Halászlé 24-én ebédre (ponty, keszeg, harcsa), vacsira rántott hal (ponty, harcsa) hagymás ecetes krumpli salátával, plusz francia sali.
Utána változó. 25-én most éppen kacsa (mandarinos olívaolajat használva a páchoz) lesz mézes-vörösboros párolt káposztával, krumplipürével. 26-án tejszínes-füstöltsajtos-ananászos csirke bulgurral.
Töltött káposzta most elmarad, mert 27-én vágunk disznót, inkább akkor csinálok toros káposztát, és akkor lesz orjaleves. Előtte 3 napig halászlé kizárólag. Imádjuk.
Süti három féle. Narancsos-citromos szelet, zserbó, diós darálós keksz. Sütni nem szeretek.
Ja-ja, ez utóbbiban az a bájos, hogy abszolút feminista-szimpatizánsként azonnal férfinek titulálja az olyan nőket, akiknek az övénél több van vállon felül... :-DDDDD
Beigli nálunk csak Húsvétkor van, ilyenkor inkább pozsonyi kiflit szoktam sütni. Aztán majd jönnek a lányok, és ők is hozzák a temérdek finomságot. :-D
Ha raclettezünk, akkor a hangsúly a sajt, a tetejére csak hajszálvékony húsokat szoktunk tenni, ami nem fröcsköl, és egy perc alatt átsül.
Pezsgőhab kandírozott gyümölcsökkel (ez 8 adag, koktélos pohárhoz) Hozzávalók: ----------
80 g kandírozott gyümölcskeverék (citrom- narancshéj, cseresznye) 4 ek. Cointreau (lehet több is :-D) 1 nagy narancs 6 lap zselatin 6 tojássárga 120 g kristálycukor 4 dl száraz pezsgő 3 + 1,5 dl tejszín
A kandírozott gyümölcskeveréket felaprítjuk, meglolcsoljuk a narancslikőrrel. A narancs héját lereszeljük, a levét kinyomjuk és átszűrjük. A zselatint beáztatjuk hideg vízbe.A tojássárgákat a kristálycukorral, narancslével és pezsgővel forró vízfürdőben habüstben sűrűre keverjük. Kivesszük a vízből, belekeverjük a felpuhult zselatint, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat és a kandírozott gyümölcsöket, és hideg vízbe állítva kihűtjük. Kemény habbá verünk 3 dl tejszínt, lazán beleforgatjuk a krémbe, és 8 pohárba töltjük. Folpackkal letakarva 12 órára behűtjük. A tetejét tetszés szerint lehet díszíteni csokiforgáccsal, kandírozott narancshéjjal, és tejszínhab pöttyökkel is.
A raclette az jó találmány, amikor először használtuk, akkor bepácoltam a husikat, látnod kellett volna a karácsonyfát, az is telefröccsent olajcseppekkel!
Nálunk nincs ún. hagyományos menü. Húsfondüzés (vagy néha raclette) van, féltucatnyi salátával, szószokkal. A desszert valami könnyű pohárkrém (hab) lesz - még nincs végleges döntés. Van egy jó pezsgőhab receptem, lehet, hogy kipróbálom. :)
Utána nekem hawaiii :), mert 25-én és 26-án is máshová megyünk (családon belül), csak sütiket viszek oda.
sütiből viszont eszement mennyiséget :-D szoktunk csinálni. LEgalább 6-8 félét, kettő már be is van gyúrva, a hűtőben pihennek.