Keresés

Részletes keresés

nebamun Creative Commons License 2002.07.01 0 0 1096
Persze hogy valós személy volt! Csak olyasmi az Ezeregyéjszakában, mint nálunk Mátyás király.
A IX. században élt, és az abbászida kalifátus az ő uralkodása alatt virágzott tetőpontján. Híres vezíre a barmakida Dzsafar szintén valós személy, bár a valóságban őt később Rasíd kivégeztette, mert féltékeny lett a népszerűségére.
Gyakori történet, hogy a kalifa, a vezíre és Manszúr az óriás fekete eunucs hóhér-testőr rabszolga álruhában járják éjszaka Bagdad utcáit.

De a Dűne igazából szerintem nem erre a kifinumult arab kultúrával párhuzamos, hanem a pár évszázaddal korábbi arábiai törzsek világával, melyeket aztán az iszlám egyesített (melyek már az Ezereegyéjszakában is legendaként tűnnek fel, Oszlopos Iram városa, Ád nemzetsége meg ilyenek).

Előzmény: kelia (1095)
kelia Creative Commons License 2002.06.30 0 0 1095
Köszi szépen mindenkinek a tájékoztatást! Nem tudom, miért reméltem, hogy valami konkrétabb dologról van szó :-))

Ez a Harun-Al-Rasid valós személy volt, nem csak mesefigura? Olyan jó lenne kevésbé félműveltnek lenni... :))

Keli

Galocza Creative Commons License 2002.06.30 0 0 1094
ha jól emlékszem, valami olyasmiről volt szó, hogy egy 3000 éves dinasztiát alapított harum. szvsz csakis egyiptom jöhet számításba (más okból is: az említett sémi népeknél tudtommal nem szerepelt a mintául szolgáló istenkirály-séma - 3000 évig biztosan nem). harun al-rasid szerepel harum, sőt hartim néven is. ugyanakkor szerintem nem lehet róla szó, mivel a könyvben szereplő harum dinasztia-alapító, no meg megint ott a 3000 év...
a film egyébként (a lynch-féle) letölthető a
mymovies.uw.hu címről
Előzmény: Feyd-Rautha (1092)
Shadout Creative Commons License 2002.06.29 0 0 1093
nem, valóban nem ír róla semmit...csak a bölcs és jó tanácsairól...semmi egyéb....
gondolom hogy valami ilyen utalás lehetett...hisz amikor az ősökről beszélnek bizonyos részekben eléggé sok utalás van a régmultra, mármint a tényleges múltra...asszem még Sába királynőjére is van valahol valami emlékezés...
azért nem írtam eddig mert már tényleg nem olvastam vagy hat éve...nem tudtam hol a nagy transz...de már nyilvánvaló hogy tényleg az elején van és csak Harumra gondolhat...más nagyon nincs...mármint akire kitér nála jobban...
Üdv:Shady
Előzmény: Feyd-Rautha (1092)
Feyd-Rautha Creative Commons License 2002.06.27 0 0 1092
Bizonyára a fenséges Harumra gondolsz. Nem igazán tudom, ki lehetett. A Harum név nem túl gyakori sémi név, zsidó előkelőség is lehetett, de az arabok közt is ismert név. Most nem dereng, hogy a könyvben részletezték volna, de ettől még simán tévedhetek.
De akár lehet Harun ar Rasid bagdadi kalifa is, persze nem tudom, mennyire lehet az arabban összekeverni az n és m betűket.
kelia Creative Commons License 2002.06.20 0 0 1091
Irigylésre méltó megpróbáltatás - és hogy ez mind miattam... :-))

...valahogy majd csak kibírom azt a pár napot! :-))

(Előre is köszi!)

Keli

Előzmény: Shadout (1090)
Shadout Creative Commons License 2002.06.19 0 0 1090
szia:)
most olvasom újból...ugyanis utoljára kb 4 éve olvastam...és mivel nem tudtam a választ...az első gondolatom az volt akkor újra kell olvasnom...úgyhogy max három-négy nap és megadom:))
Előzmény: kelia (1089)
kelia Creative Commons License 2002.06.17 0 0 1089
Akkor viszont utánanézhetnél - igaz, nem nekem tartozol hálával, de ki tudja, kicsi a világ, a jócselekedetek egyszer csak körbeérnek ... :))

Keli

Előzmény: elmouse (1088)
elmouse Creative Commons License 2002.06.17 0 0 1088
Itt a Fórum olvasói előtt is szeretnék köszönetet mondani (írni :)) Feyd-Rautha - nak, hiszen elküldte nekem az ő felesleges Dűne Gyermekei kötetét. Ingyen. És még a postaköltséget is ő állta. Bizony.
KÖSZÖNÖM SZÉPEN!!
kelia Creative Commons License 2002.06.16 0 0 1087
Szakértők!

