Az utóbbi években egyre több takarmánybúzát etetünk a nyulakkal. Régen ezt tiltották, búzát csak emberi fogyasztásra volt szabad felhasználni. Napjainkban bõven áll rendelkezésre, hazai temésátlagai a gabonafélék közül a legnagyobbak, termesztése gazdaságos. A gabonafélék közül a búzában van a legtöbb fehérje (12-14 %) és ezt a fehérjét a nyúl jól hasznosítja. Mint valamennyi gabonaféle fehérjéje esetében, úgy a búzáéra is érvényes, hogy biológiai értéke nem teljes, bizonyos aminosavakban szegény. Etetésekor ezt is figyelembe kell venni. Nyersrosttartalma alacsony, keményítõben viszont dús. Az ásványi anyagok közül jelentõs a foszfortartalma, bár ez nem a legjobban hasznosul a nyúl szervezetében. Mészben szegény, így etetésekor mészkiegészítés szükséges. A búzát a nyulakkal akár szemesen, akár abrakkeverékben etethetjük. Szívesen állítják be nyúltápokba is, mivel az elõkészítés során csirizesedik és ezzel jobb minõségû, szilárd, kevésbé morzsálódó granulátum készíthetõ. A nyúl takarmányának 20-30%-ában kaphat búzát úgy, hogy emellett feltétlenül kell nyersrostban gazdag tömegtakarmányt is adagolnunk. Hazai abraktakarmányaink közül a kukoricát termesztjük a legnagyobb mennyiségben. Ez a legkönnyebben beszerezhetõ abrak, csak a legritkább esetben, a leginkább aszályos években lehet gond a kukoricavásárlás. A nyulászok is leginkább kukoricát termesztenek akkor, ha ilyen célra valamekkora földterület rendelkezésükre áll. A kukorica táplálóanyag-tartalmát a többi gabonaféléhez viszonyítva a nyúl gyengébben értékesíti. A kukoricának több elõnye, de sok hátránya is van. Energiában a leggazdagabb, fehérjében viszont a legszegényebb gabonaféle. Ez a fehérje biológiai értékét tekintve is eléggé kedvezõtlen, a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakban szegény. A kukorica sok karotint tartalmaz, aminek fontos élettani elõnyei vannak. Egyoldalúan hizlaló takarmány, tenyésznyulak adagjában csak korlátozottan etethetjük. A sok kukoricát fogyasztó tenyésznyulak ugyanis elhíznak, a nõstények gyengén ivarzanak, nem hajlandók párzásra, vagy az eredményes pároztatás után is üresen maradnak. Ezért a sok-sok gyakorlati tapasztalat alapján a tenyésznyulak részére csupán 10-20 % javasolható. Ennyi kukoricát azonban csak nyolchetes életkor után célszerû etetnünk. A fiatal, 4-8 hetes nyulak ugyanis a keményítõt rosszul emésztik meg, ezért az emésztõszervi megbetegedések elkerülése érdekében mérsékeljük a kukorica adagolását. A hízónyulaknak már bõvebben adhatjuk a kukoricát. Itt sem javasolhatunk azonban 20-30%-nál többet, mivel táplálóanyag tartalmát viszonylag rosszul értékesítik, ennél több kukorica etetése után sok zsír rakódik le a hasüregben, a belek körül, ami rontja a vágási kitermelést, hiszen a belek és a bélzsír hulladékba kerül. Az említett 10-20, illetve 20-30 % etetési lehetõség is azt jelenti, hogy a kukorica bizony nagyon fontos abraktakarmányunk. Érdemes tehát arra is figyelnünk, hogy a kukorica jó minõségû legyen. Az utóbbi években azt tapasztaltuk, hogy a kukorica gyakran fuzáriumgombákkal fertõzött. A gombák mérgezõ anyagot termelnek. Az ilyen kukorica súlyos emésztõszervi megbetegedést okozhat, ami egészen az elhullásig vezethet. Enyhébb esetekben is számolnunk kell szaporodási nehézségekkel, a hízónyulak tömeggyarapodásának romlásával. Azt tapasztaljuk, hogy a fuzáriumos kukorica etetése nyomán a növendékek gyarapodása leáll, étvágyuk romlik, magatartásuk kedvetlenné válik. A nyúl soványodik, szõre fénytelen, borzolt lesz, ilyen esetekben a kukoricával vagy a táppal azonnal álljunk le és jó zabot vagy árpát adjunk szemesen, majd jó minõségû lucernaszénát. A kukoricát egyébként a nyulakkal szemes, megtört vagy darált formában etethetjük. Utóbbi formákban keverékhez adagoljuk. A kukoricát mindig frissen készítsük elõ, mert a többnapos dara megkeseredik, avasodik és a nyulak nem szívesen fogyasztják el.
