfelül jobb oldalon az a picike a citrom. Hát nem édesek? Ja és középen az a "kóró" a ki nem gyökerezett koktélnari...
Nekem jó tapasztalataim vannak a starkl-kerttel, eddig még minden szép és egészséges, amit kaptam tőlük. Olcsóbb a citrom-, narancs- és mandarinfácska is, és szépek, gondozottak is.
Nézd meg a honlapjukat, hátha megjön a kedved! :-)
Ma benéztem ahhoz a virágoshoz, és azt mondta, hogy ami kb két-három hete volt narancsfája, azt elvitték, de van egy új: na azt megsasoltam, de az koktélnari-fa... A másik dolog pedig, hogy elég satnya volt szegény, picike is, egy gyümi volt rajta, és így is 8500.- volt... Múltkor Auchanban különbeket lehetett kapni féláron...Ennyit a belvárosról meg a virágosok citrus-ismeretéről... Amúgy ma reggelre kikelt a grapefruit magom is:) Most már csak a citrom kéreti magát:)
Habár ha ennyire érdekel az a narancsfa, annyi hozzátennivalóm még van, hogy inkább a Fővám térhez van közel(Váci utától kb egy utca a Kálvin tér felé, pont a sarkon), mert közvetlenül a Kálvin térnél is van egy virágos, de ott nem jártam(attól függetlenül lehet ott is narancsfa:) ). De holnap benézek azt megkérdem megvan-e még, és ha igen, akkor megsasolom:)
Szia, hát ezt most így hirtelen nem tudnám megmondani, mert igazándiból akkor kutattam vanília után, és azt mondta az eladó, hogy citrus- meg mediterránféléből csak egy narancsfa van(meg egy pár tuja), ami 10ropi, szóval meg se néztem, meg az árat is drágálltam, bár ára alapján biztos élt már pár évet, de télleg nemtom. Holnap járok arra, benézhetek, azt ha még ott van, megnézem mekkorák rajta a gyümik. Jóéjt
Ezeket a kis fehéreket ugróvillásoknak nevezik, valamelyik topikban volt téma nemrég. Töbnyire korhadéklakók, nagyobb kárt biztos, hogy nem csinálnak, és nem is ragacsolnak.
Ha semmi mászkáló tetűféle nincs a levélen, akkor 100%, hogy pajzstetű, ahogy Freddy írta. Ez az ágakon is lehet, nem csak a levélen. Nem tűnik állatnak, hanem kis lapos puklinak, 1 mm-től felfelé. Van, ami nem barna, hanem egész világos színű, pl. piszkosfehér, halvány mintával.
Nem tudom! Nálam is volt a tél elején a banánfámnál, de eltüntek. A citromodnál viszont a ragacsot bitos a tetvek okozzák. Nézd meg a leveleket, ágakat, úgy gyufefej méretű (meg annál kisebb), de lapos, halványbarna kis pöttyöket kell látnod. Na ezt hívják pajzstetűnek. Ha körömmel megnyomod, még levet is enged!
Ha olyan helyen van a növényed, hogy a hangyák szabadon tudják járni, akkor biztos lehetsz a tetvek jelenlétében: amikor azt látod, hogy a hangyák rohangálnak fel-alá a fádon, fertőzést kaptál. (őszibaracknál, körténél stb. szintén ugyanez a helyzet). Nem is kell, hogy a ragacsot észrevedd.
Sajnos nem nagyon értek a növényekhez, de az biztos, hogy alevelén nem láttam semilyen élőlényt. Viszont a földben ugrál néha ilyen fehér kis izé, és amikor öntözöm a virágot akkor csak úgy nyüzsögnek. Ez lehet az?