Lenne egy kérdésem: meg tudná valaki mondani, hogy ki az az ókorban ( a Terrán :) ) élt személyiség, aki a fűszeragónia során II Leto mentorául szegődik a Dűne gyermekeiben?

Előre is köszönöm!

Keli

Shadout Creative Commons License 2002.06.13 0 0 1086
szia
ha már a Linch-film hibáiról beszélünk....ahogy Paul megkapta a Muad-Dib nevet...a második holdon az egér forma...hmmm háát ez sem teljesen 100-as...
üdv:Shady
Előzmény: nebamun (1085)
nebamun Creative Commons License 2002.06.12 0 0 1085
"...teljesen más lett a vége a filmnek mint a könyvnek..."
Arról a szörnyű esőről nem is beszélve... :-(
Előzmény: Shadout (1084)
Shadout Creative Commons License 2002.06.12 0 0 1084
Tehát röviden és velősen megegyezhetünk abban hogy ez a sorozat jobb mint a semmi, de akár nem is lehetne:)))))
Irulán....érdekes egy egyéniség...a Linch félében a hangja tetszik...ahogy elkezdi mesélni...a sorozatban nem olyan jó....
egyet viszont meg kell adni...a sorozatban tetszik a vége...."minket pedig, akik a nevünkben csak ágyasok vagyunk-minket a történelem feleségként fog számon tartani". A Linch féléből viszont ezt hiányoltam...teljesen más lett a vége a filmnek mint a könyvnek...
Előzmény: nebamun (1082)
Efreet Creative Commons License 2002.06.11 0 0 1083
scifi.com hír (elég régi) "Frank Herbert's Children of Dune, the sequel to Frank Herbert's Dune, has been green-lighted by the SCI FI Channel to begin production in April 2002"
szóval a folytatást (állítólag) áprilisban elkezdték, legjobb esetben jövöre lesz csak belöle bemutató.
nebamun Creative Commons License 2002.06.11 0 0 1082
Persze, persze, ha választani kell...
Nekem még Irulan tetszett, valahogy olyan bájos volt, de vele az volt a legnagyobb bajom, hogy a szerepe nagyon fel volt nagyítva. Ami azért furcsa, mert a sorozat minden rossz tulajdonsága ellenére hűen követi a könyvet.
Persze a Lynch-filmben is nagyon jó ahogy Irulan elkezdi mesélni a történetet.
Előzmény: Shadout (1080)
Galocza Creative Commons License 2002.06.10 0 0 1081
hát én letoért sem voltam oda. hol maradt a barna bőr? a "nevezetes atreides karvalyorr"? prochnow szerintem remek leto volt (ha néha kissé eszelős is a tekintete - mondjuk abban a filmben mindenkinek az €D).
Előzmény: Shadout (1078)
Shadout Creative Commons License 2002.06.10 0 0 1080
Láttam a Linch féle filmet...meg is van...eredeti hanggal...és százszor jobb mint az HBO féle...és tény Alia sokkal jobb abban...de mégis ha ebből választanom kéne , mint eltalát szereplőket rájuk tenném a voksom...
Előzmény: nebamun (1079)
nebamun Creative Commons License 2002.06.10 0 0 1079
Alia csak addig tetszhetett amíg nem láttad a Lynch-film Aliáját eredeti hanggal (a magyar nem annyira jó).
Ahogy beszél meg ahogy néz....
Előzmény: Shadout (1078)
Shadout Creative Commons License 2002.06.08 0 0 1078
ismétlés...folyamatosan a három részt nyomják...
lesz folytatás is(de hogy magyaron mikor)...bár mit ne mondjak azért ez elég gyenge volt...először is a drága Paulunk nem fekete hajú és zöld szemű vagy túl sokat kértem volna hogy esetleg kicsit tartsák magukat az alapműhöz? Alia mondjuk tetszett...ő és Leto talán az egyetlen akit eltaláltak....és még Jessica is...bár tőle egy picit több átélést vártam volna...nah mindegy...a Dűne messiására azért kiváncsi lennék....
Előzmény: nebamun (1077)
nebamun Creative Commons License 2002.06.04 0 0 1077
Olvasom, hogy USÁ-ban kiadják a Dune Miniseries Director's Cut dupla DVDt....
No comment.
Viszont ami mostanság megy a HBO-n (a TVműsorban mintha láttam volna) az ismétlés vagy már az újabb részek?
elmouse Creative Commons License 2002.05.21 0 0 1076
Feyd-Rautha:
Megkaptad az emilt a címemmel?
Előzmény: Feyd-Rautha (1068)
Shadout Creative Commons License 2002.05.17 0 0 1075
sziasztok:))
csatlakozom hozzád....az eredeti utolérhetetlen, az előzmények pedig nem érdekelnek...
amúgy a Linch-féle film nagyon jó, a hangulata megfogja az embert....és bár tény kevésbé hű a könyvhöz, pl a végén nincs olyan utalás hogy Paul elveszi a császár lányát...de mégis...klasszisokkal jobb, mint ez a sorozat (az HBO-n)- ez sokkal szöveghűbb, mégis a színészi játék egyenlő a nullával....szerintem azt sem tudták mit játszanak el , jah és a hangmodulokat is kihagyták ....
tehát tény a JÓ Dűne még várat magára...remélem nem sokáig...
Előzmény: Ghanima (1072)
Galocza Creative Commons License 2002.05.17 0 0 1074
pedig azokban is van 1-2 jó ötlet - csak persze főleg a dühöngés marad. ha nem ebbe a világba helyezik és átírják persze kapnak egy 4alát... de így...
RadiX Creative Commons License 2002.05.14 0 0 1073
Nem visszaemlekezes, normal, idörendben folyo törtenet, rövid (2-8) oldalas fejezetekkel, egyszerre rengeteg szalon zajlo cselekmennyel.

