A végeredmény 14 l az erjesztőben (OG 1.060), de a másláshoz több vizet használtam mint ami a leírásban szerepel (+1 liter). Így kb. lett 12-13 liter 6% sör.
A cefrézési hőfokok és idők, az ehhez szükséges víz mennyiség, a másláshoz szükséges víz mennyiség, a forralás ideje, a hozzáadott komlók forralásának ideje, az erjesztés ideje, a palackozó cukor mennyisége, mind mind szerepel a hozzá adott leírásban :)
Bár személyszerint nem látok esélyt, hogy 4 kiló malátából főként kezdőként lehet csinálni 15 liter 7,6%-os sört. Ahhoz 90%-os kihozatalt kellene elérned, ami még sok haladónak sem sikerül.
A postaköltségek kilóra mérik, de ha regisztrálsz, és összeállítasz egy kosarat, akkor a kosár tartalma alatt kiirja, hogy mennyi lenne a szállítási költség ha azt vennéd amit)
Attól függ mire gondolsz. Ha a sűrítményekre (extractra) gondolsz, akkor ha jól tudom azok tartalmazzák a "receptet". Ha a sörfőző csomagok menüpont alatt futó csomagokra gondolsz, akkor azt nem tudom, ha kapsz is receptet hozzájuk, érdemes előbb jó pár videót illetve fórumot böngészni mert az all-grain sörfőzés azért nem annyira egyszerű. (Kétlem hogy a cefrézéshez kapnál pontos utasításokat, max azt írják meg hogy melyik komlót mikor kell beletenned, de várj egy olyan hozzászólót aki próbálta ezeket a csomagokat)
50 literesnél eszembe sem jutott aggódni, 4-5 ilyen zsámolyt ismerek személyesen amelyek régóta viszik ezt a terhet. Egy barátom 100 literes fazeka alá csonáltatott egy kis vasállványt, az tartja a terhet, úgy dugja alá ugyanezt a zsámolyt.
Mennyire kell ezt komolyan venni? Olyan minthogy a 40-es tábla is csak a gördeszkásokra vonatkozik? Vagy ha hosszútávon 50 literes fazékkal kb 37-38 liternyi sörlével szeretném használni, akkor keressek egy olyat ami el is bírja papíron is?
Sziasztok! A lágerem ászokolásának hamarosan a végére érek. Hogyan kell a palackozást és a széndioxid telítést megcsinálni? Lepalackozom, ugyanúgy mehet bele az 5 g cukker? Milyen hőfokon kell tartani (erjesztési, vagy ászokolási?), és kb meddig?
Sörfőzéshez készülök, az eszközbeszerzésnél tartok. Az Olaszspednél kapható Deluxe start szettet fogom megvenni, amiben 30 literes vödrök vannak. Az Olasz a videójában 28 centis zsírfröccsenésgátlót ajánl és használ szűrőlemeznek, viszont a vödör méretét nem tudom. A webáruházban a 20 literes vödörhöz 28,5 centis, a 30 litereshez 31,2 centis szűrőlemezt árulnak.
Van valakinek tapasztalata ezekkel az eszközökkel, melyik mivel kompatibilis?
Hogy ki-kit kavart össze arról pár sör elfogyasztása közben el tudnánk vitatkozni :)
Cefrézek, majd külön edényben máslok. Folyamatosan szűrök, mikor már csak pár mili folyadék van a malátán akkor rámerek 6-8 liter másló vizet és a felső kb harmadát felkeverem a maláta ágynak.
Utóbbi pár évben mindig két főzést csinálok, első egy erős sör 6-8 alkoholfok a végeredmény. A második főzéshez hozzá adom az első máslás végét, ezek gyengébb ivó sörök szoktak lenni 4-5,5 alkohol fokkal. Kihozatalt így nehéz számolni :)
Szia! Érdekes, bennem fel sem merült, hogy levágjam az alsó peremet, pedig tényleg nagyon felmelegszik, de ez engem nem zavar. Maximum, ha zsámolyról forrón felteszem egy asztalra (mert így teszek), amit védeni akarok, akkor aláteszek egy falapot, amit nem baj, ha megéget kicsit. Az alsó perem szerintem lassítja is a hő kiáramlását a hordó alól, javítva a hatásfokot. Pedig én még egy horganyzott lemez hengerrel is körülveszem az egész hordót. Úgy emlékszem, talán 1-1,5kg közötti gázból kijön az egész főzés. (csak egyszer mértem meg)
Meg peremmel mindenhol megáll, nem csak a zsámolyon. Meg én szeretem, hogy alul is jó fogása van pakoláskor, mosogatáskor, mondjuk, ha felyreállítva ki akarom csurgatni a vizet.
