eper ültetésénél gyakorlatilag bármilyen időpont jó július és november között, de minél később ülteti valaki, annál kisebb lesz a következő évi termés. Én tavaly novemberben telepítettem a teljes állományt (200 tő). Jövőre jó lesz. Remélem...
Mondom én, hogy a koraősz a jó :). Tavaly október végéig fagy sem volt nálunk, ellenben 20 fok körül ok 23-as hosszú hétvégén. Emlékszem, hogy pólóban ültettem fákat.
Hagyományosan augusztus volt az eperátültetés ideje, mert őszig meggyökeresedik és jövőre terem. Csakhogy régen nem voltak ennyire aszályosak a nyarak, augusztusban rendszerint megjött az esős idő.
Lehet koratavasszal is ültetni, biztosabban megered de teremni csak keveset fog.
Köszönöm válaszod, akkor lehet még várok vele, csak elég gond, hogy sajnos mindenki mást mond és tanácsol, így elég nehéz kitalálni mi a legjobb :)) Majd akkor választok köztes időt :D
Akkor csináld úgy. Nekem októberi ültetéssel is simán áttelelt, termett és a nyáron eszméletlen mennyiségű indát növesztett és terjeszkedik (legyökerezik) mindenfelé. A tejedését a fűnyíró állítja meg, így szépen kitölti a kerítés lábazat és a fű közötti részt.
Az eperre azt írták, minél korábban ültetem el annál több az esély arra, hogy jövőre több fog belőle teremni. google barátomnak is leírtam, hogy eper ültetés és mindenhol augusztus vége szeptember elejét írnak. Ezért mert bevállalni az augusztus vége szeptember elei ültetést.
Nagyon-nagyon szépen köszönöm mindenkinek a kedves és segítőkész válaszokat :) Akkor azt hiszem először is utána fogok járni, hol lehet olcsón venni málna tövet, jobban szeretnék olyan helyen venni itt bp-en belül amit személyesen lehet átvenni :)) És most nem a szállítási díjra gondolok, hanem jobb látni mit veszek, valamint félek, hogy összetörik. Szerintetek szeptember elején még nem késő elültetni a málna töveket? Mert akkor most augusztusban még megcsinálnám az epreket utána akkor a málna :)
Vásároltam már a fertődiektől mást, a málnát a legközelebbi kertészetben vettem anno. Csak az árak miatt írtam. A különböző fajtákat nem ismerem, nekem egyféle van és jó enni is meg szörpnek is.
A szakszerű ültetés mély árkot kiásni, az aljára trágya és betemetni, ide ültetni a málnát. Kemény kötött földben valóban érdemes ültetés előtt jó mélyen felásni, mert később már nem lehet a gyökerek miatt. Trágyázni később is lehet, sőt kell, ősszel vagy koratavasszal a málnasor mellé szórjuk ki a trágyát és beássuk. Tapasztalatom szerint legjobb az istállótrágya, de jó a komposzt is. A műtrágyát nem szereti, bár sokféle műtrágya van, mindet nem ismerem.
Ez egy füves, agyaggal töltött terület...autók álltak valaha...aztán elkedtem ásni. Siralmas volt. A nejem azt mondta ne törődjek vele, a természet csodákra képes...nos sem trágyázás, sem tőzegelés, sem fertőtlenítés nem történt..a már puha, gereblézett talajba ki gödör, abba a konténerből kiütött málna, visszaföldelve, jól megöntözve, aztán jöjjön, aminek jönnie kell...
A fertőtlenítésről...a kutam nyolcvan éves, nem tudni mennyire fertőző, de hogy kemény, meszes az biztos... a vödrökben a naponhagyva másnap már bugyborékol..és színeződik. nos ezt adom a növényeknek..amelyik bírja az nyert, és marad, amelyik nem, annak irány a komposztáló..
Tápanyag: régen még a szüleim állandóan a szervestrágyával voltak elfoglalva. Nekem ez már nem fekszik. Ilyenkor veszek az osanban zacskónként300 Forintért(1200 helyett)leárazott substralt, esetleg valmilyen ismeretlen akciós folyékony tápot, és wuxalt. Ezeket használtam vízbe keverve. Asszem látszik is.
Most bontok egy nagy komposztálót, már csináltam rostát is..ezzel takatom le a töveket lombhullás után, cca nov. közepén. Ez lesz a természetes trágya.
Fertődi zamatos, Lucana (Resa), vmilyen folytontermő pl. Autumn Bliss ezeket ajánlom.
Az ízletesnek, nagytermésűnek mondott Tulameen az egyetlen, ami csak hajtásokat hozott, de termést még nem. Mondjuk én még nem ettem rossz ízű málnát ...:)
1000 Ft-ot ki ne adj egy tőért, gondolj csak bele mennyi lenne összesen...az őszi szabadgyökeres ültetések már idén hoznak termést, jövőre pedig már "mennyiséget".
Olyan helyre ültettem, ahol semmi sem volt évek óta, így a talajt nem fertőtlenítettem. Egy kis marhatrágyát kaptak, meg van csepegtető.
Köszönöm hozzászólásodat, sajnos egyik ismerősünknek sincs málna töve. Te már vásároltál innen? Ha igen te melyiket ajánlod?
