Keresés

Részletes keresés

Anzika Creative Commons License 2005.11.21 0 0 355

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem.

A szomszédom megkért, vegyek neki magnélküli szőlő-palántát. Nem jut eszembe, minek nevezik a kicsi szőlőt.

A lényeg. Palatina-t adott, amit most néztem meg e neten és nem tüntetik fel, hogy magnélküli. Az, vagy nem?

Nem szeretném, ha a szomszédomat megvezetném. Ha nem az, akkor még vissza tudok menni és reklamálhatok, mert emlékeznek még rám.

germanungar Creative Commons License 2005.11.18 0 0 354
....és nem mindig az van az palackban ami a cimkén áll! :))
Előzmény: zmrzlina (353)
zmrzlina Creative Commons License 2005.11.18 0 0 353
Kishazánkban a kémikusok arról is híresek, hogy nem minden bort készítenek szőlőből:)
Előzmény: Cirfandlia (351)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.11.17 0 0 351
áá tényleg ez volt az adrián mindíg kiírva, azt hittem szőlőfagyi :))
Előzmény: Hatvani Szabolcs (350)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2005.11.17 0 0 350
Zmrzlina = fagylalt. :-)
Előzmény: Cirfandlia (348)
dezso Creative Commons License 2005.11.17 0 0 349
Kérdezd meg itt, nem-e van nekik.
Előzmény: RAMBO (347)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.11.17 0 0 348

Szia, pécsett ebben a nagyon kis borászboltban http://web.axelero.hu/ovoros56/kezelo/6torzs.html (egyébként szekszárdi) van, tömény (45%) és higított is. Móron borászkodó haverom is simán talál a falu gazdaboltjában. Pesten lehet nehezebb;itt konkrétan nem tudok; budafokon van vmi borászati bolt (megtaláltam: http://www.boraszatianyag.hu/termekek.pl?ID=A&VALUE=06,40&GUID=0) kérdezz rájuk hogy milyük van.

zmrzlina: (off az szálvul nem szőlőt jelent? :)) bizony nem; ill. a halál oka nem a vegyszeres borok fogyasztása hane az alk. inkább.

Bár korábbi igazgatóm a borok egészségességével kapcsolatban mindíg azt hajtogatta; hogy orvost már láttunk fiatalon meghalni, de vincellért még nem :)

Előzmény: RAMBO (347)
RAMBO Creative Commons License 2005.11.17 0 0 347
Hali!
Hol a bánatos fenében veszel kénessav oldatot?
A budapesti boltok "Porított borkén" terméke K tartalmú, a "Borászati kénoldat" meg ammónia tartalmú.
Ez kapható még de ez meg csak utánvétellel rendelhető.
Előzmény: Cirfandlia (337)
zmrzlina Creative Commons License 2005.11.17 0 0 346
Jó kis link, a japán szőlők lenyűgözőek és megtanulhattam, hogy csirkét ne itassak borral. A vegyszerezés ártalmáról hosszan lehetne vitatkozni, szerintem csak statisztikával lehetne igazolni de a borivókról nem nagyon vezetnek ilyent, a dohányzókról inkább.
Előzmény: Cirfandlia (345)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.11.17 0 0 345

A Medinában van direktermő vonal nem? (http://www.terebess.hu/tiszaorveny/szolo.html) Nem is készíthető belőle a szabályozás miatt minőségi bor;bár attól még lehet kellemes.

Azt azért visszautasítom, hogy egy - a szabályokat betartva permetezett- szőlőből egészségre ártalmas bort lehet csak készíteni, a csecsemőnek inkább az alkohol ártat meg :) nem a vegyszermaradék.

