Keresés

Részletes keresés

Frint Creative Commons License 2005.02.10 0 0 518

Ébresztő paradicsomosok! Lassan itt a szezon, már csak 49 fokot kell melegedni a talajnak, és lehet vetni a magokat! :)

Túl vagyok a Nagy Beszerző Túrán, 24 fajtával vágok neki a 2005-ös évnek, tudom, hogy elég szűkös, de még bővítem...Frint

hasand Creative Commons License 2005.01.09 0 0 517
BUÉK!
Októberben ettem először aszalt, olajos paradicsomot a Trófeában.
Először meglepett az íze, mert imádom a különféle aszalt gyümölcsöket.

Tényleg finom sülthúshoz v pecsenyéhez.
Előzmény: Zitka (506)
Frint Creative Commons License 2004.12.31 0 0 516
Minden kedves paradicsomos társamnak, barátomnak békés, boldog új esztendőt kívánok, jó erőben és egészségben! Frint apó

Jövőre – veletek – ugyanitt !!!

GURIGA Creative Commons License 2004.12.24 0 0 515
Minden paradicsomos topiklátogatónak Kellemes Ünnepeket és
Boldog Újévet kívánok!

Frint Creative Commons License 2004.12.14 0 0 514
Pici türelmet kérek, rövidesen írok mindkét ügyben.Frint
Előzmény: ppmoni (512)
Frint Creative Commons License 2004.12.14 0 0 513
Szia :) Minden érdekel, a mail címemre küldjed, és én is küldöm oda.Frint
Előzmény: tomatokiraly (509)
ppmoni Creative Commons License 2004.12.14 0 0 512
Sziasztok!

Azon töröm a fejem, hogy jövőre egy "üvegházzal" nyitom a szezont. Pontosabban polikarbonát-lemezre gondoltam. Egész pici lenne, csak éppen a palántáim neveléséhez.
Ehhez kérek tanácsot: mikor lehet elkezdeni a palántanevelést, ha passzív - nagy fekete víztartályok - fűtésű "üvegházban" akarom őket előnevelni?
Minél előbb szeretném, nehezen bírom a kert nélküli hónapokat :(

ppmoni
papri Creative Commons License 2004.12.11 0 0 511

jó.remélem tudunk egyezkedni :)

előre is köszönöm.

Előzmény: Frint (505)
Bensi90 Creative Commons License 2004.12.11 0 0 510
Hogy kell paradicsomot erkélyen nevelni?
Nyugati az erkélyem sok a napfény szép zöld a növény de kevés termést hoz.
A földje is sok és megfelelően van locsolva táplálva.
Akkor mi a hiba?
tomatokiraly Creative Commons License 2004.12.09 0 0 509

Sziasztok Paradicsomosok,

 

Jómagam is próbálkozom  növényekkel,- főleg paradicsommal és paprikával, de mindenevő vagyok.Hozzáértés nélkül tartok pálmákat és egyéb növényeket is.( nappaliban 2 mangópalánta ) Minden érdekel, hogy tanulhassam a  kertészkedés tudományát,- magcsere, palántacsere...Van egy listám is,-küldöm akit érdekel.

 

tomatokiraly

Frint Creative Commons License 2004.12.06 0 0 508

Szia Guriga :) Néztem nagyot...elég érdekesen néznek ki, csodálkozom, hogy a paradicsom nem penészesedett meg, nálunk ez az állapot nagyon ritkán fordul elő...

Nálam most is intenzív paradicsomos időszak van, hajtom a jövő évi vetőmagot, csávázom és csomagolom az ideit, és karókat próbálok gyűjteni, hogy jövő tavasszal már arra ne legyen gond.

Előzmény: GURIGA (507)
GURIGA Creative Commons License 2004.12.05 0 0 507
Frint!

Találtam a kertben valami érdekes paradicsomot és paprikát.
Annyira már nem vetemedtem, hogy meg is kóstoljam.
Kidobtam, mielött a zasszony megrémül...