A Fertődi zamatost azt látom, hogy árul, az nekem is fel van tüntetve, meg a kármin, de sajnos a többiről nincs infóm. Vagy mindegy melyiket veszem, csak vegyek :)) Mert ahogy nézem 127 és 230 ft-ért vannak a málnák, hát nekem 1000 ft-ot mondtak, igaz nem tudom, hogy a ládájában hány tő lehet?Azt nem kérdeztem.
A múlt ősszel kezdtem málnázni, minden kertészeti affinitás nélkül(a zasszony parancsára). irány az összes áruház, kertészet...
huszonöt konténeres tő, 8 féle változat, 4 sorban elülteve...legnagyobb meglepetésemre mindegyik nől, csak egy adta fel, azt azonnal cseréltem..az áruházi(baumax, praktiker)darabok nagyon erősek, meglepően fejlődnek..a kertészetben vásároltak besárgultak, de egy kis vaskelát zöldített....aszongya a szomszéd, jövőre akár brummoghatok is a málnásban, annyi lesz. a mostani bemutató termést a zasszony minősíti (hát nem kimondottan maci a málnásban)
láttam egy angol málnatermesztő filmet, én is csináltam olyan fa keretet(csak egy részébe) ...jól mutat, ráadásul a kétméteres málnáimat jobban kiköthetem... a locsolás(is) igencsak meglátszik, csak nem tudom mikor hagyjam abba...talán aug vége...
ja, és nemcsak a tő körül hajtanak, mindenhol bújik ki a kis málnalevél a környéken. a szomszédom szerint megvan a szaporító anyag.. asszem a sárgát kivágom, pirosat teszek a helyére..sok a bogár a sárga bogyókon....talán a sárga szín miatt?
De tavasszal kérhetsz valami ismerőstől ingyen is.
Én annakidején 10 tő málnát vettem, elültettem sorba méterenként és gyökérről elszaporodott magától. Ha siettetni akarod a szaporodást, második évben amikor már több vessződ van ősszel ledöntesz 1 szép szálat 10-15 cm mély árokba és betemeted csak a vége legyen kint. Tavasszal 10 centinként fognak bújni ki a vesszőből a kis málnatövek.
Köszönöm válaszodat, azt nem írták sehol, hogy egy tövön mennyi lesz kb, ezért gondoltam itt kérdezek. Főleg azért érdekel, mert egy helyen ahol ma kérdeztem ott 1000 ft egy tő, hát nem mindegy, hogy akkor az ember lánya hány tövet akar venni :((
konténerest bármikor, szabadgyökerest ősszel; nálam már teremnek a Lucana (Resa) új vesszői, az Autumn Bliss is kezdi némi hezitálás után; a két éve ültetett málnák pedig már 2-3 méteres hajtásokat hoznak, a letermett vesszőket pedig már ki is vágtam
Érdeklődni szeretnék, hogy málnát mikor lehet ültetni? Egy kertészeti boltban azt mondták, hogy már most is lehet? Az interneten mindenhol azt írják, hogy október-november hónapban.
Hány tövet érdemes venni szerintetek?Hogy minden évben kb 10 kg málnám legyen?
Van valami amire a föld szempontjából fontos figyelni? Epret is ültetni szeretnék, így a talaj trágyázása, tőzegelése, majd a fertőtlenítése is meg fog történni.
Még sosem bujtásoltam, de ha nedves földre lelóg az ág nyár végére vagy őszre legyökeresedik. Onnan látszik, hogy rendesen legyökeresedett és elvágható az anyatőtől, hogy megfordulnak rajta a levelek.
Kb mennyi idő alatt gyökeresedik le, a szeder, ha a hajtást elbujtásolom, mikor vághatom el a hajtást?
Azon gondolkozom, hogy a gykut-ból rendelek minden tőből egyet, aztán majd válogatok hogy melyik vált be, csak sajnos elcsesztem, mert kelett volna egy rajzot csinálni a kertről, és pontosan beírkálni a növények fajtáját, mert most csak találgatom, hogy melyik mi lehet!?
"Autumn bliss" - Június közepétől október végéig, a fagyokig folyamatosan terem. Augusztus végéig nagyon bőven, szeptember elejétől egyre kevesebbet, de még a fagyokig van rajta pár szem. Én nagyon szeretem az ízét, igen aromás. Sokaknak viszont nem jön be, mert szerintük "vadmálna" íze van, mint valami mesterséges aromás üdítőítalnak. Szóval ízlések és pofonok, nálunk az egész család szereti, lekvárt is ebből főzünk, a mélyhűtőbe is ebből teszünk.
Erőteljes növekedésű, bőtermő, betegségekre nem érzékeny fajta. Van citromsárga színű változata is "Autum bliss gold" néven. Ízre az is nagyon finom, nálam valamiért kisebbek a tövek, mint a piros változatnál és kevesebbet is terem, de lehet, hogy csak rossz helyen van.
"Aroma queen" - Van pár tő félárnyékban, de valószínűleg rossz helyen, mert nem akar szaporodni és keveset is terem. Ízre nagyon finom ez is.
"Fertődi zamatos" - Nagyon finom ízre, de viszonylag gyorsan leterem. A folytontermő fajták kiegészítésére jó, választékbővítő fajtának.
A többit nem ismerem, de a Malling egy régi, megbízható fajta. A komposzt nem elég, érett, szerves trágya is kell nekik, lehetőleg minden évben! De legalább 2-3 évente. És gyakori locsolás, kánikulában akár naponta is. Meg persze jó napos hely.