Keresés

Részletes keresés

vm.aniko Creative Commons License 2008.03.14 0 0 1212

az enyém is rózsaszin és most nyilik.még nem csináltam róla képet,majd hétvégén.nincsenek még teljesen nyitva a virágok.tavaly ilyen volt márzius közepén csináltama  képeket.

Előzmény: kergenyuszi (1211)
kergenyuszi Creative Commons License 2008.03.14 0 0 1211
a miénk rózsaszín , de az később nyílik.tömve szokott lenni! lehet, h akkor az agyagot szereti????van még valaki akinek ilyen a földje?
Előzmény: vm.aniko (1208)
kergenyuszi Creative Commons License 2008.03.14 0 0 1210

ahogy a képeket elnézem, valami tényleg nincs rendbe nálatok. az igazat megvallva, nálunk ilyenkor még nincsenk is levelek.először csak virág, aztán azzal párhuzamosan indulnak el a pici levelek is. De nem ekkorák. A faiskolákban szoktam látni, h már ilyenkor teli vannak a virággal és levéllel. Nekem ez fura, és valahogy nem természetes. nekem legalábbis.

Szerintem ne bántsd a növényed, esetleg keress valami  gyenge lemosószert amivel az esetleges kórokozókat, ha vannak lemoshatod. amig nincs több levele, mert a szárat nem égeti meg. Mikor ülteted? Nem lehet esetleg a gyökerének sérülése? Szerintem ne adj neki tápot, semmit, csak tiszta vizet, egy darabig. úgy látom a hajtáskezdeménye sem zöld már, amilyennek lennie kéne. Én csak azt látom az enyémhez képest, h nem ebben az ütemben kéne fejlődnie..... gondolom én.

Szerintem hagyd meg, hátha rendbejön! Nem igazán értek én se hozzá, csak hasonlítani tudok, meg a tapasztalataim tudom mondani. A citom és banánfa rovatban van egy két olyan figura akik eléggé értenek a növényekhez, lehet, h ök tudnának neked is segíteni, okossabban....kergenyuszi

Előzmény: Dzsimbike (1205)
vm.aniko Creative Commons License 2008.03.14 0 0 1209

nagyon szép lehet!itt nálunk egy utcával odébb is van egy ilyen hatalmas öreg fa.fehér,most nyilik.gyönyörű.az én fáim sem kaptak semmi flancot és anyuéké sem,és mégis nagyon szépek.nálunk is agyagos a föld.

Előzmény: kergenyuszi (1207)
vm.aniko Creative Commons License 2008.03.14 0 0 1208
az alsó kép sajnos elég elkeseritő:(a középső már azért jobban néz ki,ugy tűnik ez az ága él.
Előzmény: Dzsimbike (1205)
kergenyuszi Creative Commons License 2008.03.14 0 0 1207

sziasztok!

új vagyok itt, de nagyon örülök, h ide találtam!

Az anyukám kertjében van egy hatalmas magnólia. Mi csak tulipánfának hívjuk. Kb 10-13m magas lehet és nagyon kezd terbélyesedni. Reggel totálba kapja a napot, délután meg megint, csak a másikoldaláról. iszonyat szar talaja van, legalábbis én úgy gondolom. Az utca végén volt jónéhány éve a kályhagyár, színtiszta agyag az egész. Nyáron szikrázik az ásó benne! A kezem simán befér a repedésekbe, ha kiszárad! Na itt él szerintem kb vagy 60-70éve a mi tulipánfánk! Láthatóan marhajól érzi magát! Volt időszak amikor senki nem tudta gondozni a kertet és hosszú évekeg, szegényt még a kúszófolyandárok is belepték.ahogy én emlékszem vissza gyerekkoromból. Mióta felnőttem, és tudom gondozni, azóta megtisztítottuk a kertet, és most nagyon napos, levegős a környezete.Nyaranként locsolom sokat, azt úgy látom nagyon szereti, és meghálálja! 2éve lehúztam egy kissebb ágát, és leástam,úgy hogy a hajtásvég kinn maradjon a földből. Azt olvastam, h több évig is eltart mire meggyökeresedik. Az én kis ágacskám nagyon szépen nyíl egyenesen növekedett az első nyáron. Kapott fakérget a köré, h ne száradjon ki a földje, meg tápoldatot is. Aztán mikor a kicsibabámmal együtt nem bírtam a két kertünket csinálni egyedül, hívtam segítséget! Végzetes hiba volt! Hiába kötöttem a lelkére vigyázzon az ágacskámra, mégis levágta szegélynyíróval egy idő után. Biztos nem direkt, de nem tudom megemészteni. Most várom idén kihajt-e még! Olyan szép volt, látszott, h nem valami göcsört lesz belőle! szóval most bízakodom! Szokott minden évben magokat is hozni, pirosas fürtökben. Van valaki aki tud velük mit kezdeni? Mert nekem még nem sikerült belőlük semmi! Ha kell valakinek szóljon az ideiből adok szívesen.Szóval csak megosztani tudom az élményeimet, tapasztalatom semmi, mert nekünk semmit nem kellett eddig csinálni a tulipánfánkkal, azon kívül, h a lehullott leveleket összegereblyéztük összel. 77-ben vették a szüleim a házunkat, akkor már nagy volt. azért is maradt meg, mert a kert egy neves kertészé volt, csak mikor ő meghalt a kertészné kiárult mindent a kertből mielőtt eledta azt. Mindent ami kiásható volt. Ma már csak hallom innen-onnan, h régen milyen szép volt a kertünk, és még a mai napig látok sétálgatni idős asszonyokat az utcán akik befele mutogatnak és mesélnek egymásnak, h régen milyen volt. Ilyenkor bosszant, h mindent elvittek, és h milyen sokat dolgozom benne, de biztos, h közel sem olyan mint néhány évtizede!üdv...kergenyuszi..

