Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Megbízhatatlan az egész. Nekem ez a keddi dolog fájdalmas :-( Sehol semmi előrejelzés nem volt és a +1 helyett lett -4 fok. Meg is lett az eredménye :-(
Most olvasom hétfő,kedd -3 fok még duplázza is remélem nem lesz igazuk a jósoknak akkor még nem veszem le az oltásokról a takarót. már nagyon kíváncsi vagyok sikerültek -e vagy nem.
Van egy tesztelő sorom ahova ültetek fákat most kuresia ill frisson lett valaki ismeri jobban a tulajdonságait azon kivül ami le van írva róluk ,mert az általában elég sablonos infokat tartalmaz.
Azért ez a "sose fagy el " egy kicsit bátor kijelentés hiszen mindennel korábban virágzik akár február közepén is .
Emlékszem , gyerekkoromban a közeli domboldalon volt egy méretes som bokor az már akkor sárgálott mikor minden téli színű volt , termést csak nagyon ritkán láttunk rajta .
Bár lehet hogy valami nemesítéssel javítottak rajta de én nem úgy emlékszem hogy az termett volna rendszeresen .
Nekem 4db 20, 1db 10 éves nagyszemű bokraim vannak, minden évben teremnek permetezés nélkül. Lekvár, pálinka, még a fagyasztóba is jut. A szedése nem éppen derékkíméló, mert akkor igazán finom mikor magától lepotyog.
Ha majd kipusztul a lucerna? Elég nehezen teszi. Ha irtja az ember, akkor is kihajt, jó mélyről. Modjuk gyomirtózni nem próbáltam, arra még lehet érzékeny.
"a lucerna felhasználható a biológiai talajművelésben és előnyösen hat a talajok termékenységére is. A fejlett gyökérzete nitrogénben és szerves anyagban gazdagítja a talajt. A lucernával szimbiózisban lévő Rhizobiumok - 3-4 év alatt - mintegy 200-300 kg nitrogént kötnek meg ha-onként. A mélyebb talajrétegekből - más növények számára felvehetetlen - foszfor és káliumtápanyagokat hoz fel, és ezzel a feltalajt is gazdagítja. Talajgazdagító tulajdonságát bizonyítja az is, hogy a lucerna utóhatása felér egy jó istállótrágyázással. Az eróziónak kitett területeken jelentős talajvédő hatású, és mivel a műtrágyázás (főleg a N tartalmúak) savanyítja a talajt a lucerna N gyűjtése révén védi szántóföldjeinket a savanyosodástól."
(és még hozzáteszem, hogy árnyékolja a talajt, kiszáradás ellen, gyomelnyomó. bár maga is gyom, végül is, ha úgy nézzük... :)
ha nem is így lenne, mindenesetre a legnagyobb gond vele, hogy aszályban nagy konkurrenciája a gyümölcsfáknak... ha majd kipusztul, utána lesz jó, mert a talajjavító hatás megnarad, a vízkonkurrencia megszűnik.
kalászos: nem termelési célból ültettem a lucernát sem, így a kalászos sem érdekel,
amúgy sok évig búza volt a gyümölcsös előtt, így a kalászos elővetemény is megvalósult :) ;)
A leviragzott kajszin teljesen normális ha a bibe szál le van száradva . Ilyenkor félbe kell vágni a kisbarackot és ha a mag fehér ... nincs benne szürkés barnás szín akkor jó .
Ahogy jósoltam is, egyre lejjebb csúsznak az előrejelzések, kedd-szerda -3 is lehet, felhőt nem mutat. Ez már nem lesz jó, lassan növekednek a kis kezdemények....