Tf1: a rothadás ellen nincs rezisztencia; ott csak kevésbé fogékony vagy fogékony fajta létezik (vékony héjú, tömött fürtű); miután a bogyóhéj felrepedésén mindenhol meg tud telepedni a polifág kórokozó. (azaz nem válogatós, ez van a szamócán, barackon, szilván is) 

Előzmény: zmrzlina (343)
zmrzlina Creative Commons License 2005.11.17 0 0 343
Éppen ez az, én olyan fajtákat keresek, melyet nem kell permetezni. Bort Medina szőlőből szeretnék készíteni, várom a tapasztalatokat. Ha a bio módszerek meghonosodnának a peremetezés munkái és költségei elmaradnának, olcsóbban lehetne talán jobbat is termelni. Nagy álmom, hogy olyan bort készítsek, melyet csecsemők is fogyaszthatnak:)
Előzmény: Cirfandlia (342)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.11.16 0 0 342
Ezek rezisztens fajták!! A pölöskei nálunk is hibátlan volt; rothadó szemet is csak keresni lehetett, találni nem nagyon. De - hogy bort milyet adnának.... mert ezek étkezési szőlők, annak viszont kiválóak, főleg olyan telken ahol az ember nem mindíg tud beavatkozni.
Előzmény: zmrzlina (340)
RAMBO Creative Commons License 2005.11.16 0 0 341
Persze, de pl. ha rizlingszilvánit, muskotályt vagy egyéb lisztharmatra, rothadásra érzékeny fajtát termesztesz, akkor nincs igazán választásod.
Előzmény: zmrzlina (340)
zmrzlina Creative Commons License 2005.11.16 0 0 340
Én csak tavaszi lemosóval permeteztem, a Pölöskei Muskotály és a Palatina gond nélkül átvészelte az esőket, a Zalagyöngye valóban megsinylette.
Előzmény: RAMBO (339)
RAMBO Creative Commons License 2005.11.16 0 0 339
Egy ilyen esős nyáron a bio módszerek nem sok termést hagytak volna.
Előzmény: zmrzlina (338)
zmrzlina Creative Commons License 2005.11.16 0 0 338
Sziasztok, régen jártam erre, de visszolvasva a topicot olyan érzésem van, hogy inkább vegyésztalálkozóvá vált. Senki sem foglalkozik bio módszerekkel?
Cirfandlia Creative Commons License 2005.11.15 0 0 337

Én is azt mondom hogy kell kénezni; mégpedig borkénnel, nem a kénlap égetéssel.  (Pláne ha nem fejted le még egy hónapig - kén nélkül állna. meg nem is javasolta a borászati tsz. nekem a kénlapos megoldást) Mi indokolja az elhagyását? Gyorsabb érés? Almasavbomlás? Oxidálódás?

Miért mellőzük jótékony hatásait? (Fertőtlenítés, szín, íz, llatfokozó hatás)

80-100 mg/l hatóanyagot (SO2) adnék, azzal - már ha az egyéb beltartalom (sav alk.) megvan - akár palackozásig is elegendő szabad kén marad.

Alapkénezéskor hamar lekötődik a hozzáadott mennyiség fele; így a szabadkénessav-tartalom 40-50 mg-nál nem lesz több, palackozási hat. ért.: 60mg.

Előzmény: RAMBO (331)
RAMBO Creative Commons License 2005.11.15 0 0 336
Kezdődik....

Most telefonált a szomszédom, hogy feltörték a picesoron a pincéket.
Az első hírek szerint megúsztam, mert jól látható rácsok vannak mindenütt.
A tetteseket elfogta a rendőrség.
Szétzúztak egy csomó pinceajtót, a mozdítható dolgokat kirángatták a pincékből, és részben szanaszét szórták a hegyen.
pittman Creative Commons License 2005.11.14 0 0 335
Az irodalomban ugyebár a kénezés nem kérdés (csak a amennyiség). Kénezünk és slussz! (Nagy üzemben nyilván nem lehet kockáztatni.)

A kénért viszont én sem rajongok, és mivel elég kicsik a hordók (400 l a legnagyobb), vagyis túl sok bor nem megy tönkre akkor sem, ha beüt valami krach, én kísérletezgetek a kénmennyiséggel.

Ha 1. elég a sav (az idén szinte biztos) és 2. az alkohol, és 3. mód van arra, hogy a bor sose maradjon darabban, valamint nem zavar a 4. gyorsabb oxidáció okozta szín- és ízváltozás, akkor akár 0-ra is leviszem a hozzáadott ként (a hordókénezéssel amúgy is jut bele).

