A balkonparadicsomról van vkinek infója. A minap vettem a New Gardenben egy zacskóval, és néhány szemet elvetettem belőle. Valóban merhetem cserépbe ültetni majd?
5 szem magot vetettem el, mert egyedül vagyok, és ha már három palántát sikerül felnevelni, akkor az - remélhetőleg - ellát majd engem a szezonan parival.
Akinek esetleg kellene belőle mag, szívesen küldök neki postán. Csávázott a vetőmagja.
Megnéztem néhány angol lapot "seed saving" álnév alatt, és ezt írják:
- A paradicsom magja körüli zselé csírázásgátló - A magot kis edénykébe kaparva és némi levét is hozzányomva kell 20 fok körüli hőmérsékleten erjeszteni. - Naponta 2-3-szor meg kell kutyulni - A 4. napra a bacik meg gombák lebontják/megeszik ezt a csíragátló anyagot, és a mag ezután jobban is csírázik. - Ha nagyon sokáig hagyod a magot a paradicsomban, és "megbuggyan" akkor ott is végbemegy ugyanez, de, mivel nem kontrollálhatod az elejét és a végét, könnyen arra eszmélhetsz, hogy a magjaid a pariban kicsíráztak. (Így jártam én is: a fele magnak már 1 cm-es csírája volt a parin belül)
Én még soha nem csináltam így, és az én magjaim mégis jól csíráznak, csak amiket úgy rendeltem, azok nem...de azért jövőre lehet, hogy kipróbálom.
:( Tavaly nekem se volt bonyolult. Csak hát idén nem és nem ment... Az első próbálkozás annyi volt, hogy előzőleg langyos vízben felduzzadt magokat szépen 1 cm mélyen általános virágföldbe vetettem, azután az egészet letakartam az átlátszó búrával, ami van az edényhez, és vártam. Cirka 40% kelt ki - ez nálam szokatlanul kevés. Azután, mire észbe kaphattam volna az edény egyik felén mind elvitte a növényeket a palántadőlés. A maradékot gyorsan kimentettem pici pohárkákba, és belocsoltam Zinebbel. Azóta azoknak a nagyrésze is kiszenvedett, pedig semmit se csináltam másként, mint tavaly. Most a "túlbonyolított" adag szépen pihen a hűtőben.
arról, hogy mikor jó a magot kiszedni a pariból, nem találtam semmit.
Viszont csíráztatási javaslat az volt. (vetőmag előkészítés)
Langyos vízbe kell dobni a magokat (25 C), és azt írja, hogy megfelelő oxigén ellátás mellett 2-3 nap alatt kiczírázik. Utánna lehet vetni. (Nem feltétenül palántázgatni)
Nem erjesztés - utóérlelés. Arról lehet szó, hogy a teljesen beérett mag ( ilyenkor már nem mindig kultúrált kinézetű a mi kedvencünk) jobban csírázik, több tápanyagot halmoz fel a magban. Az igazi "megbuggyant" paradicsom magjai az igaziak! Csak el ne kezdjen penészedni...
Szerintem ez főleg a 100 gramm feletti fajtákra, meg a rettentő sok magot tartalmazó fajtákra lehet igaz. Előbbibien általában kevés mag van, utóbbi meg harcol a tápanyagért. A sárga fajtákat mindig "megbuggyasztom" ... :)
Kedves ! Hát ezt a dolgot nehéz lenne jobban elbonyolítani :)
Azt már próbáltad, hogy egy adag általános virágföldet belegyömöszölsz egy tejfölös pohárba, jól belocsold, ráteszel 2-3 magot, ráteszel még 1--2 cm földet, azt is kicsit belocsolod és az egészet 20 fokos helyen 2 hétig tartod?
Smirgli, hűtőszekrény, papírzsepi, kamillatea kihagyható a buliból. Kelés után a Zineb mehet. Próbáld ki!!! Frint, akinek így kikel...
