Azon töröm a fejem, hogy jövőre egy "üvegházzal" nyitom a szezont. Pontosabban polikarbonát-lemezre gondoltam. Egész pici lenne, csak éppen a palántáim neveléséhez.
Ehhez kérek tanácsot: mikor lehet elkezdeni a palántanevelést, ha passzív - nagy fekete víztartályok - fűtésű "üvegházban" akarom őket előnevelni?
Minél előbb szeretném, nehezen bírom a kert nélküli hónapokat :(
Hogy kell paradicsomot erkélyen nevelni?
Nyugati az erkélyem sok a napfény szép zöld a növény de kevés termést hoz.
A földje is sok és megfelelően van locsolva táplálva.
Akkor mi a hiba?
Jómagam is próbálkozom növényekkel,- főleg paradicsommal és paprikával, de mindenevő vagyok.Hozzáértés nélkül tartok pálmákat és egyéb növényeket is.( nappaliban 2 mangópalánta ) Minden érdekel, hogy tanulhassam a kertészkedés tudományát,- magcsere, palántacsere...Van egy listám is,-küldöm akit érdekel.
Szia Guriga :) Néztem nagyot...elég érdekesen néznek ki, csodálkozom, hogy a paradicsom nem penészesedett meg, nálunk ez az állapot nagyon ritkán fordul elő...
Nálam most is intenzív paradicsomos időszak van, hajtom a jövő évi vetőmagot, csávázom és csomagolom az ideit, és karókat próbálok gyűjteni, hogy jövő tavasszal már arra ne legyen gond.
Találtam a kertben valami érdekes paradicsomot és paprikát.
Annyira már nem vetemedtem, hogy meg is kóstoljam.
Kidobtam, mielött a zasszony megrémül...
Azt hiszem, részemről a szezon utolsó hozzászólása következik. :-)
Mostanra megpirosodtak az utolsó "paradicsomnak látszó tárgyak" [copyright by CORTEN :-) ], és mivel sajnáltam volna őket kidobni (nyersen meg valóban nincs sok ízük), a szokásosnál kicsit erősebb fűszerezéssel + némi sűrített paradicsommal főztem egy jó kis sugo-t ebédre.
Szörfözés közben akadtam erre a cikkre, szerintem érdemes kipróbálni jövőre. Olaszországban én is ettem és vettem is már aszalt paradicsomból készült sugot, nagyon finom!
Hogyan kell a paradicsomot aszalni? Elhangzott: 2004.10.16.
Ami megtermett, annak a megőrzése sokféle módon történhet. Különlegességnek számít egyelőre az aszalt paradicsom, de Hídvégi Mária Magdolnánál egy óriási tepsiben elég sűrűn sorjáznak a paradicsomok, szépen előkészítve.
Zöldfűszer keverék, bazsalikom, kakukkfű, majoránna és borsikafű. Ezek azok a kiegészítők, amelyekkel megszórja Hídvégi Mária az aszalt paradicsomot. A paradicsomot először megmossa, majd felszeleteli és egy nagy tepsibe berakva arra vár, hogy majd ha kisültek a lángosok, akkor utána bekerül a kemencébe és holnap reggelig ott fog aszalódni. Kemencében lehet aszalni is! Sőt, esküszik rá, hogy a kemencében lehet a legjobban aszalni a szilvát, az almát, de minden egyéb gyümölcsöt. Egy hatalmas tepsi kell a paradicsomhoz is, talán egy akkorát választott, amelybe még egy malac is beleférne.
Miután megaszalódott, jó minőségű olívaolajjal kell nyakon önteni és fokhagymával ízesítve télen nagyon jó salátákhoz. Káldi Katalin pár hónappal ezelőtt fordított le egy étlapot német nyelvre és akkor találkozott az aszalt paradicsommal először. Köretként aszalt paradicsomot írtak és gondolkozott, hogy valóban aszalható e a paradicsom? Olaszországban lehet kapni boltokban is és ez jó visszajelzés. Nálunk azonban a napfényt a kemence pótolja.
Kösz a tippet.
Tényleg vékonyabb a héja, de a szendvicsparié is ? ;-)
Különféle hernyók tényleg vannak feltehetőleg, mert nálunk rengeteg pillangó van.
Szia, szerintem vmilyen hernyócska kedvelte meg a sárga paridat, vszínű azért csak azt, mert vékonyabb a héja és kevésbé savas, szóval relatíve édesebb. (Ilyenek ezek, hiába na, a hernyó is csak ember :))) Szóval érted, mire gondolok. )
Kedves Corten! Köszönöm a megtisztelő bizalmadat, igyekszem rászolgálni...Nagy felelősség is lesz ez, de bevállalom, egy igazi paradicsombarát bírja a kihívásokat :) / Fóliaház felásva, előkészítve, ma kapott 1000 l esővizet. /
Azok az Ángliusok remélem eszik a paradicsomot, az erkélyedre azért vigyél valamit, legalább BalkonF1-est, kíváncsi vagyok mit "lép" a klímára. /Erkély műfajban Kilgore valóban remek gyakorlati szakember. Láttam :) / Baráti üdvözlettel:Frint
Legkézenfekvőbb elmenni egy könyvesboltba (vagy könyvtérba) és ha jól emlékszem Helyes Lajosnak van egy paradicsomtermesztéssel foglalkozó viszonylag új könyve, azt érdemes megnézni. (mostanában pl. a cora könyvrészlegén láttam)Az interneten szakmai precizitású anyag, ekkora terjedelemben egy helyen magyarul nem nagyon található. (ha nem gond az angol akkor akár a netről is összelapátolhatod a kívánt terjedelmű irományt)
Itt: http://www.mkk.szie.hu/dep/kerteszet/ta/zoldseg/parad/szabadf.htm van egy-két használható (kiindulási alapot képező) ötlet, de még jócskán kell rajta dolgozni, hogy a terjedelem megfelelő legyen. Könyvtárban (főleg ha valami szakmai/egyetemi/főiskolai) szvsz egy nap alatt össze tudod szedni.
