Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Ezt Borisz jubilej novocserkaszknak adta, de annak már rózsaszin kellene lenni. Amúgy már finom, megtartom mert nem is kényes, de jó lenne tudni hogy mi ez?
A tegnapi esőt is ha minden igaz megúsztuk, a landüszt mint minden évben megint elkapta valami, a 130 napos körüliek, usztocsnivüj dokucsajev, anjuta, stimul, kezdenek édesedni, a többiek is rendben vannak.
Sokat segítene, ha betennél levél, vitorla és fürt képet, ha már ki szeretnéd deríteni, milyen szőlőd is van...
A Nagyesda AZOS fajta soha nem volt magnélküli, már csak a két felmenője okán sem (MoldovaXCardinal), aki ilyesmit állítana róla, az hmmm...... nincs a helyzet magaslatán ? ;-)
Rezisztenciája kiváló, akár csak a Moldovának. És nagyon finom. Sokáig tőkén tartható. 10g feletti bogyói is szoktak lenni. A repedésre nem tudok mit mondani, ma éppen esett, így nem jutottam ki, de elég sok egyéb fajtám is felrobbant, amik korábbi években nem (persze akkor nem is volt ilyen aszály)
A rezisztencia viszonylagos, a Moldovám pergolán képes elkapni lisztharmatot, mert ott olyanok a körülmények. De a normális szőlős területemen (a már korábban leírt munkák mellett) semmi baja nem szokott lenni. De azért hallottam már olyat is, hogy patakpart mellett próbálkoznak szőlőzni, ott azért ne várja el az ember, hogy a rezisztens szőlője majd egészséges lesz permetezés nélkül. Ja, és fontos: rezisztens szőlő: területválasztás, zöldmunka, ésszerű és megfelelő időben végzett beavatkozások.
Amúgy, ha az idei évet veszed alapul, a fajták jó nagy része megbukna. Tavaly meg egy másik része. Nem akarom védeni egyik fajtát sem, dönts ahogy akarsz, de az idei év nem volt/lesz könnyű pálya.
Tegnap újra végignéztem azokon a helyeken, ahol árulják. Nem én emlékeztem rosszul, tényleg a leírt tulajdonságokat ígérik rá. A kérdés, hogy szépítettek a jellemzésben, vagy a nálam levő tőke nem is az. Bár ha ennyire reped, akkor valószínűleg lecserélem függetlenül a tényleges fajtájától.
Az biztos, hogy sosem volt magnélküli, bár egyes helyeken azt mondják rá tévesen. Jobb helyeken csaknem magnélkülinek nevezik ami számomra azt jelenti, hogy nem nagy magjai lehetnek és nem sok.
A repedés is elhangzott már itt, ha vékony a héja akkor meg sem lep. Az általad megjelölt hasonlítási alap, a Helikon jó vastag héjú. illetve a rezisztenciája jó, ami azt jelenti, hogy kell permetezni.
Érdeklődöm, kinek milyen tapasztalatai vannak a Nagyezsda szőlővel.
Néhány éve ültettem egy - névleg - ilyet. Most kezdi megmutatni a termését. És több szempontból elégedetlen vagyok vele. Azt ígérték, mag nélküli; hát ez tele van magokkal. Állítólag rezisztens; nálam már kétszer is belekóstolt Lisztharmat úr, miközben a másodszomszédjának, aki egy leírás szerint átlagos ellenállású Helikon szépe, soha nem volt még semmi baja. És - ami most a legaktuálisabb - állítólag nem repedős. Ezzel szemben a szemek fele szétcsattant, pedig a többi szőlőfajtán alig van repedt szem (azok is csak a Palatinának gyanított örökölt tőkén).
Kezdek gyanakodni, hátha nem is Nagyezsda, amit kaptam? Ezért szeretném tudni, kinél hogy teljesít.
Ilyenkor (hosszú, aszályos meleg után 40mm +pára) azonnal kijön a gépből a gyenge láncszem. Lehet, hogy lesz még, de most a legérzékenyebbek már ki is csattantak. Zaporozsec, Belgrádi (pedig az még messze nem érett), km Lucsisztüj, ezeket most esszük ahogy bírjuk mert a repedés még ehető. 3-4 nap múlva már penészes lesz. Meglepetésre az Afuz Alin is találtam 1-2 repedtet de az lófütty. Az Angélán is találtam, pedig az amúgy nem reped. Csak idén megint olyan a fürt hogy nem hajlítható, szögletesek a bogyók. Kicsit megollóztam, így megritkítva már nem lesz gond, amúgy is kellett volna. Favorittal is igyekezni kell, mert ami rajta van nagyon érett és ez az eső már nem kell neki. A vastagabb héjú fajtáknak semmi baja. Amerikaiak, Fanni, Palatina, Irsai, lengyel Csokoládé is jól viselte, Regina is. A később érők többsége szintén.
Egyenlőre a preobr-al nincs gond és a család szinte isteníti. Jelenleg 4 magyar szőlőm van a táltos6066, eszter, fanny és valami kecskecsöcsszerű. Csak neked halkan, ezek nekem is jobban ízlenek.
Ezekből nekem Preobrazyényie fajtám van, és saját tapasztalat az, hogy az esőtöl reped.
Arról nem beszélve -amellet, hogy nagyon korán indul, ezért fagyérzékeny- ízre felejthető szőlő. A lesajnált magyarokból több is körökkel jobb, de ha már külföldi, akkor pl. egy Rozmusz féléretten is nagyságrendekkel jobb ízű.
Ma átjártam a területem kb 2/3át. Fajtán belül is vannak különbségek, attól függően milyen területen, mekkora terhelesu tőkéket nézek. Vannak fürtök amiket ha csak egy szúnyog megcsíp, felrobbannak, nem csak repednek.
Nalam 35mm esett. Ma harapni lehetett a levegőt olyan párás volt.
Lehet kidobott pénz és már halottnak a csók...
Utólag kiderül, de 5l/ha kalciummal próbálok picit segiteni hogy "ruganyosabb" legyen a bogyohej.
4 napos elég rendes eső után az érésben levő szőlők( táltos6066, piszanka, preobr, bajkonur, fanny, anjuta, romulus) jól vizsgáztak, nincs repedés, rohadás.