Eszembe jutott egy kérdés, ami már rég foglalkoztat, hátha van itt egy nagy szakértelmű paradicsom-mester, aki tudja rá a választ...
Rendre olvasom itt-ott egyes paradicsomfajtáknál, hogy a magvétel előtt erjeszteni kell. Ez vajon mindegyik fajtára igaz, és csak nem minden forrás említi, vagy vannak amelyiket kell, és vannak amelyikeket nem? És, ha így van, milyen elv szerint kell vagy nem? Van valakinek valamilyen listája ezekről? Nagyon hálás lennék.
Azért is jutott ez az eszembe, mert amiket én fogtam magot - főleg hanyagságból eredően - mindegyik pari jócskán "túlérett" mielőtt kikanalaztam volna őket. Azaz szerintem tankönyv szerint nézve ezek előzetesen erjesztve lettek. Talán ezért csíráznak jobban?
Nos, nem mondhatnám. Vajon meddig képesek a magok kerekre dagadva-duzzadva hitegetni, hogy "Mindjárt csírázom!Mindjárt csírázom!" mielőtt elkezdenének megromlani? Mert mondjuk elejével Zinebes vízzel permeteztem őket párszor, és eleddig ugyebár ígéretesek, de mindössze egy nyamvadt mag váltotta be az ígéretét :(
A következő nekifutásra a következő tervet dolgoztam ki: 1. a magokat a csírával szemközt kicsit megsmirglizem (bár még nem tudom, mivel lehet megtartani mondjuk egy szőlőpari magot amíg a "fenekén" dolgozom :) ) 2. a smirglizett magokat csávázom Zinebbel (vagy inkább valami rezes porral kéne?) 3. utána beáztatom 1 napra kamillateába (tavaly kamillateát használtam, tök jó volt. Idén sima forralt vizet - ki tudja?) 4. utána nedves papírtörölköző közé téve behűtöm őket a hűtőben egy hétre 5. csak ezután kezdem el őket a mostani módon csíráztatni.
Amiket én raktam el, azokkal nincs semmi gond - igaz, azokat én mind csáváztam porral.
Nos, ha jól emlékszem, akkor kiültetéskor még tök jól álltak, mert a föld, amit odanyomkodtam melléjük, irányba tartotta őket. Az más kérdés, hogy főleg lugasparadicsomokról beszélve később támasztékot kaptak. (Meg az is másik kérdés, hogy röviddel kiültetés után tavaly erre járt egy kis tornádó...) Azért kell őket fektetve ültetni, mert amikor kiülteted, akkor a mélyebb talajrétegek még hidegek, és azt a pari nem szereti - ezért, hogy ne fázzon a lába, a felső 20 cm-es rétegben kell maradni. Én most olyan ötletet kaptam, hogy az igazán bőséges terméshez már tavaly szeptemberben elkezdhettem volna a paradicsomnevelést - lugasparadicsomról beszélek - és kiültetéskor a 1,5 méteres "nyurgát" az előbb említett módon lehet a földbe rakni. Állítólag az így indított paradicsom turbó üzemmódban terem a rengeteg gyökérfelület miatt.
Csatlakozom az előttem szólóhoz: én is a két ablak között nevelgettem őket tavaly, és idén is oda tervezem. A másik meg az, hogy úgy csináltam/csinálom, hogy a megnyúlt palántát eldöntve ültetem, és sokkal nagyobb gyökerező felületet kapok :)
A kicsírázott 2 ! mag ma ment a földbe, inkubátorba.
Na gratula! örülök, hogy végre kidukták a fejüket a csírák:) Kilgore írta a fűszeres topikon, hogy ő mivel szokta "kezelni" a földet, idén azt hiszem én is beszerzek valami "mérget":))
Frint!
