Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
No elültettem két termő narancs és egy citrom hajtását, viragfoldbe (sajna csak ez volt otthon), a leveleket felbe vagtam, illetve a szarakat porra zuzzott faszenbe tettem, meglocsoltam sima eső vizzel és rajuk huztam egy nylon zacsit. Remelem megmaradnak orulnek neki. A citromon a kerteszetben oklomnyi citromok logtak!
Tápoldatozni az aktív vegetációs időszakban (kb. márciustól októberig) szabad.
Ha most friss, tápanyag-gazdag (trágyás) földbe ültetted, akkor 1-2 hónapig tényleg ne adj neki tápoldatot, ha osmocote-ot is kevertél a földjébe, akkor az 3-6 hónapig is elég tápanyag lehet (típustól függően).
Én egyszerűen általános virágföldbe ültettem a citrom féléket, ez a B típusu gondolom, igaz tettem hozzá egy kevés savanyú tőzeget (novobalt). Viszont a citromfélék eléggé vasigényűek ezért olyan táppal locsolom, amiben sok a vas. Nincs velük baj, sokat teremnek, csak a pajzstetvekkel küzdök.
80% Novobalt 20% Perlit 1 evőkanál osmocote vagy 40% Novobalt/tőzeg/ 40% Marhatrágya 20% Folyami homok 1 evőkanál osmocote vagy nézz be a www.rappaikertészet.hu-ra , ott sok mindent megtudsz!
Szia, van külön avokádó-s topik, ott részletezik, hogy kell avokádót csiráztatni. Még várhatsz vele, eddig jó, de vizbe szokták tenni, akkor látod, mikor hajt gyökeret meg levelet. Elég hossú idő. Márciusban raktam vizbe 2 magot, szép gyökere van, de felül még csak 1 cm.
Márcus közepén elültettem egy avokádó magot, fogyasztás után egyből elültettem sima virágföldbe. Most gondoltam, hogy kidobom,mert már 2 és fél hónap telt el, már biztosan nem nő ki, aztán ahogy (azért óvatosan, hátha...) "takarítom le az oldalát, látom, hogy végig be van hasadva, csak a tetején, ami kilátszott nem lehetett észrevenni- várjak még akkor, igy kell ennek történnie vagy sem??
úgy értem, sima virágföldbe (III-asba) nem elég? sőt én még sajna tápoldatos vízzel is locsoltam meg a földjét. (kb. 1 hete már bírja,de elég kókadtak a levelek)
Amit írtam azért írtam ,mert most előreláthatólag egy hétig ilyen pocsék idő lesz , és az elegendő , hogy hozzászokjon az erősebb napfényhez. Nekem március vége óta kint vannak , igaz előtte a télikertben voltak ahol egész évben sütötte őket a nap.
Tavaly ősszel vettünk egy kis citromfát, amire azt mondta a kertész, h be van oltva, 2-3 év múlva kezd majd teremni. Nagyon szépen növekszik, már virágzott is, de lassan kezdi kinőni a cserepét, át kéne ültetnem. Az volna a kérdésem, milyen földet vegyek neki, illetve kell-e tápoldattal öntöznöm, és ha igen, milyennel? Előre is köszi a segítséget!