Előzmény: Frint (505)
Zitka Creative Commons License 2004.11.24 0 0 506

Azt hiszem, részemről a szezon utolsó hozzászólása következik. :-)

Mostanra megpirosodtak az utolsó "paradicsomnak látszó tárgyak" [copyright by CORTEN :-) ], és mivel sajnáltam volna őket kidobni (nyersen meg valóban nincs sok ízük), a szokásosnál kicsit erősebb fűszerezéssel + némi sűrített paradicsommal főztem egy jó kis sugo-t ebédre.

 

Szörfözés közben akadtam erre a cikkre, szerintem érdemes kipróbálni jövőre. Olaszországban én is ettem és vettem is már aszalt paradicsomból készült sugot, nagyon finom!

 

http://www.radio.hu/index.php?cikk_id=110663&rid=d1VUTQ==

Hogyan kell a paradicsomot aszalni?
Elhangzott: 2004.10.16.
 
Ami megtermett, annak a megőrzése sokféle módon történhet. Különlegességnek
számít egyelőre az aszalt paradicsom, de Hídvégi Mária Magdolnánál egy
óriási tepsiben elég sűrűn sorjáznak a paradicsomok, szépen előkészítve. 
 
Zöldfűszer keverék, bazsalikom, kakukkfű, majoránna és borsikafű. Ezek azok
a kiegészítők, amelyekkel megszórja Hídvégi Mária az aszalt paradicsomot. A
paradicsomot először megmossa, majd felszeleteli és egy nagy tepsibe
berakva arra vár, hogy majd ha kisültek a lángosok, akkor utána bekerül a
kemencébe és holnap reggelig ott fog aszalódni. Kemencében lehet aszalni
is! Sőt, esküszik rá, hogy a kemencében lehet a legjobban aszalni a
szilvát, az almát, de minden egyéb gyümölcsöt. Egy hatalmas tepsi kell a
paradicsomhoz is, talán egy akkorát választott, amelybe még egy malac is
beleférne.

Miután megaszalódott, jó minőségű olívaolajjal kell nyakon önteni és
fokhagymával ízesítve télen nagyon jó salátákhoz. Káldi Katalin pár
hónappal ezelőtt fordított le egy étlapot német nyelvre és akkor
találkozott az aszalt paradicsommal először. Köretként aszalt paradicsomot
írtak és gondolkozott, hogy valóban aszalható e a paradicsom?
Olaszországban lehet kapni boltokban is és ez jó visszajelzés. Nálunk
azonban a napfényt a kemence pótolja.

 

Frint Creative Commons License 2004.11.12 0 0 505
Hááát, nálam is van egy jó adag különlegesség. Rövidesen lesz cserelistám, a többit lelevelezzük, jó? Frint
Előzmény: papri (503)
Mortisia Creative Commons License 2004.11.12 0 0 504
Lehet kapni, de palántaként is meg lehet venni.
Előzmény: papri (503)
papri Creative Commons License 2004.11.11 0 0 503

sziasztok parisok!

jövőre már én is saját paradicsomot szeretnék enni! :)

szívesen próbálkoznik a termesztésével,kisebb mennyiségben hobbi szinten.

"különlegességeket" szeretnék, pl.koktél,körte alakú,sárga.

ilyen magokat lehet kapni?

hasand Creative Commons License 2004.11.10 0 0 502
Kösz a tippet.
Tényleg vékonyabb a héja, de a szendvicsparié is ? ;-)
Különféle hernyók tényleg vannak feltehetőleg, mert nálunk rengeteg pillangó van.
Előzmény: Frint (501)
Frint Creative Commons License 2004.11.09 0 0 501
Szia, szerintem vmilyen hernyócska kedvelte meg a sárga paridat, vszínű azért csak azt, mert vékonyabb a héja és kevésbé savas, szóval relatíve édesebb. (Ilyenek ezek, hiába na, a hernyó is csak ember :))) Szóval érted, mire gondolok. )
Előzmény: hasand (490)
Frint Creative Commons License 2004.11.09 0 0 500

Kedves Corten! Köszönöm a megtisztelő bizalmadat, igyekszem rászolgálni...Nagy felelősség is lesz ez, de bevállalom, egy igazi paradicsombarát bírja a kihívásokat :)  / Fóliaház felásva, előkészítve, ma kapott 1000 l esővizet. /

