Írtam is, hogy tudom nem a B-közép képviselte az ottani Falco szurkolókat.
Egy dologban hibáztak a Rytas szurkolói, mégpedig abban, hogy az ottani szurkolóinkat általánosították a magyar emberek egy részével. Főleg, hogy utána járhattak volna annak, hogy Szombathelyen más szelek fújnak, ráadásul pont a város a csapat tulajdonosa.
Én a városunk és klubunk helyében erről tájékoztatnám a Rytas vezetőségét és szurkolóit.
Viszont amennyiben az Aréna egy része fütyülni fog, azzal ketté is szakadhat a szurkolóink egységessége, mert innentől kezdve azt tudjuk, hogy a litvánok füttye az Orbán-pártiaknak szólt egyértelműen. Márpedig, ahogy írtam itt Szombathelyen sokan nem azon az oldalon állnak. Szóval véleményem szerint ezt a nézeteltérést inkább a klubnak (városnak) kellene megoldania, a Rytas szurkolóinak pedig elnézést kérnie az országunk talán legbaloldalibb megyeszékhelyének klubjától.
Amúgy nyugodj meg én egyik oldallal sem szimpatizálok, az ukránokkal sem mivel egy jó része náci gondolkodású (ahogy a lengyeleknek, horvátoknak és magyaroknak is) és az oroszokkal sem.
Viszont nagyon kíváncsi lennék azon véleményedre, ha mondjuk a románok megtámadnák hazánkat és emiatt sok ország a mi pártunkon lenne, akkor őket is magyar-szopónak neveznéd? Illetve, ha a románok elfoglalnák 2-3 megyénket, akkor is inkább a béke mellett lennél és hagynád veszni azt a 2-3 megyét vagy hallani sem szeretnél erről és folytatnád a harcokat?
Szóval összességében én azt mondom, hogy ezt a félreértést oldja meg egymás között a két klub!
Mivel nem voltam ott, csak a közvetítésből tudok ítélni, ott minden piros-feketében pompázott.. Gondolom, ha tele lett volna minden ukrán zászlóval, egy-egy azért befityegett volna a képbe, amikor a tömeget pásztázták. Másrészt meg furcsa ez a kirohanásod, miután elhordtad az országukat, meg a fővárosukat minden szemét szarnak, azért mert drága náluk a sör.. :)
Szerintem amiket említettél nem engednék bevinni FIBA rendezvényre. Az ellenszenv biztos hogy a magyar kormány háborúhoz és Oroszországhoz való hozzáálása miatt van, ami a történelmi előzményeket illetően nem túl meglepő. Ettől függetlenül én is elítélem az ilyen fajta általánosítást, pláne sportpályákon.
Visszanézve a vilniusi meccset valahogy azt éreztem, hogy sem testben sem lélekben nem voltunk ott, hiányzott a koncentráció főleg vèdekezésben, de támadásban is óvodás hibákat követtünk el.
A Rytas pedig teljes erőbedobással játszott, ehhez képest elég jól tartottuk magunkat, ha az utolsó negyedben jobban figyelünk 10 pont körül lehozhattuk volna, de ez a 20 pont sem egetrengető dolog, ahogy nézem, a Euroliga listavezető Barcelonát éppen ennyi különbséggel veri most a 8. helyezett Olympiakos.
Itthon vért kell inni ellenük és a közönségnek is tudatni kell a litvánokkal, hogy innen nem fognak mosolyogva távozni a mérkőzés végén.
Ha ez a győzelem meglenne elég jó pozícióban lehetnénk a továbbjutást illetően.
Zozónak egyre nehezebb a padról beszállnia, az első dobásai rendre kimaradnak. Lehet érdemes lenne néha kezdőként pályára küldeni, amikor az izmok is be vannak még melegedve.
Máshol azért kerül pályára 10 játékos, mert a 10. is olyan, hogy pályára lehet tenni. Nálunk meg BCL szinten nem, bajnokságban igen. Hiszen később írtad is, hogy véleményed szerint 6 használható játékosunk van ezen a szinten (azt nem tudom, hogy Clark vagy Keller nincsen benne?).
Arról még senki nem tett említést, hogy a Rytas úgy győzött le minket ennyire simán, hogy mindössze 4 triplát dobtak (25%-kal), márpedig ez azt mutatja, hogy egy jóval erősebb csapat nálunk vagy legalábbis tegnap ezt láthattuk.
A Reggiana szerintem minőségben a Falco és a Rytas között mozoghat, szóval nem akkora meglepetés, hogy legyőzték hazai pályán a litvánokat. A mi győzelmünk ennél jóval nagyobb bravúr lenne november 13-án.
A fütyülésről valaki - aki ott volt - leírhatná végre, hogy miért történt, hiszen amikor először találkozott egymással a két csapat, akkor én úgy vettem észre, hogy kifejezetten jó volt a viszony a két tábor között. Ha valóban politika van a háttérben, akkor azt nehezen hiszem, hogy pusztán azért, mert a Falco magyar csapat, inkább akkor már arra gondolnék, hogy megtudták, hogy a Falco B-közép (persze tudom nem ők képviselték a szurkolóinkat Vilniusban) erősen jobboldali. De azért érdekelne a valós ok.
