Keresés

Részletes keresés

Arth_ur Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1785

Pedig nem is beszéltünk össze... :-)

(Nekem egyszer egy cikász felső levélkörét sikerült szétégetnem májusi kipakolással. Azok a levelei, amikre saját maga árnyékot vetett, hibátlanul zöldek maradtak viszont.)

Előzmény: Taxus (1783)
Arth_ur Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1784

Ha az a "közvetlen" az ablaküvegen keresztül van, akkor bizony indokolt a szoktatás.

Az üveg ill. fólia annyit levesz a napsugárzásból (különösen az UV-ból), hogy a legnapigényesebb növényeknek is (még a kaktuszoknak is) szükségük van a tűző naphoz szoktatásra, ha előtte beltérben voltak, különben megégnek az erős sugárzástól (kifehéredő, fakult foltok a napnak kitett levelek felületén).

Tavasszal, a fagyok elmúltával kirakott növények simán hozzászoknak a gyengébb naphoz, de egy egész télen (viszonylag melegen) szobában tartott citrusnak kell az edzés, aztán már bírni fogja, és szép, zömök hajtásai lesznek.

Előzmény: Törölt nick (1782)
Taxus Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1783

Szia, bár nem én javasoltam az árnyékot, de egyetértek vele.

Ez a növény mostanáig szobában volt, és bár világos, napos helyen ahogy olvasom, de egy szobában mindig nagyságrendel sötétebb van mint kint a napon, még az ablak mellett is. Ezenkívül gondolom főleg üvegen keresztül érte a nap, az üveg megszűri az UV sugarakat, és ettől ég le. Ha március végén kikerült volna - én ekkor teszem ki őket, akkor nincs gond a nappal. Így is a növény 1-2 hét alatt hozzá fog szokni a kinti léthez és akkor már nem ég le. Bár nekem az a tapasztalatom, hogy nem fejlődik olyan jól, ha reggeltől esti tűzi a nap, talán túlmelegedik a cserépben a földje, nélam kb 1/2 napot süti a nap.

A leégésről még: pár éve nyáron vettem egy kaktuszt egy áruháztam, ahol valószínüleg elég sötétben tartották, hazavittem és azonnal kitette a napra, hisz kaktusz gondolta, totál leégett szegény.

Előzmény: sjohn (1781)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1782
Gondolom azért mert eddig bent volt (bár hozzáteszem, hogy közvetlenül éri őt mindig a nap, a déli tűző nap is.)
Előzmény: sjohn (1781)
sjohn Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1781
Bocsi , de miért kellene árnyékba tenni?
Sehol, ahol termesztik a citrusokat senki nem tart föléjük napernyőt!
Annál egészségesebb lesz , minél több napfényt kap.
Maximun sűrűbben kell öntözni.
Előzmény: Keszthely1 (1779)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1780
Láttam már több narancs- és citromfát a különböző kertészetekben és sokkal zömökebb, szebb formájuk volt. Azért gondoltam, hogy egy kicsit ki kéne igazítani...
Előzmény: Keszthely1 (1777)
Keszthely1 Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1779

Hát már rég kikellet volna tenned a citromfát 
Ha ilyen hideg és felhős idö lesz pár napig, tedd ki nyugodtam nem lesz semmi baja .

Ha kezd sütni a nap tedd árnyékba.

Előzmény: Törölt nick (1778)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1778

Ja,és még egy dolog, jelenleg bent van a lakásban, ablakban... Jobb lenne neki inkább kint, hol fejlődik jobban? Ajándékba kaptunk egy növényt tavaly, és a növény allatt egy kis bot állt ki a , pár levéllel, kivettem átültettem egy saját cserépbe, be az ablakba és azóta meg sem áll a növekedésben, Viszont biztos vagyok benne, h. ez nem fog teremni. Vagy amit majd kapok tőled, azzal képes leszek én is beoltani, vagy erről ne is álmodjak...?

Keszthely1 Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1777

Le lehet vágni az ágat!; de miért akarod levágni?

Ha a csúcs hajtásnak a tetejét lecsiped  akkor nem nő  a citromfa oly gyorsan.

Előzmény: Törölt nick (1776)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1776

A középső ágát le lehet metszeni? Ha igen melyik hónapban, vagy ez mindegy?

Előzmény: Keszthely1 (1775)
Keszthely1 Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1775

Ha a levelét megdörzsölöd akkor meg tudod állapitani a  levél  illatából ,hogy milyen citrom, narancs, mandarin, grep.  ennél egyszerübben nem lehet.

