A két fajta nem ugyanaz. A Medina egy interspecifikus fajta, amit tényleg azért nemesítettek, hogy helyettesítse az akkoriban nem engedélyezett Medocot. Most már újra telepíthetó ez a szőlő is, Kékmedoc néven fut. Van hasonlóság a két szőlő borának karakterében, de azért sok különbség van. Szőlőtermesztési szempontból egyébként könnyebb választás a Medina, mert van némi rezisztenciája, és jó sok színanyagot termel. A Kékmedocnak kevesebb színe van, és rohad is eléggé. Ettől függetlenül én érdekesebb fajtának tartom borászati szempontból a Kékmedocot.
Neked jó alkeszod van az én hordóim 1 hét alatt megisznak 1 0.75 palackal, a cabernet a másodtöltésű hordókból már most nagyon jó inni,az öregebb hordók nem olyan szépek.
Na-ná! Hétfőn kedden rendet raktam a pincében felöntögettem a hordókat, és megfejtettem a szilvánit. Tükör tiszta, kellemes savakkal, csupán kicsit a szüretkor kapott kén érezhető egy iciny-picit. Ezért is nyilt színen fejtettem, jól megszellőztettem. 2 hét és nyoma sem lesz. Azt gondolom nem kell senki elől majd rejtegetnem. :-))) Az olaszrizling bár már 3 hete elforrt még nem tisztult le.December közepe előtt nem valószínű hogy hozzányúlok. Jelenlegi állapota szerint, lehet belőle jó medű. A vörössel még vacilálok, a szomszédomé akivel egyidős már gyönyörű és minden paraméterében kifogástalan. Igaz övé már saválló tartályban van, és volt türelme megvárni a teljes elforrását.(3 hétig volt a cefrén!!!) Lehet jövő héten neki ugrok.
Háááááát a muskotályból teljesen eltűnt az illat, mintha ott sem lett volna. Viszont olyat üt, mint a Tyson, és kicsit túl savasnak tűnik. Egyelőre nagyon szénsavas, nem tudom, mi lesz belőle.
A rizlingből is mintha elment volna a csodás hosszú mandula utóíz egy hete, azóta csak palackmintám van a hűtőben, az meg napról napra más: tegnap pl. bomba illata volt, ujjnyi vastag gliceringyűrűvel, agresszív keserűmandula útóízzel (tényleg, mintha meghámoztam volna kézzel egy maréknyit, és utána beleszagoltam volna a tenyerembe). A színe most olyan sötét, mint egy aszúé (persze a hordóban kapott ként, az fakít rajta).
Tegnap kiküzdöttem a hegyre este; -metsző hideg szél, 10 cm porhó, az úton tükör jég, kocsival fel sem lehetett jutni a célig- és ránéztem az újborokra. A cirfandli illata várakozáson felül igéretes, viszont annyira ress még, hogy büntetni lehet vele :) remélem kerekedik majd. Szépen letisztult, baja egyébként nincs. "Nagyon kis" hordóban van; jobban fogyaszt mint egy masszív alkesz; 2-3 hét alatt eltűnt 3 dl belőle. :)
A chardonnay mintha nem is 3 héttel korábban lett volna szűrve; élesztős, szénsavas opálos, de nagyon ígéretes, illatbomba, és harmónikusnak induló ízösszetétel. (kár hogy nem az én alapanyagom volt :))) Igaz ez 4x akkora mennyiség, lassabban történik minden. Még nem fejtem le, (a cirfit leszedtem a seprűnek nem nevezhető sűrű főzelékről már régebben) várok vele.
A hét felfedezése: Az egri "medina" (korábban "medoc noir") félszáraz vörös borát lényegében a mornen noir egyik változatából nyerik. A medoc noir fiatal korom kedvenc bora volt, ha valóban Medina szőlőből készül, akkor biztosan telepítek.
Az októberi paradicsom és uborka csodája érdekelne, de komolyan, gúny és lenézés nélkül... mi a technika lényege.... nekem mindkettő legkésőbb szeptember közepére KO
Visszamentem a lerakatba, ami 17óráig kellene, hogy nyítva legyen. Fél ötkor értem oda, már be volt lánccal zárva a kapu. Korábban nem tudok menni, mert dolgozom. Csak pénteken vagy szombaton. Arra már annyira felhúzom magam, hogy azon gondolkodom, jobb lenne, ha nem is mennék, de azért visszamegyek.
Azért abnormális dolog, ha egy vevő elmondja mit szeretne, ha a nevét nem is ismeri, azért felesleges becsapni.
Ha magamnak kellett volna a szőlő, akkor felkészültem volna rá és pontosan a nevét is megmondtam volna.
Ezen nem kell csodálkoznod. Az élet mindenhol így zajlódik. Mindenki csinál valamit, ha ért hozzá, ha nem.
Én városi vagyok, soha nem laktam falun, de vonzódom a talajműveléshez. Ezért van kertem, aminek egy részét megművelem. Sokat szoktam falusiaktól kérdezgetni, mivel kell permetezni, milyen fajtát ültessek, stb.
Rá kellett döbbennem, az embereknek halvány fogalmuk sincs, mit miért csinálnak. Szokás alapján permeteznek, ültetik a növényeket.
Én egy kis területen többszörösét termelem, mint ők. Amikor elmondom, mit teszek, kinevetnek. Ha elmesélem,hogy én októberben még uborkát, paradicsomot szedek, kinevetnek és nem hiszik el. Gúny tárgyává akarnak tenni. El sem tudják képzelni, mielőtt elültetem a magot, több könyvet olvasok el.
A szomszédom (a szőlős nyáron) a megmaradt permetlét felajánlotta, hogy permetezzem el. Kérdeztem, mi van benne. Mondta, van benne zöldrothadás ellen stb. Kérdeztem, miaz? Gondoltam, még ezt sem tudom. Azért kértem a permetszeres zacskókat, mutassa meg. Kisült, szürkerothadásról van szó, egyszer permetez csak vele mindig július első hetében és kész.
Óvatos vagyok, mert egyszer kérdeztem egy falun élőt mivel permetez krumplibogár ellen? Válasz:Decis
Lisztharmat ellen: Decis
Peronoszpóra: Decis.
Itt már nincs miről beszélni.
A szomszédom szőlőjében egy szál fű sincs, egész nyáron kapál, hetente permetez, ősszel várja a vevőt a szőlőre. Ennyi munkát fektet bel, sokat költ rá, de szerintem még nem számolta ki, gazdaságos-e a tevékenység?
A baj az, hogy a szomszédom szőlővel foglalkozik, egész nyáron azt műveli és a termést eladja. Kb mellettem 1ha szőlője van.
Mondtam neki, hogy megyek falerakatba, erre megkért, hogy vegyek korai magnélküli szőlőt. Az elsőben azt mondták van, de késői, Kismis. Felhívtam jó-e neki, azt mondta, nem kell neki, mert korait és fehéret akar.
Tehát nem szőlő kell neki, hanem korai, fehér és magnélküli.
Szerintem nem fogja megbánni a szomszéd, a Palatina az egyik legjobb csemegeszőlő fajta, korai, szép aranysárga bogyói vannak és nagyon kellemes muskotályos íze.
Oltványnak nevezik. A Palatina toleráns (betegségekre kevésbé fogékony) fajta; nem tudok róla hogy magnélküli lenne és a szakirodalom sem említi annak.