borbino Creative Commons License 2008.03.14 0 0 1206

Mindenkinek köszönöm a válaszát. :)

Dzsimbike Creative Commons License 2008.03.14 0 0 1205
Sajnos ez a ma reggeli állapot. Hát nem is tudom érdemes-e vele kinlódni?!
Előzmény: krampuszka1 (1188)
kicsiKató. Creative Commons License 2008.03.14 0 0 1204
Ok,köszönöm Flower:)

Olvasgatok itt a fekvési helyekről,nekem a Nigra déil-nyugati helyen volt,de. 10-11-től du. 4-5-ig napon és bírta,fejlődött,na ezt tettem most át egy keleti-déli helyre(remélem ez is jó lesz neki), és ide lett ültetve most a Stellata.A Nigra kimondottan jól érezte magát,tény,hogy minden este locsolva is volt.
Előzmény: Flower 1 (1161)
krampuszka1 Creative Commons License 2008.03.14 0 0 1203
.::yvett::. válasz | megnéz | könyvjelző 2008.01.17 21:50:47 © (1033)

Én három fajtával találkoztam idáig.GALLISSONIERE NANA ez törpe...GALLISON PRAECOX ez van nekem,világoszöld levelű...GALLISSONIERE sötétzöld kemény levelü.Mindegyiknek egyforma a virága:-))

Ezt idehoztam, hogy ne kelljen megkeresni :)

Előzmény: krampuszka1 (1201)
Parducbogyo Creative Commons License 2008.03.14 0 0 1202
Az enyém a 2. telét töltötte, gond nélkül, csak kút vízet kap. Takarást is csak a tövére. Elég nyílt területen van, a gombásodásra tényleg hajlamos...
Előzmény: borbino (1198)
krampuszka1 Creative Commons License 2008.03.14 0 0 1201

Nem klorózis ! :)

Az egy másik fajta, és sajnos érzékenyebb.

Előzmény: damogran (1199)
damogran Creative Commons License 2008.03.14 0 0 1200
Feljavíthatod pl. tőzeggel az ültetőgödör környezetének földjét. Sztem nem érdemes a Grandiflorának méregdrága rhododendron földet venni. (meg egyébként sem: ismertem kertészetet, ahol a virágföldet tőzeggel elkeverve adták el rhodi földnek. kicsit olcsóbb házilag..) Ha pedig a környezetét van lehetőség fenyőkéreggel leszórni, elvileg az is savanyít (előbb vagy utóbb :-) )
Egyébként elméletileg megnőhet vagy 20 méteresre. Amekkora területet a gyökere behálóz, ott aligha lehet földcserét elvégezni..
damogran Creative Commons License 2008.03.14 0 0 1199
Én úgy tudom hogy jobban bírja a sima földet, mint a lombhullatók, azért is mertem próbálkozni vele.
Nekem is van egy kiültetve, ami eddig 2 (enyhébb) telet élt meg, és egész jól bírta. Hajtásonként mondjuk 3-4 levél marad rajta a télen, a többi asszem már a tél elején lehullik. Egyáltalán nincs védett helyen, és sosem takartam semmivel. Még valami: az enyém valami fura fajta lehet, nagyon világos zöld a levele, a fonákja pedig szinte egyáltalán nem barna szőrös. Eddig a vásárlás helyén kívül csak a kertészeti egyetem tavaszi vásárán láttam ilyen típust, egy árusnál. Elég szörnyű földben van szegény, ráadásul a talaj (meszes) kövekkel van letéve a környezetében dekoráció gyanánt. Mivel a levele egyébként is világos, nem látom pontosan hogy klorózis fennáll-e, de szerintem jól elvan így is. :-) Persze biztos nem ez a környezet az ideális, de egyelőre így is működik.
Előzmény: borbino (1198)
borbino Creative Commons License 2008.03.13 0 0 1198

Most szombaton készülök grandiflorat vásárolni. Kicsit megijedtem, ettől a sok negatív sztoritól, de hátha nálam jól érzi majd magát.