Előzmény: Törölt nick (1773)
Arth_ur Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1774

Itt egy friss, rémhírszintű link a témáról:

http://www.hirtv.hu/?tPath=/tud-tech/&article_hid=98732

És itt van egy részletesebb (3 éves!) hír amiből kiderül, hogy azért kell most dolgozni, hogy biztosan megelőzhető legyen az, amivel rémhírszinten riogatnak...

http://origo.hu/tudomany/elet/20030523akipusztulas.html

Meg egy kis közérthető genetikai háttérinfó:

http://index.hu/tech/tudomany/banangen/

Hogy a bulvármédia miért kapta most fel a témát, azt ne tőlem kérdezzétek...

Előzmény: babett anyó (1772)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.29 0 0 1773

Tudja valaki, hogy ez milyen fa pontosan? Nagyon gyorsan nő!  A középső ágát szerintetek le lehet metszeni, hogy formásabb legyen?

babett anyó Creative Commons License 2006.05.29 0 0 1772

Valamikor régen én is hallottam ezt a rémhírt. Gondolom ez csak a termesztett banánfajokra vonatkozik, amelyeknek az ivartalan szaporodás miatt azonos génálománnyal rendelkeznek. Bár tudtommal ezekből is többféle van. Ezem kívül vannak még vad fajok, ehető és ehetetlen terméssel, amelyekben érett magog találhatók. Ezekkel nem tudom mi a helyzet.

Amit én ültettem, abesszín vadbanán néven ismert és azóta már igen nagyot nőtt.

Előzmény: cecilke (1770)
sjohn Creative Commons License 2006.05.29 0 0 1771
Szép jónapot mindenkinek! Elindult a Rappaiék honlapja.
http://www.rappaikerteszet.hu/
cecilke Creative Commons License 2006.05.29 0 0 1770
Akkor most van a banánnak magja?? Egyszer azt olvastam, hogy óriási tragédia fenyegeti  a világ banántermését, mert az összes klón, és ha fertőzést kap, mind kipusztulhat, és tonna szám paszírozzák a banánokat, hogy néhány magot szerezzenek, de nem nagyon halad. Meg hogy, már volt egy ilyen banán kipusztulás korábban, a most termesztett banánok valami ellenállóbb fajta, de nem olyan finom, mint az volt. Csak futólag emlékszem az egész sztorira :(. Hogy is van ez?
Előzmény: babett anyó (1737)
Flanell Creative Commons License 2006.05.26 0 0 1769

Az a por a levél színén csak valami piszok lehet, amit régi helyén a locsolás szétmosott.

A hosszú foltok meg úgy keletkezhettek, hogy egy ágba beleakadt a levél, és az mozgatásnál végigszántotta.

Arth_ur Creative Commons License 2006.05.26 0 0 1768

Barna porszerű elvben lehet pl. valami rozsdagomba, az apró foltokban szokott megjelenni, és főleg a levél fonákán. De terjed! Új foltok, új fertőzött levelek stb.

Ha a port ledérzsölve alatta ép a levél, nem elsárgult (ill később elhalt), vagy nem keletkeznek újabb barna porfoltok, én nem pánikolnék feleslegesen.

Előzmény: Perfect Peter (1767)
Perfect Peter Creative Commons License 2006.05.26 0 0 1767
Helló!
nem a fotózáshoz szedtem le, hanem mert összecsináltam magam, hogy vajon milyen kórt terjeszt :)). de van ám még egy-két ilyen levél. viszont miféle mechanikai sérülés érhette? lehet, hogy korábban érte, és most romlott el tőle a levél?
mikor vettem, észrevettem pár lukas levelet, amire azt mondták, hogy megszúrhatta valami, ne törődjek vele.
tiszta paramama lette már.:) bocsi.

és a barnás porszerű izé mi lehet? kézzel le lehet dörzsölni.
Előzmény: Arth_ur (1766)
Arth_ur Creative Commons License 2006.05.26 0 0 1766

Hát ez a "hosszirányú betegség", ami ezen az ötször fotózott egyszem levélen van, teljesen mechanikai sérülésnek néz ki (karcolás, megtörés v. hasonló)...

Mivel a fotózáshoz már leszedted, a további kémiai védekezés okafogyottá vált. 

;-)))

Előzmény: Perfect Peter (1765)
Perfect Peter Creative Commons License 2006.05.26 0 0 1765
Na, úgy tűnik most kiteljesedett valami gond néhány levélen, és szerintem eddig nem volt ilyen, mert minden nap szinte egyesével átnézem őket. :(

íme néhány fotó. néhány levélen hosszirányú betegség látható, valamint több levélen (eddig azt hittem ez sima por) barnás színű porszerűség gyűlik össze. remélem látszik a fotókon. szerintetek mi lehet a gond?

különben megcsináltam a metszést, lett egy dugványom, de olyan nagyok a levelek, hogy nem fért rá a kólás üveg. szerintetek jó az is, ha kilyuggatott nejlont húzok rá? régen így leveleztettem újra egy bonsait, jót tett neki a pára.

