Biztos tippet nem tudok adni, csak tapogatózom....próbáld még naposabb helyre tenni, nekem egy tarka levelű futóm van, aminek hasonló a levele, mint a Tiednek, az szereti a sok napot. A földje elvileg picit kiszáradhat (a teteje) két locsolás között.
Hátha ezek segítenek :)
Gyökeresedéssel kapcsolatban én úgy szoktam csinálni, hogy ami nem akar vízben gyökeresedni, az földben fog és fordítva. Szóval légy türelmes, lehet, hogy kell neki egy kicsi idő, amíg megindul a gyökere....érdemes a gyökereztető vizes edénynek átlátszónak lenni és akkor mehet az is a fényre, hátha az turbózza egy kicsit a történéseket. :) És próbálj meg egy kis darabot egyszerűen csak leszúrni földbe, hátha földben is gyökeresedik. Kiderül majd :)
1 - Elég világos helyre tetted? Ablakpárkányon szokták tartani... 2 - Van elég tápanyaga? Nem tudom, milyen gyakran kell/igényli az átültetést, de a folyamatos virágzáshoz biztosan némi plusz tápanyagra is szüksége van. Tápozod?
Szia, azért tettem idézőjelbe, mert nem szakértek hozzá, csak egyszer kényszerből le kellett vágnom néhány ágat az anyatőről, és akkor rájöttem, hogy milyen jól formázható:))) hát, úgy csinálom, hogy mindig lenyiszálom azt, ami szerintem nem kell rá. Pl azért nem lombosabb, mert ennél magasabb volt, aztán most tavasszal úgy néztem, hogy alacsonyabb törzs jobb lenne, ezért levágtam a koronáját. Ezt már idén nyáron növesztette. De pl az oldalágakat is leszedem, hogy ne nőjön kuszára... Te mivel gyakorlatozol és hogyan?
Sziasztok ! Tudna nekem valaki segiteni abban,hogyan birjam virágzásra az afrikai ibolyámat ? sok szép levelet hoz,de virágbimbót nem akar tavasz óta. köszönöm.
Senki nem tud nekem segíteni Scindapsus 'Njoy ügyében: miért gyökeresedik ilyen nehezen, és miért zöldülnek a fehér foltjai??? Egyáltalán, mit szeret-nem szeret?????
Nekem sajnos kertbe kiültetve elpusztulna, mert annyira kavicsos, homokos "föld" van, hogy pillanatok alatt elmegy a víz belőle, így cserépben próbálom tartani, de úgy meg nem virágzik.....
Nincs valakinek ötlete, hogy hogyan érdemes cserépben tartani?
Hoztam egy friss képet a majomfámról, már kb 4.éve "bonsaigatom":))) kezd fácskának kinézni
Ez a Scindapsus 'Njoy meg már második hónapja csücsül a vízben, és olyan nehezen akar gyökeresedni.... van valakinek tapasztalata vele? És világos, de tűző naptól mentes helyen van, a fehér foltjai mégis kezdenek világoszöld színt felvenni... nem tudjátok, miért????
ó, hát akkor jól csinálom, amikor kilocsolom, a palackokat teleengedem csapvízzel, amit majd a következő locsoláskor használok fel (min. 3 nap). Remek:)
Hááát arra nincs ötletem... talán majd valaki másnak. A csapvíz tökteljesen megfelel, mi bajod vele? Bár, igaz, szokták javasolni, hogy állott legyen, részben a klórtartalmából veszít kissé, részben felmelegszik szobahőmérsékletűre. Általában este kiengedik, másnap locsolnak vele. Azért nem kell túlmisztifikálni:)))))))
ööö... a frissiben átültetett banánfám, könnyező pálmám és sugáraráliám földjének felszínén látok ilyet. Azt hiszem, nem is egyféle földbe lettek ültetve, de ez már nem biztos.
Jellemzően az ásványi sók, tápanyagok szoktak kiülni-kicsapódni a föld tetejére. Régi, jobbára kiélt, elhasznált földet jelent, tehát semmiképp sem jót; egy időszerű átültetést annál inkább:)))
Úgy tudom ha idősebb az ág amiről gyökereztetve van, akkor elég hamar virágzik mármint az australis, sőt mindenféle viaszvirág. Láttam már egész apró növényt is virágozni.
Láttam azt a képet, tényleg gyönyörű a növényed!
Én is tavasszal vágnék belőle, most a virágzásra gyúr, nem a gyökeresedésre, meg én is sajnálnám!:)
Tavasszal könnyebben is ered, de ezt te úgyis kened-vágod, én csak egyetértek veled.
Gumifikusz? Mert akkor előfordulhat, hogy ilyen színű lesz a levele, de túléli, nem kell aggódni :) Inkább szűrt fényű világos helyet szeret, mint direkt fényt. Legalább is nálam ez a tapasztalat.
Gondolom, a gyökereztetéshez jobb a tavasz, mint a mostani időszak, nem? Már csak azért is, mert most lendül bele a virágzásba, most sajnálnám lecsípni. Tavasszal - mint írtam - egy fás szárdarab volt, egy kis zöld hajtáskával. A nemrég felrakott egész alakos képen látni az első pici leveleket. Most már 10-12 cm-es levelei vannak. A H.australis mennyi idősen kezd virágozni? Az van Neked, ha jól emlékszem.
Hát nem tudom:) Elég fogas kérdés mert ez a multiflora nem épp egy futónövény, szóval a többi viaszvirág más.
Tavasszal mikor szárdarab volt, akkor kaptad? Szerintem az előtt nem sokkal lett gyökereztetve, úgy kaphattad meg, ezek nem dobálják le télen a leveleiket.
Egyébként nem egy bonyolult növény, nől szépen egy száron, ha visszacsíped akkor a levélhónaljakból hoz új hajtásokat, úgy már elágazik.
Simán vághatsz belőle hajtást gyökereztetni, a lényeg hogy az anyanövénynek szára maradjon, gyökere ép legyen, úgyis kihajt, hiszen élni akar:)
Rosszat nem teszel vele. Én azt vettem észre hogy könnyebben gyökeresednek a friss zöld hajtások, mint az idősebb fás-szerű ágak.
Nekem melóhelyen van vitorlavirág és a következőket tapasztaltam: inkább kicsit legyen száraz a földje, mint túllocsolva. (Ha kókadnak a levelei, akkor szomjas, de ha ekkor megöntözöd, akkor szépen rendbejönnek a levelek; ha túlöntözés áldozata, akkor barnás folt indul a levél csúcsa felől és elhal a levél, vagy akár a virág is, ha túl sok a víz).
Nagyon szereti a világos helyet, és ha nem nagyon bolygatják és pakolják ide-oda. Ekkor virágzással hálálja meg a gondoskodást.
Nagy vonalakban ennyi :)))) Nem őrdöngősség a tartása.
A levéldobálás ilyen esetben azt jelzi, hogy kicsit szomjas. Az enyém is "csinálja" ha elfelejtem locsolni :) De túléli, ne félj. A tápoldattal kapcsolatban jó megoldás lehet, ha inkább táprudat veszel és bedugod a cserépbe. Akkor nem kell számolgatni, hogy mikor volt utoljára tápoldat adva. A táprúdból folyamatosan szívódik fel a tápanyag a virágföldön keresztül.