Viszont egy dolgban nem vagyok biztos. Rodi földbe kell ültetnem? Mennyire szenved a kútvíztől?

vm.aniko Creative Commons License 2008.03.13 0 0 1197
én nem szoktam.mégis nagyon szépek a fáink.olyan rosz a föld nálatok?
Előzmény: taormina1 (1196)
taormina1 Creative Commons License 2008.03.13 0 0 1196
Az ecetes és vasas vizet milyen formában/koncentrációban szoktátok alkalmazni?
vm.aniko Creative Commons License 2008.03.13 0 0 1195
felső képen a ami  nagy levél fölött látszik törzs rész az szerintem már nem él.a leveleket is tök felesleges rajtahagyni azok sem élnek.az alja talán megmenthető.
Előzmény: Dzsimbike (1191)
m.musashi Creative Commons License 2008.03.13 0 0 1194
krampuszka1 Creative Commons License 2008.03.13 0 0 1193

Az összes levelét el fogja dobálni.

Akkor meg lehet kicsit metszeni.

És utána imádkozni.............

krampuszka1 Creative Commons License 2008.03.13 0 0 1192

Ez fagyás !

Dzsimbike Creative Commons License 2008.03.13 0 0 1191

Ilyen volt máig. Holnap teszek fel a mai állapotról, siralmas.

Előzmény: krampuszka1 (1188)
Dzsimbike Creative Commons License 2008.03.13 0 0 1190
A savanyú talajban reménykedem, mert azért is mindent megteszek. A Mátrából hozunk mindig erdei földet( fenyves, tölgyes ) locsolom rhodi táppal, ecetes vízzel na meg vasassal. A rhododendron meg is hálálta, meg a többi magnolia (suzan, stellata, nigra), de a grandi volt a favorit, meg lett volna a tripetala, de ezekután lehet hogy azt meg sem fogom próbálni, igaz Mo-n nem is sikerült két év alatt azt szereznem.
Előzmény: taormina1 (1187)
krampuszka1 Creative Commons License 2008.03.13 0 0 1189

Érdemes !

20-ba került, kissé szürkén :D

Előzmény: kimber (1185)
krampuszka1 Creative Commons License 2008.03.13 0 0 1188
Nincs egy képed róla legalább ????????
Előzmény: Dzsimbike (1186)
taormina1 Creative Commons License 2008.03.13 0 0 1187
Evvel azért nincs tapasztalatom, mert az enyém lombhullató, így egyenlöre még nem aggódom a viszonylag kevés életjel miatt. A tünetek egy része emlékeztet ugyan az én problémámra, de nem mindenben. Azért sem tudok jó tanácsot adni, mert nekem amgamnak is csak hónapok múlva fog kiderülni, hogy használt-e a kezelés, és tényleg az volt-e a baj. Én súlyos chlorosist diagnosztizáltam, ezért kapott olyan sok vaschelátot. Te egészen biztos vagy benne, hogy a talaja nagyon savanyú?
Előzmény: Dzsimbike (1152)
Dzsimbike Creative Commons License 2008.03.13 0 0 1186

Hát Krampuszka, ma én is azt csináltam amikor hazajöttem. Még rajta volt a sok-sok levél, amikor elmentem, igaz betegség tünetei erősen látszottak rajta. Teljesen ledöbbentem, hogy így lehullott , bár ma erős szél fújt egész nap. Erre olvasom Flower 1 válaszat, és teljesen ledöbbentem, hogy az történik, amit írt. Fogalmam sincs, mit csináljak. Férjem szerint gondozgassuk tovább, hátha... Amikor hoztuk, alig fért a kocsiba, mindenki , a gyerekek is a grandimra vigyázott az 1400km-es úton.

A szomszédba egy majdnem 4m-es példányt ültettek, szintén arról a vidékről ahonnan én hoztam. Szépen virágzott tavaly és most sincs semmi baja.

Fügém nekem is van, az úgy néz ki átvészelte a telet.

kimber Creative Commons License 2008.03.13 0 0 1185
ez az! Almérőt idén biztos feltetetek a kerti csapra, mert a nyári havi 4 köbméter csatorna kedvezmény elég kevésnek tűnik a felhasznált vízmennyiséghez képest. Egyébként szeretek locsolni, igaz, napi egy óra program délutánonként, ha már nem olyan erős a sugárzás.
Előzmény: krampuszka1 (1184)
krampuszka1 Creative Commons License 2008.03.13 0 0 1184

Na akkor, nem kell ragoznom.............:(

Nálunk fúrt kút is van, és almérő is a vezetékes vízen / legalább a csatornázást

nem kell fizetni utána /, de a fél nyarunk locsolással telik.

Nem túl eredményesen, de szétlocsolunk egy csomó "pénzt" minden évben.

De ha már egy vagyont költött az ember a kertjére, akkor legalább igyekezne

megóvni a kiszáradástól legalább azt, amit még lehet.

Előzmény: kimber (1183)
kimber Creative Commons License 2008.03.13 0 0 1183
laktam Szegeden -a napfény városa- 7 évig, sejtem miről beszélsz. Most már 6 éve Gyömrőn lakunk (Pest megye), ami szintén egy kis katlan, ahol nap sok, eső annál keveebb van. Kút nincs, vezetékes vízzel horror áron locsolunk. Kút valszeg később sem lesz, mert nincs rá 2-400.000,-Ft sajna.
Előzmény: krampuszka1 (1182)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!