Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2006.05.31 0 0 1799

Márcus közepén elültettem egy avokádó magot, fogyasztás után egyből elültettem sima virágföldbe. Most gondoltam, hogy kidobom,mert már 2 és fél hónap telt el, már biztosan nem nő ki, aztán ahogy (azért óvatosan, hátha...) "takarítom le az oldalát, látom, hogy végig be van hasadva, csak a tetején, ami kilátszott nem lehetett észrevenni- várjak még akkor, igy kell ennek történnie vagy sem??

Flanell Creative Commons License 2006.05.31 0 0 1798

Végül is még át lehet tenni másik földbe, ha gondolod.

Gombák ellen meg megteszi egy Zinebes beöntözés.

Előzmény: Perfect Peter (1796)
Hawk T Creative Commons License 2006.05.31 0 0 1797
Valahol itt olvastam én is. Gondolom azért, hogy be ne rohadjon a földje (szerves tápanyagra gondoltam).
Előzmény: Perfect Peter (1796)
Perfect Peter Creative Commons License 2006.05.31 0 0 1796

Hawk!

miért kell tápmentes közegbe tenni?

úgy értem, sima virágföldbe (III-asba) nem elég? sőt én még sajna tápoldatos vízzel is locsoltam meg a földjét. (kb. 1 hete már bírja,de elég kókadtak a levelek)

Előzmény: Hawk T (1790)
Keszthely1 Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1795

Helyes igy kell csinálni !

Lásd a réggebbi hozzászolásomat ott vannak a citromfa hajtások sokasága a képen

Citrusfélék szaporitása  nevelése 17.hozzászolás képekben fenn a nagy citromfa 33. hozzászolás

Keszthely1 Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1794
Köszönöm szépen én is igy gondoltam  szó szerint.
Előzmény: Taxus (1783)
Hawk T Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1793
nem vizet írtam :)
Előzmény: LonG^^ (1792)
LonG^^ Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1792
lentebb azt olvastam hogy a vizben elrohad, akkor?
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1791
Akkor inkább ezek szerint cselekedj!!, (bár nálam bevált korábban ez a sima módszer is )
Hawk T Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1790
Na azért ez nem ilyen egyszerű...

Félbevágni a leveleket (ne párologtasson annyit), gyökereztető hormon, valami tápmentes közegbe elültetni (én kókuszrostba tettem - 3 ból 3 megmaradt), letakarni fóliával.
Előzmény: Törölt nick (1789)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1789
Tedd be vízbe, ha már lesz gyökere ültesd el.
Előzmény: LonG^^ (1788)
LonG^^ Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1788
Sziasztok!

A kedvesem szezett egy termo narancsfarol egy ket leveles hajtast, mi a tehendő vele hogy meg is maradjon?

köszi
sjohn Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1787
Amit írtam azért írtam ,mert most előreláthatólag egy hétig ilyen pocsék idő lesz , és az elegendő , hogy hozzászokjon az erősebb napfényhez.
Nekem március vége óta kint vannak , igaz előtte a télikertben voltak ahol egész évben sütötte őket a nap.
Előzmény: Törölt nick (1782)
Nirit Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1786

Sziasztok!

Tavaly ősszel vettünk egy kis citromfát, amire azt mondta a kertész, h be van oltva, 2-3 év múlva kezd majd teremni. Nagyon szépen növekszik, már virágzott is, de lassan kezdi kinőni a cserepét, át kéne ültetnem. Az volna a kérdésem, milyen földet vegyek neki, illetve kell-e tápoldattal öntöznöm, és ha igen, milyennel? Előre is köszi a segítséget!

Nirit, a kezdő citromtermesztő :)

Arth_ur Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1785

Pedig nem is beszéltünk össze... :-)

(Nekem egyszer egy cikász felső levélkörét sikerült szétégetnem májusi kipakolással. Azok a levelei, amikre saját maga árnyékot vetett, hibátlanul zöldek maradtak viszont.)

Előzmény: Taxus (1783)
Arth_ur Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1784

Ha az a "közvetlen" az ablaküvegen keresztül van, akkor bizony indokolt a szoktatás.

Az üveg ill. fólia annyit levesz a napsugárzásból (különösen az UV-ból), hogy a legnapigényesebb növényeknek is (még a kaktuszoknak is) szükségük van a tűző naphoz szoktatásra, ha előtte beltérben voltak, különben megégnek az erős sugárzástól (kifehéredő, fakult foltok a napnak kitett levelek felületén).

Tavasszal, a fagyok elmúltával kirakott növények simán hozzászoknak a gyengébb naphoz, de egy egész télen (viszonylag melegen) szobában tartott citrusnak kell az edzés, aztán már bírni fogja, és szép, zömök hajtásai lesznek.

Előzmény: Törölt nick (1782)
Taxus Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1783

Szia, bár nem én javasoltam az árnyékot, de egyetértek vele.

Ez a növény mostanáig szobában volt, és bár világos, napos helyen ahogy olvasom, de egy szobában mindig nagyságrendel sötétebb van mint kint a napon, még az ablak mellett is. Ezenkívül gondolom főleg üvegen keresztül érte a nap, az üveg megszűri az UV sugarakat, és ettől ég le. Ha március végén kikerült volna - én ekkor teszem ki őket, akkor nincs gond a nappal. Így is a növény 1-2 hét alatt hozzá fog szokni a kinti léthez és akkor már nem ég le. Bár nekem az a tapasztalatom, hogy nem fejlődik olyan jól, ha reggeltől esti tűzi a nap, talán túlmelegedik a cserépben a földje, nélam kb 1/2 napot süti a nap.

