A Matáv (és "környezete") egész hozzáállásáról egy kis példa:
Matáv - TELEFONTOS 2000.nov. 3.:
"MIT ÜZEN A RÁDIÓ?
Nemrégiben már második alkalommal, tehát ismétlésben is meghallgattam a közszolgálati rádió déli órákban sugárzott jogi-tanácsadó műsorának azt az adását, amelyik az ikerállomások megszüntetésének körülményeit járta körül. A riporter törekvése az volt, hogy bebizonyítsa a MATÁV arroganciáját. Nevezetesen azt, hogy a Társaság szerződő felekről" beszél, holott szó sincs az ügyfelek (fogyasztók) és a telefonszolgáltató közötti szerződésről. Később a felkért jogi szakértő válaszából kiderült, hogy igenis, valós szerződésről lehet beszélni, melynek alapja a MATÁV üzletszabályzata, melyet a HÍF hagyott jóvá. A szerződés pedig abban a pillanatban realizálódik, amikor a fogyasztó felemeli a telefonkagylót.
A rádióriport fő tanulsága számomra az a hozzáállás, amellyel a riporter megpróbálta a hallgatókba sulykolni az inkorrekt MATÁV-ról alkotott prekoncepcióját. A jövőbelátó" műsorvezető azt sugallta, hogy 2002-től az ügyfelek - hipp-hopp - majd átpártolnak más telefonos céghez. Él tehát az a kissé naiv elképzelés, hogy 2002. január elsejétől mintegy varázsütésre lehet majd - szinte ingyért" - telefonhoz jutni.
A Magyar Távközlési Rt. a kilencvenes években nagy anyagi áldozatok árán tette huszonegyedik századivá gerinchálózatát. A most megjelenő új cégek, részben és egészében ehhez kívánnak csatlakozni. Lehetőleg kevés ráfordítással". Vagy saját alaphálózatot építenek ki. Drágán!
A kör tehát bezárul. Verseny, természetesen lesz. De ettől rendkívül olcsó és szuperideális telefónikus mennyország", a hírközlési piacnyitás után sem köszönt reánk. Még akkor sem, ha a rádió ezt üzeni.
(Krizsik Alfonz)"
Hozzátenném, hogy a cikk írója egy nyugalmazott újságíró, és a matáv elnöki emiljére írt kritikámra (ami tényleg a cikkben írtaknál jóval tovább ment a problémák feltárásában és "erős felindulásból" elkövetve nem is mindig tiszta stilisztikailag!) egy olyan 3 oldalas - kézzel írt - levélben reagált, melyben az elején csak "lebolsevikozott" ám a végére a lebunkózáshoz is megjött a kedve!
Ha valakit érdekel az én kritikám valamint a válasz-levél beszkennelt változata, akkor azt a http://extra.hu/tele-maus/pub könyvtárban megtalálhatja!
Szerénytelenül jegyzem meg, hogy 12 éve dolgozom a telefonos szakmában, tisztában vagyok a korlátaimmal, miközben ez a nyugdíjas bácsika a saját bevallása szerint "egy művészeti lap szerkesztője" volt és "egy időben szemlézett a matávnak", azaz abszolúte nem (telefonos) szakember és ezáltal igazi mintája a Matáv KÖZGAZDASÁGI és VEZETÉSPOLITIKAI szemléletének.
Üdvözlettel
Maus Róbert Péter
távközlés-technikai fejlesztő
aki sokszor megvédi a Matávot, ha kell,
de
és sokszor kritizálja is, ha úgy érzi...
a soros kábel 180 cm, ennyire mehetsz el a gépedtől... a padlás kilőve, meg a melegre amúgy nagyon érzékenyek ezek az NT-k:-( Papír szerint +5...+40 celsius közötti külső hőmérsékletig, de inkább ne próbáld ki a szélső értékeket!