Azok az Ángliusok remélem eszik a paradicsomot, az erkélyedre azért vigyél valamit, legalább BalkonF1-est, kíváncsi vagyok mit "lép" a klímára. /Erkély műfajban Kilgore valóban remek gyakorlati szakember. Láttam :)   / Baráti üdvözlettel:Frint

Előzmény: CORTEN (498)
hasand Creative Commons License 2004.11.09 0 0 499
Szóval fogalmatok sincs mi lehet??????
Előzmény: hasand (490)
CORTEN Creative Commons License 2004.11.09 0 0 498
Legkézenfekvőbb elmenni egy könyvesboltba (vagy könyvtérba) és ha jól emlékszem Helyes Lajosnak van egy paradicsomtermesztéssel foglalkozó viszonylag új könyve, azt érdemes megnézni. (mostanában pl. a cora könyvrészlegén láttam)Az interneten szakmai precizitású anyag, ekkora terjedelemben egy helyen magyarul nem nagyon található. (ha nem gond az angol akkor akár a netről is összelapátolhatod a kívánt terjedelmű irományt)
Itt: http://www.mkk.szie.hu/dep/kerteszet/ta/zoldseg/parad/szabadf.htm van egy-két használható (kiindulási alapot képező) ötlet, de még jócskán kell rajta dolgozni, hogy a terjedelem megfelelő legyen. Könyvtárban (főleg ha valami szakmai/egyetemi/főiskolai) szvsz egy nap alatt össze tudod szedni.
---

Frint!
Titokban én is arra gondoltam, hogy rádtukmálom a kincseimet mert biztosan jó kezekben lesznek :) Most sok az elintézni valóm, de egy-két héten belül minden tisztázódik és akkor örömmel venném, ha számíthatnék rád. Londonországba megyek, sajnos művelhető méretű kertre egyelőre nincs kilátás, így asszem pótszerként belekóstolok a Kilgore által tökélyre fejlesztett erkélykertészetbe! Az biztos, hogy online maradok a fórumon, hogy legalább virtuálisan kertművelhessek :)

Kilgore!
A tervek sajnos átütemeződnek, de 2-3 év múlva mindenképpen megvalósítom azokat. A pelenkatelep kertészeti szempontból nem a legjobb hely (kicsik a telkek) Viszont van egy halastó egy völgyben, na annak környéke nem rossz hely, bár télen elég kalandos :) Egyébként elképesztően sokan települtek ki Pestről fiatalok és idősebbek vegyesen. Kocsival nem olyan rettenetesen sok idő munkába járni sem. (hozzátok én kb 35 perc alatt érek oda, kényelmes öreges tempóban) S bár nem egy Dunakanyar szépségű táj, mégis felüdülés egy aszfalt-univerzumban élő számára.
No, loholok , üdvözlet mindenkinek!
Előzmény: matha (497)
matha Creative Commons License 2004.11.08 0 0 497

Sziasztok!

 

Egy kis segítségre lenne szükségem.

kb 5 A/4-es lapra készítenem kell egy termesztés-technológiát a követekező

témában:

Folytasson szabadföldi támrendszeres paradicsomtermesztést 0,5 ha-os

felületen. (vetőmag,palántanevelés,fajták,gondozás,szedések)

 

Ha valaki tudna segíteni igen megköszönném.

 

Puszka

 

Zitka Creative Commons License 2004.11.07 0 0 496
A múltkor azt mondta Bozsik gazda, (v. Bálint gazda???) a rádióban, hogy a tartósított zöldparadicsom nyugodtan ehető. Vezetés közben hallgattam, nem tudtam 100%-ig odafigyelni. A lényeg - talán már korábban is írtam - hogy a szár közelében, ahol vad zöld, ott van benne solanin, ugyanaz az alkaloida, ami pl. a krumpli zöld részeiben is. Ez mérgező nagyobb mennyiségben. Krumpliból mindig ki is vágom.  Fogalmam sincs, hogy az ecet mit művel :-) a solaninnal...
Előzmény: KILGORE TROUT (495)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.11.07 0 0 495

Én úgy tanultam nem valami egészséges a zöldparadicsom elrakva. :(

 

Nekem még mindig szépen sorba érnek be a védett erkélyen a kis koktélparadicsomjaim. A növény kezd nagyon ronda lenni az esti hidegektől, de a sok nappali napsütés az jót tesz a bogyóknak.