A leégésről még: pár éve nyáron vettem egy kaktuszt egy áruháztam, ahol valószínüleg elég sötétben tartották, hazavittem és azonnal kitette a napra, hisz kaktusz gondolta, totál leégett szegény.

Előzmény: sjohn (1781)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1782
Gondolom azért mert eddig bent volt (bár hozzáteszem, hogy közvetlenül éri őt mindig a nap, a déli tűző nap is.)
Előzmény: sjohn (1781)
sjohn Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1781
Bocsi , de miért kellene árnyékba tenni?
Sehol, ahol termesztik a citrusokat senki nem tart föléjük napernyőt!
Annál egészségesebb lesz , minél több napfényt kap.
Maximun sűrűbben kell öntözni.
Előzmény: Keszthely1 (1779)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1780
Láttam már több narancs- és citromfát a különböző kertészetekben és sokkal zömökebb, szebb formájuk volt. Azért gondoltam, hogy egy kicsit ki kéne igazítani...
Előzmény: Keszthely1 (1777)
Keszthely1 Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1779

Hát már rég kikellet volna tenned a citromfát 
Ha ilyen hideg és felhős idö lesz pár napig, tedd ki nyugodtam nem lesz semmi baja .

Ha kezd sütni a nap tedd árnyékba.

Előzmény: Törölt nick (1778)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1778

Ja,és még egy dolog, jelenleg bent van a lakásban, ablakban... Jobb lenne neki inkább kint, hol fejlődik jobban? Ajándékba kaptunk egy növényt tavaly, és a növény allatt egy kis bot állt ki a , pár levéllel, kivettem átültettem egy saját cserépbe, be az ablakba és azóta meg sem áll a növekedésben, Viszont biztos vagyok benne, h. ez nem fog teremni. Vagy amit majd kapok tőled, azzal képes leszek én is beoltani, vagy erről ne is álmodjak...?

Keszthely1 Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1777

Le lehet vágni az ágat!; de miért akarod levágni?

Ha a csúcs hajtásnak a tetejét lecsiped  akkor nem nő  a citromfa oly gyorsan.

Előzmény: Törölt nick (1776)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1776

A középső ágát le lehet metszeni? Ha igen melyik hónapban, vagy ez mindegy?

Előzmény: Keszthely1 (1775)
Keszthely1 Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1775

Ha a levelét megdörzsölöd akkor meg tudod állapitani a  levél  illatából ,hogy milyen citrom, narancs, mandarin, grep.  ennél egyszerübben nem lehet.

Előzmény: Törölt nick (1773)
Arth_ur Creative Commons License 2006.05.30 0 0 1774

Itt egy friss, rémhírszintű link a témáról:

http://www.hirtv.hu/?tPath=/tud-tech/&article_hid=98732

És itt van egy részletesebb (3 éves!) hír amiből kiderül, hogy azért kell most dolgozni, hogy biztosan megelőzhető legyen az, amivel rémhírszinten riogatnak...

http://origo.hu/tudomany/elet/20030523akipusztulas.html

Meg egy kis közérthető genetikai háttérinfó:

http://index.hu/tech/tudomany/banangen/

Hogy a bulvármédia miért kapta most fel a témát, azt ne tőlem kérdezzétek...

Előzmény: babett anyó (1772)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.29 0 0 1773

Tudja valaki, hogy ez milyen fa pontosan? Nagyon gyorsan nő!  A középső ágát szerintetek le lehet metszeni, hogy formásabb legyen?

babett anyó Creative Commons License 2006.05.29 0 0 1772

Valamikor régen én is hallottam ezt a rémhírt. Gondolom ez csak a termesztett banánfajokra vonatkozik, amelyeknek az ivartalan szaporodás miatt azonos génálománnyal rendelkeznek. Bár tudtommal ezekből is többféle van. Ezem kívül vannak még vad fajok, ehető és ehetetlen terméssel, amelyekben érett magog találhatók. Ezekkel nem tudom mi a helyzet.

Amit én ültettem, abesszín vadbanán néven ismert és azóta már igen nagyot nőtt.

Előzmény: cecilke (1770)
sjohn Creative Commons License 2006.05.29 0 0 1771
Szép jónapot mindenkinek! Elindult a Rappaiék honlapja.
http://www.rappaikerteszet.hu/
cecilke Creative Commons License 2006.05.29 0 0 1770
Akkor most van a banánnak magja?? Egyszer azt olvastam, hogy óriási tragédia fenyegeti  a világ banántermését, mert az összes klón, és ha fertőzést kap, mind kipusztulhat, és tonna szám paszírozzák a banánokat, hogy néhány magot szerezzenek, de nem nagyon halad. Meg hogy, már volt egy ilyen banán kipusztulás korábban, a most termesztett banánok valami ellenállóbb fajta, de nem olyan finom, mint az volt. Csak futólag emlékszem az egész sztorira :(. Hogy is van ez?
Előzmény: babett anyó (1737)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!