De mintha a herbertgyerek dolgozna valami lexikonfelesegen, abban nyilvan ki kell bogoznia az idörendet is.

Ghanima Creative Commons License 2002.05.14 0 0 1072
Megírom az őszintét, nem olvastam és nem is szándékozom elolvasni az előzményes könyveket a „csak tiszta forrásból” alapjain :-), így csak a morfondír szintjén kérdezem: milyen formában van a történet, azaz, esetleg visszatekintéses krónika, x ezer évről, mert akkor talán lehet úgy érvelni, hogy megfakult az emlékezet (mátmint persze a megjelenített világban) és amiatt nem stimmelnek az életkorok.
Ha nagy ökörség, amit írtam, akkor vedd/vegyétek félrevezető BG hadműveletnek... ;-))
üdv,
Ghanima
Előzmény: Galocza (1071)
Galocza Creative Commons License 2002.05.14 0 0 1071
nekem úgy tűnt, hogy az az időrendiség nem stimmelhet teljesen ami a prelude könyvekben szerepel.
Ghanima Creative Commons License 2002.05.14 0 0 1070
„Irulan 11 evvel idösebb Paulnal”
Biológiailag. Az meg kit érdekel... !?! ;-))
Itt vagyok pölö én és a Corrino-herceg, emlékezhettek, mit mondtam neki, amikor a koromra talált megjegyzést tenni... :-)
üdv,
Ghanima
Előzmény: RadiX (1069)
RadiX Creative Commons License 2002.05.14 0 0 1069
Most olvasom a House Corrino-t, 600 oldal, kb. a felenel jarok. Nagyjabol ugyanaz a szinvonal, mint a Prelude elözö kötetei, es ugy nez ki, a sztori Paul szuletese utan nem sokkal veget is er, tehat 10+ ev marad uresen az elsö könyvig.

Gondoltatok volna, hogy Irulan 11 evvel idösebb Paulnal?

Feyd-Rautha Creative Commons License 2002.05.05 0 0 1068
Bocs, most nézem, az itt megadott emil nem műxik már egy jó ideje, a helyes cím: feydrautha@freemail.hu
Előzmény: elmouse (1065)
kelia Creative Commons License 2002.04.17 0 0 1067
Érdekes :)

Nekem viszont a Közel-Kelet fejleményeit látva jut eszembe minduntalan a Dűne - Herbert mester elképzelt jövője olvasmányként a leges-legjobbak közé tartozik, de nem lenne jó ott élni.

(Az egyetértést köszönöm! Nem vagy túl közlékeny, de azért ez is elárul egyet s mást... :)) )

Keli

Előzmény: Ghanima (1066)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!