Nem sietünk sehová:) Csak itt van március jövőhéten, és időben palántázni szeretnénk:) Mi most hétvégén magozgattunk. A melegházhoz annyit, hogy én megvárom míg kidugják a fejüket a magok egy kicsit megerősödnek, és mennek a két ablak közé. A legjobb keltetőnek bizonyult tavaly. A magokat küldöm a héten, remélem eljutok a postára:( Viszont lenne egy kérdésem a kecskemétik melyik idényhez tartoznak? Mert megnéztem az otthoni készletet és szinte az összes utó szezonos, egy-két közép szezonossal fűszerezve:))
Hová rohantok, kedves paradicsombarátok??? Tájékoztatásul közlöm veletek, hogy TÉL van. A jövő héten meg még "telebb" lesz :)
Komolyra fordítva a szót, a szakirodalom első osztályú, de ráértek még bőven a vetéssel, el fog nyúlni a palánta, ki van próbalva, ez fog történni. Hacsak valakinek nincs télikertje, napfényben úszó fűthető palántanevelője, úgy a dolog -sajna- kudarcra van ítélve. :(
Nőnap után szoktam elkezdeni a mocorgást paradicsom fronton, de mivel Mátyás jeget csinált, még kivárok. Tudom, hogy nem jó, de most ez van. Frint
Megjelent az első csíra!!! (A Petomech parin) Akkor talán mégsem teljesen reménytelenek ezek a magok? :) A túlélőimet (az elvetett 30 tőből - 3-3 fajtánként - 6-ot...) meg átültettem igazi palántaföldbe, amit paranoiából előtte még hőkezeltem is.
Még várok... az utolsó próbálkozás 6. napja szombaton lesz, amikor is ki kell bújjon a csíra, ha igaza van a szakirodalomnak. Ugyanis - bár nincsenek földben - de 26-30 fok között inog az inkubátor hőmérséklete. Amik meg földből kikeltek, szép sorban dőlnek ki :( Talaj palántaföldbe vetettem, idén sima virágföldbe - talán ez is gond volt.
Megoldódott közben a gondod? Mert végre sikerült megtalálnom a szakirodalomban az ide vonatkozó részt (Dr Helyes Lajos A paradicsom és termesztése)
"A paradicsom csírázására nagymértékben hat a hőmérséklet. A csírázás optimális hőmérsékleti tartománya 18-24 C° között van. (...) Az optimumnál magasabb hőmérsékleten a csírázás és a kelés gyorsabban zajlik le, de a csírázási százalék már csökken."
Talajhőmérséklet 1-2 cm mélységben, és a keléshez szükséges napok száma. (Szabadföldbe vetésről van szó, de hátha tudod használni)
Azt a párat, ami az előző próbálkozásaimból kikelt (cc. 25-30%!) most elkezdte elvinni a palántadőlés!!! Pedig Zinebbel belocsoltam. Mi a fene bajuk lehet?! Eddig minden évben simán ment minden - azt hittem tök egyszerű és vidám dolog paradicsomot termeszteni...
Sziasztok! Van valakinek pontos adata arról, hogy hogy csírázik legjobban a paradicsom? Próbáltam így, próbáltam amúgy - elég gyatra eredménnyel. Pedig kaptam egy csomó féle érdekes magot, és nagyon szeretnék már életet lehelni beléjük. Ja, és hány nap múlva kell lemondanom róla, hogy végre kitolja a képét az a fránya csíra? (Most végső kétségbeesésemben papírtölölközők között, mini üvegházban, garantált 26 fokon párában vannak, hogy lássam mit csinálnak. De lassan 4 napja csak ígéretesen duzzadnak, és SEMMI!) Talán előbb hűtőbe kéne rakni a magokat? Netán fagyasztóba? Vagy csávázni? Még melegebb helyen tartani? Gyógynövény-lébe áztatni? Vagy tán a csillagok állása volt kedvezőtlen? Képzeletben már el is ültettem a csíkost, a sárgát, a lilát és a többieket... és akkor tessék!
Mi sajnos ma reggelre egy befagyott vízórával voltunk kénytelenek foglalatoskodni, a paradicsomokat illetően egyelőre csak nézegetem a San Marzano magok zacskóját. :-)