A Star Trek (az igazi) halott. Már a Nemesis-kor is az volt. Ez a legutolsó jó film ugyan, de nem Star Trek. Vérfrissítésnek gyenge, akciófilmnek jó, ahogy látom, megpróbálták a nagy név még pislákoló népszerűségét meglovagolni. Semmi sem tart örökké, ez van.
Amikor megérkezett az új Star Trek film, eldöntöttem, hogy csak itthon nézem meg, nyugis környezetben átadva magam az "élménynek". Ez most érkezett el és párat aludva rá leírnék pár gondolatot. Aki még nem látta, annak NAGYON SPOILER!
Ez a film Star Treknek kifejezetten sz*r. Nincs benne semmi olyan pár neven és pár vulkánin meg romulán szakadáron kívül, ami a számomra egy történetet Star Trekké tesz. Hol vannak a klingonok, andóriaiak, tellariták? Hol van a felfedezés, pl? Még az időszámítást is elcseszték: az idős Spock csillagidő 2368-ból indul? WTF? A film amúgy nagyon akciódús, talán túlságon is, az operatőri munka viszont gyenge, sok az ellenfényes, nézhetetlen jelenet. E film alapjaiban változtatja meg az egész ST történelmet, tesz meg nem történtté tíz filmet meg négy sorozat (Archeréken kívül gyakorlatilag mindent), s ehhez nekem nem fűlik a fogam. Ezzel a filmmel Gene Roddenberry emlékét gyalázták meg, szvsz.
(Most fut a TV6-on a "Sápadt Holdfényben". Na, az Trek, a legkiválóbbak közül.)
Ha viszont a filmet csak egy szimpla akcióscifiként nézem, figyelmen kívül hagyva a "Star Trek" nevet, akkor egy nagyon jó alkotást láthatok, ami már-már vetekedik az első Transformers filmmel (nekem e témában az az utóbbi évek legjobb filmje).
A szinkronról. Persze magyarul néztem meg a filmet, mert kiváncsi voltam rá, hogy mennyire cseszik el. Annyira azért nem. A fordítás nem lett olyan rossz, bár pár helyen nagyon furcsa. Elfogadható, de egy Speier Dávidtól mindig maximumot vár az ember. A szinkron a Mafilm Audioban készült, ami számomra nagy csalódás, mert szvsz nem a megfelelő embereket választották ki, bár még mindig jobb, mintha a Masterfilm kapja és cseszi el teljesen.
Összefoglalásul: full reboot. Nem tudom, mi lesz belőle így, lesz-e új film, de egy hosszú életű sorozatot biztos nem fognak tudni csinálni belőle. (Pedig egy jó sorozat jó lett volna már.)
Ebben az esetben érdmes megnézni az eredeti, angol szóhasználatot: runabout shuttlecraft
A dolog logikus is, mert a DS9 ugye nem tud "menni az űrben" :), tehát nagyobb teljesítményű "komp" kell. Megfordítva egy csillaghajó nehezebben cipel egy komolyabb kompot.
A DS9 kompjainak hatósugara van valahol korlátozva? Úgy tűnik, mintha bármi távolságot át tudnának szelni, épp csak fegyverzet és személyszállítás kapacitásában maradnának el a csillaghajóktól. Talán már a Voyager kompjai is itt tartottak? Mindenesetre Picardék kompjai sztem még nem nagyon tudtak különböző csillagok között hajózni.
Azt mondják: This pilot episode was a "test of concept" and is not considered one of the official episodes.
"Hm, nem tudok szabadulni attól a zavaró gondolattól, hogy ez az egész egy nagy kavalkád." Mondhattad volna előre, hogy nem tudsz! :)
Számomra elég egyértelmű ez az oldal: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Star_Trek:_New_Voyages_episodes (kivéve, hogy az oldal alját elrontotta egy ügyetlen szereksztő) Ez alapján érteni vélem, hogy mi készült el, mi van elkészítés alatt/előtt.
Pontosabban a hivatalos website-on nincs "Come what may" felsorolva, de a wikipédián a 0 sorszámot viseli. Hm, nem tudok szabadulni attól a zavaró gondolattól, hogy ez az egész egy nagy kavalkád.
Igaz. Amit én (a tartalma alapján) Onabe incident-nek neveztem el, az a "Come what may" címmel rendelkezik. De szintén nincs az epizód felsorolásban! :) Azután van még egy trailer-em; ST of Gods and Men. Úgy tűnik mintha párhuzamos univerzumban (egy ellenséges, sötétben) játszódna. Ez a New Voyages-ekhez tartozik egyáltalán? Úgy emléxem kb. ugyanakkor töltöttem le, mint a többit valami mirror site-ról.
Ha ez valakinek megvan, vagy meglesz, dobjon már mailt... (discovery vetíti és nekem olyanom nincs) Hogyan változtatták meg a techie-k a világot? Hogyan változtatták meg újra a techie-k a világot?
Közben viasaték újra adják a TOSt, s most vettem csak észre, hogy elsőként a 'The Cage' remastered és újraszinkronizált változatát adták. De az új szinkron itt sem tűnik egy sikerült darabnak és Spockon kívül a hangokat is lecserélték. Sajnos a végéről meg sikerült lemaradnom műsorcsúszás miatt. A tegnapi rész viszont már az eredeti régi változat volt, nem a felújított.
Idén a Magyar Star Trek Klub a szokásos születésnapi találkozóját október 10-én 10-17h között a Sugár Üzletközpont, első emeleti Bowling pálya különtermében tartja. A programokról már olvashattok az ideiglenes weblapunkon, valamint a helyszín képeiből láthattok ízelítőt. http://startrekklub.atw.hu
A lapjukról le sem lehet tölteni, csak megtekinteni. Már nem emléxem honnan szedtem le ezeket annak idején, de a sokféle formátum elég kiborító. Ja, és az Onabe incident hova tartozik? Mert az epizód felsorolásban nincs.
Nem teljesen értem, hogy az említett "káoszt". Itt elég egyértelműnek tűnik a sorrend: http://www.startreknewvoyages.com/episodes.html Én pár hónapja meglehetősen egyszerűen letöltöttem az akkor éppen már megjelent részeket, minden gond nélkül.
Az, hogy "alig van belőle néhány rész", azt megint csak túlzásnak tartom, hiszen rajongók csinálják. Mihez képest "alig néhány"? És ezen belül a "van"-t is, mert ugye jelenleg folyamatosan készülnek a részek.
New Voyages is megvan, de irgalmatlan nagy káosz, hogy melyik jön melyik után és a formátumok is kesze-kuszák. Ezen kívűl alig van belőle néhány rész. Onabe incident, In harms way, To serve all my days, Blood and fire... Ezek közül csupán az "In harms way" van meg egyetlen avi fáljban, az összes többi vagy wmy vagy mp4 darabokban.
Elég sok forrásból meg lehet nézni az epizódok listáját. Pl. 2 db: http://epguides.com/StarTrek/ http://en.wikipedia.org/wiki/Star_Trek:_The_Original_Series
4. szezonnak a New Voyages-t lehet tekinteni: http://en.wikipedia.org/wiki/New_Voyages
Az Original sorozatból (Kirk) csak 3 évad volt? Megnéztem a legutolsót, nem úgy nézett ki, mintha azt tervezték volna, hogy az lesz az utolsó. Ja és a legeslegelsőt is, ami nem is Kirk-es volt, hanem Captain Pike-os.