Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Jelenleg nyitott a rendszerem, de szivattyú gondoskodik az áramlásról.
Viszont, amikor leáll a szivattyú utánna is ugyan annyi hőfokot mutat az előremenő,(közvetlen a puffer és szivettyú után) és a cső tetelje is folyamatosan forró. Viszont a házban nem érezni a radiátorokon vagy a csöveken a meleget, csak ha újra indul a szivattyú.
Ezért is szeretném tudni, hogy mennyi mehet így el kb, mert jövőre már új (vékonycsöves és zárt) rendszer lesz, amiben nem indul meg a gravitációs keringés.
Nem igazán értem hogy mit nem értesz de úgy gondolom a kollégák már válaszoltak a kérdésedre.
Jobban én sem tudnám leírni.
Az a lényeg hogy a pufferes fűtés vtc-vel vta-val működik rendesen,így kerek a történet,
ezek nélkül csak fél megoldás. És ezt tapasztalatból tudom. Kezdetben sima gravitációs rendszerem volt de hamar rájöttem a hibáira. Eéőször csak a vta-t építtettem be majd 1 év múlva a vtc-t,
és most a jó. De addig futottam néhány felesleges kőrt.
Még nyitott a fűtésrendszerem és átereszt a lakásköri szivattyú. Ilyenkor sok megy el a pufiból? Érdemes egy rugósvisszacsapó szelepet berakatni? Még ezt a telet fogom így használni, jövőre új, zárt rendszer lesz.
Csak érdekelne, hogy mennyi mehet el az 1 és 2 colos csöveken 110 nm-es házban.
Üdv !Pedig sankó jól írta,a lényeg a lakás visszatérő a pufi aljába tart,a Vta csak annyit csippent le ebből a visszatérőből amennyi kell neki az elvárt hőfok bekeveréséhez !:-)
lakás nem kér meleget, radiátor 25fokos mondjuk, elindul a fűtés pufiból a 85fokos vízzel és elkezdi a 25 fokos vizet nyomni a radiátorba majd amikor átfordul a visszatérőd szép lassan felemelkedik mondjuk 60-ra
na így a pufi kapott 20-60 között mindent alul ami aztán keveredni fog szépen
higgy a tapasztalatnak mindenki keverőszeleppel használja
Hali! Komolyan 80-85 fokos vizet tolnál a házba? Véletlen valaki rámarkol a csőre, radiátorra, akár egy gyerek. Nem játék. Kell a termoszstatikus szelep. Beállítod 50-re, aztán addig 50, míg a pufi teteje 50, utána már csökken.
4 megkeresed egt a nulla vezeteket ami a kis kor kondira csatlakozik. Kiszereled a sorkapocsbol a veget es atkotod a 10es ures sorkapocsra. Megkeresed a hozza tartozo fazist megtalalod ha koveteed a kor kondibol elmeno nullat mert osszejon fazis nulla es fold vezetekkel. Tehat a hozza tartozo fazist bekotod 9es meg ures helyre.
5 atvezeted itt a termik wuw sensor ch sensor es a vezerlobol kijovo fold nulla fazis kabelt
5 bekotod a vezerlobol erkezo aramot a 9 10 11es ures helyre ertelmszeruen fazist faizishoz nullat nullahoz a foldjet a ventinek ott ahol van.
6 elheyezed a termik wuw ch sensort a merulohuvelybe.
7 kifurod a kemenyedet kozel a kazancsonkhoz egy megfelelo meretu furoval es elheyezed a fumes szenzort a kemenybe es rogzited egy lemezcsavarral plusz tomited kemenytomitovel.
Kabelek forro dolgokhoz ne erjenek.
Okosan picit pakolva csinalsz probafutest. Megtanulod beallitani jol a vezerlot.
Feleloseget nem vallalok az utmutatoert en kontar es ostoba vagyok senki ne kovesse a hulyesegemet. Arvak ozvegyek es ugyvedek keruljetek el... !!!!
A pfuibol minden hot ki tudsz nyerni mert a szivattyuk akkor kapnak aramot ha a pufiba a bellitot pl 30 fok van. Ekkor el fog indulni a szivattyu ha a szobatermosz is keri es mind addig fog jarni amig 30 ala nem esik a pufi. Mind1 hogy van vta vagy nincs. Egyszer lerajzolom mar az enyemet mert eleg atgondolta van osszerakva. Egyedul a pufi - kazan visszaforgas a problema a tuz leegese utan de mara arra is adtak tavaly javaslatot a sracok csak nem csinaltam meg meg de jovore lehet megcsinalom mivel lesz szunetmentes iden igy nem erdekel a gravitalas a pufi kazan kozt mar.
jok a vta szelepek mert takarekosabba teszik a pfi hasznalatot. Nekem 45 os viz megy elore es lassu jaratban igy a visszatero lehul es nem keveredik a pufi. A radiator pedig nem eget. Allando kiegyensulyozott meleg a lakasban takarekos pufi hasznalattal.
Igen arra van kitalalva elsosorban. Lenyegesen kiegyensulyozottaban vezerli le az egest. Nekem 320 rol hozta vissza a fusthot 270re egy evet ment igy majd vettem egy 70es patront precizios javaslatara ami szinten nagyon jo otlet volt mert igy 230ra esett a fustho. Igy mar nagyon jol szuperal a kazan. Tettem bele 3 bhr termosztatatot ami esetleges kazantulhevules eseten minden kort elindit 90 fok korul es hetfon erkezik egy inverter ami a szunetmentes aramot fogja biztositani auto aksival. Igy mar nem fogok aggodni ha az asszony napkozben fazna es begyujt + nyugodtan megyek aludni ego kazan mellett is. Koszi a ven roka segitokesz forumozoknak!!!! A kepeket holnap feltoltom. Egyebkent egyszeru a bekotese mint a faek.
Őszinte leszek azért nem akarom egyenlőre be tenni nem is terveztem bele mert ha pl: 45-60 fokos a lehetőség az állításra ugye,valószínű hogy a maxon megy!
Na de ha a pufi lehül 50 fok körülre ?? akkor már a visszatérő vagy 10-15 el hidegebb és nekem azt vissza keveri a meleg előre menőbe ami esbe nélkül még 50 fok??
esbe szeleppel meg jól le hül?? akkor a pufiba a kissebb hőt nem tudom ki venni maximálisan!! szerintem!! De majd meg látom majd alakul :-)))
Megköszönöm,ha felteszed a képeket. Még nem vettem meg a vezérlőt. Tudod szabályozni vele a ventilátor fordulatot? Mekkora a füsthőfok a vezérléssel? Érdemes vele foglalkozni?