A tegnapi mérkőzésen sajnos nagyon sok volt a ki nem kényszerített hiba a részünkről. Azt azért látni kellett, hogy a litvánoknál a négy amerikai játékos vitte a primet, mivel a 103 pontból összesen 64 pontot dobtak, ami az összes pont 62 százaléka, a négy amerikai játékoson kívül még 6 litván játékost rotáltak, akiktől olyan nagyon-nagy extrákat nem láttam. Igazi streetball játékot játszottak, annyival, hogy a légiósaik nagyon erősek fizikálisan és nem mondanám, hogy Graves, vagy Cole nem jó kezű játékos.
Amit problémának láttam nálunk, hogy Milos összesen 9 játékost rotált, vagyis Ábel és Kovács Beni semmit nem játszott, illetve Bognár Kristóf is limitált szerepet kapott. Ezen a szinten nem mindegy, hogy a 10-es rotációval szemben egy 9-es rotáció van. A jó csapatoknál már mindenhol alsó hangon 10 embert rotálnak és nem hajtanak senkit csapágyasra. Jól látható a meccs statisztikája alapján, hogy a Rytas kulcsjátékosai jóval kevesebb játszottak, mint pl. nálunk Zozó, vagy Beni. Tőlünk Zozó ismételten dicsérhető volt ezúttal is, pedig ő sem kezdte jól a mérkőzést, valamint Beninek is volt nagyon jó periódusa, csak később eltűnt, de a hármasai extrák voltak. Tiby és Popovics is elfogadhatóan teljesített, illetve Diggs is jól szállt be a mérkőzésbe. Sajnos Clark gyorsan összeszedte a 4 hibát, így elég sokat jegelte Milos. Ákos önmagához képest gyengén játszott. Pongónál az a gond, hogy a büntetőket sem dobja biztosan, ha jól emlékszem a 4 büntetőből 2-öt kihagyott, ez nagyon nem jó, ezen dolgozni kell, valamint több eladott labdája volt. Kristóf igyekezett és talán 3 lepattanót is leszedett, de pontban nem tudott hozzátenni. Úgy látom, hogy BCL szinten 6 használható játékosunk van, legalábbis komoly csapat ellen, de remélem, hogy rám cáfolnak a fiúk. A 2. és 3. negyed rendben volt, viszont az elsőben rengeteg volt a technikai hiba, ami csak részben volt betudható az ellenfél hihetetlen agresszív védekezésének, sok ki nem kényszerített hiba is volt.
A kinti dobásaink jók voltak, de lehetett volna több hármas is (8 db), a lepattanó harc döntetlen lett, viszont a gólpasszok tekintetében a 22-13 elég nagy különbség, míg a szerzett eladott labdák esetén is jobb volt az ellenfél 8/10, ill. 4/12, vagyis +6-al jobban jöttek ki a litvánok belőle. A meccs összképe alapján a Rytas győzelme megérdemelt volt, de a különbség lehetett volna kisebb is, akár olyan 10 pont körüli, de ehhez fegyelmezettebb és tudatosabb játékra lett volna szükség. Sajnos a védekezésünk értékelhetetlen volt és a támadásban is sok ziccer kimaradt, így 20 pont lett közte.
A fütyülés és a fogadtatás számomra elfogadhatatlan volt, de biztos ők tudják, hogy mit csinálnak. Mindenesetre nekem nem lett szimpatikus a szurkolótáboruk. Szerintem itthon verhetőek, de ehhez mindenkitől maximum kell és meg kéne próbálni a fiatalokat is ilyen komoly BCL meccseken használni, hátha hozzá tudnának tenni valamit ők is. Most úgy látom, hogy a csoport 2. hely is jó esélyt teremtene a 16 közé történő továbblépéshez, de ehhez még legalább 2 mérkőzést be kell húzni.
A szurkolók emberek, akik járnak szavazni is. Viszont itt Szombathelyen valamivel más a gondolkodás, mint országosan, ezt kell tudatni a Rytas szurkolóival. Végre lehetne egy príma tábor, akikkel jóban lehetne lenni.
Ha Putyin szorítja a golyóit, akkor vele miért nem mer úgy kekeckedni, mint az EU-val? Na mindegy is, nem politikai fórum ez.
Na, akkor mégsem tévedtem olyan nagyot, hogy a Vilniust leszóló kommented mégiscsak politikai alapon íródott. Persze tudom az előbb volt, mint a kifütyülés, de mégsem volt ez véletlen részedről.