Mi ez a barna por? Ilyen  a fonáka Mi lehet ez? ??
bombaba Creative Commons License 2006.05.25 0 0 1764
Nem valószinű, hogy visszazöldül, vágd le inkább, aztán vagy kihajt, vagy nem.
A kerámiacserép nem egy jó megoldás.
Előzmény: dzgaux (1763)
dzgaux Creative Commons License 2006.05.25 0 0 1763
Azóta rájöttem, valszeg túlitathattam (nem biztos hogy tápsóval, inkább vízzel...), és mivel kerámia-cserépben volt, nem tudott levegőzni, és kicsit berohadt szegény...:( De gyorsan átültettem, hátha meg lehet menteni. Kérdésem: sztetek visszazöldül a sárga rész, vagy vágjam le és majd vhol kihajt újra? Vagy már visszafordíthatatlan a folyamat?
Előzmény: dzgaux (1762)
dzgaux Creative Commons License 2006.05.24 0 0 1762

Szerintetek mi baja lehet? Lehet túlitattam tápsóval? Vagy vmi más? Hogy lehetne meggyógyítani?

mandarin123 Creative Commons License 2006.05.22 0 0 1761

Nyilnak a virágok.

Perfect Peter Creative Commons License 2006.05.21 0 0 1760
A hosszú ág nem lesz olyan hosszú, csak kb. 4-5 levél lesz rajta.
Előzmény: bombaba (1759)
bombaba Creative Commons License 2006.05.21 0 0 1759
Ezt a 'kúp alakú műtrágyagolyóizét' nem ismerem, de én az ősszel gondoztam agyon egy kalamondint, pedig szép is volt, drága is volt.
Az átmérőért bocsi, de az jutott eszembe, hogy annak idején a kőkorban én könyvből tanultam meg a metszést, ahol le volt irva, hogy az orgonát virágzás után rövidre kell metszeni. Következő évben derült ki, hogy amit levágok, arra vonatkozott a rövid, nem arra, ami megmarad, igy egy szál virágom nem volt abban az évben.
Gyökereztető hormon többféle van (félfáshoz, zölddugvényhoz, stb), de nem kerül sokba, és kb 100 évre elég egy flakon.
A hosszú ágból akár több dugványt is csinálhatsz, 4 rügyes, 10-15 centis darabokra vágva.
Előzmény: Perfect Peter (1758)
Perfect Peter Creative Commons License 2006.05.21 0 0 1758
igen, gondoltam, hogy Flanell az átmérőre gondolt :)), és tényleg lemosóval szokta permetezni a gyüm. fákat, metszés után. csak még időben, nem most :).

akkor szerzek valahonnan gyökereztető hormont, csak perpill Kisbabám miatt nem vagyok túl mobilis, de azért van a közelben egy gazdabolt, hátha lehet kapni ilyesmit. na és akkor vágom le azt a hosszú ágat, ha ebbe bele tudom majd mártani.

ma adtam tanácsotokra vas tartalmú citrustápot is neki, csak azt nem tudom, hogy nem lesz-e gáz, mert korábban tettem a földbe olyan kúp alakú műtrágyagolyóizét, és remélem a kettő nem lesz sok neki. csak ugye a kúpban fix, hogy nincs vas. vagy túrjam ki belőle így utólag inkább?
Előzmény: bombaba (1757)
bombaba Creative Commons License 2006.05.21 0 0 1757
'Kinti fánál is csak 1 cm felett érdemes bekenni tavasszal, még az érzékeny őszibaracknál is.' Pontositani szeretnék: az 1 cm a levágott hajtás átmérőjére vonatkozik, nem a hosszára. :)
Egyébként egyetértek, érdemes a hosszúra nőtt hajtást időben megkurtitani, mert később, amikor már virágzik, nehezebb megválni tőle, a fa formáját viszont rontja.
Előzmény: Flanell (1755)
bombaba Creative Commons License 2006.05.21 0 0 1756
A citromfáról vágott hajtások nekem sem akarnak gyökeresedni. Pedig a citromfám már kb 20-25 éves, nem tudom, meddig él és termőképes egy fa, kellene utánpótlásról gondoskodni. Meg egy kisebbet könnyebben hurcolnék ki-be.
Igaz, beszereztem egy mexikói lime-t, ami kisebbre nő, és épp olyan jó citromnak.
Előzmény: Flanell (1754)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!