Két hordóban azért kénezek (az egyikbe 50 mg-mal a másikban 100-zal fogok), mert 1. meg akarom őrizni a gyümölcsösséget és a színt, 2. finom seprőn hagyom, és meg szeretném előzni, hogy el kezdjen dolgozni valami nem kívánatos mikróba.

Üdv

p

germanungar Creative Commons License 2005.11.14 0 0 334

Megjegyzem amit irtál, kadar j, mert én szinte biztos voltam abban, hogy a forrás megszünésekor az élesztögombák is elpusztulnak.

Persze igazad van, mert ha az alkoholtartalom még nem érte el azt a bizonyos fokot - és még elegendö cukortartalom is van - akkor tényleg nincs "okuk" elpusztulni.

Előzmény: kadar j (332)
germanungar Creative Commons License 2005.11.14 0 0 333

Halló Rambo!

Bár a nicked egy vad és durva emberre utal, :))))) de ahogy a rizlingedet leirtad, az igencsak kimutatja finomlelkü érzékenységedet is - legalábbis a borral kapcsolatban!

...tetszett, ahogy leirtad! :))

Kiváncsi vagyok, hogy a kénezéssel kapcsolatosan mit fognak neked a többiek ajánlani. :)

kadar j Creative Commons License 2005.11.14 0 0 332

Aggyisten!

German: Bizony, bizony, az erjedés az alacsony hőmérséklet miatt is megállhat, ilyenkor az élesztőgombák nem pusztulnak el, csak épp nem dolgoznak. Tavasszal meg beindulnak újra. Ez különösképp vicces, ha valamit közben lepalackoztál, akkor úgy jársz, mint Dom Perignon :).

Rambo: A muskotályos fajták (nekem az ottonellel vannak tapasztalataim) illatait baromi nehéz megfogni, nem véletlen, hogy annyian kezelik tök reduktíve; cimborámmal kísérletezünk egy ideje, a legjobb eredményeket mindig csurig töltött, zártan fejtett ballonokkal értük el (tartály híján), úgy a testesebb, lágyabb fajtákkal (pl. Bianka) finoman házasítva is szépen muzsikált, különben gyorsan elillantak a kezdeti csuda illatok.

RAMBO Creative Commons License 2005.11.14 0 0 331
Sziasztok!

Megvolt a "Márton napi kóstolás". Kétféle bort csináltam, egy muskotályos+korai fajták valamint egy túlnyomórészt rizlinget.

Mindkét bor esetében még nagyon szénsavas a bor, így a tényleges savait nem éreztem a kóstoláskor. A muskotály a szüret után 3 héttel kóstolva mutatott muskotály illatot, azonban ez mostanra mintha eltűnt volna. Talán azért mert a bőtermő, édes, de nem fajtajelleges szőlők felveszik a muskotály illatot? Nem tudom.

A rizling viszont... Nem akarom elkiabálni, de ebből lehet akár nagyon nagy rizling is. A savakról itt sem tudok nyilatkozni, mert a csípős szénsavasság miatt nem éreztem igazán a savakat, (azon kívül a végleges savak olyan március környékén alakulnak ki), illatra nem sokat mutat (a pezsgés miatt megintcsak) viszont az utóíze... Csodálatosan hoszú, finom, nem tolakodó, ám mégis határozott enyhe keserűmandula. Ahogy kell. A színe még zöldes, zöldes-sárga (nem volt ideje oxidálódni a szénsavtartalma miatt), sztem az is ki fog alakulni.

Részemről a családi gazdaság féle borkezelési vonalat követem: első fejtés Karácsony előtti héten.

A kénezéssel viszont gondban vagyok. Adagoljunk borként a borba vagy csak a beánslagolt hordóba fejtsük a bort?
germanungar Creative Commons License 2005.11.12 0 0 330

Érdekes amit irsz, csak nekem ettöl már majdnem kisebbségi komplexusom lesz, mert én egy igazi kistermelö vagyok.