---
Frint!
Titokban én is arra gondoltam, hogy rádtukmálom a kincseimet mert biztosan jó kezekben lesznek :) Most sok az elintézni valóm, de egy-két héten belül minden tisztázódik és akkor örömmel venném, ha számíthatnék rád. Londonországba megyek, sajnos művelhető méretű kertre egyelőre nincs kilátás, így asszem pótszerként belekóstolok a Kilgore által tökélyre fejlesztett erkélykertészetbe! Az biztos, hogy online maradok a fórumon, hogy legalább virtuálisan kertművelhessek :)
Kilgore!
A tervek sajnos átütemeződnek, de 2-3 év múlva mindenképpen megvalósítom azokat. A pelenkatelep kertészeti szempontból nem a legjobb hely (kicsik a telkek) Viszont van egy halastó egy völgyben, na annak környéke nem rossz hely, bár télen elég kalandos :) Egyébként elképesztően sokan települtek ki Pestről fiatalok és idősebbek vegyesen. Kocsival nem olyan rettenetesen sok idő munkába járni sem. (hozzátok én kb 35 perc alatt érek oda, kényelmes öreges tempóban) S bár nem egy Dunakanyar szépségű táj, mégis felüdülés egy aszfalt-univerzumban élő számára.
No, loholok , üdvözlet mindenkinek!
A múltkor azt mondta Bozsik gazda, (v. Bálint gazda???) a rádióban, hogy a tartósított zöldparadicsom nyugodtan ehető. Vezetés közben hallgattam, nem tudtam 100%-ig odafigyelni. A lényeg - talán már korábban is írtam - hogy a szár közelében, ahol vad zöld, ott van benne solanin, ugyanaz az alkaloida, ami pl. a krumpli zöld részeiben is. Ez mérgező nagyobb mennyiségben. Krumpliból mindig ki is vágom. Fogalmam sincs, hogy az ecet mit művel :-) a solaninnal...
Én úgy tanultam nem valami egészséges a zöldparadicsom elrakva. :(
Nekem még mindig szépen sorba érnek be a védett erkélyen a kis koktélparadicsomjaim. A növény kezd nagyon ronda lenni az esti hidegektől, de a sok nappali napsütés az jót tesz a bogyóknak.
Letörött egy paradicsomokkal teli ágam (szerintem anyósom járt arra, de legalább is arra akart menni). Nem volt szívem kidobni és úgy ahogy letört, kiraktam az egész ágat a napra. A levelek leszáradtak, de a bogyók mind egy szálig beértek szépen. Meg voltam elégedve a zamatukkal is. (Szoktam enni almát is :)
Visszaigazolom a "paradicsomnak látszó tárgy" megnevezést. :-) Azért nem hagytam magam, nyersen tényleg nem volt élvezhető, de egy kis befűszerzett pulykamellre ráraktam karikázva, tettem rá jól megfokhagymázott olívaolajat és oreganot, a tetejére pedig scamorza sajtot. Be a sütőbe, 30 perc múlva ettük. :-) Ilyen formában egész jó volt.
Más: képzeld el, az egyik ismerősöm eltette a zöldparadicsomot savanyúságnak (ugyanúgy, ahogy a korábbi években), és az ecetes lében _beértek_ pirosra a paradicsomok. :-O :-O Na erre varrjatok gombot! :-)
És a tervek, a fűtött fólia, a földbe mélyesztett üvegház .... ? hüpp hüpp :-(
Se paprika, se paradicsom? Akkor nem Mexikó. Azé írjá majd! Én meg most terveztem odaköltözni hozzátok. Fűztem az asszonyt. Van ott álítólag egy pelenkatlep nevű hely. Oda.
Ha minden igaz akkor jövőre külföldre utazom hosszabb időre ezért valószínűleg nem fogok paradicsomozni és paprikázni. A magokat viszont sajnálnám kidobni, jó kis gyűjtemény.
Ha biztosat tudok a jövőt illetően akkor szívesen elajándékozom, annak örülnék leginkább ha valaki nagyobb kerttel rendelkező kolléga jelentkezne. (ppmoninak ígértem magot, természetesen nem feledkezem meg róla, tavaszra , mire időszerű lesz addigra ott lesznek a magok. S persze a többieknek is küldöm, akinek megígértem)
Ja, zöldpari. Szerintem felesleges vacakolni vele, kínlódni az utóérleléssel. Csak paradicsomnak látszó tárgy lesz belőle, de a zamata sehol sem lesz. Tessék türelemmel várni a következő szezont és akkor igazi ízélmény vár a kiéhezettekre. Mindennek eljön a maga ideje. Ha már eszik valamit az ember akkor az minőségi, ízletes, egészséges legyen. Most Szabolcsba kell menni, és igazi jonatán almát kell venni. Most annak van szezonja.