Amúgy én is meglepődtem, hogy amikor felharsantak a Falco szurkolók, akkor miért jött a fütty a litvánok részéről, mert úgy tudtam a két tábor jóban vannak egymással. Csodálkoznék, ha politikai alapja lenne mindennek. Ha mégis, akkor meg tudatni kell velük, hogy Szombathely egy rendes baloldali város és nem vagyunk orosz-szopók (hogy a kifejezéseddel éljek).
Én biztosan újra megtapsolom a Rytas táborát, mert szimpatikusak és nagyszerű hangulatot teremtenek.
Egy faék egyszerűségű szurkolói következtetéssel azt gondolom, ha az olaszok verték ezt a litván csapatot, mi pedig az olaszokat, akkor azért hatalmas szintugrásra nincs szükség. Koncentrációban viszont biztosan. Vagy egyáltalán azt a lehetetlennek tűnő feladatot megugrani, hogy hogyan tudsz egy középcsapat elleni nb1-es bajnoki után felpörögni Euroliga szintű ellenféllel szemben. Mert hogy a Rytas önmagában más szint, azzal teljesen egyetértek. De mondhatnám a Reggio Emiliat is.
Részleteket láttam csak a meccsből, de abban is annyi ki nem kényszerített hibánk volt, ami egy teljes BL szezonra elég. Ez is azt mondatja velem, hogy nem lehetetlen feladat az itthoni.
Szerintem teljesen jókor jött ez a vereseg, látja a csapat, hogy mi a következő szint, amit meg kell ugorni. Hazai pàlyàn valami extrèm szurkolás kellene a litvánok ellen, kellene az a 4-2-es mérleg nagyon...
Fejlődési potenciál van bennünk, ma nem voltunk a topon, tudunk ennél jobbat is. Azzal együtt, hogy ez a litván csapat jóval erősebb, mint mi. De a különbségeket szívvel, lèlekkel sokszor el lehet tüntetni. Ez lesz a feladat..
Akkor viszont nagyon kaparni kellene azért a második helyért, mert ha esetleg a Ramat Gan lenne ott a harmadik, akkor elég jó esélyeink lennének. Egyrészt, mert szerintem minőségben biztosan nem vagyunk gyengébbek, másrészt pedig a Ramat Gan hazai pályája nem lenne számukra olyan nagy előny, mivel a cseh Opavaban játsszák a mérkőzéseiket. A másik lehetséges harmadik a VEF Riga lehetne, velük szemben is meg lenne az esélyünk. Az első két hely szerintem ott egyértelműen a Bonn és az AEK között dől majd el.
Képernyőn keresztül sem volt nehéz megállapítani, hogy ez a közeg egy egészen más kávéház, ami ott uralkodik az tényleg lenyűgöző. A -20 pont teljesen reális, persze ez nem jelenti azt, hogy egy másik meccsen esetleg ne lehetne valamivel szorosabb. Nem nekünk kell fogni a fejünket a mai eredmény miatt, hanem ezt tegyék meg az olaszok, hogy nem tudtak nyerni az Arénában.
Most már a két hazaira kell koncentrálnunk, mert ezt a Rytast itthon csak 1 ponttal legyőzni is nagy bravúr lenne. Itt most már a második hely a tét, de a harmadik a reálisabb, viszont nem szabad feladni a jobb pozíció lehetőségét, mert nagyon nem mindegy , hogy idegenben vagy itthon kezdhetnénk a párharcot. Jó lenne az olaszokhoz 4-1-gyel utazni, mert akkor egy -6 pontos vereség is beleférne a második helyhez. Persze ez még messze van, először vágjunk vissza a Rytasnak.
Itthon nyilván új meccs kezdődik. De azért az beszédes, hogy akkor tudtunk visszajönni, amikor a Rytas pihentetett gyakorlatilag mindenkit a kezdőből. Mihelyst visszajöttünk 10 pontra, újra jöttek a légiósaik (köztük Enoch, aki mellett még Popovic is eltörpül és azt csinált a festékben, amit akart..) és nem volt kérdés.. Hát ez van, úgy gondolom, hogy itt ma ez volt a realitás, nagyon jó csapat a litván. A hazai meccsre valamit ki kell találni a védő oldalon, mert 103 pontot kapva ott se lesz miről beszélni! Hajrá Falco!!
Hát gyerekek remenykedtem egy 10 pont koruli vereségben,20 lett. 103 pontot kapni azért nem egy kellemes dolog,mégha ezt egy elit csapat is dobta.A fiúkon túlságosan látszott ma,hogy nem ezt a meccset kellett megnyerni.Viszont javítsatok ki légyszi ha valaki másképp látja vagy gondolja,de amikor Popovic rádob vagy kozeledik a palánk felé,gyakorlatilag lerágom az összes kormom…Lassú,körülményes lett nagyon.Pedig mindig dicsertem,de ez ma feltűnt.
Elvették előlünk a levegőt, nem volt ritmusa a játékunknak ők sok gyors indításos pontot szereztek, mint most is, kihagyott helyzet , kapott gyors pont. Na mindegy, itthon ha 1-el is, de verni kell őket, de kurva nehéz lesz.