Persze igy nagy az esélyem arra, hogy valamit tanulok is töled! :)))

Tényleg volt már olyan eseted, hogy a forrás ujra beindult?

Én azt hittem, ha az élesztögombák elpusztulnak, akkor már többé nincs forrás.

Na, most többet nem irok, mert nézem a meccset a TV-ben. :))

Előzmény: Zalancelot (329)
Zalancelot Creative Commons License 2005.11.12 0 0 329
Ezt inkább a fajtákhoz, és a lehetőségeimhez igazítom.
A könnyebb, kevesebb savat termelő fajtákat rövidebb ideig hagyom a seprőn,a forrás leállása urán pár héttel, mihelyst letisztul lefejtem, ha van rá időm.
A savasabb borokat, mint pl az olaszrizling, (a felénk levő kötött talajokon néha elég durva savak is megjelenhetnek) tovább hagyon érni az "anyján", mert a tapasztalat azt mutatja , hogy ezek az izgága ízek nagyban tompulnak a seprőn.

Borélesztőt csak akkor használok, ha valamilyen gond miatt nem akar megindulni az erjedés.
Nagyon ritkán fordul nálam elő ilyen eset.
De az is megoldás lehet ilyen esetben ha a szomszéd pincéből hoz az emberfia egy vödör forrásban levő jófajta mustot. (Nyilván nem célszerű a tiédtől teljesen más karakterű mustal beoltani a magadét, de a hegyi szomszédok ismerik annyira egymást és a szőleiket, boraikat-a jószomszédok mindenképp- hogy tudják azt mit mivel lehet. )

Nem gondolom, hogy meg kellene állítani a must forrását, kivéve azt az esetet, ha az édes bort szereted.
Akkor arra is vannak módszerek, hogy a cukor egy részét megőrizd a borodban, de ha hűtéssel megállítod a forrását, arra számíthatsz hogy tavasszal ujra indul a forrása.

A legtöbb Pinot Noar, de van Kékfrankosom, Merlot is és egy kevés Oportó, de ez már lasssan kipusztul, de nem is bánom, mert eltér az érési ideje a többiétől.

Az Őszi növényvédelem csak elvi kategória számomra, mert a fonotosabb teendőkre sem marad időm.
Példának okáért, most még amíg ki nem fagy a talaj jó lenne ha be tudnám kapálni a sorok közét (a két kisebb birtok már meg van), mert így jóval több téli csapadékot bír a talaj tárolni, ráadásul tavasszal a kibontás nagyságrenddel könnyebb.
Ráadásul el kell kezdenem fejteni is, de van még 20 tő Frankosom az iskolában, amit jobb lenne még az ősszel elültetni a kipusztult tőkék helyére.
Előzmény: germanungar (327)
germanungar Creative Commons License 2005.11.12 0 0 328

"Ha az elso evben nem sikerulne minden, a masodik evben mindenkeppen tanulhatsz az elkovetett hibakbol."

Persze, de azért jobb lenne a más hibáiból, vagy tapasztalataiból tanulni! O)))))))

Én a metszésnél csinálom mindig ugyanazokat a hibákat de talán majd egyszer én is tanulok a magam kárán.... :))))

Előzmény: kozak26 (326)
germanungar Creative Commons License 2005.11.12 0 0 327

Gratulálok a szilvánidhoz!

Persze, a gazda mindig elfogult egy kicsit - de hát legyen is! :)))

Mennyi ideig szoktál várni a forrás befejezésétöl az elsö lefejtésig?

Ebben a témában két táborra oszlanak a vélemények;

- van az egyik tábor, akik azt mondják, hogy a seprön, amit ök bor-anyának neveznek, nyugodtan maradhat egy ideig az újbor, mert az annak jóttesz

-  a másik tábor pedig mielöbb szeretné a bort megszabaditani a leülepedett seprötöl, mert attól tartanak, hogy az elhalt élesztögombák negativ ízváltozást idézhetnek elö.

Valószinü, hogy mindkét véleményben van valami igazság, vagy ezt mindenki másképp értelmezi?

