Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Az árkülönbségből tudok venni 2 ipari bosch sarokcsiszolót vagy egyéb eszközt ami a kollégáknak kell. Sajna szűk a keret, mert milliókat kéne önteni a műhelybe..
Ív nélkül 1mp alatt kb 2-3mm... Huzaltoló hegesztés közben a beállított sebességgel forog, és a befűzőgombot nyomva is teljesen korrekt. Ha lesz időm lehet visszaviszem újra, hogy hasonlítsuk össze egy másik ugyanilyennel.
Milyen elektródát használsz? Bázikus, vagy rutilost? A letapadás lehet a gyenge áram miatt, meg azért mert rövid az ív. Ívgyújtáskor is le szokott tapadni a pálca. Sajnos ez ilyen :-) Sokat kell gyakorolni az ívtartást. Engem régen az édesapám úgy tanított, hogy leverte a bevonatot a pálcáról, és úgy kellett gyakorolnom az ívtartást. A varrat nem lett szép, de meg lett az eredménye.
Ui.: A rutilos pálca ív stabil, de könnyen zárványosodik a varrat, a bázikus "leragadós", viszont kevésbé hajlamos a zárványosodásra a varrat, és jobb a varrat mechanikai szilárdsága is.
Van egy rotacsöves argon nyomáscsökkentőm, aminek a palack csatlakozóját a képeken lehet látni.
A problémám az vele, hogy a palackon a belső rész csatlakozó átmérője 13,2mm, a reduktoron 13,7mm, ezért nem megy bele a palack furatába, így a hollandert sem tudom a menetre rákapatni.
A kis képen kicsit kilátszik a nagy hollandi alatt egy szintén hatszög lapolt fej van, de ennél én túl kicsinek találom a felületet, hogy tömítést lehessen berakni, kb 1-1,5mm széles csak a felfekvő felület.
Hol kéne ennek tömítenie? Esztergáljam le az átmérőt, hogy beférjen a palack furatába, és a domború rész fog tömíteni a csap szerelvény belső fém felületén, vagy a perem alá kell rakni valami tömítést, mint a többi reduktor esetén? Vagy esetleg a domború felülethez kellene betennem valami tömítést a palack furatába?
Ez gondolom, valami más szabványú palack elzáróhoz lett kitalálva, nem a nálunk kapható elzárókhoz!?
Végül az Iweld szervízben megoldották a problémát, legalábbis egyelőre úgy tűnik. 2 napja használgatom és eddig még nem fordult elő bizonytalankodás. A Co2 vezérlő panel cserélve lett.
Nem volt olcsó (24 + áfa), de legalább mégiscsak volt náluk kéznél egy ilyen panel. Örülök neki és remélem hogy a következő sok évben még gond nélkül fogom tudni használni a masinát...
Fura amiket írsz a lassú indítasról. Én semmi ilyent nem tapasztalo a Jasic-nál, hogy sokat kellene várni. Általában 8-10 mm-es szabad huzalhosszal dolgozom, 3-4 mm-re a munkadarabtól, ha megnyomom a gombot, azonnal hegeszt. Biztosan van néhány tized másodperces késlekedés, de emberi léptékkel nem igazán érzékelhető. Nekem ív nélkül is tol 30-40 mm-t 1 másodperc alatt. Nem lehet, hogy a huzaltolónál van valami gond?
A Hanyec féle gép lenne neki a legjobb, az olyan mint a tiéd ha jól emlékszem, 90-100ezer körül volt tavaly. Volt neki használt is,(az is az ő gyártmánya) azt pedig 60ért adta volna.
A céges Alumig- nek négy görgős a tolója, de ugyan úgy előgázzal és lassú dróttal indít, sokat heftelni tényleg kínlódás.Nehezíti, hogy aluval csinálom. Tényleg szerencsésebb lenne a melódhoz egy trafós gép mert ez inverteres jelenség, ami nem feltétlen rossz a "normál" hegesztésnél.Nekem egy Hanyec féle 200A 12 fokozatú trafós gépem van, a sok fokozat miatt finoman állítható.
Állítgattam mindenfelé, jobb lett, de még nem az igazi. Megszoktam a régieket, hogy azonos sebességgel tolják, így nem kell 100 évet várnom, hogy az 1cm-re levő pisztolyból kiérjen a huzal. Ha meg közelebb teszem akkor figyelni kell, hogy visszafelé húzzam stb. Még mindig kényelmetlen. Alég szép láthatatlan varrat lett ezzel is, de nem lesz a kedvenc funkcióm/gépem.
Valaki kérdezte a 4 görgőst:
Nem aluhoz kell, arra majd egy ac/dc awit szeretnék, hanem mert régen használtam egy formig 210-est és annak 2+2 görgője volt és álomszépen lehetett vele dolgozni 5m munkakábellel is.
Szia, lenne, most mondtam vissza kettőt. Most szabin vagyok 2hetet 16ig, strandolás van meg 1-2 ház körüli meló. Utána megyek el 3hétre melózni, eddig is úgy volt hogy 2-3hét távol, 2hét itthon (itthon persze hegesztgetés szinte egész nap) Aztán ez így sok volt egy kicsit, a gyerekekkel is lenni kell.
Veled mi újság, ott a Balcsinál azért zajlik az élet.
Szerintem valami ívgyújtási, beállítási gond lehet nálad. Nekem is Jasic MIG 200-as fogyósom van, de semmi gondot nem okoz a változó sebességű huzaltolás. Olyannyira, hogy amikor megvettem, csak véletlenül fedeztem fel ezt a funkcióját. Azt sem hegesztés közben, hanem amikor ki akartam méregetni a különböző amper beállításokhoz tartozó huzaltolást. Komolyabb gépeken ez a megoldás nagyon gyakori. Én nagyon szépen tudok vele pontozgatni.
De ha belegondolunk, akkor sem nagyon áll meg az elmélet, miszerint ez okozná a nehézséget. Mert ha nem gyújt rendesen az ív, akkor minek tolná jobban a huzalt? A huzal akkor jöjjön, amikor van már ív. Pontosan a lassú indítás miatt lehet vele szépen kezdeni, mert nem löki csak a vakvilágba a huzalt ha kell, ha nem.
Szerintem az árammal próbálkozz, mert az sem természetes, hogy a pontozások közben a meleg cucc néha beég. Én gyanítom, hogy ott a gyújtás szarakodik. Nálam nagyon ritkán ég be az áramátadó. Ha éppen mégis bepukkan, az is csak annyira, hogy 1-2 mp múlva már ki is tudja tolni minden külső beavatkozás nélkül. Alunál fordul elő gyakrabban a beégés.