Legjobbnak tűnik a legközelebbi analóg aljzatot használni, mármint a gépedhez legközelebbit;-)
Egyéb távolságok: ISDN: ~150 m-en belül, ha több eszközöd is van, ez a "rövid" busz esete, de akár 800 m-ig is elmehetsz, és a végén egy csokorban (50-100 m) az eszközök: "hosszú" S-busz. Egy eszköz, pl 1 db telefon, gyakorlatilag a lakáson belül bárhol lehet - bár az a padlás...:-)
Analóg eszköznél hasonló a helyzet, itt egy aljzatra 2, max. 3 db telefon lehet, de itt már nagy a melegedés veszélye. És akkor még döntsd el, mi éljen esetleges áramszünet esetén, ezt jó mindjárt az elején beállítani, mert ha nincs villany, az NT sem programozható;-(
Üdv
Pohi
már régóta követem a topicot, most meg különösen, hogy megrendeltem a szereld magad akciót...
nálunk most az analóg vonal a padlástérbe jön be az oszlopról, onnan már házilag van továbbvezetve a lakásba. Ha jól sejtem, az NT-t is ide kell majd szerelnem, ahol véget ér a drót. Kérdés, hogy milyen hőmérsékleten működőképes az NT? Mert a padláson téleg majdnem olyan hideg van, mint kint, nyáron meg sokkal melegebb, mint kint...
ha nem tudom oda elhelyezni, mi lehet a megoldás?
illetve ha sikerül elhelyezni, milyen messze lehet onnan különböző fajta drótokat (isdn, analóg ill. soros) kihúzni?
Naja, pénze kerül. Meg OEM szoftver. Azaz ha már megvettem a berendezést, amihez nem adtak, akkor elvileg a programhoz külön már hozzá se juthatok.
Az RVS-COM standardért meg sokallom a 100 USD- t.
Faxolni viszont szeretnék. S nem csak akkor, ha a MATÁV valamikor esetleg megveszi, s valamilyen csoda folytán a már meglévő ügyfeleknek is felajánlja.
- A nevezett program igenis pénzbe kerül.
- A fenti szoftver OEM szoftver, azaz csak berendezéshez adható.
- Az előfizetőhöz úgy jutna a szoftver, hogy a berendezés forgalmazója azt megveszi.
- Az ELCON Systemtechnik megajánlotta az RVS-COM Lite programot a V24-es berendezést forgalmazó valamennyi távközlési szolgáltatónak. (Mint a berendezéssel együttműködő kommunikációs program).
- A koncessziós társaságok megvásárolták az RVS-COM Lite programot, de ezt már korábban is írtam.
- MATÁV-területen nincs még döntés róla... -tudomásunkkal. Érdemes a MATÁVnál érdeklődni, hogy mikor vennék meg a szoftvert (nem tőlünk).
Az az érdekes, hogy a program után érdeklődőket az 1212 hozzánk küldi... :-)
Én is az analóg telefonról és a saját szám kijelzéséről beszéltem... :-)
A jelszót nem lehet felülírni. Ha bejutsz program módba (#97 R 123456#), akkor a jelszó OK.
Megpróbálhatod a programozást úgy, hogy az NT-t először alapállapotba hozod újra, de ekkor a hívószámokat -és minden egyebet- újra kell programozni. A gyári alapállapotba hozás:
#97 R 123456# 9# 5#
(Kívülállóknak figyelem: az NT1+2ab-ról van szó, nem a V24-ről!!!)
Ezután próbáld ki ismét, hogy így kijelzi-e a hívószámodat mobilon (mobilon is engedélyezni kell).
Ha a dolog még ezután sem működik, akkor esetleg a MATÁVnál is lehetne érdeklődni, hogy a vonalon milyen (ISDN)-szolgáltatás engedélyezett...