Használsz nemesitett borélesztöt, vagy csak a természetesek végzik el az erjesztést?

Az elhuzódó forással már én is tapasztaltam, hogy néha még 6 hét után is kotyogott. Azt hiszem ezt hütéssel megállithatod.

A vörösed milyen fajta?

Nemtom a szölö növényvédelmében mennyire vagy jártas - szoktál már összel valamilyen megellözö védelmet csinálni?

Előzmény: Zalancelot (325)
kozak26 Creative Commons License 2005.11.12 0 0 326
Szia Spillo !

En is ugyan ebben a cipoben jartam, mint Te. Nekem a Kriszten Gyorgy: tavasztol oszig a szoloben c. konyv nyujtott nagy segitseget, valamint az alabb emlitett link.
Hasznos konyvek meg: Czaka Sarolta - A metszes ABC-je
Ha visszaolvasod a hozzaszolasokat az elejetol, sok hasznos informaciora lelsz a topicban.
Metszes kapcsan meg valaki azt is emlitette, hogy vagjam vissza az egeszet, ha mar ugy is elvadult a szolo, s neveljem ujra a kordont. Ha tudod, kerdezd meg a szomszedod - ha van szoloje, valoszinu tudni fogja, hogyan kell metszeni - meg lehet azt is megmondja, milyen fajta tokek vannak a kertedben.
Iden a karok kinevelese volt a celom, s tobbe kevesbe sikerult is.
Donts el, hogy milyen muvelest akarsz alkalmazni / bar a meglevo muvelesi mod segitseget nyujthat, elvegre nem veletlenul valasztottak azt a modot./.
Permetezz szorgalmasan/peronoszpora lisztharmat es atkak ellen - /, mert kulonben az egesz evi munkadnak lonek. En az elso evben bioszolot akartam csinalni, persze nem rezisztens fajtaim vannak, na hadd ne ecseteljem....
Nalunk a kerteszetben, ahol vasarolom a permetezoszereket, szakszeru es hasznos tanaccsal latnak el, mikor milyen szereket erdemes hasznalni.
Ha az elso evben nem sikerulne minden, a masodik evben mindenkeppen tanulhatsz az elkovetett hibakbol.
Előzmény: Törölt nick (319)
Zalancelot Creative Commons License 2005.11.10 0 0 325
Visszatérve a nagy hordóra.
Kifortt benne a szilvánim, de nem hogy kiforrt, gyönyörűen letisztult.
Lehet hogy csak a gazda elfogult szeme mondatja velem, majdhogynem tükrös, és nagyon kellemes zamatokat vélek benne felfedezni.
Ami meglepett leginkább, markáns savakat is érzek, pedig a szilvánira minden jellemző csak a markáns savak nem.
Mindenesetre, mihelyst egy kevés időm lesz lefejtem.
Érdekes a kései szüret mustjai kicsi hordókban vannak (200-300l), de kivétel nélkül mindnek nagyon elhúzódik a forrása.
Már e hónapja hogy elindultak, de még mindig enyhe forrást tapasztalok.

Sajnos a vöröset elkapkodtam. Máskor mindíg türelemmel kivártam míg teljesen elforr a cefrén, az idén a 12 nap után kipréseltem, pedig még jócskán forrt.
A színén nagyon látszik, bizony ebből nem lesz mélybíbor árnyalat.
Az aromája még alakul, arra még nem vetettem keresztet.
Előzmény: germanungar (316)
RAMBO Creative Commons License 2005.11.04 0 0 324
dithane: http://www.fjokk.hu/magyaricsc/_icsc06/icsc0692.pdf
karathane: http://www.farmmix.hu/download.php?filenev=Karathane+LC.doc
quadris: http://www.syngenta.hu/index.php?akt_menu=120&hd_id=
rézgálic: http://66.249.93.104/search?q=cache:w5eJ_OBJBl8J:www.farmmix.hu/download.php%3Ffilenev%3DR%25E9zg%25E1lic.DOC+r%C3%A9zg%C3%A1lic+&hl=hu&client=firefox-a

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!