Nekem fölül megmaradt a perem a kivágásnál, mert akkorára vágta, hogy egy nagyobbacska fedővel le tudvam fedni mondjuk a cefrézés pihentetőiben, meg tároláskor, hogy nepotyogjon bele semmi.
HOME 15 Müncheni csomag. Főzés rendben lezajlott, kissé a kezdők bénázásával. Az erjesztőbe kb. 13 L került be a főzés végén. 2 napig őrült kotyogó-bugyogás, utána síri csend. 15 B-ról lerohant 5 B-re.
Ma három nappal később mérve szinte ugyanúgy 5 B, na jó talán 1020-ról 1018-ra.
Három nap alatt ez a szinte minimális csökkenés azt jelenti, hogy megállt a folyamat, vagy a főerjedés már után csak ilyen lassan megy a dolog? (Az előzőleg konzervből készített STOUT-om ugyan kisebb intenzitással, de kb 7-8 napig folyamatosan bugyogott)
A méréshez kivett folyadék zavaros, benne széndioxid bubik, ízre nincs benne semmi kellemetlen.
A szokásos "nem piszkálni, majd jó lesz" tanácson túl érdemes-e valamivel próbálkozni? Nem túl kicsi ez a 3 nap alatt szinte semmi csökkenés? Élesztőt max. jövő kedden tudok venni.
Szerintem jól döntöttél az edényméretet illetően, ha nincs minden héten időd főzni, ha nem csak főzni szeretsz, hanem a sört is valamint ha ismersz olyanokat, akik elfogadják a kínálást. :)
Az árnak sem kell ezért nagyon magasnak lenni, én a 10 ezres söröshordót kimondottan szeretem.
Nyomáscsökkentőt viszont nem a 30 mbar-ost javaslom, nekem a 20-60 mbar állítható maxon használva megfelelőnek tűnik, de a 50-170 mbar-os is sokan használják, én is olyat kerestem, de akkor nem volt. A zsámoly saját szelepével mindenképp tökéletesen szabályozható.
Lemondtam a gyerekadagokról, nem fogok szerencsétlenkedni 16 liter sörökkel, inkább a 26 literes edény helyett egy 50 vagy 72 litereset szerzek be, rászánom a pénzt. Kérdésem az lenne, mekkora teljesítményű gáz zsámolyt vegyek hozzá? Esetleg linkeket szívesen fogadok. Köszi
Igazából PepitaLónak ment a tanács, hogy ne essen kétségbe, ha nem talál hirtelen rízshéjat. Viszont ezzel a bejegyzéssel jól összezavarod, mert te mégiscsak majd minden sörödbe teszel "pelyhet". :)
Más.
Egybe cefrézel, vagy van máslás, és ha van, felkevered-vársz-újraszűrsz, vagy folyamatos. És: kb. milyen a kihozatalod?
Alapvetően nincs szükség rá, ha jól szűrsz; ez is egy tudomány. A többség csak akkor használja, ha sok búza/rozs/zab/pelyhek van a cefrében. Főleg, mert egy időben nehéz volt hozzájutni. Most viszont van Olasznál is, meg a Beerodalomban is. Fél kiló elég egy évre, vagy tovább.
Nem rizspehely hanem rizshéj!!! Én a cefrézés utolsó 5 percében szoktam bele rakni a rizshéjat minimálisan elkeverem. 5 kg malátánként 1 marokkal és nem csak a búzába. Fellazítja a törkölyt.
Valaki eltudna nekem esetleg mondani, hogy a rizspehellyel valo szures az mi fan terem? Mert ugy hallottam hogy a buzasorokhoz azt hasznalnak, de nem igazan tudom, hogyan mukodik? Elore is koszi!