Ha szerver, akkor csak ISDN routert. Drágább (ha mondjuk ZyXel, akkor nem sokkal, ha Cisco, akkor sokkal), de nem kell a hw-hez nyúlni, tehát stabilabb. Arról nem is szólva, hogy egyszerűbb az esetleges váltás: pl. nálunk külső modem, ISDN router, bérelt vonali router cserék során semmit nem kellett installálni, sőt egyetlen mozdulattal (a routing table-ben) vissza lehet térni bármelyik előző verzióra, ha a jelenlegi behalna. (Ha kicsit jobb lenne a szoftverünk, akkor diagnosztizálhatná a hibát és átváltana a két router között, de ez csak álom, amúgy is csak egyszer lett volna egy év alatt szükség rá...)
- Az attól függ, mennyi az analóg készülékek "áramigénye"... Portonként kettő-három nem lesz gond, persze ha nem akarod a vezetéket a szomszéd utcába vinni...
- Minden ismert -analóg/ISDN- formában tud a Netre kapcsolódni. A Kézikönyv tartalmazza ezeket. (Modem az analóg porton, ISDN-kártya az S/T-n, soros port, TA az S/T, stb...)
- Az NT-t oda szerelik, ahol eddig is volt a bekötés, de szerintem lehet egyezkedni...
- Biztosat a risztót telepítő tud mondani.
- A szerelés mikéntjét az igény szabja meg. Azt pedig, hogy a bekötendő készülékek hol/hogyan lesznek, azt az előfizető. Tehát "szereld magad"...
- Az ELCON V24-es semmivel sem régebbi a Netmodnál. Pontosan egyidőben lett mindkettő fejlesztve.
- A kettő soros portos eszköz között van pár különbség, amely miatt akár azt is lehetne mondani, hogy az ELCON jobb. De ezt döntsék el a felhasználók.
- Például várom azok válaszát, akikkel a bankja lecseréltette a Netmodot V24-re, mert a Netmod összesen kétféle átviteli protokollt tud (ennyi fér a memóriájába), az ELCON V24 pedig 11 félét, köztük a V.120-at is.
- Az ELCON NT1+2ab+V24-nek valóban túl kellet jutnia a kezdeti nehézségeken, de mivel ez egy teljesen új típusú berendezés Magyarországon, ez részint természetes (a fejlesztések Németországban folytak).
- Nyugaton megszokott, hogy ugyanarra a berendezésre több beszállító van (beszállítói) probléma esetére.
- Az ELCON a berendezéshez gyárilag mellékeli a konfigurálást segítő programot.
- Az ELCON Systemtechnik magyar honlapja fejlesztés alatt van, és -várhatóan- dec. 1-ig elkészül.
- Az ELCON Systemtechnik Kft. egy négy fős leányvállalat, így a csapat "kicsit kisebb", mint a Fornax Rt.-nél.
-Ha valakinek továbbra is kérdése lenne bármely berendezésünkhöz, akkor ezt nekünk bátran felteheti: info@elcon-system.hu / 06 1 3990611.
Feri60:
Az ISDN két B-csatornából áll, tehát maximum két "vonal" lehet beszéd- vagy adatforgalom céljából foglalt.
Turosderelye:
Az NT1+2ab-n a hívószámkijelzés bejövő hívásnál az analóg portokon nem működik.
Amit te írtál, az a kimenő hívásnál hívószám kijelzése.
0# - tiltja
1# engedélyezi.
Az NT1+2ab+V24 tudja már a hívószámkijelzést analóg portokon.
A minap jártam a MATÁV Ügyfélszolgálaton és az érdeklődésem után néhány kérdés
fogalmazodott meg bennem:
- ISDN Net csatlakozáshoz hány analóg készüléket lehet használni?
- A számítógép milyen formában tud az internetre kapcsolódni (modem, pc
kártya stb?)
- A központot hova szokták elhelyezni?
- Riasztó berendezésünk üzemel az analóg vonalon. Lehetséges-e, hogy zavart
okozna az ISDN vonalon? Most úgy mükodik, hogy a riasztó blokkolja a kimeno
vonalakat riasztás esetén.