"Igazad lehet" Nekem volt belgám meg új-zélandiak is! Ott a gyorsaság volt egész évben!Amikor meg kaptam az első M.Ó anyát akkor szokat an volt, hogy mi ez a nyugodtság, már apámmal azon voltunk hogy másnapra "leadja a rendszámot":-) nem így történt. Tök nyugodt az egész fajta, amikor ellés van akkor is szóval az év minden napján!Rá jöttem a kényelem a fontos!!!!!!!!!!!!!!!!Ez a fajta egy kényelmes az én szememben és akik vittek tőlem azoknak is ez a véleményük!Akartam ezek mellet más fajtával foglalkozni! De minek?! Nem is igen tudnék! Úgy érzem még most az elején hogy örök fajta a Magyar Óriás nálam, nálunk!!!!!!
Akkor lehetne itt az indexen minden nickről írni hogy ki mit csinál!Itt meg játssza, hogy ő itt a legnormálisabb aztán máshol meg ír olyanokat!Bár amit a Magyar Óriásról írtál van miért tartani!A szépségéért, tegnap hoztam azt a bakot, nekem nagyon tetszik, és ahonnan hoztam ott voltám nyúl bőven!Ha nem lenne semmi jelentősége akkor miért tartják!MÁR EGYRE TÖBBEN????????????Azért én vágtam le 3 hónapos magyar óriást élve volt 3,2 kg vágva 2,5 kg!!!!!!!Csak mindenki a nagy hatalmas óriásokat látják bennük!!Mint a Német vagy a belgáknál!!Ott az a lényeg hogy minnél nagyobbak legyenek a fülei és a test!Az már nem egészséges és nem is nyúl!
Valamiért akadozik a gépem!Mind1, fel hívtam az illetőt és mondta hogy búzán és kukoricán tartja mert az ingyen van neki! Na fel teszem a kérdést akkor, milyen minőségű húst kapunk ilyen takarmányon tartott jószágról????Sz@rt!!!Kukorica nem jó a nyúlnak, a búza elmegy, de nem hízik meg azon ennyi idősre!! Én tápmentesen akartam tartani a tenyészállataimat!Amikor itt voltak tetoválni az anya nem mutatta azt a súlyt amit kellet volna. Így tápozom őket "ezerrel" és mostanra 6 kg az anya! A tápot úgy keverem be hogy 1 diszperzites vödör táp és ugyan ennyi vödör tritikálé!Be vált! Szóval ennyi!Remélem ki dobja a rendszer!
Ezért nem tőlem vettél! :-) Vitték mint a cukrot!De nem 100 ért adtam, mert az még a tavalyi volt!20 forintért adtam kilóját!Mint a kenyér ára már nálunk 280 ft-kg és még a tavalyi búzából sütik!Csak emelték nehogy le maradjanak valamitől!!!!!!!
Az is beteg aki 10.000 Ft-ért veszi az árpát. Én 2500-ért vettem. Azóta már 3500 az igaz. A búza is felment 3500-ig. De 11.000-ért már szóját adtak....
szia. a borsó árakat nem tudom, de az árpa 10000 Ft/mázsa az kicsit soknak tűnik, de nem vettem mostanában, az tudom hogy a kukorica 6-7000 Ft. /mázsa áron van, a napraforgót vesztegetik 9-10000ft-ért. nem a bizniszedet akarom rontani, de nem vagyok benne biztos, hogy ilyen áron el tudod adni. a búza is 3-5 000 Ft. között mozog. a szóját adják 14000 -ért, aki tud a közelemben olcsóbban az írjon, nem sok kell 1-2 mázsa. zabfalóval beszéltem, nála tudok búza ocsút olcsón. üdv.
Én is elküldtem a felvétel kérelmemet,de máig nem kaptam választ. Na de majd. Érdeklődnék, hogy a Dunaújvárosi tenyésztő elérhetőségét tudja-e valaki? Nekem talán ő lenne a legközelebb Kunszentmiklóshoz.