 

Letörött egy paradicsomokkal teli ágam (szerintem anyósom járt arra, de legalább is arra akart menni). Nem volt szívem kidobni és úgy ahogy letört, kiraktam az egész ágat a napra. A levelek leszáradtak, de a bogyók mind egy szálig beértek szépen. Meg voltam elégedve a zamatukkal is. (Szoktam enni almát is :)

Zitka Creative Commons License 2004.11.07 0 0 494

Visszaigazolom a "paradicsomnak látszó tárgy" megnevezést. :-)  Azért nem hagytam magam, nyersen tényleg nem volt élvezhető, de egy kis befűszerzett pulykamellre ráraktam karikázva, tettem rá jól megfokhagymázott olívaolajat és oreganot, a tetejére pedig scamorza sajtot. Be a sütőbe, 30 perc múlva ettük. :-) Ilyen formában egész jó volt.

 

Más: képzeld el, az egyik ismerősöm eltette a zöldparadicsomot savanyúságnak (ugyanúgy, ahogy  a korábbi években), és az ecetes lében _beértek_ pirosra a paradicsomok. :-O :-O Na erre varrjatok gombot! :-)

Előzmény: CORTEN (489)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.11.07 0 0 493

( OFF - Frint! Na ezt viszont örömmel olvasom :) Mit hűtsek be? Mikor jössz? )

Előzmény: Frint (491)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.11.07 0 0 492

CORTEN!

 

És a tervek, a fűtött fólia, a földbe mélyesztett üvegház .... ? hüpp hüpp :-(

 

Se paprika, se paradicsom? Akkor nem Mexikó. Azé írjá majd! Én meg most terveztem odaköltözni hozzátok. Fűztem az asszonyt. Van ott álítólag egy pelenkatlep nevű hely. Oda.

Előzmény: CORTEN (489)
Frint Creative Commons License 2004.11.07 0 0 491

Szomorúan olvasom soraidat, remélem virtuális közösségünkben maradsz :)

300 m2-nyi kertemet felajánlom rezervátumnak :) komolyra fordítva: ha gondolod, szívesen megőrzöm és továbbtermesztem kedves növényeidet.

Nagyon messze mész? Ott nem tudsz majd kertészkedni?

Postáznod sem kell, Kilgore-nál ha otthagyod, én elmegyek érte.

Frint ( kissé bánatosan)

Előzmény: CORTEN (489)
hasand Creative Commons License 2004.11.07 0 0 490

Sziasztok!

Nem akartam bepoftlnkodni, de van egy gondom amiről biztos tudtok mondani v-mit.

A sárga körtealakú parijaimba valami lukat rágott az idén. Volt olyan is, amelyiknek csak a héjja maradt meg.

Mi lehetett ez. (semmivel nem permeteztem)

A többi fajtát nem bántotta.

CORTEN Creative Commons License 2004.11.07 0 0 489
Ha minden igaz akkor jövőre külföldre utazom hosszabb időre ezért valószínűleg nem fogok paradicsomozni és paprikázni. A magokat viszont sajnálnám kidobni, jó kis gyűjtemény.
Ha biztosat tudok a jövőt illetően akkor szívesen elajándékozom, annak örülnék leginkább ha valaki nagyobb kerttel rendelkező kolléga jelentkezne. (ppmoninak ígértem magot, természetesen nem feledkezem meg róla, tavaszra , mire időszerű lesz addigra ott lesznek a magok. S persze a többieknek is küldöm, akinek megígértem)

Ja, zöldpari. Szerintem felesleges vacakolni vele, kínlódni az utóérleléssel. Csak paradicsomnak látszó tárgy lesz belőle, de a zamata sehol sem lesz. Tessék türelemmel várni a következő szezont és akkor igazi ízélmény vár a kiéhezettekre. Mindennek eljön a maga ideje. Ha már eszik valamit az ember akkor az minőségi, ízletes, egészséges legyen. Most Szabolcsba kell menni, és igazi jonatán almát kell venni. Most annak van szezonja.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!