- Milyen szerelési munkákat végeznek a lakásban (mert az analóg vonalhoz
jelenleg három készülék tartozik)
A 1212 szerint be van központban állítva a saját hívószám kijelzése. Mégsem megy.
Ideirom, hogy mit kinlódtam össze, mert szerintük én vagyok a hülye.
1. NT+2ab-t leírása szerint egy analóg telefonnal állíthatom be. NT könyv 7. oldal, CLIR beállítása:
Szóval ezt pötyögöm be:#97R123456#4#0#
2. Profiset 51 24.oldal. A "show own dir" ON-ra állítva.
Ötlet?
Én is rendeltem hirtelen felindulásomban egy "Szereld magad" csomagot, és volna a témában néhány kérdésem.
Ugye jól értem, az NT dobozon fogok találni egy csatlakozót a gép felé, soros port számára, egy S0 buszt ISDN eszközökhöz, és két RJ csatlakozót, analóg felülettel. Az S0 -ra egy másik gépet is tudok csatlakoztatni, amiben ISDN kártya van. Tehát igy egyidőben két géppel tudok nettelni, plusz még analóg telefonálni is?
A másik kérdésem, a topic átolvasásakot találkoztam mindenféle titokzatos számokkal, amik az összeköttetés sebességére vonatkoznak. Ezeket milyen progi segitségével lehet előállitani, honnan lehet ezt a progit letölteni?
Dejó sokmindenről volt szó!
Szia mikimaus!
Tényleg? Mi bajod az Intracommal? Én mellette alszom, és nekem eddig egy kukkot sem szólt. Ha nem láttam volna alább Solt hozzászólását, most azt mondanám, hogy sokkal kevesebb baj van a netModdal, mint az Elconokkal. (Bocsi Elcon Systemtechnik!), de mivel ezt így ebben a környezetben első hangzásra nem fog túl hihetőnek tűnni, így nem mondom. :-)))
Az Intracomok épp a már elavultabb Elconokat hívatottak lecserélni! Sajnos tényleg nincs sok info egyenlőre róla, de azért érdemes szétnézni a http://netmod.borsodweb.hu/
http://netmod.fornax.hu/
oldalakon. (Hogy lehet ide linket beszúrni???)
Az utóbbi az Intracom hivatalos forgalmazójának honlapja, ami folyamatos fejlesztés alatt van, de már elég sok okos dolgot meglehet belőle tudni.
Ja, és ezeket a dobozokat egy cég küldi ki, tehát EPT szinten sincs különbség.
Szia Scyllum stellare!
Az NT elvan a földön is, enni nem kér, csak nem árt a szellőzésre odafigyelni.
Hi Kobor Angyal!
Első körben a 143-at lenne érdemes felhívni, márha valóban nem működött egy port sem. A vészhívást tudtommal nem lehet "kiprogramozni" az NT-ből.
És a kihívás1:
Kiváncsi lennék a véleményetekre - ha már így felmerült - Elcon vagy Intracom???
Nekem Intracom van. A Hyperterminalról az AT parancsokkal viharban voltam, de egy progi a borsodwebről ezt megoldotta. POTSról is szépen el tudtam programozgatni a készülékeket. Számítógépes telepítéssel nem volt gond (Windows98), és az internetre is szépen közlekedik. Friss ISP-nél végig 64K.
És Nálatok???
Várom válaszaitokat:
Majd ha lesz doboz, akkor majd ugyis kiderul. Most csak sebtiben beleneztem...
Mellesleg tenyleg nincs adatforgalmi felar az ISDN-en? Nekem a Matav kulonfele weboldalairol ugy tunt, de mindig elfelejtettem megkerdezni a 1212-t amikor az akcio miatt hivtam oket.
Tényleg nem kell felfúrni a falra. Az NT egy doboz amit fel is fúrhacc a falra de akárhová teheted mert vezet ki belőlle kb 1,5m telefonvezeték amit a régi csatlakozóba kell bedugni. Így a csatidtól és a számítógépedtől egyformán 1,5m re lehet.