Tegnap kiküzdöttem a hegyre este; -metsző hideg szél, 10 cm porhó, az úton tükör jég, kocsival fel sem lehetett jutni a célig- és ránéztem az újborokra. A cirfandli illata várakozáson felül igéretes, viszont annyira ress még, hogy büntetni lehet vele :) remélem kerekedik majd. Szépen letisztult, baja egyébként nincs. "Nagyon kis" hordóban van; jobban fogyaszt mint egy masszív alkesz; 2-3 hét alatt eltűnt 3 dl belőle. :)
A chardonnay mintha nem is 3 héttel korábban lett volna szűrve; élesztős, szénsavas opálos, de nagyon ígéretes, illatbomba, és harmónikusnak induló ízösszetétel. (kár hogy nem az én alapanyagom volt :))) Igaz ez 4x akkora mennyiség, lassabban történik minden. Még nem fejtem le, (a cirfit leszedtem a seprűnek nem nevezhető sűrű főzelékről már régebben) várok vele.
A hét felfedezése: Az egri "medina" (korábban "medoc noir") félszáraz vörös borát lényegében a mornen noir egyik változatából nyerik. A medoc noir fiatal korom kedvenc bora volt, ha valóban Medina szőlőből készül, akkor biztosan telepítek.
Az októberi paradicsom és uborka csodája érdekelne, de komolyan, gúny és lenézés nélkül... mi a technika lényege.... nekem mindkettő legkésőbb szeptember közepére KO
Visszamentem a lerakatba, ami 17óráig kellene, hogy nyítva legyen. Fél ötkor értem oda, már be volt lánccal zárva a kapu. Korábban nem tudok menni, mert dolgozom. Csak pénteken vagy szombaton. Arra már annyira felhúzom magam, hogy azon gondolkodom, jobb lenne, ha nem is mennék, de azért visszamegyek.
Azért abnormális dolog, ha egy vevő elmondja mit szeretne, ha a nevét nem is ismeri, azért felesleges becsapni.
Ha magamnak kellett volna a szőlő, akkor felkészültem volna rá és pontosan a nevét is megmondtam volna.
Ezen nem kell csodálkoznod. Az élet mindenhol így zajlódik. Mindenki csinál valamit, ha ért hozzá, ha nem.
Én városi vagyok, soha nem laktam falun, de vonzódom a talajműveléshez. Ezért van kertem, aminek egy részét megművelem. Sokat szoktam falusiaktól kérdezgetni, mivel kell permetezni, milyen fajtát ültessek, stb.
Rá kellett döbbennem, az embereknek halvány fogalmuk sincs, mit miért csinálnak. Szokás alapján permeteznek, ültetik a növényeket.
Én egy kis területen többszörösét termelem, mint ők. Amikor elmondom, mit teszek, kinevetnek. Ha elmesélem,hogy én októberben még uborkát, paradicsomot szedek, kinevetnek és nem hiszik el. Gúny tárgyává akarnak tenni. El sem tudják képzelni, mielőtt elültetem a magot, több könyvet olvasok el.
A szomszédom (a szőlős nyáron) a megmaradt permetlét felajánlotta, hogy permetezzem el. Kérdeztem, mi van benne. Mondta, van benne zöldrothadás ellen stb. Kérdeztem, miaz? Gondoltam, még ezt sem tudom. Azért kértem a permetszeres zacskókat, mutassa meg. Kisült, szürkerothadásról van szó, egyszer permetez csak vele mindig július első hetében és kész.
Óvatos vagyok, mert egyszer kérdeztem egy falun élőt mivel permetez krumplibogár ellen? Válasz:Decis
Lisztharmat ellen: Decis
Peronoszpóra: Decis.
Itt már nincs miről beszélni.
A szomszédom szőlőjében egy szál fű sincs, egész nyáron kapál, hetente permetez, ősszel várja a vevőt a szőlőre. Ennyi munkát fektet bel, sokat költ rá, de szerintem még nem számolta ki, gazdaságos-e a tevékenység?
A baj az, hogy a szomszédom szőlővel foglalkozik, egész nyáron azt műveli és a termést eladja. Kb mellettem 1ha szőlője van.
Mondtam neki, hogy megyek falerakatba, erre megkért, hogy vegyek korai magnélküli szőlőt. Az elsőben azt mondták van, de késői, Kismis. Felhívtam jó-e neki, azt mondta, nem kell neki, mert korait és fehéret akar.
Tehát nem szőlő kell neki, hanem korai, fehér és magnélküli.
Szerintem nem fogja megbánni a szomszéd, a Palatina az egyik legjobb csemegeszőlő fajta, korai, szép aranysárga bogyói vannak és nagyon kellemes muskotályos íze.
Oltványnak nevezik. A Palatina toleráns (betegségekre kevésbé fogékony) fajta; nem tudok róla hogy magnélküli lenne és a szakirodalom sem említi annak.
zmrzlina: (off az szálvul nem szőlőt jelent? :)) bizony nem; ill. a halál oka nem a vegyszeres borok fogyasztása hane az alk. inkább.
Bár korábbi igazgatóm a borok egészségességével kapcsolatban mindíg azt hajtogatta; hogy orvost már láttunk fiatalon meghalni, de vincellért még nem :)
Hali! Hol a bánatos fenében veszel kénessav oldatot? A budapesti boltok "Porított borkén" terméke K tartalmú, a "Borászati kénoldat" meg ammónia tartalmú. Ez kapható még de ez meg csak utánvétellel rendelhető.
Jó kis link, a japán szőlők lenyűgözőek és megtanulhattam, hogy csirkét ne itassak borral. A vegyszerezés ártalmáról hosszan lehetne vitatkozni, szerintem csak statisztikával lehetne igazolni de a borivókról nem nagyon vezetnek ilyent, a dohányzókról inkább.
Azt azért visszautasítom, hogy egy - a szabályokat betartva permetezett- szőlőből egészségre ártalmas bort lehet csak készíteni, a csecsemőnek inkább az alkohol ártat meg :) nem a vegyszermaradék.
Tf1: a rothadás ellen nincs rezisztencia; ott csak kevésbé fogékony vagy fogékony fajta létezik (vékony héjú, tömött fürtű); miután a bogyóhéj felrepedésén mindenhol meg tud telepedni a polifág kórokozó. (azaz nem válogatós, ez van a szamócán, barackon, szilván is)
Éppen ez az, én olyan fajtákat keresek, melyet nem kell permetezni. Bort Medina szőlőből szeretnék készíteni, várom a tapasztalatokat. Ha a bio módszerek meghonosodnának a peremetezés munkái és költségei elmaradnának, olcsóbban lehetne talán jobbat is termelni. Nagy álmom, hogy olyan bort készítsek, melyet csecsemők is fogyaszthatnak:)
Ezek rezisztens fajták!! A pölöskei nálunk is hibátlan volt; rothadó szemet is csak keresni lehetett, találni nem nagyon. De - hogy bort milyet adnának.... mert ezek étkezési szőlők, annak viszont kiválóak, főleg olyan telken ahol az ember nem mindíg tud beavatkozni.